linus 24 år
  Hej jag heter Linus!
  Jag har ett okomplett betygsdokument och saknar just nu 6 ämnen + GA. Min fråga är då: behöver jag läsa Fysik 2 i NA? Jag har hört att jag bara behövde läsa 51% naturämnen vilket jag kommer ha med alla andra ämnen. Istället för Fysik 2 tänkte jag göra en prövning i en Sociologi kurs ,eller vilken annan kurs som helst. Jag har nog med poäng (700) inom valt gymnasieprogram (NA). Jag tänkte ansöka till ett naturvetenskapligt kandidat program på Lunds universitet. Tack i förväg till alla som tar sin tid till att svara :)

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Linus!

  Naturvetenskapligt kandidatprogram på Lunds Universitet har ett antal olika ingångar, t.ex. ingång Geologi, till vilken Fysik 2 ej krävs men också ingång Fysik, till vilken Fysik 2 krävs för särskild behörighet. Till ingång Matematik krävs ej heller Fysik 2. Det finns också ett antal andra ingångar. 

  Du måste först bestämma dig till vilken ingång du vill söka och ser sedan vilken Särskild behörighet som krävs för just den ingången.

  Det är fördelaktigt för dig att samla alla kurser som du behöver för "din högskoleutbildning" i Examensbeviset från Komvux.

  SYV på Komvux vet vilka kurser som alltid måste ingå i Examensbevis, oavsett vilken utbildning du vill söka sen, men om du talar om för SYV på Komvux - vilka kurser som krävs för Särskild behörighet till just "din utbildning", kan ni inkludera dem i din Studieplan (eller så kanske du redan har godkända betyg i de kurserna). 

  Gymnasiearbete är en obligatorisk kurs, som måste ingå i Examensbeviset med betyget E. Utan den, kan du inte få Examensbevis och kommer sakna Grundläggande behörighet till högskolestudier.

  För övrigt, så gäller det att för Examensbevis från Komvux, så räcker det med 2400 poäng och det finns ingen anledning att ha fler poäng i Examensbeviset från Komvux. 

  Jag råder dig göra följande:

  1. välj vilken ingång till kandidatprogrammet du vill bli behörig till och se om du redan har godkända betyg i de kurserna som krävs för särskild behörighet. Om du saknar någon/några kurs/kurser - måste du se till att de inkluderas i din studieplan när du ska läsa på komvux.

  2. boka tid med SYV på Komvux i den kommunen där du är folkbokförd och ta med dig dina tidigare betyg. Du kan också sätta ihop ett förslag på hur ditt Examensbevis från Komvux kommer att se ut, som du presenterar för SYV på komvux (för godkännande) eller så gör ni planering tillsammans.

  Om jag förstod dig rätt, så har du 1800 godkända poäng. Du måste, under alla omständigheter göra Gymnasiearbete, det är 100 poäng. Sedan återstår det 500 poäng. I de 500 återstående poängen råder jag dig inkludera de kurserna som du behöver för Särskild behörighet till den utbildningen som du vill söka på högskola (om du ej redan har godkända betyg i dem) + att SYV på Komvux kommer att se till att du har alla obligatoriska kurser med i din planering.

  Du kan göra prövningar eller läsa kurser på komvux. Att läsa kurser är många gånger fördelaktigare. Jag kan förklara varför, om du vill.

  Bästa hälsningar och lycka till!

  ANNA

  Jag vet inte om du redan har läst de kurser som kommer att ge dig Meritpoäng. Det är ej obligtoriskt men "bra att ha", t o m mycket bra att ha!

  Skulle du i dagens läge inte ha betyg i de kurser som ger dig max i Merit, som är 2,5; rekommenderar jag i så fall läsa de kurserna som ger Merit - inom de 500 poäng som du saknar till examensbevis. 

   

  Hej igen!

  På komvux har man inte "programmen" på samma sätt som man har på gymnasiet. Det räcker också med färre poäng än det som krävs på gymnasiet.

  Det är Rektor på Komvux som skriver under ditt Examensbevis och det kommer hen inte att göra i fall det inte motsvarar de krav som man ställer på Examensbevis från komvux. 

  För att det ska bli rätt och riktigt, behöver du göra Studieplanering med SYV på komvux

  Jag avråder dig från att börja läsa kurser utan att du har gjort Studieplanering med SYV på komvux, för att det kan i så fall visa sig att du läste "fel kurser".

  Jag hoppas du kommer att ha nytta av mitt svar!

  ANNA

   

  • linus Tack för det snabba svaret! Jag har tänkt ansöka till det naturvetenskapliga kandidatsprogrammet med inr. Biologi. De har som krav att man ska ha läst Fyisk A(1). Nu är det så att jag har ett par ämnen kvar och ett av dem är fysik 2. Jag undrar helt enkelt om jag kan byta ut fysik 2 mot ett helt annat ämne till exempel en kurs i sociologi eller liknande? Fysik är minst sagt ett av mina sämsta ämnen dessvärre!
  • Anna Du behöver inte läsa Fysik 2. Det du behöver göra är att prata med Studie- och yrkesvägledare på Komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Jag kommer nu att utöka mitt svar till dig.

  Frågor och svar

  • Ceren 20 år

   Osäker mellan två val?

   Hej, har ni tips på hur man kan gå tillväga om man har två utbildningar/yrken i tanken, och båda låter lika bra och är alltså "lika högt" för dig, men du har ingen aning om vilken du borde ta och hur du ska tänka? Har gjort personlighetstester och yrkestester och allt möjligt men får ändå upp...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Tips på hur jag kan gå tillväga?

   Hej. Jag har gått ut gymnasiet och jag gick samhällsvetenskapliga programmet. Nu i efterhand så har jag funderat och jag är mer intresserad av att plugga någonting inom naturvetenskap. Har ni tips på hur jag kan göra för att plugga de ämnen som behövs? Vad är smidigast? Känns ganska jobbigt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Felix 21 år

   Bli elektriker lärling ?

   Hej! gick ut gymnasiet sommaren 2018 och har sedan dess jobbat som nätverkstekniker med endast svagström. Har varit med några gånger och installerat eluttag också men mestadels jobbat med svagström. Har en fråga ifall jag skulle kunna börja som Elektriker Lärling med min utbildning jag har och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Naturvetenskapsprogrammets inriktning?

   Hej SYV, Vad är det för skillnaderna på natur inriktningarna (NaNatur och NaSam)? Vilka ämnen läser, vad kan man läsa vidare med de och andra skillnader?!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Byta gymnasium?

   Hej SYV, Jag undrar om jag kan byta gymnasium men ändå i samma linje efter den första terminen? Alltså tillexempel om jag byter gymnasium i samma kommun också (Botkyrka) och väljer samma linje (Naturvetenskapsprogrammet).

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • felicia 24 år

   Vilken behörighet krävs till specialist undersköterska?

   Hej! Jag är utbildad undersköterska. 1500p. Via en vuxenutbildning. Och har fast jobb som detta i min kommun. Men det enda betyget jag har ifrån "vanliga" gymnasiet är i svenska 1. Betyder det att jag inte är behörig till yrkeshögskola? Jag vill nämnligen utbilda mig till specialist uska. Hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Universitetsutbildning?

   Hej, Jag läser tredje året på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet. Snart ska jag söka universitets utbildning, och områdena som intresserar mig är ekonomi och administration, ekonomi, juridik och ledarskap. Problemet är att när jag har tittat på yrkena som faller under de här...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Milla SYV: Det krävs godkänt betyg- alltså E eller högre. 
  • Fatemeh 16 år

   Frågan om gymnasiet?

   Hej! Jag vill läsa samhällsprogrammet och jag bor i sverige nästan ett och halv år och jag har inte fått betyg i sjuan och åttan för att jag har börjat skolan från nian i Sverige. Och min lärare kräver att jag ska göra provet som de andra har gjort i sjuan och åttan. Kan man komma in eller...

   Milla SYV: Om du får möjlighet att läsa ännu ett år på grundskolan är det en stor fördel: du får bättre kunskapsgrund inför fortsatta studier.  Behörighet till gymnasiet - se info... Läs hela svaret
  • Sara 41 år

   Moderna språk i årsk 6?

   Min dotter har läs o skrivsvårigheter. Jag vill att hon väljer bort Tyska. Enligt specped är det typ livsavgörande o absolut inget man ska välja bort. Är det verkligen så allvarligt redan i årsk 6? Vad är det som gäller för min dotter nu o framöver i högstadiet o gymnasiet ang moderna språk?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 27 år

   Fristående kurser eller program?

   Hej! Jag läser just nu personalvetarprogrammet och trivs med programmet men inte med kurskamraterna eller den nya staden jag flyttat till. Jag har precis läst klart min första kurs. Jag funderar på att hoppa av och istället söka fristående kurser till en examen. Men undrar om arbetsgivare...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ali 23 år

   Göra prövning i mod- språk 4 istället för 3?

   Hej. Jag vill göra prövning i mitt modersmål (Dari-moderna språk) och undrar om jag får göra prövning i Dari steg 4 och hoppa av steg 3? Jag läste språket i gymnasiet men inte som moderna språk utan modersmål. Tack på...

   Milla SYV: För att göra prövningar när du inte längre är gymnasieelev, behöver du inte uppvisa några betyg eller bevis på att du läste ngn kurs; hitta bara var du kan... Läs hela svaret
  • T 18 år

   Måste jag ha praktik?

   Går 2:a året på gymnasiet nu på frisörlinjen och undrar om man verkligen måste ha praktik? Mår dåligt över att behöva sticka dit och vill inte behöva känna så i 3 terminer till.. Vill inte längre bli frisör...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga