Erdon 16 år
Hej!
Jag funderar på att byta från Handel och administration första året till samhällsprogrammet beteendevetenskap. Problemet är att jag inte vet vad jag ska bli och jag känner att samhällsprogrammet är en mer bredlinje som inte är alltför svår.

Så jag undrar om vad man bli efter handel och administration ( om man även alternativt lägger till högskolebehörighet ( svenska 2,3 engelska 6 )?

Och om jag ska byta linje eller inte ( gå om )
Läs alla kommentarer
  • Erdon Vi väljer inriktning i andra året.
  • Anna Jag har nu skrivit svar till dig.
  • Anna ang. inriktning - det kunde varit så att det på din skola erbjuds bara en av inriktningar. :)

2 Svar

Anna SYV SYV på FrågaSYV

Hej Erdon,

om jag förstår dig rätt så vill du läsa efter gymnasiet, och inte börja arbeta direkt. Kika ändå på Yrken inom handel>>

Om du vill studera vidare efter gymnasiet, så kan det t o m vara så att du har bredare/fler möjligheter till studier efter HA än efter SA. Detta pga du kan få samma behörighet till högskolestudier som på SA + större möjlighet att även komma in på yrkeshögskola

Om du på HA läser kurser för Grundläggande behörighet + matematik 2 + historia 1a2 och samhällskunskap 1a2, får du i princip samma behörighet till högskoleutbildningar som efter SA-programmet. 
Vissa undantag finns givetvis - ex. många utbildningar kräver godkänt betyg i Naturkunskap 2, men eleverna på SA-programmet läser ju inte obligatoriskt NK2 kurs, men ofta (inte alltid) kan de välja till den. Det kanske du också kan göra på HA-programmet. 
Sedan är det så att ett antal utbildningar kräver godkänt betyg i matte 3, en kurs som inte heller läses på SA-programmet, men som ofta går att välja till. 
Det är ekonomiutbildningar + fastighetsmäklarprogrammet som kräver matte 3.

Vill man bli lärare i Samhällskunskap, måste man få godkänt i kursen Samhällskunskap 2, och den läses som Obligatorisk endast på inriktningen "Samhäll" - på SA, inte på de andra 2 inriktningar.
Ang. Historia 1a2 - det är en liten kurs, 50 p., som ihop med his 1a1 - blir lika stor som his 1b. His 1b krävs för behörighet till juristprogrammet och för att bli behörig till polishögskolan. 
Eleverna på teknikprogrammet läser lika lite historia som ni på HA, dvs det är inte på alla högskoleförberedande program som man läser historia 1b. 
Om du inte vill söka till juristprogrammet eller bli polis, klarar du dig bra med his 1a1 som du läser på HA.
****
Du behöver inte bestämma dig definitivt nu, utan sök till SA till nästa år, men stanna i skolan och gör ditt bästa på HA nu, detta året + att säg på din skola att du vill läsa kurser för Grundläggande behörighet + samhällskunskap 1a2 och matematik 2 och helst också, om möjlighet finns även matte 3 och historia 1a2 samt naturkunskap 2. 
Sedan när du får Antagningsbesked och vet att du kom in på SA (i slutet av juni - senast 3 juli brukar antagningsbesked i gymnasieval komma) - då finns det sista-svars-datum (kan t.ex vara nästsista vecka i juli - olika i olika län); det är då du måste bestämma dig om du stannar på HA eller byter till SA och går om åk1. 

 

  • Erdon Jag känner att man kan bli anställd på de jobben som man kan jobba med efter handel utan särskild utbildning som klädbutiker, elgiganten etc. Det känns som att Handel inte är nödvändig för dessa yrken medan samhäll öppnar även andra dörrar.
  • Anna Jag har utökat mitt svar till dig. Du har rätt, men det även är så att i fall du stannar på HA och får praktik, minst 15 veckor, APL - det är arbetslivserfarenhet + kontakter inom arbetslivet. Det finns många exempel på att eleverna får jobb på sina praktikplatser, ex. sommarjobb/extrajobb. Och på det året som du "förlorar" genom att byta - kan du hinna komplettera efter gymnasiet och då i Exakt de ämnen som du kommer att behöva... för att då vet du bättre vad du vill satsa på.
  • Anna Du kan efter HA komplettera på komvux eller på en folkhögskola under höstterminen och söka till högskolan till våren därpå... och på våren är det ofta lättare att komma in /färre sökande då åk3 gymnasieelever läser fortfarande på gymnasiet och söker till hösten/.
Julia SYV SYV på FrågaSYV

Hej, jag håller med Anna om att du behöver inte bestämma dig idag. Antagningsbesked till gymnasiet kommer ju tidigast till midsommar och mycket kan hända fram tills dess; du kanske kommer på andra tankar; sedan börjar man läsa i mitten av augusti... och det är mitten av januari nu - det är alltså 8 månader dit.
I vilket fall gör ditt bästa i varje kurs du läser nu, detta oavsett om du ska eller inte ska byta program. Du kan ha nytta av alla dina kurser, oavsett: det går att använda betyg från ditt nuvarande program in i Examensbevis från SA, ex. om du får A betyg i matte 1a och sedan läser matte 1b och får t.ex lägre betyg, kan du ta in betyget i matte 1a in i examensbevis från SA programmet; du kan också slippa läsa matte 1b på SA om du redan får godkänt betyg på HA i matte 1a. Detsamma gäller svenska 1 och engelska 5.
De yrkeskurserna som du får godkända betyg på HA till sommaren kan du sedan använda på olika sätt; får du höga betyg i dem, kan du ha dem som kurser inom Individuellt val på SA. Annars så får du de betygen som U-kurser, utökade, extrakurser, som inte räknas in i ditt jämförelsetal, men det ser bra ut i din CV när du sedan söker jobb (att du har fått godkända betyg i många kurser).
Det finns all anledning att göra ditt bästa nu, under resten av läsåret, Även om du skulle till hösten börja på SA i åk1.
vänligen
Julia syv :)

ang. din kommentar "Jag känner att man kan bli anställd på de jobben som man kan jobba med efter handel utan särskild utbildning som klädbutiker, elgiganten etc. Det känns som att Handel inte är nödvändig för dessa yrken medan samhäll öppnar även andra dörrar. " - så har du både rätt och fel. :)

Ja, det stämmer att man kan få jobb i butik även utan att ha gått på HA-programmet, men vid konkurrens om jobbet när en sökande gått på HA och hade praktik i butik och läste handels-kurser och en annan sökande läste på ett högskoleförberedande program, t.ex på SA, och inte hade praktik i butik - och dessutom tänker arbetsgivare ofta så här: hen som gick på HA, valde tidigt inriktning "handel/butik" och studerade inom det och vill säker "stanna" inom yrket, så om jag lär upp den personen så jobbar hen i alla fall i några år.. medans hen som kommer från SA och inte vet hur jobbet i butik ser ut, kanske stannar i några veckor och personal i butiken lägger tid och engagemang på att lära upp och så försvinner personen till ett annat jobb eller till studier på högskola ... så tänker många arbetsgivare (de vill inte lägga tid på att introducera och lära upp någon som de ej tror kommer stanna och jobba i alla fall i några år). :(