Sara 19 år

  Hej, Jag går tredje året på gymnasiet och är intresserad av yrket på engelska ”Advice columnist.” Jag vet inte vad det heter på svenska, eller hur man blir det?? De brukar arbeta för tidningar där de besvarar läsares frågor om olika ämnen, oftast gällande människors problem. Det verkar riktigt spännande.

  • Vägledare

   De som svarar på frågor i tidningar är väl experter inom ett område? Dvs ekonom, jurist, arkitekt och så vidare, alltså sakkunnig inom sitt område.

  • SYV-besökare Skulle tro att personen avser frågespalter som finns i vissa dagstidningar. Jag kan tänka mig att det är personer som har stor kunskap inom vissa specialområden, exempelvis relationer, ekonomi, medicin mm. Jag tror det är svårt att hitta en utbildning för att bli just detta. Handlar snarare om att ha en gedigen fack-kunskap och sedan använda den för att svara på frågor i media.
  • Ludmila Journalister kan ju vara experter inom ett visst område och då kan de vara den som svarar på frågor i en kolumn men annars är det olika experter som får i uppdrag att svara på läsare/tittare/lyssnares frågor.
  • SYV-besökare

   Jag tror att det bästa är att du kontaktar en tidning för att höra vilka olika yrkesroller de har och vad den yrkesrollen kallas som svarar på läsarnas frågor. Men ta också kika också på yrket KOMMUNIKATÖR.

  Läs alla kommentarer

  3 Svar

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej Sara,

  jag har nu fått svar från en sakkunnig inom branschen som lyder: "Det finns inget speciellt yrke för denna syssla. Istället är det så att tidningar och tidskrifter vanligen använder specialister inom olika ämnen för att svara på läsarfrågor."

  ***
  Jag vill råda dig att kika på många olika yrken inom Journalistik: t.ex Kronikör och Multijournalist, Språkyrken och även Bokförlagsyrken samt på Kommunikatör och Digital kommunikatör.

   

  Och så ännu ett svar från en annan sakkunnig, var god läs nedan:
   

            "Jag känner inte till någon yrkestitel som direkt svarar mot titeln ”advice columnist” i svensk press. Men det är mycket vanligt att olika redaktioner har en frågekolumn eller hjälper sina läsare att reda ut svåra frågor. Ett bra exempel på det är det klassiska TV-programet Plus på SVT, eller veckotidningarnas frågespalter med insändarfrågor. Många barnprogram på SVT har också inslag av detta.

  I Svenska medier skulle en person som hanterar läsarfrågor kallas redaktör. Om redaktören inte kan svara eller ta reda på det själv kan en reporter kopplas in. Eventuellt en ämnesreporter som blivit expert på ett område. Eller så kan reportern helt enkelt intervjua en forskare eller expert i frågan och sedan rapportera svaret. En sak som nuddar vid detta är så kallad ”viralgranskning” där journalister fakta- och källgranskar memes, bilder eller påståenden som spridits i sociala medier. Detta kallas Fact-checking och håller på att bli en viktig del av journalistiken.

  Gemensamt för de flesta som jobbar med sådana här saker i Sverige är att de i grunden är journalister. De är inte nödvändigtvis experter på något ämnesområde, men de är väldigt bra på att snabbt ta reda på fakta och att berätta på ett begripligt sätt.

  Vill du plugga till journalist finns det flera högskolor och folkhögskolor att välja mellan. De utbildningar som är äldst och mest kända är journalistprogrammen vid Stockholms och Göteborgs universitet, samt Mittuniversitetet i Sundsvall. Programmen är på tre år och ger dig en fil. Kand. i ämnet journalistik. Vill du veta mer kan du surfa in på universitetens hemsidor. Vårt program hittar du exempelvis här: https://www.miun.se/journalist ".

  Hej igen, nedan finner du svar från Lunds Universitet:

  I svenska dagstidningar finns ofta en blandning av olika slags krönikörer. Ibland låter man också krönikörer svara på frågor från läsarna som en särskild service gentemot läsarna. I och med att allt fler av oss konsumerar journalistik och medier digitalt, har också plattformen som rådgivande krönikör förändrats. Till exempel kan samma rådgivande service som tidigare fanns som en kolumn i papperstidningen nu finnas som en chatt på tidningens sajt.

  Krönikor i sig utgör ett brett fält av journalistiken: en del av dem driver politiska teser (opinionsjournalistik på ledarsidorna), andra ger läsarna olika perspektiv på aktuella händelser inom till exempel politik, sport, kultur, nöje etc. Den som skriver krönikorna kan vara en journalist som jobbar på tidningen, en forskare eller en profilerad person som har specifika kunskaper i ett visst ämne.

  Några ex:

  * Journalisten Lena Melin svarar på frågor från läsarna:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3JK83M/fraga-lena-mellin--fa-svar-pa-dina-fragor-om-politiken

  * Ekonomijournalisten Birgitta Piper svarar på frågor från läsarna

  https://www.m-magasin.se/experter/stall-en-fraga-till-birgitta-piper/

  * Psykologen Siri Helle svarar på frågor från läsarna:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AdwPMx/tala-med-psykologen-om-corona

  * Forskaren Emma Frans kollar upp aktuella ämnen

  https://www.svd.se/om/vetenskapskollen

  Hoppas detta var till någon hjälp!

  Hälsningar

  Nedan finns svar från Kalix folkhögskola:

   ... live-rapporterar de flesta journalister numera. Då möter de också läsare och svarar på frågor. Kommunikatörer, som vi utbildar, svarar ju däremot på journalisternas frågor. Hoppas det var till någon hjälp.

  OCH NEDAN - SVAR FRÅN MALMÖ UNIVERSITET:

  Jag tänker att det inte finns någon specifik väg till den rollen. Mitt svar till ungdomen i fråga är att hen kanske ska prova på att göra en informationsintervju med någon som har den rollen och höra hur hen kom dit. 

  Jag tänker också att de som svarar på frågor ofta är experter inom en viss nisch – personen i fråga är kanske jurist och expert på familjerätt eller psykolog och expert på barnuppfostran, eller utbildad inom mode med en lång karriär bakom sig och så vidare. Så om ungdomen i fråga vill satsa så är min första fråga:

  1.      Vilket ämne vill du vara expertrådgivare inom?

  2.      Komplettera din expertis med att öva mycket på att skriva/ta någon specifik kurs inom journalistiskt skrivande eller liknande.

  3.      Förvänta dig inte att få denna roll omedelbart utan se till att skaffa mer expertis först genom andra jobb, alternativt sök dig till tidskrifter som riktar sig till yngre läsare och sälj in dina tjänster, skapa en portfolio över hur frågor och svar kan se ut.

   

  • Ludmila det främst brukar vara ämnesspecialister som svarar på frågor i facktidningar. Tex en trädgårdsmästare i en tidning som handlar om trädgård och odling, en energiingenjör som svarar på frågor i ”Vi i villa” om energilösningar och en byggnadsingenjör/konstruktör om tillbyggnader osv.
  • SYV-besökare

   Det finns flera varianter på detta, t ex Fråga doktorn på SVT och Fråga vad du vill, SR P3. Det är ofta en journalist som tar hjälp av en expert, eller en journalist som gör research och sedan svarar. Det gymnasisten kan göra om hen vill ha yrket är att läsa till journalist eller om hen är väldigt bra på ett ämne försöka bli en ”expert” som anlitas av medier.

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, jag vill tipsa dig om yrkeshögskoleutbildningar, t.ex
  Affarshogskolan/digital-marknadskommunikator-affarshogskolan-linkoping
  och
  yhguiden.se/utbildning/nackademin/digital-kommunikator-i-sociala-medier-nackademin-stockholm - hela utbudet av yrkeshögskoleutbildningar finns på www.yhguiden.se - sök på Kommunikatör.

  Digitala kommunikatörer interagerar med "publiken"/läsare och allmänheten. Vet inte om det är exakt det du vill jobba med, men kika på det alternativet, är mitt råd!

  Just yrkeshögskoleutbildningar är kortare och mer praktiska än högskoleutbildningar. YH visar också väldigt god resultat i att "ge jobb"!


  Vänligen
  ANNA

  Hej igen, vi fick nu svar från Uppsala Universitet. Var god läs det svaret, nedan:
                Tänker du på de som till exempel svarar på frågor i SVTs direktrapportering? Jag tror inte att det finns någon särskild yrkestitel för personer som jobbar med sådant. Jag skulle tro att de som svarar på frågorna där har en utbildning inom antingen journalistik och/eller sociala medier, det kan nog vara en blandning. 

  Hej igen, vi fick nu svar även från Ljungkile folkhögskola:

  Så roligt att det finns intresse för journalistyrket!

  Ja, det stämmer att du som reporter, alltså intervjuande journalist, tar reda på saker som allmänheten behöver få veta. 

  Som journalist kan du jobba med radio, med tidning, med nyhetssajter eller med tv. 

  Om den studerande vill veta mer är personen varmt välkommen att höra av sig till oss. 

  Vår ansökan är öppen nu, för studiestart i augusti (uppgift från 3 april 2020):

  https://www.ljungskile.org/utbildningar/journalistlinjen/

  Vänligen

  Hej igen! nere kan du läsa svar från JOURNALIST FÖRBUNDET:

                  Det finns inte ett allmänt yrke om att svara på frågor i en tidning. 
  De frågespalter som finns har lite olika inriktning. Dels finns det spalter som handlar om hälsa men också sådana som handlar om ekonomi, samlevnad, växtodling med mera med mera.

  Gemensamt för de flesta är att det är en person med specialkunskap som svarar på frågor till frågespalten.

  Så vill man jobba med den typen av arbete, gäller det att plugga in specialkompetens som kan omsättas till en spalt.

  Med vänliga hälsningar

  • Ludmila Det finns inget sånt "yrke". Det beror ju bara på sammanhanget. Om det är en allmän frågespalt kan det ju vara en journalist. Annars är det ju experter inom olika områden: psykologer, jurister, ekonomer, snickare eller trädgårdsexperter. Om det är själva begreppet du är ute efter så ligger väl "rådgivare" och "rådgivningsspalt" närmast till hands.
  • SYV-besökare

   Det finns väl inte någon sådan funktion på tidningar eller andra mediahus. Frågor kommer ju ständigt till redaktioner och det är ju upp till journalisterna att svara på de om man kan och har tid. I dessa tider där det är livechattar på många håll om coronakrisen så strömmar det ju in frågor där som journalisterna försöker att svara på efter bästa förmåga. Sen finns det ju experter som svarar på frågor, även i ickekristider, men de är just det; experter och inte journalister. Sen kan det ju så klart finnas journalister med expertkunskaper som också kan svara på olika frågor.

  • SYV-besökare

   Min rekommendation är att du vänder Dig till studievägledare på de universitet som har journalistprogrammet: antagning.se/se/search?period=9&freeText=journalist En annan idé är ju att du kontaktar själva tidningsbranschen för bästa svar.

  • Anna

   och så ännu ett svar från en person som är välinsatt inom det aktuella kunskapsområde:
   "Jag antar att det menas att svara på frågor i en frågespalt el liknande? Jag tänker mig att det i de fallen främst handlar om att man har sakkunskap inom ett ämne. T ex ”Fråga juristen” eller liknande. I så fall är ju vägen in inte via journalistiken utan snarare via ett annat yrke. Men jag skulle vilja slå ett slag för folkhögskolornas journalistikutbildningar, om det är journalistiken som lockar. Då är ett år på folkhögskola en bra start och en fin erfarenhet. Där ingår ju i de flesta fallen en rejäl praktikperiod, och på så sätt kanske frågespalten kan vara en plats att förlägga praktiken på?"

  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, vi fick idag svar från Stockholms Universitet. Var god läs nedan:

  Hej!
  Sådana yrken finns inte bara på tidningars och tidskrifters insändarsidor utan även i kommuner och på statliga myndigheter o.s.v. – jobbet som studievägledare på högskola eller universitet har ju lite av den karaktären också. Men någon direkt yrkestitel och en utbildning som på ett mera direkt sätt tar en dit är lite svårare. Enklaste svaret är väl att om man vill in i tidningsbranschen så ska man trycka sig åt det hållet och ett sätt att göra det är att läsa någonting som har med den branschen att göra, t.ex. journalistik. 

   

  Men viktigt att poängtera är att man inte behöver ha läst journalistik för att jobba som journalist. En av våra tidigare studenter jobbar t.ex. sedan länge på Rapport-redaktionen, både inrikes- och utrikes, och hon läste utbildningsprogrammet Kulturvetarprogrammet och hade barnkultur som huvudområde och Medie- och kommunikationsvetenskap som ytterligare studier. Kulturvetarprogrammet består av en inledande Kulturvetenskaplig baskurs, 30 hp sedan läser man sitt huvudområde i tre terminer (i exemplet Barnkultur I, II och kandidatkurs) samt ytterligare en termin (Medie- och kommunikationsvetenskap I, 30 hp) därefter en avslutande Kulturvetenskaplig tillämpningskurs, 30 hp som bl.a. innehåller 10 veckors praktik. Det var när studenten under sina studier i ämnet barnkultur skrev om krigsrapportering och barn som hon kom i kontakt med Rapport och de fick upp ögonen för henne, sedan la ho sin praktik på den redaktionen och fortsatte jobba där efteråt.

   

  Här nedanför ser du var några av de som läste Kulturvetenskaplig tillämpningskurs, 30 hp förra vårterminen hade varit ute på praktik någonstans och åtminstone sex av dem nedan var redan anställda vid det avslutande seminariet i våras (så ser det ut termin efter termin, huvudområdet står först).

   

  Sörmlands museum

  -                           Uppackning och placering av föremål och samlingar i museets magasin.

  -                           Registrering av museiföremål i databasen Sofie.

  -                           Vara delaktig i utvecklingen av museets nya Berättande magasin.

  -                           Vara ”svans” under visningar och eventuell framtagning av egen temavisning i magasinet m.m.

  Konstvetenskap och etnologi -- båda upp t.o.m. kandidatkurs --, samt Museipedagogik 7,5 hp

   

  Blue Royal Film Society

  -                           Assistera i arbete kring manuscoachning för film- och tevemanus.

  Filmvetenskap, samt Projektledarutbildning, 30 hp

   

  Sagolekhuset Junibacken

  -                           En stor del av arbetsuppgifterna handlar om arbetet med att möta besökarna.

  -                           Ta del av arbetsuppgifterna på den pedagogiska avdelningen.

  -                           Följa arbetet i Junibackens ensemble.

  Barnkultur, samt Konstpedagogik I, 7,5 hp, Förskolans uppdrag: Utforskande, lek och omsorg 7,5 hp, Pedagogiska miljöer 8,5 hp, Verksamhetsförlagd utbildning I, 3 hp och Framträdande och retorik 3,5 hp

   

  Kulturstrategiska staben, Kulturförvaltningen

  -                           Ingå i strategiskt arbete i och med flertalet utredningar som förvaltningen genomför.

  -                           Medverka vid barnrättsnätverket inom Stockholms stad.

  -                           Bistå vid förvaltningens arrangemang för förskola och skola.

  Etnologi, samt Ryska för nybörjare 15 hp och Kläder, kropp och identitet 15 hp

   

  Centrum för fotografi

  -                           Uppsökande konstpedagogisk verksamhet och praktisk tillämpning.

  -                           Värd i galleriet.

  Konstvetenskap, samt Etnologi I, 30 hp

   

  Modernista

  -                           Lektörsläsning.

  -                           Scanning av böcker inför återutgivningar.

  -                           Arbete med metadata olika i register och system.

  -                           Administrativt arbete.

  -                           Korrekturuppdrag.

  Litteraturvetenskap, samt Svenska I, 30 hp, Fantasy 7,5 hp, Romerska kejsare: Liv och litteratur 7,5 hp, Tellus I – Geologi 15 hp, Språkriktighet i modern svenska 7,5 hp. Mytologi 15 hp

   

  Orakel PR

  -                           Utföra olika PR- och marknadsföringsuppdrag åt byråns kunder.

  -                           Delta vid olika möten.

  -                           Övriga uppgifter som åläggs av bolagets vd.

  Medie- och kommunikationsvetenskap, samt Konstvetenskap I: Visuella studier, 30 hp

   

  Arbetscenter Stockholm

  -                           Administration.

  -                           Hjälpa arbetssökande hitta jobb.

  -                           Kontakt med Arbetsförmedlingen

  Socialantropologi, samt Sociologi I, 30 hp

   

  Sveriges television

  -                           Hämta/lämna analog film.

  -                           Lära sig filmdigitalisering.

  -                           Lära sig grunderna i det digitala arkivet.

  Filmvetenskap, samt Idéhistoria I, 30 hp, Konstvetenskap I, 30 hp, Arkeologi I, 30 hp och Arkeologi II, 30 hp

   

  Studiefrämjandet Stockholms län

  -                           Genomförande av Program Rosetta, ett jämställdhetsprojekt inom musik.

  -                           Stötta Art Movement, ett projekt inom integration genom konst.

  Medie- och kommunikationsvetenskap, samt Projektledarutbildning, 30 hp

   

  RFSU Stockholm

  -                           Stöd till projektledare: Ta fram en skrift, administration, textbearbetning, delta i utbildningar.

  Etnologi, samt Projektledarutbildning, 30 hp

   

  Scenkonstmuseet

  -                           Fördjupat värdskap i utställningen Sound Check.

  -                           Medverkan i arbetet med uppdatering av Ljudskogen.

  -                           Medverkan i uppstartsarbetet för Dansutställningen.

  Musikvetenskap, samt Historia I, 30 hp

   

  Tekniska museet

  -                           Musealt arbete: Utställningsdesign, pedagogiska workshops, museivärdsarbete, spelfestival, m.m.

  Etnologi, samt God och dålig vetenskap, orienteringskurs 7,5 hp, Kläder, kropp och identitet 15 hp, Populärkulturen och samhället 15 hp, Introduktion i genusstudier 15 hp, och Introduktion i genusstudier – vetenskapskritiska perspektiv 15 hp.

  Frågor och svar

  • Ceren 20 år

   Läsa yrkesprogram/komvux efter studenten?

   Hej. Frågar för min syskon som ska börja i gymnasiet nu till sommaren, men är dock osäker på programmet. Hen vill gärna börja med ett högskoleförberedande för att läsa brett men är även osäker på om hen kommer att vilja läsa vidare efter studenten, dock är det ju för tidigt sagt och man vet...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Louise 19 år

   Meritpoäng folkhögskola?

   Hej, jag undrar hur det fungerar med meritpoäng om man läser till en kurs på folkhögskola. Jag funderar på att läsa till spanska 4 på folkhögskola, får man den extra meriten alltså 1 poäng som man skulle fått om man läst på gymnasiet då? I vilken grupp hamnar man och hur fungerar det när man...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Wilma 19 år

   Advokat eller åklagare?

   Hej! Mitt mål i livet är att jobba med kvinnor och barn som främst blivit utsatta för sexualbrott, alltså som juridiskt stöd. Men vilken titel är det jag ska ”satsa” på? Är det advokat och då försvara offret eller är det åklagare? Jag har försökt att läsa mig till om detta på nätet men...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Julia 20 år

   Hur kan man höja sitt meritvärde på bästa sätt?

   Hej! Jag heter Julia och det är så att jag vill studera psykologprogrammet. Det betyder att jag som behövt läsa upp mitt matematik 2b-betyg från icke-godkänt är placerad i BII-gruppen. Med 20,36 i meritvärde och 2,5 i extramerit redan inräknat har jag alltså för låga betyg för att komma in på...

   Anna SYV: Hej Julia,mitt råd är att du börjar med att söka läsa matematik 2a på komvux och försök få så högt betyg du kan i den kursen. Du behöver inte... Läs hela svaret
  • Ronja 22 år

   Icke ekonomi-yrken med ekonomutbildning?

   Hej! Jag studerar för närvarande den fjärde terminen på ekonomie kandidatprogrammet. Men jag har det senaste två terminerna tappat mitt sug ganska rejält för denna utbildning och kan inte riktigt se framför mig vad jag tycker skulle vara intressant att arbeta med längre. Jag har till hösten...

   Julia SYV: Hej Ronja, det finns ett antal yrkesroller som kräver "vilken som helst 3-årig högskoleutbildning", t.ex Arbetsförmedlare, Utredare på FK eller Studiestödsutredare; även... Läs hela svaret
  • Nathalie 19 år

   F i modernt språk, kan jag fortfarande få en gymnasieexamen?

   Jag har för tillfället F i modernt språk och kommer troligen inte kunna/hinna få upp det. Jag läser 2500p och har redan 100p godkänt i språk som jag läste i ettan men man behöver läsa 200p på samhällslinjen.. Min fråga är om man måste ha 200p godkänt i moderna språk eller om jag fortfarande får...

   Julia SYV: Jo, du kan få ut examensbevis med F i en eller två kurser moderna språk. Max antal F-poäng i examensbeviset från gymnasiet är 250p. men inte i vilka kurser som... Läs hela svaret
  • Ali 19 år

   förlängd studiegång?

   Hej! Min gymnasieskola erbjuder förlängd studiegång för 3or då de kan gå sommarskola samt göra prövningar under sommaren men skolan har sagt om man ansöker till förlängd studiegång då kan man inte söka till höstens antagning innebär detta att skolan inte kommer att skicka betygen till...

   Mikael SYV: Sista kompletteringsdag till höstens högskoleutbildningar är i år den 18 juni. Med sommarskola blir man inte färdig till 18 juni. Jag tycker ändå att det är en stor förmån och... Läs hela svaret
  • Agnes 15 år

   Behöver jag läsa moderna språk?

   Hej! Jag vill läsa IB programmet på gymnasiet för att sedan söka vidare till kanididat programmet Business and economics handelshögskolan. För att få behörighet står det att jag behöver ha läst Moderna språk 3. Om jag inte vill läsa moderna språk under ibdp utan vill läsa Svenska och Engelska...

   Julia SYV: Hej Agnesom det är den här utbildningen: hhs.se/en/education/bsc som du är intresserad av, så ges den på en privat högskola, som gör lite "som den själv vill", kan man säga...... Läs hela svaret
  • barbareata 16 år

   Vad kan man plugga vidare till om man tar bort matten från gymnasiet?

   Hej jag ska börja i gymnasiet humanistiska programmet jag undrar vad för yrken jag kan få eller vilken utbildning jag kan nå om jag tar bort matte kursen. Jag satsar på att bli advokat men dock så vet jag inte om matten behövs. Därför undrar jag vilken utbildning kan jag få utan matte.

   Julia SYV: Hej° Utan godkänt betyg i matematik 1 (första gymnasiekurs i matte) går inte att få ut examensbevis. Och du blir därför inte behörig till... Läs hela svaret
  • August 28 år

   Internationella förkortningen för Modern språk?

   Hej, Ett universitet jag ska söka till i Tyskland har L1 eller L2 som krav från gymnasiet. Är L1 och L2 den internationella förkortningen för Modern språk?

   Julia SYV: Hej August,kika gärna på teachingenglish.org.uk där man läser bl.a följande:"L1 is a speaker's first language. L2 is the second, L3 the third etc." Alltså, enligt... Läs hela svaret
  • Elev 17 år

   Är det värt att strunta i studenten ?

   Jag tycker de värkar lite larvigt att springa ut o ta studenten, nu är det visserligen 3 år kvar men ändå. Är det värt att strunta i att ta studenten?

   Mikael SYV: Hej, du har ännu gott om tid att bestämma dig. Det är inte obligatoriskt att delta i studentfirande. Se hur du känner länge fram i tiden närmare slutet av år 3 på gymnasiet. Kika på https://www.framtid.se/reportage/studenten
  • Elev 18 år

   Hjälp med val av ämne inför GA?

   Hej! Så jag är en person som har det alltid svårt för mig att bestämma mig för ett ämne att skriva om det kan vara debbat det kan vara annan slags txt men jag är alltid kluven. Inför gymnasiearbetet är jag också väldigt fundersam på om vilket ämne jag ska skriva om. Jag kommer inte på...

   Julia SYV: Hej! Du får gärna se exemepl på GA som Skolverket ger på skolverket.se/download/18.49f081e1610d8875002fb7/1517838688441/SA3.pdf och även kika på info på... Läs hela svaret
  • Katarina 21 år

   Söka till högskolan 2 ggr med gymnasieexamen och Komvux komplettering?

   Hej, Jag har tidigare studerat på ett yrkesgymnasium och tagit min gymnasieexamen. Jag behöver läsa ett par extra kurser på Komvux för att kunna söka in till det program jag vill läsa på högskolan. Min fråga är: ifall jag blivit...

   Anna SYV: Hej Katarina, det är inte förbjudet att söka utbldningar, när man är inne på ngn utbildning. Det är inte heller förbjudet att hoppa av... Läs hela svaret
  • Hicham 36 år

   trafiklärareutbildning ?

   Hej jag sökte trafiklärare utbildningen på yrkeshögskola och jag funderar om jag blir antagen till utbildningen . Jag har gått på grundläggande kurser matematik engelska samt svenska som andra språk sedan jag gått på bygg och...

   Anna SYV: Hejsan,Yrkeshögskola kan ta in även obehöriga.Att man är behörig garanterar, å andra sidan, inte att man får plats på utbildningen. Det går därför inte på förhand... Läs hela svaret
  • Sam 22 år

   Dåligt gymnasium betyg?

   Hej syv. Jag är en man som är 21 år och e på väg till 22, jag undrar bara om man kan gå om gymnasium eller gå om 3an, för att kunna fixa mitt betyg, jag tog student 2018 om jag sminns rätt men jag kom ut med skit många F's och bara...

   Julia SYV: Hej Sam!om du vill skaffa dig gymnasiekompetens (gymnasiala betyg som kan ge dig jobb eller behörighet till eftergymnasiala studier) då har du i Sverige följande alternativ:- komvux (i den kommunen där du är... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga