Shellan
    Jo skrev tidigare fråga om distans och fick en massa bra tipps och svar. Dock skrev någon att min kommun, om dem vill, kan köpa en plats åt mig på en högskola/universitet medans någon annan skrev att detta absolut inte gick. Så jag undrar vad som är sant? Och finns det några andra chanser att börja högskola/universitet utan gymnasiueutbildning?
    Mvh Shellan

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    He Shellan!

    Det är väldigt stor skillnad på högskola och FOLKHÖGSKOLA. 

    Utan gymnasiekompetens "i bagaget" kan man inte läsa på högskola/universitet men man kan läsa på Komvux och/eller på en Folkhögskola.

    Utan gymnasiekompetens är man inte förberedd på studier på eftergymnasial nivå, man är inte behörig och skulle inte klara av de studierna. Som obehörig till högskola/universitet kan man inte komma in på högskola.

    Om du är 16 år så är det för dig i princip - bara Gymnasieskola som finns. Du är för ung både för folkhögskola och för komvux.

    Den här gymnasieskola bedriver distansundervisning på gymnasienivå.

    Om du är nyfiken på vad Folkhögskola är, gå in på www.folkhogskola.nu och se var den närmsta folkhögskola ligger och be att få göra Studiebesök. Folkhögskolor erbjuder utbildning på grundskolenivå och gymnasieal nivå för personer över 18 år gamla. 

    Går du i skola nu?

    Hälsningar

    Mikael SYV

     

    • : Så det om att kommunen kan köpa en plats på en FOLKHÖGSKOLA till mig är falskt? Och ja jag går i skolan nu, om man kan kalla det att gå, mer stå ut kanske. Mår ju riktigt dåligt och kan ej gå in i klassrum längre, inte ens för en minut. Halkat efter en del men försöker allt jag kan med att hinna ikapp men är inte tillräckligt och därför letar jag efter en lösning som skulle passa mig och det enda jag kommer på är något på distans då klassrum inte är så lyckat. Jag vill heller inte hoppa av och börja jobba då man inte får en framtid och jag vill så mycket mer. Har kollat på Korr gymnasiumet innan men hört att det är extremt svårt att komma in där, kan ju förstås läsa mer och så. Tack för svar! Mvh Shellan
    • Mikael : Jo, kommunen KAN KÖPA plats för dig på en Folkhögskola, men kommuner gör sällan det. De säger att de inte har råd. Dina vårdnadshavare får ta hjälp av kurator på din nuvarande skola och ansöka hos utbildningsförvaltningen i den kommunen där du är folkbokförd. Chansen finns att kommunen köper plats för dig men den är liten.
    • Mikael : Mitt råd är att du söker till Korr-online till nästa år. Samtidigt råder jag dig att bedriva självstudier - så gott du kan. Bra om du skulle kunna få hjälp och behandling för att må bättre.
    • : Men kostar folkhögskola också mycket pengar som högskolan och om komunen köper en plats, då ska man väl betala tillbaka till dem för kursen? och är det fortfarande samma att man måste vara 18 år minst? Jag ska prata med min vårdnadshavare och kurator och se vad vi kommer fram till. Men såg på korr-online gymnasiet innebär även rediga träffar och jag bor rätt långt ifrån, betalar då skolan den färden dit eller är det något man bekostar på sig själv? Tack för så snabbt svar!
    • Mikael : Undervisning på folkhögskola är gratis. Du ska inte behöva betala tillbaka till kommunen om kommunen köper plats till dig - det är inte ett lån till dig, utan om kommunen gör bedömning att du ej kan läsa på gymnasiet men skulle kunna läsa på en folkhögskola, då kan de köpa plats. Varför tror du att det kostar mycket pengar att läsa på högskola? Det kostar för de som är gäst-studenter, som inte är svenska medborgare och inte har permanent uppehållstillstånd. När du blir 18 år, behöver du inte fråga kommunen längre - utan kan ansöka och komma in och läsa på en folkhögskola och undervisning är fortfarande GRATIS.
    • : Vad konstigt? för iaf de högskolor jag tittat på har priserna varit mellan 10 000-50 000 ungefär, iaf de jag är intreserade av. Såg även som du säger att folkhögskolan är gratis, måste då kommunen köpa plats endå fast det redan är gratis?
    • : Är du säker på att det är högskolor, alltså universitet? Det låter som att du hittat någon utbildning, som är "eftergymnasial" men inte på högskola. Är det kanske en yrkeshögskole-utbildning? Högskolan kostar ingenting, men böcker, resor till skolan, boende, mat och allt annat för att kunna vara med på undervisningen och leva måste du bekosta själv. För detta finns något som heter CSN, där kan du ta "studielån", och få låna pengar för att försörja dig själv under studieperioden. Som SYV mikael säger är folkhögskola-utbildning gratis. Du skall aldrig behöva betala för den. Män är du under 19 år så är du under "åldersgränsen" eller vad jag nu ska säga. Då måste kommunen köpa en plats åt dig, eftersom folkhögskolorna bara har gratis undervisning för 19 år och uppåt. Kommunen får då kontakta skolan och säga att de har en elev som är under 19 år som de tycker folkhögskola skulle passa. De betalar då in en summa, eftersom det blir ett undantag från åldersgränsen. Så har jag uppfattat det hela. SYV rättar om det är något fel! MVH,
    • Mikael : Tack Brendan för en mycket bra kommentar! Och svar på Shellans kommentar om pris för folkhögskoleutbildning: det är två olika saker - att du som elev inte betalar betyder inte att det inte kostar att bedriva undervisning. Lärare ska ju ha lön. El i lokalerna kostar pengar. Städerska som städar på skolan ska också ha lön. Skrivare och kopieringsmaskin på skolan har inte växt där "av sig självt" utan det är någon som har burit in dem, installerat och servar dem när de går sönder - allt detta kostar pengar. Någon måste betala för det. Och för elever som är 18 år och äldre betalar staten till folkhögskolorna genom Statsbidrag för varje studerande. Om en folkhögskola tar in en elev som är under 18 år, får inte folkhögskola Statsbidrag för den personen innan hen fyller 18 år. MEN DET KOSTAR FORTFARANDE ATT BEDRIVA UNDERVISNING: lärare ska ha lön och möblerna slits och behöver bytas ut ibland. Det händer att folkhögskola tar in någon som är "nästan 18 år" t.ex om det fattas 2 månader... och då går de "minus i budgeten" under 2 månader men sedan får de Statsbidrag för den eleven från den dagen hen fyller 18 år. Det är bra att du är nyfiken och ställer alla de olika frågorna. Det går också att hitta samma information på www.folkhogskola.nu
    • : Tack för svaren! Tror jag förstår men är det samma om folkhögskolan är på distans? Visst att lärararna måste ju ha pengar men möbler och sånt slits ju då inte på samma vis osv.
    • Anna : Det är samma på distans, ja. Det är en regel att folkhögskolorna kompenseras inte för att de ger undervisning för personer som är under 18 år.
    • : Okej vad bra, då vet jag. Tack så mycket!!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga