Matilda år

Jag har en fråga om hur man kan bli undersköterska med inriktning vård av sjuka barn/ungdomar. Jag har läst vård -och omsorgsprogrammet men hade inte chansen att läsa till kurser inom denna kategori då det helt enkelt inte erbjöds på den skolan jag läste på. Hur kan man utbilda sig vidare inom detta i efterhand? Jag är medveten om att alla på VO-programmet läser en 200 poängskurs med inräknat APL sitt sista år och kursen som tillhör för inriktning heter vård av sjuka barn eller liknande. Man läser även tre kurser utöver 200-poängskursen. Går den att läsa på komvux? Eller vilken väg kan man gå?

1 Svar

Anna SYV SYV på FrågaSYV

Hej Matilda,

utbildningar till Barnspecialistundersköterska finns inom yrkeshögskolan, var god se https://www.yhguiden.se/utbildning/aso-vuxengymnasium/barnspecialistunderskoterska

och

det kan inom bara några få dagar "dyka upp" även fler yh-utbildningar inom den kategorin. Myndighet för yrkeshögskola kommer mot slutet av januari fatta beslut om vilka "nya yh" som får lov att starta. Välkommen in på www.yhguiden.se om ett par veckor - så hoppas vi att det finns då flera utbildningsalternativ för dig.

Annars så kan du också vända dig till Komvux i den kommunen där du är skriven/folkbokförd och fråga om de kan erbjuda läsa kurser på gymnasial nivå som är inriktade mot vård av barn- och ungdomar. 
Det är dock så att yrkeshögskola är "bättre"... :) --- missförstå mig rätt! - för att yrkeshögskola erbjuder utbildning på Högre nivå, än gymnasiet + att yh utbildningar är kända för sin höga kvalité och de "ger jobb". 
Men du kan göra allt på en gång - dvs söka både till komvux och till yrkeshögskola. Det är helt oberoenda av varandra ansökningar. Inom yrkeshögskola behöver du inte heller prioritera, utan du kan söka till många olika yh samtidigt och till alla dem "i första hand"; detta pga man söker direkt till skolan, ej via central antagning (som man ex. gör när man söker till svenska högskoleutbildningar).

Bästa hälsningar

ANNA