Erick 18 år
  Hej!

  Gymnasiet börjar snart och jag har många existentiella frågor som jag behöver svar på. Jag har försökt förstå men min hjärna vill inte det.

  1. Hur fungerar betygsättningen?

  2. Vad händer om jag får betyg D i ett ämne på första året, men sedan höjer mig till ett B och tredje året till ett A. Vilken slutbetyg får jag då?

  3. Om jag inte får betyg A på ett prov, betyder det att jag är körd och kommer aldrig i livet kunna få A som slut betyg?

  4. Skillnaden mellan meritvärde och meritpoäng?

  5. Hur söker man universitet?

  6. När man söker universitet, vad är det de tittar efter? Är det de sista betygen som gäller (tredje året) eller vilken är viktigast?

  Tack för hjälpen!


  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Erick,

  jag vill be dig börja med att läsa dagens reportage på https://www.framtid.se/reportage/betyg-pa-gymnasiet

  där det förklaras rätt så ingående på vilka betyg som är viktiga, som räknas in.

  Kort svar är att i princip alla betyg från gymnasiet "räknas in". I Reportaget>> hittar du förhoppningsvis svar på dina frågor 1 - 4.

  Din fråga nr.5 är: hur söker man till Universitetet? Så som det är nu, så gör man ansökan på www.antagning.se - och som regel konkurrerar endast med "siffror": Meritvärde och om man har ett giltigt resultat av högskoleprovet (som är frivilligt att göra) - även med siffran mellan 0.00 och 2.00 - i HP-urvalsgruppen /resultat av Högskoleprovet/. Om man inte gör högskoleprovet, konkurrerar man endast med sitt MERITVÄRDE. Hur meritvärdet räknas fram finns förklarat i Reportaget.

  Din sista fråga ... "vad de tittar på"... Det finns en mindre del "speciella utbildningar" där arbetsprovetna krävs - t.ex om man vill bli Arkitekt, eller om man söker konstnärliga utbilningar; man kanske behöver göra "uppvisningar" - om man söker till musikhögskolan eller vill bli en skådespelare, men till de flesta "vanliga" högskoleutbilndingar - konkurrerar man endast med sitt MERITVÄRDE /och även - SEPARAT från betyg - med HP-resultat, om man gjorde högskoleprovet/. Genom att göra högskoleprovet får man en Extrachans att komma in på högskola.

  bästa hälsningar

  ANNA

   

  Tillägg:
  det finna "annat" man kan göra efter gymnasiet än att söka till högskola/universitet. T.ex kan man söka till yrkeshögskola. Man kan också starta eget eller söka jobb.

  Hej igen,

  på Natur/natur är det mycket riktigt, precis som du skriver i din kommentar - 200 poäng programfördjupningar man läser, vilket man också kan se i Programplanen för NA>> men alla elever på alla nationella program väljer också 200 poäng inom Individuellt val.

  Förutom Engelska 7, är det endast matematik och moderna språk som kan ge meritpoäng.

  Moderna språk är det från nivå 3... - för Moderna språk 3 går man 0.5 i merit och för Moderna språk 4 - 1.0 i merit. Ihop med 1.0 för Engelska 7 uppnår man på så sätt max antal, som är 2.5. Ingen får mer än 2,5 i merit, även om man har betyg som borde kunna ge mer (för att det är "max").

  Inom Matte är det "högre kurser", dvs högre kurs än den som krävs för Särskild behörighet för just "din högskoleutbildning". Exempel: om du söker till utbildning där Matematik 4 krävs för särskild behörighet, ex. till läkarprogrammet eller till civilingenjörsprogrammet, får du merit i matte för matte 5 och/eller för matte specialisering. Men om du med samma gymnasiala betyg söker till juristprogrammet där matte ej krävs för särskild behörighet, får du merit i matte redan från matte 2. Och för godkända betyg i matte 2, 3 och 4 - får du i så fall max i merit inom matte, som är 1,5. Och även om du har godkända betyg i matte 5 och/eller matte specialisering får du ändå "inget" för betyg i de högre kurserna, för att 1,5 i merit är Max inom matte.

  Max merit totalt är 2.5.

  Max merit inom matte är 1.5.

  Max merit inom moderna språk är 1.5.

  För godkänt betyg i Eng7 får man 1.0.

  Max merit totalt kan man t.ex uppnå genom olika kombinationer:
  eng 7 + moderna språk 3 + två högre kurser inom matte

  eller

  moderna språk 3 och 4 + eng 7

  eller

  1,5 inom matte + eng 7

  eller 1.0 inom matte + moderna språk 3 och 4.

  Det är GODKÄNT betyg som krävs för att man ska kunna få meritpoäng, men eftersom det betyget räknas även in i ditt jämförelsetal, "vinner" du på att ha Högre betyg än E (så högt betyg som möjligt).

  • Erick Tack för hjälpen! Jag förstår mycket mer, men jag har bara en sista fråga. Jag ska gå på Natur/Natur och den gymnasium jag ska gå till har bara två programfördjupningar och det är Engelska 7 och Naturvetenskaplig specialisering. Jag undrar då, hur många meritpoäng ska jag få om jag väljer de två?
  • Anna Reglerna kring meritpoäng kan ändras. Som det är nu, får man för Godkänt betyg i Engelska 7 - 1.0 i merit. "Naturvet.specialisering" ger inte meritpoäng. Matematik /högre kurser/ och Moderna språk, från nivå 3 och uppåt ger meritpoäng. Kika gärna på https://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
  • Erick Så, NS är som en vanlig kurs?
  • Anna Jag har nu utökat mitt tidigare svar till dig. OBS! reglerna kring meritpoäng kan ändras.
  • Erick Alltså, om jag väljer mordena språk 3 och 4 som Individuellt val, betyder det att jag kommer få 1,5 meritpoäng då MS 3 ger 0,5 och MS 4 ger 1,0? Och om man adderar med engelskan 7 som jag kommer välja som Programfördjupning blir det totalt 2,5 meritpoäng? Har jag förstått rätt?
  • Erick Och det räcker med ett E för att få meritpoängen?
  • Julia ja, du har förstått det helt rätt! Och det räcker med ett E för att få meritpoängen. Men eftersom betygen i meritgivande kurser räknas även in i ditt JÄMFÖRELSETAL, kommer jämförelsetalet påverkas av de betygen du får i meritgivande kurser. Därför är det fördelaktigt att ha så höga betyg som möjligt även i de meritgivande kurser. :)
  • Erick Tack för hjälpen Anna och Julia! Jag förstår nu hur allt fungerar! Jag känner mig säkrare inför gymnasiet och tänker ge 100% på allt!
  • Julia Så bra! :) Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till med dina studier! *L* Du får också gärna Gilla oss på https://m.facebook.com/fragasyv.se/ - om du vill.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Hugo 17 år

   Vad ska jag ha för betyg i tyska?

   Hej, Har fått D i slutbetyg i tyska 3 trots att jag fick A i hör och läsförståelse B i muntligt och D på det skriftliga. Känns väldigt orimligt att detta ska leda till at jag får betyget D som slutbetyg.

   Anna SYV: Betyg är det lärare som är experter på att sätta och inte syvar. Prata med läraren och be om förklaring är mitt råd.
  • Adna 17 år

   Kommer jag in på socionomprogrammet??

   Hej, Jag går i ettan nu men jag är väldigt orolig för att jag inte kommer lyckas komma in i Göteborgs universitet...Jag har för mestadels A och B jag kanske får två C och ett E. Och jag vet inte hur dessa betyg kommer påverka mina chanser...

   Anna SYV: Hej, om du får i genomsnitt C betyg och max i merit(t.ex genom eng 7 och moderna språk 3&4 eller matematik 3 och högre mattekurser) får du meritvärde på 17.5 l gymnasiearbete... Läs hela svaret
  • Moa 22 år

   Vad får jag för meritvärde med meritpoäng?

   Hej! Mitt jämförelsetal är just nu 15.45. Jag har läst till 3 kurser på distans, spanska 3 o 4 samt engelska 7. Som det ser ut så kommer jag att få betyg B i spanska 3, C i spanska 4 och D i engelska 7. Hur påverkar detta mitt meritvärde? Vad kommer mitt nya jämförelsetal vara? Jag har...

   Anna SYV: Hej, ditt nya meritvärde blir, enl min uppskattning ca 17.7 och så här tänker jag: medelbetyg/snitt på de Nya kurser blir C vilket är lite lägre än snittet du har idag...... Läs hela svaret
  • Mina 17 år

   Kommer jag få F?

   Hej Jag har haft problem med sömnen i samband med pressen i skolan och försov mig därför upprepade gånger en specifik period. Detta råkade inträffa dagarna jag skulle ha nationella prov i engelska (skriv, muntlig del). Talade med min lärare och hon sa att jag att jag skulle få ett F i...

   Anna SYV: hej, det stämmer att en elev som fick F i en kurs hen läste på gymnasiet, har rätt att höra Prövning; tidpunkt för prövningen är det Skolan som bestämmer.  Om elever varit sjuk eller om... Läs hela svaret
  • Johan 33 år

   Polishögskolan?

   Hej Har sökt två olika utbildningar. Till Kriminologiprogrammet har jag behörighet men inte till Polishögskolan. Till polishögskolan står det att jag saknar Svenska B eller Svenska 3. Men när jag läste in svenska 2 på komvux våren 2013 sa de att det var svenska B, bara att det bytt namn och att...

   Anna SYV: Hej Johan,du kan behöva läsa svenska 3... saken är den att reglerna har förändrats ganska mycket med gymnasiereformen Gy11 (Vux12) - och mer svenska började krävas (bland annat). Men de som sedan innan... Läs hela svaret
  • Volodymyr 19 år

   SVA 2 utan SFI?

   Kan jag Borja med sva2 på komvux om jag har ett betyg från sva1 med jag har inget betyg från sfi?

   Anna SYV: Hej, om du har godkänt betyg i Sva1 borde du kunna börja på kursen Sva2. Har du frågat komvux i den kommunen där du är folkbokförd? Vad fick du för svar där? vänligen ÂNNA
  • Moa 19 år

   Läsa matematik 1a och 2a istället för 2b?

   Hej! Jag slutar det humanistiska programmet nu till sommaren och har därmed endast läst matte 1b. Jag är inte speciellt duktig på matte, och hade tänkt läsa upp några betyg under hösten för att kunna komma in på psykologprogrammet. På psykologprogrammet finns det ett krav om matte 2a/2b/2c. Är...

   Anna SYV: Hej Moa, det är ok för dig att läsa matematik 2a på komvux. Om du på gymnasiet fick godkänt betyg i matematik1b, kommer komvux troligtvis inte bereda dig plats på matematik 1.... Läs hela svaret
  • seaf 22 år

   kan jag få examen?

   jag läser till undersköterska på 60 veckor omfattande 1500 men om jag får underkänt på en kurs dvs 100p men klarar allt annat samt gymnasiearbetet får jag min examen ändå?

   Julia SYV: Hej Seaf,för Examen från komvux behöver du 2400 betygsatta poäng, av de kan maximalt 150 p. vara F. Det är komvux-rektor som är ansvarig för att se till att alla regler följs när examen... Läs hela svaret
  • Nathan 20 år

   Behörighet och betygskomplettering?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet med 2200 poäng. Jag läste igen en kurs i höstas, men tydligen så räknades idrottsbetyget inte in, så jag hade fortfarande 2200 poäng. Nu blev jag klar med en till kurs, så jag har 2300 poäng, vilket räcker tillräckligt för högskolebehörighet. Nu undrar jag om jag...

   Julia SYV: Hej Nathan, du måste senast 20 juni 2019 ladda upp ditt EXAMENSBEVIS (ett dokument som heter så) på "mina sidor" på Antagning.se Det kan hända att det dokumentet kan "dyka upp" där... Läs hela svaret
  • Ibn Abu 19 år

   Komvux lägga till kurser?

   Har snart full gymnasieutbildning och har läst två extra kurser som man ska, frågan är om jag kan söka till engelska 7 för att få merit och om fallet då är ja måste kursen bytas ut mot en annan? Hur räknas snittet i ett sånt här fall?

   Julia SYV: Hej,även om du ha läst 2500 p., så är det inte automatiskt så att du får Examensbevis. Och det är olika regler i fall man har Examensbevis eller Studiebevis.
  • Armand 17 år

   Kan jag avbryta min kurs utan att det påverkar mig negativt?

   Jag har nyligen i ettan valt till spanska 4 som kurs (för att göra den i tvåan). Den är inte obligatorisk och görs på distans, men efter spanska 3 inser jag att detta var ett misstag. Om jag då avbryter kursen (som inte är nödvändig...

   Anna SYV: Hej Armand, boka möte med syv på din skola - innan du påbörjar den kursen som du nu inte vill läsa. Kanske är det värt att tänka på saken över... Läs hela svaret
  • Edvin 21 år

   Kan man pröva ut resterande av sina gymnasiepoäng på en termin?

   Hej, jag avslutade gymnasiet utan examen med 900 gymnasiepoäng: Jag har godkänt eller högre (alltså inga F) i: Matte 1c, 4 Samhällskunskap 1b Naturkunskap 1b Svenska 1 Historia 1b Engelska 5, 6 Moderna Språk 1. Jag vill pröva/tenta av dessa kurser så fort som möjligt i nästa...

   Anna SYV: Hej Edvin, Om jag förstår dig rätt, behöver du Behörighet till högskola och för det behövs inte nödvändigtvis just examensbevis utan du kan... Läs hela svaret
  • Natta 23 år

   Snittbetyg , merit?

   Hej! Gick ut hantverksprogrammet 2015 med 2700 poäng, vill läsa vidare på universitet och kommer läsa upp meritkurser i spanskan och matematik, min fråga är om man söker in till universitet på de 16-17 bästa betygen? Räknas frisörämnena till exempel bort då de inte är relvanta för programmen jag...

   Anna SYV: Hej Natta, jag antar att du har ett Examensbevis. Om du har ett Studiebevis, då är du i så fall inte behörig till högskola och måste komplettera på komvux.Om du har ett Examensbevis med 2700 p. i, se... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga