Nils 32 år
Har pluggat upp lite matte och fysik som jag inte hade på gymnasiet och tänkt söka någon form av ingenjörsutbildning till hösten. Det finns en hel del inriktningar att välja på och känner mig osäker på hur jag ska rikta in mig.

Är pga familjesituation inte särskilt flyttbar så det är distans eller pendling som gäller och då är det främst Västerås, Uppsala eller Borlänge/Falun som gäller.

Byggingenjör
Automationsingenjör
Nätverksingenjör
Medicinteknisk ingenjör
Maskiningenjör
Energiingenjör

är de utbildningar jag kunnat hitta på dessa orter. Kan ha missat någon.

Byggingenjör tänkte jag framförallt på, då jag tycker det är spännande med konstruktion osv, men har aldrig arbetat med detta förr så vet inte om det kan vara till nytta att ha jobbat med snickeri eller i byggbranschen tidigare. Har annars en bakgrund inom vårdyrket.

Hur ska man tänka egentligen kring detta? Tycker det är jättesvårt.

1 Svar

Anna SYV SYV på FrågaSYV

Hej Nils,
jag håller med dig om att det är svårt att välja bland alla de olika ingenjörs-utbildningar för det finns så många olika!

Jag vill börja med att påtala att "distans" kan det finnas MED OBLIGATORISKA TRÄFFAR - och det kan vara rätt många och långa träffar.. så det är bra om du är uppmärksam på detta och inte söker Distans som inkluderar obligatoriska träffar på en ort dit du sedan inte ska kunna komma på de obligatoriska träffarna. Så, försäkra dig om att det är i så fall distans UTAN obligatoriska träffar eller om du kan komma till de träffarna.

För det andra, så måste jag ställa en fråga till dig: är det inom högskola/universitet som du vill läsa eller om du kan tänka dig även andra utbildningsformer, ex. YRKESHÖGSKOLA?

INGENJÖR>> är det ett Samlingsbegrepp, där diverse olika yrken ryms; och utbildningar finns på många olika ställen och på olika nivåer - allt från Gymnasieingenjör, Arbetsingenjör - till Högskoleingenjör och Civilingenjör.
Det är bra om du kika runt på många olika Ingenjörsyrken på Framtid.se - det finns rätt många beskrivningar där... och kommer fram till
1) antingen så "fastnar" du för ngt. specifikt yrke och vill läsa för att just skaffa dig den specifika kompetensen
2) eller om du i alla fall kommer fram till om du vill /kan/ läsa i fem år på heltid - för att bli Civilingenjör>> /finns jättemånga olika inriktningar för civilingenjörer, men alla utbildningar är 5 år på heltid på högskolenivå/ eller om du hellre vill snabbare /på t.ex 3-4 terminer/ skaffa dig ingenjörskompetens inom Yrkeshögskolan >>.

Bästa hälsningar

ANNA