Mahdi 20 år
  Hej FRÅGASYV.
  Jag är på 2:a året, Vård och Omsorg programmet och var tvungen och komma in på det för att sedan kan hitta jobb och jobba, på grund av några privata orsaker och situationen. Alltså det är inte mitt program som jag ville från början.
  Jag tänker nu att fortsätta och göra klart gymnasium och få VO-examen men sen ska jag plugga till annat efter gymnasiet, kanske elektriker.
  Frågan är att vad ska jag med Vård-Omsorg examen, göra för att plugga till annat yrke såsom elektriker eller bygg? Vilka vägar finns för att når dit? Var ska jag vända mig för att plugga? Är kostnadfri eller måsta jag betala?
  Om jag skall gå direkt till yrkeshögskolan och plugga vidare, vad behövs att jag göra?
  Tack
  • Leif För att plugga Bygg eller till Elektriker på Yrkeshögskola, behöver man Grundläggande utbildning inom samma område från gymnasial nivå, alltså att man gått på byggprogrammet eller på EE-programmet på gymnasiet - eller på Komvux, annars är man obehörig och kommer inte att antas.
  • Liselotte Tack Leif för din kommentar! Det stämmer bra, det du svarade. Jag håller med.

  2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Mahdi,
  en svår situation; och framförallt pga din ålder. Om du är 19 år redan nu, så är du för gammal för att söka om till åk1 på gymnasiet; annars skulle jag råda dig söka om till årskurs ett på gymnasiet på rätt program, vilket är det sättet som är det bästa och säkraste, om man vill bli Byggnadsarbetare eller Elektriker.

  Från 1 juli det kalenderåret du fyller 20 år, kan du läsa på komvux, oavsett vilka tidigare studier du har bedrivit. På komvux kan det finnas möjlighet att läsa till byggnadsarbetare eller till elektriker, men om du redan har en gymnasial utbildning, exempelvis blir utbildad undersköterska (vilket man blir på VO), kommer komvux med mycket stor sannolikhet svara att du får söka jobb och inte läsa till ett nytt yrke; eller att du får söka till vidareutbildningar för undersköterskor, som exempelvis:
  - på yrkeshögskola finns det vidareutbildningar för undersköterskor, ex. kan man läsa till Specialistundersköterska >, till Apotekstekniker >, till Tandsköterska eller till Steriltekniker <.
  - på högskola/universitet kan man läsa till Sjuksköterska, till Arbetsterapeut eller till Fysioterapeut.
  ****************
  Jag ser stora svårigheter i att kunna - som vuxen - utbilda sig till byggnadsarbetare eller till elektriker - om man redan, sedan innan, har en fullständig gymnasial utbildning. Det är inte förbjudet för komvux att ta in personer som redan har gymnasial utbildning och ge dem en ny yrkesutbildning, men det sker mycket sällan (på grund av att komvux måste prioritera personer med "kort tidigare utbildningsbakgrund" och med gymnasial utbildning är man inte längre kortutbildad).
  När fyller du 20 år - under kalenderåret 2018 eller under kalenderåret 2019? Det är en rätt så viktig fråga att veta svar på. Svarar du på den, kan jag ge dig ett bättre råd.

  I vilket fall, kika gärna på yrken:
  Specialistundersköterska
  Tandsköterska
  Steriltekniker
  Apotekstekniker.

  ___________________________
  Om yrket Elektriker inklusive vilken utbildning som krävs - läs gärna på Framtid.se/yrke/elektriker.

  Byggnadsarbetare är ett samlingsnamn för ett stort antal olika bygg-yrken. Var god se info på Framtid.se/yrke/byggnadsarbetare.

  • Mahdi

   Jag undrar att får jag med VO-examen från gymansiet, fortsätta och plugga vidare inom EL eller IT på yrkeshögskola om jag kompletterar särskillda kurser för just den utbildning jag vill gå.? Jag menar att bör man ha en EL-examen från gymnasiet för att kunna plugga vidare på yrkeshögskola på något EL-utbildning eller räcker det att man bara ha någon examen oavsett vilket program man har gått på gymnasiet?

  • Julia Man måste tyvärr ha grundlig gymnasial utbildning inom El för att kunna fortsätta plugga vidare på yrkeshögskola på någon El-utbildning. Det räcker alltså, inte att bara ha någon examen. Och just inom "el" är säkerhet oerhört viktig. Det finns tyvärr olyckor där även erfarna elektriker skadas svårt eller till och med omkommer när de utför el-arbete. Ingen yrkeshögskola skulle ta in någon på "el"-utbildning utan att de har en mycket grundlig utbildning inom rätt område på gymnasial nivå. --- Visserligen, om du skulle komplettera med alla de nödvändiga el-kurser på komvux, skulle det kanske gå, men komvux kommer inte bereda plats om du redan har en gymnasial utbildning "i bagaget", tyvärr. De nödvändiga el-kurserna läser man annars på komvux på heltid under 3 terminer (1,5 år); sedan är det också många gånger svårt att hitta praktik för att kunna ta yrkesbevis. Det är långt ifrån alla el-företag som tar emot lärlingar.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, 
  utbildning till elektriker ligger på Gymnasial nivå. I första hand är det inom undgoms-gymnasieskola som man utbildar sig. 
  På komvux kan det finnas yrkespaket till Elektriker som brukar gå på 3 terminer på heltid, men de som antas brukar nästan helt sakna tidigare gymnasiala studier; de har alltså endast Grundskola bakom sig. Detta på grund av att komvux är tvungen prioritera sökande med kort tidigare utbildningsbakgrund.

  På yrkeshögskolan kan elektriker vidareutbilda sig till exempelvis Elkonstruktörer. Se exempel på en yh-utbildning till Elkonstruktör: https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/elkonstruktor

  Om du ser på behörighetskraven till den utbildningen (länk ovan) - ser det ut som att det skulle vara lätt att skaffa sig behörighet; det är ju endast några få "el-kurser" som krävs, tycker man, men... så ges inte de kurserna som fristående, utan ingår i "Elektriker-paketet" på komvux och till den blir man till 99,99% ej antagen om man redan har gymnasial utbildning, sedan innan. Det uppstår på det sättet en "omöjlig situation" för personer som valde fel på gymnasiet och vill efter gymnasiet bli Elektriker. Oftast går det inte alls. Då får man välja - antingen satsa på ett annat yrke eller komplettera med teoretiska kurser på komvux eller på en folkhögskola och söka till Högskoleingenjör eller Civilingenjör (som är högskoleprogram) - till de tekniska högskoleprogram behöver man inte ha kunskaper i yrkeskurser från Elektriker-utbildningen, utan det krävs i stället mycket Matematik, Fysik och Kemi + examensbevis från ett valfritt gymnasieprogram.

  Frågor och svar

  • Anton år

   Civilingenjör på KTH eller LTH?

   Hejsan! Jag undrar om civilingenjörs utbildningen på KTH inom samhällsbyggnad håller högre kvalité än civilingenjörs utbildningen inom lantmäteri på Lunds tekniska högskola. Har blivit antagen på KTH inom deras utbildning i samhällsbyggnad men känner att jag egentligen hade hellre viljat...

   Mikael SYV: Hej Anton,du bestämmer givetvis själv vad som du gör med din utbildningsplats, men varför inte börja läsa där du är Antagen. Du kan upptäcka att du trivs och utbildningen passar dig... Läs hela svaret
  • Ehlin 17 år

   Akutsjuksköterska?

   Hej, jag är 17 år gammal och går samhällspogrammet. Jag visste inte för ett år sedan att det var akutsjuksköterska jag ville bli. Hur går jag tillväga för att bli det ?

   Mikael SYV: Hej Ehlin, Akutsjuksköterska är i grunden Sjuksköterska - och du behöver därför komma in på sjuksköterskeprogrammet som är en 3-årig utbildning på heltid på... Läs hela svaret
  • James 18 år

   Har jag rätt förutsättningar för att ansöka under reella kompetens?

   Hej! Jag ska börja 3an i teknik nu på hösten och har hamnat i "Skit också, vad ska jag göra efter det här?" fasen. Jag har funderat på militären eller försöka skaffa jobb/praktik inom mjukvara direkt, t.ex. Men jag tror att jag behöver mer tid samt fördjupa mig mer. Därför tänker jag...

   Mikael SYV: Hej James, info om Reell kompetens vid ansökan till högskoleutbildningar i Sverige finns på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag - det krävs... Läs hela svaret
  • Abbas 20 år

   Civilingenjör inom medicinsk teknik?

   Hej! Jag tog studenten nu i våras, och har aldrig riktigt vetat vad jag vill studera till. Dock så har jag alltid haft ett intresse för yrken inom vården, men jag gillar även att arbeta kreativt, så därför har det lutat väldigt mycket åt ingenjörsutbildningar. För inte så länge sedan så...

   Mikael SYV: Hej Abbas, kika gärna på yrkespresentationerna - yrke/civilingenjör, ortopedingenjör och yrke/medicinsk-ingenjor Civilingenjörsprogrammen är på fem år och på den tiden... Läs hela svaret
  • Sara R 20 år

   Bygga på utbildningen?

   Hej! Jag ska plugga till paralegal, dock undrar jag om det finns något man kan göra med den utbildningen sen efter examen. Kan man tex plugga vidare till jurist utan att behöva gå alla 4,5 år som jurister gör. Tänker liksom mer med tanke på att man...

   Mikael SYV: Hej Sara,om du efter yh-utbildningen till Paralegal kommer in på juristprogrammet, kan du ansöka om "tillgodoräknande av tidigare utbildning" och får då svar från de utbildningsansvariga om du kan hoppa... Läs hela svaret
  • Hemam 17 år

   Vad menas när antagningspoängen är noll i högskola eller univeristet?

   Jag ser att det finns några program där antagningspoängen är noll, och jag förstår inte vad som menas med det.

   Anna SYV: Hej Hemam,kontakta gärna Antagning.se som just jobbar med antagning till svenska högskolor och universitet. Du kan även fråga Antagningsgruppen på just det... Läs hela svaret
  • Michael 54 år

   Kan tekniskt basår användas för att komplettera gymnasiebetyg?

   Kan ett tekniskt basår på KTH användas för att addera poäng till ett gymnasiebetyg vid ansökan till andra högskolor eller universitet?

   Anna SYV: Hej Michael,tekniska basår finns på olika ställen.Det är endast basår som man läser på Komvux (som består av de vanliga Gymnasiala kurser) som kan påverka det meritvärde som man räknar ut på de gymnasiebetygen.
  • Lukas år

   Skillnader mellan Z och M (Chalmers)?

   Undrar om någon av er har någon insyn i vilka skiljaktigheter som kan förväntas råda mellan två personers framtider; en som läst Civilingejör i Maskinteknik och en som läst Civilingejör i Automation och Mekatronik. Syftar riktigt...

   Anna SYV: Hej Lukas,vi har tyvärr inte uppgifter om vad folk jobbar med efter sina utbildningar; vi kan endast ge allmän info - t.ex påminna om att även andra "saker" än just "ren... Läs hela svaret
  • Marwa 17 år

   Hur ser ett schema ut på universitet?

   Hej! Jag är intresserad av grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Jag har tänkt att läsa det vid Göteborgs Universitet på heltid (100%). Jag bor i Helsingborg och jag vill inte riktigt flytta...

   Anna SYV: Hej Marwa, att pendla 2,5 timmar enkel väg är inte rimligt; och speciellt med tanke att det kommer - tyvärr- troligtvis att bli förseningar i trafiken...I utbildningen kommer ingå även... Läs hela svaret
  • Marwa 17 år

   Skillnad mellan ekonomprogrammet och ekonomie kandidatprogrammet?

   Hej! Min bror har just tagit studenten och han är intresserad över att plugga ekonomi. Men vi båda två undrar över vad skillnaden mellan ekonomprogrammet och ekonomie kandidatprogrammet är?

   Anna SYV: Hej Marwa, "Ekonomiprogrammet" är ett samlingsnamn för olika sorters program som innehåller kurser i ekonomi.Kika gärna på Studera.nu/Ekonomiprogram - Om... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Hur funkar det med komvuxkomplettering i universitetsansökan?

   Hej! Det är så att jag ska läsa ett program på Uppsalas universitet som kräver matematik 3B. Med anledning av att jag inte läste detta på gymnasiet, så har jag blivit antagen och ska plugga det nu till hösten genom komvux Kursen avslutas den...

   Julia SYV: Hej Anna, enligt https://antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum/ är sista Kompletteringsdag av ansökan till våren 2020 på... Läs hela svaret
  • Amir Johnny år

   Jag undrar om man kan läsa hela gymnasiet på 1 År?

   Jag är 19 år gammal och undrar om man kan gå till komvux jag har gåt om gymnasiet 3 År jag är snart 20 om drygt 4 månader 1 januari 2020 vad jag än googlar så hittar jag inget ?

   Julia SYV: Hej,du kan alltid "gå till komvux" och prata med SYV eller utbildningsadministratör, och få då bland annat information om du är tillräckligt gammal för att... Läs hela svaret
  • Anonym 16 år

   Förvirrad över hur det funkar?

   Hej! Jag undrar om hur jag ska göra om jag går barn- och fritidsprogrammet kommer jag kunna fortsätta mina studier på högskolan då jag inte vill jobba efter gymnasiet.

   Julia SYV: Hej BF är ett yrkesprogram men det är ju ändå mycket möjligt att läsa vidare direkt efter gymnasiet och ej börja jobba direkt.  Du får gärna titta på Programplan... Läs hela svaret
  • Madeleine 19 år

   Vad är skillnaden på ett statsvetarprogram och politices kandidat?

   Jag har sökt till statsvetarprogram och tänkte plugga master vid annan skola, då min skola kallar programmet statsvetarprogrammet undrar jag vad skillnaden är på statsvetarprogrammet och politices kandidatprogram? Kan jag som nyexaminerad vid statsvetarprogrammet söka till en skola som kallar...

   Julia SYV: Hej Madeleine, vilka masterprogram som kommer att finnas möjlighet att söka till om 3 år, vet vi idag ännu inte. Programutbud förändras. Vilka... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga