Ida 26 år
Hej!

Jag kikar på två utbildningar som båda intresserar mig. Den ena är KYH i Malmö Affärsutveckling Digital Handel, den andra är Juridisk Assistent/ Paralegal i Malmö.
Jag undrar om du har några tips att välja mellan dessa? Tänker Juridisk Assistent finns inte risken att artificiell intelligens kommer ta över den rollen kommande år?
Andra tankar, är vilken arbetsmarknad är lättast? Tack för ditt svar! / Ida
Läs alla kommentarer
  • Ida utbildningar. Men kanske för svårt att förutspå och som du säger finns kanske nya uppgifter som kan utföras i yrkesgruppen.
  • Ida Har du förresten någon info om hur jobben är i Skåne för juridisk assistent? Vet att andra delar av Sverige troligen är lättare än här? Undrar även om du har lite tankar kring Affärsutveckling Digital Handel? KYH Malmö? :)
  • Anna Överlag är det så att Yrkeshögskoleutbildningar beviljas av Myndighet för yrkeshögskola, som varje år /ofta i slutet av januari/ beviljar nya yh: nya starter på de "gamla" yh och helt nya yh också. De tar hjälp av experter och avslår ansökningar inom de yrken där prognosen blir att det blir svårt att få jobb. De tittar också geografiskt på detta, dvs utbildningar beviljas i de delar av Sverige där jobben kommer att finnas; men om det är utbildning på distans, då är prognosen att i alla eller i alla fall i några olika delar som arbetsmarknaden blir god eller mycket god. Bättre arbetsmarknadsprognos är så här kan man tyvärr inte få. Prognoser behöver inte alltid "slå rätt"; det kan hända saker som ingen kunde förutse också. :(

2 Svar

Mikael SYV SYV på FrågaSYV

Hej Ida, du kan söka till båda de utbildningar och till många fler yrkeshögskoleutbildningar samtidigt. Och du behöver inte prioritera. Du söker till varje yh separat - till skola direkt och helt oberoende av alla andra ansökningar.
Det kostar ju inget att söka mer än lite tid att lägga på att skicka in ansökan!
Sedan, OM DU KOMMER IN PÅ FLER ÄN ETT ALTERNATIV, då kan du välja... just nu, när du, om jag förstår dig rätt, inte ens har sökt, kan du givetvis bestämma att bara söka en av de utbildningar... men hur blir det om du inte kommer in?
Även om du har höga betyg från gymnasiet, är det inte garanterat att du kommer in. sedan kan det ibland bli så att utbildning inte startar... det kan hända saker, ex. att läraren som skulle undervisa i några obligatoriska kurser "försvinner", ex. blir föräldraledig och ingen ny lärare hittas - då kan starten bli mycket försenad eller t o m helt ställas in.
Därför är det bäst att göra ansökningar till Alla de yrkeshögskoleutbildningar som du är intresserad av.
OBS! nya yh kommer att beslutas om inom några få veckor. Mot mitten av febr hoppas vi kunna visa alla de nya yh på www.yhguiden.se

  • Ida Hej igen! Ja klart jag kan söka till båda men om man tittar på arbetsmarknaden och vad jag skrev om artificiell intelligens kan inte detta yrke då försvinna? / Ida
  • Liselotte Det finns olika prognoser och många olika yrken kan försvinna i framtiden, men samtidigt skapas det nya yrken, där samma eller liknande kompetens kan komma till användning. Ang. yrkeshögskoleutbildningar - de beviljas att få starta ENDAST om bedömning av Myndighet för yrkeshögskola görs att arbetsmarknaden blir God eller Mycket god för just den kompetensen. Så, om YH beviljas, då är prognosen att man borde kunna få jobb i direkt anslutning efter avslutandet av studierna.
Liselotte Johansson SYV på FrågaSYV

Hejsan, vi fick nu svar från Utbildningsledare för Paralegal-utb. Var god läs nedan:

...vissa arbetsuppgifter, som Paralegal utför, kräver en fysisk handläggning. Utbildningen till paralegal är för övrigt väldigt bred och arbetsmöjligheterna många. De statliga verken och kommunernas behov av handläggare är stort och framförallt av sådana som har juridisk kompetens och kan ersätta de gamla, erfarna handläggarna som går i pension. Bara här, i Sundsvall, har vi ca 20 statliga myndigheter/verk, en kommun med nästan 8 000 anställda samt flera domstolar. Mina studerande (från yh Paralegal i Sundsvall) har inte haft några problem att få jobb efter utbildningen.
 
Med vänlig hälsning
Utbildningsledare
YH-utbildning Paralegal