Petra
    Jag är mycket intresserad av biologi, biokemi, kemi, miljön och kroppen. Vet inte vad jag vill bli - men vet delar jag vill ha med mig så tänker börja där.
    Dock har jag hört att många högskolor fått skära ner på undervisning, stöd, mm. Och då jag är en av de elever som kan vara i behov av lite mer hjälp i studierna så har jag frågan: vet ni vilken biologiinstutition jag bör söka till om jag är ute efter en som INTE fått skära ner/skurit ner så mycket som andra?

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Petra,

    du nämner inte bostadsfrågan. Och jag tänker ta upp den. Tråkigt nog är det svår bostadssituation så gott som i hela Sverige idag. Då är frågan - ska du kunna flytta vart som i hela Sverige och ordna bostad? I annat fall är det mycket tråkigt att hitta en passande utbildning, söka och komma in och sedan inte kunna ta den utbildningsplatsen pga man kanske tyvärr inte hittar bostad.

    Så vi rekommenderar att ta sig en liten "funderare" om bostadssituationen - och söka i första hand till de utbildningar där man vet att man kan lättare få bostad; det andra alternativet är att söka utbildningnar på Distans>>, så att man kan bo där man bor idag. OBS! med "distans" kan man mena olika saker>>: allt från "distans utan obligatoriska träffar" - till  att man måste vara på plats på skolan en hel dag varje vecka eller t o m två dagar i följd - och resten läser man på distans. Vi råder att noga undersöka vad "distans" är i varje enskilt fall.

    Allmänt angående stöd vid studier: har du "papper" på att du är i behov av extrastöd? Detta behöver du inte svara på men tänk på att extraresurser tas fram oftast endast om den studerande kan uppvisa "på papper" att hen har de "extrabehoven", som ex. kan vara grav dyslexi och/eller dyskalkyli, hörselnedsättning, NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) eller ngt. annat som är "utrett" och Läkar- eller Psykologintyg finns.

    Om Läkar eller Psykologintyg finns borde alla högskolor/universitet kunna plocka fram de extraresurserna (så är det i alla fall tänkt att det borde fungera).

    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp för dig! Du får gärna återkomma och berätta hur det går med din ansökan till studier.

    Lycka till!

    ANNA

    ang.extra hjälp vid studier...
    Som dyslektiker /eller om man har intyg om dyskalkyli/ har man rätt till förlängd tid på prov. Man kan också i vissa fall göra muntliga prov i stället för skriftliga. Men man måste ha intyg om att man har "diagnos" från en specialpedagog. - det är en sort hjälp, i alla fall som jag ser det.

    Har du tidigare studerat på högskola/universitet? Studier på högskolenivå skiljer sig från studier på gymnasiet. På högskola/universitet har man inte vanliga "lektioner". Man har i stället stora föreläsningar ("stora" kallas de för att det är många studenter som sitter i en stor sal/aula) där ingen kollar närvaro /man kommer och lyssnar på föreläsningar, om man vill/; det finns vissa obligatoriska "seminarier" eller redovisningar av enskilt eller grupparbete och så kommer det tentorna i slutet av terminen. Vid vilka tillfällen skulle du behöva hjälp och vilken sort hjälp?

    På de stora föreläsningar sitter man och lyssnar på det som föreläsaren föreläser om /om man vill/. Vill man inte - så inhämtar man kunskaper på egen hand, hur man själv tycker blir bäst.

    Vid seminarier och tentorna ska man uppvisa vad man kan. På vilket sätt vill du ha hjälp vid redovisningstillfällena? 

    I stort sett ser det ut så här: som studerande på högskolenivå inhämtar man kunskaperna själv, på egen hand, från olika källor - från föreläsningar; från litteraturen; från forskningsresultat som man hittar själv eller som lärarna har rekommenderat att titta på. Sedan redovisar man det som man har lärt sig och får betyg. Som högskolestuderande undervisar man till 99% sig själv. Visst kan det vid några få tillfällen finnas möjlighet att fråga lärarna om någonting, men då får man oftast hänvisning till kurslitteraturen, där man sedan själv får leta svar på sina frågor. Så brukar studier på högskolenivå se ut. 

    Det är möjligt att jag har missuppfattat din fråga. Förklara gärna mer kring vad exakt vill du ha hjälp med. Och vi här på fråga syv ska göra vårt bästa för att besvara din fråga.

     

    • : Hej, Tack för svaret. Och jo jag är medveten om detta - men om man ser till vad jag frågade om, har ni något svar där? Gällande bostad så har jag lite kontakter i allt från Lund till Göteborg till Stockholm till Uppsala, mfl städer.
    • Anna : Om du berättar lite med om vilken sort hjälp som du skulle behöva, blir det lättare att svara på din fråga. Har du läkarintyg eller motsvarande "dokument"? Jag skriver också ett utökat svar till dig nu.
    • : Hej, Min fråga var egentligen - ber om ursäkt om jag var otydlig - inte rent om stöd i undervisningen utan jag undrade om ni visste vilken biologisk instutition som inte fått skära ner lika mycket som vissa andra. Liksom i allmänhet att de på grundnivå fortfarande har bra resurser till undervisningen?
    • Julia : Se mitt svar. Kort svar: det är ingen skillnad. Men läs den längre förklaringen i mitt svar. :)
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, vi har tillfrågat en sakkunnig från UniversitetsKansler Ämbetet och fick svar att det är ingen som helst skillnad mellan de belopp som olika universitet&högskolor får per studerande. Däremot får vissa KUNSKAPSOMRÅDEN, som "humaniora" t.ex mindre pengar per studerande. Biologi ligger rätt så bra till som Kunskapsområde.

    Vidare hänvisar den sakkunnige till Rapporten som du kan i sin helhet läsa här >>. Det är från s.111... och särskilt på s.120 som info finns som är i första hand relevant som svar på din fråga.

    Om resursfördelningen för område "biologi" läs under Naturvetenskap.

    Till den rapporten och till de tidigare rapporter om universitet och högskola kan man komma från den här hemsidan: http://uka.se/om-oss/publikationer--beslut/rapporter

    Vänligen

    Julia SYV

    P.S: för övrigt, så är det inte mindre resurser som numera tilldelas per studerande på högskolenivå, jämfört med tidigare. Utan den allmänna debatten handlar om att det skulle behövas/krävas mer resurser, och i första hand till kunskapsområdet "humaniora", som idag får mindre resurser än de andra områden.

     

    Frågor och svar taggade med 'frågasyv' (48 st.)

    • Fiamma

      Slut på CSN 240 veckor för universitet?

      Hej, jag är tandläkarestudent, mina 240 veckor från CSN tog slut och jag är på termin 6 just nu. Cirka 2 år kvar tills jag blir färdig tandläkare och jag undrar ifall ni har tips där jag kan få mer studiemedel för att kunna...

      Milla : : Hej,tuff situation. CSN förlänger inte "veckorna med studiemedel", så det är klurigt hur man ska försörja sig. Fundera på om du kan söka läsa på... Läs hela svaret
    • majsen

      kan jag ta en magister/master i ngt ekonomi relaterat, läst HR?

      Hej jag läser HR/personalvetare med en inriktning till företagsekonomi på Jönköpings universitet. Jag undrar om jag kan ta en magister eller master i ngt ekonomi relaterat. Ex marketing management/finans osv. Eller måste jag ha läst en kandidat inom ekonomi typ? om det nu finns möjlighet...

      Milla : : Hej,Det borde vara möjligt att hitta en magister eller masterprogrammet i något "ekonomirelaterat ämne" som du blir behörig att söka till, även om... Läs hela svaret
    • Quack

      Betyg i universitet?

      Hej, jag undrar om betygen spelar någon roll i universitet och om så att det är det, varför?

      Milla : : Hej,Betygsskalorna vid högre utbildning (alltså på högskolor och universitet) i Sverige varierar, eftersom lärosätena bestämmer själva vilket betygssystem som används. Vanligast... Läs hela svaret
    • Viktor

      Vilken urvalsgrupp tillhör jag?

      Jag gick aldrig i gymnasiet men läser upp hela gymnasiet via komvux och läser det samhällsvetenskapliga programmet. Jag har börjat kolla på universitet och hur ansökandet fungerar. Min fråga är: Vilken urvalsgrupp tillhör jag då jag har läst alla gymnasiala kurser på komvux? Jag ser...

      Milla : : Hej! Om du inom ditt komvuxexamen kommer ha alla kurser som krävs för behörighet då kommer du vid ansökan till universitet prövas i direktgruppen, BI.
    • Björn99

      Vilka kommer in i skola med deras högskolepoäng?

      Om antagningsgränsen var 0.7 hp till en linje och någon fick 0.8hp skulle den personen som fick 0.8hp garanterat kommit in om han hade också behörighet till att gå in? För att antagningsgränsen är väl den personen som lyckades komma in med lägst poäng? eller spelar meritpoäng fortfarande roll...

      Milla : : Hej,om antagningsgränsen som visas i antagningsstatistiken är 0.7 i HP-urvalet, betyder det att minst en person med det högskoleprovsresultatet kom in och alla som hade högre resultat... Läs hela svaret
    • Hejsanhoppsan

      Masterutbildningsalternativ med socionomexamen?

      Hej! Jag studerar just nu socionomprogrammet men har även ett intresse för journalistik/kommunikation, är det möjligt för mig att ta en master i tex journalistik med en socionomkandidat? På vissa universitet står det under behörigheten är minst 180 godkända hp inom samhällsvetenskapligt,...

      Milla : : Hej,i det sammanhanget som du skriver om i din fråga så brukar socionomprogrammet som leder till socionomexamen och yrket Socionom "klassas som", i alla fall i första hand,... Läs hela svaret
    • Björn99

      Kan jag komma in med min HP?

      Om antagningspoäng för en linje är 0.6hp den åren och jag fick 0,8 vad är chansen att jag skulle komma in i skolan? Är det 100%? om nej ungefär hur mycket?

      Milla : : Hej,antagning görs inför varje start på utbildningen och antal studieplatser ställs "mot" sökande som har meriter. till högskoleutbildningar i Sverige kan man (samtidigt) konkurrera i fler... Läs hela svaret
    • Viktor

      Angående komvux komplettering?

      Hej! Jag gick aldrig på gymnasiet men jag har tidigare läst 3 ämnen (Eng 5, His 1a1 och Religonskunskap) på en folkhögskola, gymnasial nivå. Nu läser jag samhällsvetenskapsprogrammet på komvux där jag läser resterande 2000 poäng för en gymnasieexamen, de 3 kurserna lades in i min studieplan som...

      Milla : : Hej Viktor,om du vill få ut examensbevis från komvux, då måste du få godkänt (som lägst, alltså E) betyg i Engelska 5, och du måste ha ett betyg (även F är... Läs hela svaret
    • Sasha

      Får jag merit om jag har moderna språk 1 och 3 men inte 2?

      Hej, som titeln lyder. Får jag merit för moderna språk 3 (0,5) om jag inte har haft moderna språk 2? Jag har haft tyska som moderna språk 1 och spanska som moderna språk 3, bägge kurser godkända. Behörigheten för programmet jag ska söka har inga särskilda behörigheter heller. Fråga: Får...

      Daniel: : Ja, Sasha, det får du. I det fallet du beskriver spelar ingen roll om du har betyg i moderna språk2. Du får + 0.5 meritpoäng för godkänt betyg i moderna språk 3.
    • Viktor

      Vilka ämnen från grundskolan krävs för att läsa gymnasieämnen?

      Jag läser nu ett högskoleförberedande program på komvux och har godkänt i svenska, engelska och matematik från grundskolan, åk 9. Jag har dock inte godkänt i NO-ämnena. Min fråga är ifall jag fortfarande kan läsa t.ex. naturkunskap 1? Kan jag läsa alla gymnasieämnen så länge jag har godkänt i...

      Anna: : Hej Viktor,komvux brukar inte titta på betygen från andra ämnen från grundskolan än matte, svenska och engelska, när de antar till gymnasiala kurser på... Läs hela svaret
    • Lores

      Kan religionshistoria räknas som ett humanioraämne?

      Hej! Jag ska snart börja kursen humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering och jag fick reda på att den här kursen innehåller flera studieområden att välja på, bland annat historia. Jag undrade, kan inriktningen religionshistoria,...

      Liselotte: : Hej Lores,om kursen - om det är en gymnasiekurs du skriver om i din fråga - som heter Humanistisk & samhällesvet.specialisering, 100p. kan du läsa på skolverkets webbplats.... Läs hela svaret
    • Elev

      Fixa min Examen via Komvux?

      Jag kommer ta studenten med F i 3 kurser som leder till 300 minus poäng, Min SYV sa då till mig att jag inte kan läsa upp endast de kurserna på komvux för att få min examen, jag blev tillsagd att jag behöver läsa upp 650 poäng på komvux....

      Julia: : Hej Dino!Vi rekommenderar att du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd.  Från 1 juli 2021 gäller nya regler vad gäller ta ut... Läs hela svaret
    • Marcia

      Prioriteringar och rangordning för reserver ?

      Hej! Igår fick jag mitt antagningsbesked till sjuksköterska programmet där jag blev antagen vid Liu (campus Norrköping) och blev reserv i campus Linköping nummer 1 med BII samt 38 med HP. Kollade även att det blir runt 70-80 personer som blir antagna på...

      Anna: : Hej Marcia!som reserv nr.1 har man god chans att komma in. Men det kan inte finnas garanti på att komma från reserv. Så här funkar det: om någon av de som fick besked ANTAGEN... Läs hela svaret
    • ahmad

      får jag byta ut ett ämne i min inriktning mot ett annat ämne?

      hej! jag läser naturvetenskap med inriktning natur natur som har biologi 2 och mina studieplans totalpoäng är fulla men jag har inte moderna språk. när jag är klar med gymnasiet och har F i biologi 2, går det att göra prövning i spanska 4...

      Julia: : Hej, i examensbeviset får ingenting ändras. Om du tar ut examensbevis med F i en kurs, och vill höja meritvärde, bör du få högre betyg i samma kurs.... Läs hela svaret
    • Linda

      Jobba som studievägledare?

      Jag är nyfiken på studievägledaryrket och vore tacksam om någon kunde dela med sig hur ni upplever och tänker kring arbetet som SYV. Vad är roligast? Vad är den största utmaningen? Vilka egenskaper har en bra SYV? Övriga tankar om arbetet som...

      Daniel: : Tack för dina frågor om mitt yrke - SYV! Roligt att du är nyfiken på mitt yrke!Du ställer några olika frågor och jag ska försöka svara på alla dem.Vad är roligast?- Jag... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga