Petra 31 år
  Jag är mycket intresserad av biologi, biokemi, kemi, miljön och kroppen. Vet inte vad jag vill bli - men vet delar jag vill ha med mig så tänker börja där.
  Dock har jag hört att många högskolor fått skära ner på undervisning, stöd, mm. Och då jag är en av de elever som kan vara i behov av lite mer hjälp i studierna så har jag frågan: vet ni vilken biologiinstutition jag bör söka till om jag är ute efter en som INTE fått skära ner/skurit ner så mycket som andra?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Petra,

  du nämner inte bostadsfrågan. Och jag tänker ta upp den. Tråkigt nog är det svår bostadssituation så gott som i hela Sverige idag. Då är frågan - ska du kunna flytta vart som i hela Sverige och ordna bostad? I annat fall är det mycket tråkigt att hitta en passande utbildning, söka och komma in och sedan inte kunna ta den utbildningsplatsen pga man kanske tyvärr inte hittar bostad.

  Så vi rekommenderar att ta sig en liten "funderare" om bostadssituationen - och söka i första hand till de utbildningar där man vet att man kan lättare få bostad; det andra alternativet är att söka utbildningnar på Distans>>, så att man kan bo där man bor idag. OBS! med "distans" kan man mena olika saker>>: allt från "distans utan obligatoriska träffar" - till  att man måste vara på plats på skolan en hel dag varje vecka eller t o m två dagar i följd - och resten läser man på distans. Vi råder att noga undersöka vad "distans" är i varje enskilt fall.

  Allmänt angående stöd vid studier: har du "papper" på att du är i behov av extrastöd? Detta behöver du inte svara på men tänk på att extraresurser tas fram oftast endast om den studerande kan uppvisa "på papper" att hen har de "extrabehoven", som ex. kan vara grav dyslexi och/eller dyskalkyli, hörselnedsättning, NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) eller ngt. annat som är "utrett" och Läkar- eller Psykologintyg finns.

  Om Läkar eller Psykologintyg finns borde alla högskolor/universitet kunna plocka fram de extraresurserna (så är det i alla fall tänkt att det borde fungera).

  Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp för dig! Du får gärna återkomma och berätta hur det går med din ansökan till studier.

  Lycka till!

  ANNA

  ang.extra hjälp vid studier...
  Som dyslektiker /eller om man har intyg om dyskalkyli/ har man rätt till förlängd tid på prov. Man kan också i vissa fall göra muntliga prov i stället för skriftliga. Men man måste ha intyg om att man har "diagnos" från en specialpedagog. - det är en sort hjälp, i alla fall som jag ser det.

  Har du tidigare studerat på högskola/universitet? Studier på högskolenivå skiljer sig från studier på gymnasiet. På högskola/universitet har man inte vanliga "lektioner". Man har i stället stora föreläsningar ("stora" kallas de för att det är många studenter som sitter i en stor sal/aula) där ingen kollar närvaro /man kommer och lyssnar på föreläsningar, om man vill/; det finns vissa obligatoriska "seminarier" eller redovisningar av enskilt eller grupparbete och så kommer det tentorna i slutet av terminen. Vid vilka tillfällen skulle du behöva hjälp och vilken sort hjälp?

  På de stora föreläsningar sitter man och lyssnar på det som föreläsaren föreläser om /om man vill/. Vill man inte - så inhämtar man kunskaper på egen hand, hur man själv tycker blir bäst.

  Vid seminarier och tentorna ska man uppvisa vad man kan. På vilket sätt vill du ha hjälp vid redovisningstillfällena? 

  I stort sett ser det ut så här: som studerande på högskolenivå inhämtar man kunskaperna själv, på egen hand, från olika källor - från föreläsningar; från litteraturen; från forskningsresultat som man hittar själv eller som lärarna har rekommenderat att titta på. Sedan redovisar man det som man har lärt sig och får betyg. Som högskolestuderande undervisar man till 99% sig själv. Visst kan det vid några få tillfällen finnas möjlighet att fråga lärarna om någonting, men då får man oftast hänvisning till kurslitteraturen, där man sedan själv får leta svar på sina frågor. Så brukar studier på högskolenivå se ut. 

  Det är möjligt att jag har missuppfattat din fråga. Förklara gärna mer kring vad exakt vill du ha hjälp med. Och vi här på fråga syv ska göra vårt bästa för att besvara din fråga.

   

  • Petra Hej, Tack för svaret. Och jo jag är medveten om detta - men om man ser till vad jag frågade om, har ni något svar där? Gällande bostad så har jag lite kontakter i allt från Lund till Göteborg till Stockholm till Uppsala, mfl städer.
  • Anna Om du berättar lite med om vilken sort hjälp som du skulle behöva, blir det lättare att svara på din fråga. Har du läkarintyg eller motsvarande "dokument"? Jag skriver också ett utökat svar till dig nu.
  • Petra Hej, Min fråga var egentligen - ber om ursäkt om jag var otydlig - inte rent om stöd i undervisningen utan jag undrade om ni visste vilken biologisk instutition som inte fått skära ner lika mycket som vissa andra. Liksom i allmänhet att de på grundnivå fortfarande har bra resurser till undervisningen?
  • Julia Se mitt svar. Kort svar: det är ingen skillnad. Men läs den längre förklaringen i mitt svar. :)
  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, vi har tillfrågat en sakkunnig från UniversitetsKansler Ämbetet och fick svar att det är ingen som helst skillnad mellan de belopp som olika universitet&högskolor får per studerande. Däremot får vissa KUNSKAPSOMRÅDEN, som "humaniora" t.ex mindre pengar per studerande. Biologi ligger rätt så bra till som Kunskapsområde.

  Vidare hänvisar den sakkunnige till Rapporten som du kan i sin helhet läsa här >>. Det är från s.111... och särskilt på s.120 som info finns som är i första hand relevant som svar på din fråga.

  Om resursfördelningen för område "biologi" läs under Naturvetenskap.

  Till den rapporten och till de tidigare rapporter om universitet och högskola kan man komma från den här hemsidan: http://uka.se/om-oss/publikationer--beslut/rapporter

  Vänligen

  Julia SYV

  P.S: för övrigt, så är det inte mindre resurser som numera tilldelas per studerande på högskolenivå, jämfört med tidigare. Utan den allmänna debatten handlar om att det skulle behövas/krävas mer resurser, och i första hand till kunskapsområdet "humaniora", som idag får mindre resurser än de andra områden.

   

  Frågor och svar

  • Alicia 21 år

   Jobb efter kandidatexamen i affärsjuridik?

   Hej! Jag undrar vad man kan få jobb som efter en kandidatexamen i affärsjuridik. Som jag har fötstått blir man inte färdig affärsjurist förrän efter kandidat och master, 5 års utbildning. Men vad finns det för möjligheter med bara en kandidatexamen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alexandra 18 år

   Välja till Fysik 2?

   Hej! Jag går en lite annorlunda linje på gymnasiet då jag har möjlighet att få naturbehörighet om jag väljer att lägga till några kurser som inte är obligatoriska (Kemi 2 och Fysik 2). Nu i trean behöver jag alltså inte läsa Fysik 2, men jag har möjlighet att göra det om jag vill. Min fråga...

   Anna SYV: Hej Alexandra, om du "endast" läser på heltid, alltså inte har hos rektorn ansökt om att läsa utökat program och fysik2 blir i så fall U-kurs, utanför programmets 2500 poäng, då... Läs hela svaret
  • John 29 år

   Möjlighet Att Läsa Spansk Sommarkurs Utomlands?

   Hej Jag undrar om det finns möjlighet att läsa spanska utomlands över sommaren mellan terminerna på högskolan? En kurs för nybörjare och helst att den ska vara CSN berättigad om det går? Mvh

   Anna SYV: Hej John; en intressant fråga du ställer men som också är svår för oss på fråga syv att svara på...CSN har inte någon lista på utbildningar... Läs hela svaret
  • Ali 25 år

   Folkhögskola eller komvux?

   Hej! Jag undrar bara en grej och det är att om jag har godkänt i 1a kan jag få läsa om 1b på folkhögskola? Jag vill läsa 1b men får inte göra det via komvux.

   Julia SYV: Hej Ali,varje folkhögskola är som ett "eget litet företag"; du kan få olika svar från olika folkhögskolor... därför att de får bestämma rätt mycket själva, lokalt,... Läs hela svaret
  • Linnea 19 år

   Gått klart introduktionsprogrammet och inte fått behörighet?

   Hej, Gick i våras ut introduktionsprogrammet med mål på att börja gymnasiet men fick inte betyg i matte. Nu när jag fyller 20 nästa år är denna termin min sista chans att gå gymnasiet. Hur ska jag gå till väga för att komma in...

   Julia SYV: Hej Linnea; från hösten 2019 finns ett nytt gymnasieprogram - programinriktat val. Om du har godkända betyg från grundskola i många ämnen, bl.a i svenska men ej i... Läs hela svaret
  • Jacob 35 år

   Magisterprogram eller teknikinformatörs utbidlning?

   Hej! Jag var utexad 2017 från KTH som högskoleingenjör inom maskinteknik. Men efter examen jobbade bara i 6 månader som servicetekniker och nu söker jag jobb sen 8 månader. Jag har det svårt att få jobb och därför tänkte jag plugga...

   Julia SYV: Hej Jacob;det finns inga hinder för dig att söka alla möjliga olika utbildningar samtidigt.Om det skulle vara så att du kommer in på flera utbildningar, så kanske du till... Läs hela svaret
  • Sandra 16 år

   Kommer jag komma in med mitt poäng i Natur?

   Hej, jag går första veckan i ettan i gymnasiet och jag könne rpå mig att jag inte kommer klara av detta pågrund av min socialfobi och stress. Därför vill jag gärna kunna gå distans på korr gymnasiet och har funderat på de...

   Julia SYV: Hej Sandra;det är jättetråkigt att du har socialfobi och stress, som du skriver i din fråga... Jag tänker på att det kanske finns behandlingar, t.ex samtalsterapi och/eller... Läs hela svaret
  • Abbas 20 år

   Prövningar på komvux?

   Jag har som mål att göra runt 8 stycken prövningar detta läsår. Problemet är bara att jag inte vet hur jag ska gå till väga, detta eftersom att min kommun endast har en gymnasieskola, som i sin tur endast anordnar två stycken prövningar...

   Julia SYV: Hej Abbas;det du beskriver är tyvärr ett "vanligt problem".Enligt Skolverket så får man göra prövningar i alla de olika svenska kommuner, om man inte längre är gymnasieelev. Men... Läs hela svaret
  • johanna 19 år

   Kommer utbildningen inte att starta?

   Jag tänker söka tandhygienistprogrammet hösten 2020 på Umeå universitet. Men när jag gör in och kolla om programmet på deras sida så står det högst upp i högra hörnet "2018" och längst ner under...

   Julia SYV: Hej Johanna,utbud av högskoleutbildningar med start hösten 2020 kommer fastställas till mitten på Mars 2019, då anmälningsperiod börjar. Det är först då man vet... Läs hela svaret
  • Sandra 20 år

   Hur gör jag om jag vill vara kvar som reserv?

   Hej! Jag kom in på mitt tredje alternativ och de två innan är jag reserv på, om jag tackar ja till dit jag kommit in, blir jag då struken från de jag sökt innan? Tänkte om de gick att vara kvar som reserv och se om man kommer in på...

   Julia SYV: Hej Sandra,om din fråga gäller utbildningar på högskolor/universitet i Sverige, kontakta gärna Antagning.se - tel.nr 0771-550720 tel.tid kl.9-16 på vardagar.Detta för att... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Hur blir jag rättspsykolog?

   Hej! Hur blir man rättspsykolog? Ska jag läsa den "ordinarie" psykologutbildningen först för att sedan läsa till extra kurser eller finns det en färdig utbildning att välja? Är det möjligt att först bli psykolog, arbeta som det...

   Julia SYV: Hej Hanna,Rättspsykolog är i Sverige en av de specialiseringar som psykologer kan ha. Eftersom Psykolog är i Sverige ett legitimationsyrke och strikta krav ställs på vilken utbildning som kan ge... Läs hela svaret
  • Filip 16 år

   Hoppa av språk Gymnasium teknik?

   Kan man hoppa av språk i teknikprogrammet där språk är frivilligt. T.ex. att man tröttnat osv mitt i terminen?

   Julia SYV: Hej Filip,det stämmer att det är valbara (inte obligatoriska) kurser i språk på Teknikprogrammet på gymnasiet. Dock kan det bli "problem" om du hoppar av; för det första så har inte... Läs hela svaret
  • Jennifer 20 år

   Är dataingenjör rätt för mig?

   Hej! Jag har alltid haft stort intresse för allt tekniskt. Jag har ett brinnande intresse för spel men jag vill inte satsa 100% på att bli spelutvecklare och gå en utbildning som är nischad inom spel eftersom att det är så svårt att få jobb...

   Julia SYV: Hej Jennifer,vill du läsa just på högskola/universitet eller kan du tänka dig andra former - som t.ex yrkeshögskola?Inom högskola-universitet finns det Högskoleingenjörsutbildningar... Läs hela svaret
  • Samuel 19 år

   Ansöka till våren?

   Ett år på komvux kommer inte vara tillräckligt mycket tid för mig att läsa upp de kurser för att komma in på högskolan. Min fråga är om det är möjligt att ansöka om en plats till våren

   Milla SYV: Hej Samuel,av din fråga framgår inte om du med "ansöka till våren": menar att ansöka till högskola? eller till komvux?Det finns högskole- och universitets utbildningar som börjar... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Kan nån hjälpa mig?

   Jag har nyss börjat 1an i gymnasiet och går sambeteende jag har jättesvårt för matte och ska läsa matte 1b nu i 1an. Såg att jag ska läsa matte 2b i 2an och undrar ifall det är möjligt att ta bort den. Ifall det är möjligt vad...

   Milla SYV: Hej Sara, på samhällsvetenskapsprogrammet, alla inriktningar - är matematik 1b och 2b Obligatoriska kurser; i matematik 1b måste du få Godkänt betyg (annars uppfyller du inte kraven för... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga