Amanda 23 år
  Jag började gymnasiet 2013 och började då på Vård och Omsorgsprogrammet, Jag ska nu till höstterminen 2015 byta till Samhällsvetenskaps programmet. Jag har godkända betyg i Svenska 1, Engelska 5 och Psykologi vilket är alla ämnen som man läser på båda programmen. Behöver jag då läsa om dom kurserna när jag byter skola eller är mina betyg giltiga?

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Amanda,
  dina betyg är giltiga.
  Men: jag undrar om du vet om att i fall du inte läser på heltid, har du inte rätt till Studiehjälp från CSN, dvs om du är ledig på de timmarna som kurserna går (och det spelar tyvärr ingen roll i fall du har godkända betyg i just de kurserna), läser du på deltid.
  I praktiken brukar det bli så att OFTAST går eleverna OM kurserna, dvs läser dem en gång till & oftast får bättre betyg för det blir repetition. I fall du skulle få sämre betyg i någon kurs, då är det ändå det högre betyget som gäller, så det finns inte någon fara att du sänker dina betyg genom att läsa om kurser.

  Försök få någon annan kurs på de timmarna som dina redan godkända kurser går. Det är ju roligt att lära sig ngt. nytt.
  Om du vill vara ledig på de timmarna, har du rätt till det - men, som sagt, du förlorar då rätten till Studiebidraget från CSN.

  Med vänlig hälsning
  Mikael SYV
  • Amanda Okej... finns det då en möjlighet att jag får läsa nästa steg i de kurser jag redan har betyg i? Alltså att jag läser Svenska 2, Engelska 7 och Psykologi 2 med dom som går i årskurs 2? Tanken är då att jag ska kunna fördjupa mig i andra ämnen när jag själv går i årskurs 3 och är färdig med Svenska 1,2,3 och Engelska 5,6,7 :) Då räknas det väl som heltidsstudier?
  • Amanda Engelska 6 menar jag...
  • Milla Du FÅR läsa Engelska 6 i fall du har godkänt betyg i Engelska 5 och detsamma gäller andra ämnen också: har man underliggande betyg, är man behörig att läsa överliggande kurs. Problemet kan dock vara att Engelska 5 och 6 behöver inte "gå" på samma tid. Det kan vara samma lärare i de kurserna och då har läraren undervisning i Engelska 6 när du t.ex. har en annan kurs, som du inte redan har betyg i och som är obligatorisk på ditt program. Ibland har man tur och det kan gå - i alla fall för ngt. ämne för din del, men att räkna med att det går att göra så med alla ämnen - kan man inte. Att schemat skall passa dig perfekt i detta fallet skulle innebära att du har extrem tur. Mvh Milla SYV

  Frågor och svar

  • Ali 23 år

   Hur mkt höjs snittet i fysik 1a?

   Hej. Jag hade betyget E i fysik 1a i gymnasiet (2017) och gjorde prövning i det och fick betyget C. Hur mkt ändras snittet?(0.1, 0,2, osv...) Har 13,85 som meritvärde om jag bortser från 2,5 meritpoäng.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Rebecca 19 år

   Hur lång är introduktionen till distanskurser?

   Hej! Jag planerar att läsa en distanskurs, halvfart, läsåret 20/21 som ”sabbatsår”. Hur lång är introduktionen i starten? Träffas man flera dagar eller är det endast en med upprop och sådant?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 16 år

   Modersmål på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om betyget i modersmål 1 spelar någon roll (för exempelvis ansökan till universitet) om man läser utökat och byter ut modersmåls-betyget mot betyget i en annan kurs? Är det möjligt att hoppas av / sluta på kursen modersmål 1?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • A 16 år

   Måste man välja inriktning?

   Hej! Jag ska söka till samhällsvetenskapsprogrammet och man kan välja ”utan inriktning”, ”beteendevetenskap” eller ”samhällsvetenskap”. Vad händer om man väljer utan inriktning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Kommer min merit att gå upp?

   Hej, Jag har läst samhällsvetenskap och funderar på att läsa naturvetenskapligt basår. Om jag sedan söker ett program på universitet som kräver naturvetenskap får jag meritpoängen för basåret jag läst? Hoppas ni förstår vad jag menar. Kommer min merit att gå upp?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ceren 20 år

   Osäker mellan två val?

   Hej, har ni tips på hur man kan gå tillväga om man har två utbildningar/yrken i tanken, och båda låter lika bra och är alltså "lika högt" för dig, men du har ingen aning om vilken du borde ta och hur du ska tänka? Har gjort personlighetstester och yrkestester och allt möjligt men får ändå upp...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Tips på hur jag kan gå tillväga?

   Hej. Jag har gått ut gymnasiet och jag gick samhällsvetenskapliga programmet. Nu i efterhand så har jag funderat och jag är mer intresserad av att plugga någonting inom naturvetenskap. Har ni tips på hur jag kan göra för att plugga de ämnen som behövs? Vad är smidigast? Känns ganska jobbigt...

   Anna SYV: Hej Sofia,naturvetenskapliga kurser som t.ex fysik1 och 2, kemi 1och 2, biologi 1och 2 samt matematik (upp till matte 4) kan man komplettera påKOMVUXpå en folkhögskolapå naturvetenskapligt basår... Läs hela svaret
  • Felix 21 år

   Bli elektriker lärling ?

   Hej! gick ut gymnasiet sommaren 2018 och har sedan dess jobbat som nätverkstekniker med endast svagström. Har varit med några gånger och installerat eluttag också men mestadels jobbat med svagström. Har en fråga ifall jag skulle kunna börja som Elektriker Lärling med min utbildning jag har och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Naturvetenskapsprogrammets inriktning?

   Hej SYV, Vad är det för skillnaderna på natur inriktningarna (NaNatur och NaSam)? Vilka ämnen läser, vad kan man läsa vidare med de och andra skillnader?!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Byta gymnasium?

   Hej SYV, Jag undrar om jag kan byta gymnasium men ändå i samma linje efter den första terminen? Alltså tillexempel om jag byter gymnasium i samma kommun också (Botkyrka) och väljer samma linje (Naturvetenskapsprogrammet).

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • felicia 24 år

   Vilken behörighet krävs till specialist undersköterska?

   Hej! Jag är utbildad undersköterska. 1500p. Via en vuxenutbildning. Och har fast jobb som detta i min kommun. Men det enda betyget jag har ifrån "vanliga" gymnasiet är i svenska 1. Betyder det att jag inte är behörig till yrkeshögskola? Jag vill nämnligen utbilda mig till specialist uska. Hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Universitetsutbildning?

   Hej, Jag läser tredje året på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet. Snart ska jag söka universitets utbildning, och områdena som intresserar mig är ekonomi och administration, ekonomi, juridik och ledarskap. Problemet är att när jag har tittat på yrkena som faller under de här...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Milla SYV: Det krävs godkänt betyg- alltså E eller högre. 

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga