SYV-besökare 32 år
  Hej, jag är rätt ny syv på grundskolan; det är mitt första gymnasieval. Jag är rätt förvånad att eleverna är inte jätteaktiva. De missar sina inbokade samtal med mig; de lämnar inte in blanketter heller (i alla fall inte alla). Min erfarenhet är att ca hälften "sköter sig rätt bra" och andra halvan - gör inte det.
  Klasslärare gav mig råd att göra hembesök till eleverna, om jag vill få tag på dem eller deras vårdnadshavare, exempelvis för att hämta påskrivna gymnasievalsblanketterna. Är det verkligen SYV-ens ansvar att åka hem till eleverna för att hämna blanketter? Vad händer om jag inte träffar några elever och de inte gör gymnasieval och/eller om gymnasievalsblenketterna saknas?
  Tacksam för ett snabbt och utförligt svar!
  S.
  • Eva Kan instämma att jag har också upplevt vissa inslag av det som du beskriver i din fråga, vilket är mycket frustrerande!

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  kort svar på din fråga vore:
  fråga rektor på din grundskola och gör som rektorn säger (inom rimliga gränser). Det är rektorn som är "ytterst ansvarig" på en skola.

  Ett utförligt svar på frågan kan bli hur lång som helst... :)
  Vi känner till att det ser väldigt olika ut- på olika grundskolor. Mycket beror på hur mycket engagemang "övrig personal" på skolan visar och hur mycket elevernas vårdnadshavare vill bidra med.
  Gymnasieantagningskanslierna organiserar gymnasieantagning på olika sätt, vilket kan också vara mer eller mindre lyckade "varianter" - mycket beror på hur vuxna "kring eleven" samarbetar med varandra.

  Situation nr. 1
  Det finns tydlig information både på Gymnasieantagningens-hemsida och på diverse olika ställen, ex. på en SYV-tavla på grundskolan och klasslärare förmedlar att det är viktigt att lämna in påskrivna blanketter i tid - till eleverna och till föräldrarna; föräldrarna besöker föräldramöten och engagerar sig i elevernas skolarbete och i deras gymnasieval. Rektor ger tydliga signaler till all personal på skolan och till elever och föräldrar att gymnasieval är en viktig del i grundskolans verksamhet; hen är tillgänglig och svarar på frågor om gymnasieval och har pågående dialog med gymnasieantagningen (löser löpande alla frågor som uppstår).

  Situation nr. 2
  Tydlig info saknas... Klasslärare och övriga lärare vill inte engagera sig i gymnasieval /svarar exempelvis att det är SYV-ens ansvar och inte deras/ och pratar inte med eleverna eller föräldrarna om gymnasieval; föräldrarna besöker föräldramötena i "liten utsträckning" och rektor är överhopad med jobb (orkar inte och/eller hinner inte ta tag i frågan om gymnasieval).

  Vem som helst förstår att situation nr.1 - det är så som det bör gå till. Men verkligheten är att det - tyvärr - även finns inslag av situation nr.2 på vissa grundskolor.

  Som ensam SYV, som dessutom är ny på en skola, är det svårt att i grunden ändra på hela situationen. Du kan bara göra ditt bästa.
  Du kan också tänka så här: det är frivilligt att gå på gymnasiet. Skolplikten slutar när eleven blir behörig till gymnasiet. Det är ingen som kan vidta några "rättsliga åtgärder" mot dig om du t.ex endast tar emot besök och tel.samtal och E-post från de elever och föräldrar som själva söker upp dig med frågor om gymnasieval (och struntar helt i de som inte visar intresse... detta pga det är frivilligt att gå på gymnasiet). Men, å andra sidan, är ju rektor - din chef och arbetsledare och som anställd måste man lyda sin chef (om man vill behålla sin anställning i alla fall)... men frågan är då också - Vill man behålla sin anställning, om det är en ohållbar och orimlig arbetssituation?

  De praktiska tipsen - om man vet att det svårt att få eleverna att lämna in blanketter i tid - kan t.ex vara att:
  - sätta "dead-line" en vecka tidigare än den riktiga dead-line är;
  - komma med "skräck-exempel" - få fram en berättelse om en elev som förra året missade söka till gymnasiet och blev utan gymnasieplats - utan att nämna namn på eleven... man kan t o m "hitta på" en sådan historia, för att det har säkert hänt förut och kommer att hända igen... att en elev kan bli utan plats på gymnasiet om hen ej söker i tid... eller i alla fall tvingas gå gymnasialutbildning som hen inte vill gå (för att hen inte i tid sökte till en utbildning som hen velat gå);
  - bombardera vårdnadshavare med E-post /grupp-utskick/ - om hur viktigt det är att lämna in blanketter i tid;
  - se om det skulle gå att ta emot inscannade påskrivna blanketter (då kan vårdnadshavare scanna in och skicka elektroniskt);
  - sätta in särskilda föräldramöte om gymnasieval - ett möte så tidigt som möjligt /i början av september i åk 9/ - och nästa möte några få dagar innan dead-line för inlämning av blanketter (då kan vårdnadshavare ta med sig blanketterna på det andra mötet och lämna in dem där).
  Det finns också exempel på rätt så "otraditionella lösningar" - ex. att erbjuda kvälls-tider för att vårdnadshavare kan tillsammans med eleverna komma besöka syv på skolan och bl a lämna in påskrivna blanketter. Att man som SYV arbetar på kvällstid kan man kanske "kompencera" med övertidsersättning eller att ta in de inarbetade timmarna i ledighet (det kommer man överens med rektor om).

  Jag förstår att du tänker på elevernas bästa men att du också måste hinna och orka utföra ditt arbete.
  Om du inte får stöd och hjälp från övrig personal på skolan kan du endast göra så gott du kan göra på egen hand. Att "tvinga" övrig personal på skolan att hjälpa till med gymansieval kan inte du, som SYV, göra för att du är inte chef eller arbetsledare. Här behöver du rektors stöd. Rektor måste beordra lärarna och övrig skolpersonal ta en aktiv roll och vara behjälpliga i frågor om gymnasieval; om rektor inte gör det eller om skolpersonal, trots rektors order, inte gör det - har du endast "2 val": antingen kämpa på egen hand så gott du kan eller söka andra jobb och komma förhoppningsvis till en arbetsplats där du får en bättre arbetssituation.

  Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!
  ANNA

  • SYV-besökare Tack så mycket för ett snabbt och utförligt svar! Det är till stor hjälp! Ha en fortsatt trevlig söndag!
  • Eva Mycket "hänger på" rektorerna! har man bra rektor, brukar det mesta lösa sig. Men annars så blir det mycket svårt. Viktigt också att inte jobba sig in i "väggen". :(

  Frågor och svar

  • Dylan 17 år

   Är jag körd om jag har italienska 1 i gymnasiet?

   Hej jag hår på samhälle första åren, jag har för det mästa c på varenda ämne, men har italienska 1. Jag får inga betyg från det och jag vill gå på en högskola där man måste ha 17,50 merit. Min fråga är då, hur ska jag öka mina poäng för att ens komma in? Finns det inviduella val som kan höja...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • David 25 år

   Kan man läsa upp sina gamla betyg?

   Kan man läsa upp sina betyg från gymnasiet t.ex. om man hade G i Historia A också läser man om kursen och lyckas få ett MVG. Jag vet att betygen och allt annat heter annat nu men jag är inte upplärd i det nya systemet.

   Anna SYV: Hej David,komvux brukar inte ha råd att ge plats på kurser i vilka man redan har godkända betyg. i detta fallet "motsvarande nya kurser" som är "samma kurser". Historia A har en motsvarande kurs... Läs hela svaret
  • Nina 19 år

   jurist i ett annat land?

   Om jag pluggar klart till jurst eller advokat till sverige, men sedan funderar på att flytta till ettt annat land i europa, kommer jag få jobb då? Syv i min skola sa att jag inte kommer kunna få jobb, då min utbildning i sverige inte kommer va till någon användnig i ett annat land.

   Anna SYV: Hej Nina,andra länder får själva bestämma vilka utbildningar från utlandet som de "accepterar". Och de bestämmelserna kan ändras: det som gäller idag, behöver inte gälla om... Läs hela svaret
  • Nina 19 år

   Juridik eller plugga till jurist?

   Vad är skillnaden mellan att plugga juridik eller att plugga till jurist på universitetet? Kan jag fortfarande vidareutbilda mig till samma saker?

   Anna SYV: Hej Nina, Advokat, Åklagare eller Domare kan man i Sverige vidareutbilda sig till - endast med examen från juristprogrammet i bagaget. Juristprogrammet är i Sverige 4,5 årig utbildning på heltid... Läs hela svaret
  • Anna 22 år

   Kandidat examen i socialt arbete?

   Hej! Jag är inne på att plugga ”Organisering och ledning av arbete i välfärd” men inriktning socialt arbete. Då får man en kandidat examen i socialt arbete. Vad kan man jobba som då? Kan man få snarlika jobb en socionom kan få? Hur ser arbetsmarknaden ut efter man gått denna utbildning?

   Daniel Larsson: Hej Anna, socionom - kräver utbildning från socionomprogrammet, som är en ganska unik utbilnding som leder till Yrkesexamen men som samtidigt är ganska "bred" och ger möjlighet att arbeta på... Läs hela svaret
  • Tabark 22 år

   Hur kan man få gymnasieexamen?

   Hej! Jag har ingen gymnasieexam. Just nu läser jag olika gymnasieämne på Komvux för att kunna ansöka till högskola. Jag läste en gemnasieutbildning. Utbildningen har olika gymnasieämnen som Företagsekonomi 1-2 och Redovisning 2. Kan jag räkna poäng för de ämnen med poängen som jag läser på...

   Anna SYV: Hej,du behöver göra Planering mot examensbevis med SYV på komvux. Kurser man läser på gymnasiet och på komvux kan kombineras i en gymnasieexamen. Reglerna är krångliga; och det är... Läs hela svaret
  • Christoffer 19 år

   Vilken utbildning passar om man vill arbeta med aktier och börsen?

   Hej! Har fått ett allt större intresse för aktier och sparande. Om man vill arbeta med detta i framtiden, vilken utbildning passar då? Jag tänker på enskilda aktier men även samhället i stort som makroekonomi. Bästa hälsningar, Christoffer

   Anna SYV: Hej Christoffer,yrken inom det område som du är intresserad av är inte "reglerade", alltså finns inga strikta krav på vilken utbildning man ska ha. Millas... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 32 år

   Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

   Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

   Milla SYV: Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
  • Dahlia 18 år

   Vilka meritpoäng får jag?

   Hej! Jag går i 2an (Sam beteende) och det är dags för individuella val snart. Jag kommer att välja Engelska 7 men funderar på om jag också behöver välja Matte 3 för att få full meritpoäng. Jag har inte riktigt förstått hur det fungerar, om jag endast har läst Matte 2 och söker ex....

   Anna SYV: Hej Dahlia, ang. meritpoäng för dig som läser mot Examensbevis - var god se gymnasieguiden.se/informeras/merit
  • lovisa 22 år

   Fråga om distans studier?

   Hej! Jag vill fråga er om följande Finns det distans studier inom IT eller ekonomi? Jag vill helst gå IT och ekonomi då jag har sett att dem är kombinerande i samma program. Men finns det på distans? Annars finns det bara någon ekonomi distans? Eller IT distans ? De skulle va jättebra om...

   Liselotte Johansson: Hej Lovisa; när man säger eller skriver "distans" så menar man kanske olika saker. Det finns ex. ganska ofta distans Med obligatoriska träffar och det kan också vara ganska många obligatoriska... Läs hela svaret
  • David 25 år

   Vad betyder bokstäverna efter siffrorna i ämnena ?

   Finns det olika t.ex. matte 1 kurser och hur vet man isåfall vilken man ska välja? Frågan gäller alla andra ämnen med samma gradering.

   Liselotte Johansson: Hej David,om din fråga gäller Gymnasiala kurser, så gäller följande:kurser i matte på gymnasiet är indelade i 3 spår; läs gärna den utförliga... Läs hela svaret
  • Silvana år

   Media/Teknik linje?

   Hej. Jag är intresserad av att läsa något med teknik och media i högskolan. Har sett att det finns civilingenjör inom medieteknik men är inte säker på att jag vill läsa så länge och så invecklat. Finns det nägot annat program som kombinerar både teknik och media ?

   Liselotte Johansson: Hej Silvana,jag kan inte hitta ngt. program inom medieteknik som är kortare än fem år, men kika du själv också på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=medieteknik Alla sökbara högskoleutbildningar... Läs hela svaret
  • Jennifer 20 år

   Utbildning inom tidningsproduktion?

   Hej! Om man vill jobba med att layouta tidningar, vart ska man gå tillväga då? Hittar inga utbildningar som bara fokuserar på just tidningsproduktion.

   Anna SYV: Hej Jennifer; menar du att du vill jobba med layout för "fysiska" alltså pappers-tidningar? alltså, endast med det och inte kombinera med ngt. annat?

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga