Erick 18 år
  Hej!

  Gymnasiet börjar snart och jag har många existentiella frågor som jag behöver svar på. Jag har försökt förstå men min hjärna vill inte det.

  1. Hur fungerar betygsättningen?

  2. Vad händer om jag får betyg D i ett ämne på första året, men sedan höjer mig till ett B och tredje året till ett A. Vilken slutbetyg får jag då?

  3. Om jag inte får betyg A på ett prov, betyder det att jag är körd och kommer aldrig i livet kunna få A som slut betyg?

  4. Skillnaden mellan meritvärde och meritpoäng?

  5. Hur söker man universitet?

  6. När man söker universitet, vad är det de tittar efter? Är det de sista betygen som gäller (tredje året) eller vilken är viktigast?

  Tack för hjälpen!


  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Erick,

  jag vill be dig börja med att läsa dagens reportage på https://www.framtid.se/reportage/betyg-pa-gymnasiet

  där det förklaras rätt så ingående på vilka betyg som är viktiga, som räknas in.

  Kort svar är att i princip alla betyg från gymnasiet "räknas in". I Reportaget>> hittar du förhoppningsvis svar på dina frågor 1 - 4.

  Din fråga nr.5 är: hur söker man till Universitetet? Så som det är nu, så gör man ansökan på www.antagning.se - och som regel konkurrerar endast med "siffror": Meritvärde och om man har ett giltigt resultat av högskoleprovet (som är frivilligt att göra) - även med siffran mellan 0.00 och 2.00 - i HP-urvalsgruppen /resultat av Högskoleprovet/. Om man inte gör högskoleprovet, konkurrerar man endast med sitt MERITVÄRDE. Hur meritvärdet räknas fram finns förklarat i Reportaget.

  Din sista fråga ... "vad de tittar på"... Det finns en mindre del "speciella utbildningar" där arbetsprovetna krävs - t.ex om man vill bli Arkitekt, eller om man söker konstnärliga utbilningar; man kanske behöver göra "uppvisningar" - om man söker till musikhögskolan eller vill bli en skådespelare, men till de flesta "vanliga" högskoleutbilndingar - konkurrerar man endast med sitt MERITVÄRDE /och även - SEPARAT från betyg - med HP-resultat, om man gjorde högskoleprovet/. Genom att göra högskoleprovet får man en Extrachans att komma in på högskola.

  bästa hälsningar

  ANNA

   

  Tillägg:
  det finna "annat" man kan göra efter gymnasiet än att söka till högskola/universitet. T.ex kan man söka till yrkeshögskola. Man kan också starta eget eller söka jobb.

  Hej igen,

  på Natur/natur är det mycket riktigt, precis som du skriver i din kommentar - 200 poäng programfördjupningar man läser, vilket man också kan se i Programplanen för NA>> men alla elever på alla nationella program väljer också 200 poäng inom Individuellt val.

  Förutom Engelska 7, är det endast matematik och moderna språk som kan ge meritpoäng.

  Moderna språk är det från nivå 3... - för Moderna språk 3 går man 0.5 i merit och för Moderna språk 4 - 1.0 i merit. Ihop med 1.0 för Engelska 7 uppnår man på så sätt max antal, som är 2.5. Ingen får mer än 2,5 i merit, även om man har betyg som borde kunna ge mer (för att det är "max").

  Inom Matte är det "högre kurser", dvs högre kurs än den som krävs för Särskild behörighet för just "din högskoleutbildning". Exempel: om du söker till utbildning där Matematik 4 krävs för särskild behörighet, ex. till läkarprogrammet eller till civilingenjörsprogrammet, får du merit i matte för matte 5 och/eller för matte specialisering. Men om du med samma gymnasiala betyg söker till juristprogrammet där matte ej krävs för särskild behörighet, får du merit i matte redan från matte 2. Och för godkända betyg i matte 2, 3 och 4 - får du i så fall max i merit inom matte, som är 1,5. Och även om du har godkända betyg i matte 5 och/eller matte specialisering får du ändå "inget" för betyg i de högre kurserna, för att 1,5 i merit är Max inom matte.

  Max merit totalt är 2.5.

  Max merit inom matte är 1.5.

  Max merit inom moderna språk är 1.5.

  För godkänt betyg i Eng7 får man 1.0.

  Max merit totalt kan man t.ex uppnå genom olika kombinationer:
  eng 7 + moderna språk 3 + två högre kurser inom matte

  eller

  moderna språk 3 och 4 + eng 7

  eller

  1,5 inom matte + eng 7

  eller 1.0 inom matte + moderna språk 3 och 4.

  Det är GODKÄNT betyg som krävs för att man ska kunna få meritpoäng, men eftersom det betyget räknas även in i ditt jämförelsetal, "vinner" du på att ha Högre betyg än E (så högt betyg som möjligt).

  • Erick Tack för hjälpen! Jag förstår mycket mer, men jag har bara en sista fråga. Jag ska gå på Natur/Natur och den gymnasium jag ska gå till har bara två programfördjupningar och det är Engelska 7 och Naturvetenskaplig specialisering. Jag undrar då, hur många meritpoäng ska jag få om jag väljer de två?
  • Anna Reglerna kring meritpoäng kan ändras. Som det är nu, får man för Godkänt betyg i Engelska 7 - 1.0 i merit. "Naturvet.specialisering" ger inte meritpoäng. Matematik /högre kurser/ och Moderna språk, från nivå 3 och uppåt ger meritpoäng. Kika gärna på https://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
  • Erick Så, NS är som en vanlig kurs?
  • Anna Jag har nu utökat mitt tidigare svar till dig. OBS! reglerna kring meritpoäng kan ändras.
  • Erick Alltså, om jag väljer mordena språk 3 och 4 som Individuellt val, betyder det att jag kommer få 1,5 meritpoäng då MS 3 ger 0,5 och MS 4 ger 1,0? Och om man adderar med engelskan 7 som jag kommer välja som Programfördjupning blir det totalt 2,5 meritpoäng? Har jag förstått rätt?
  • Erick Och det räcker med ett E för att få meritpoängen?
  • Julia ja, du har förstått det helt rätt! Och det räcker med ett E för att få meritpoängen. Men eftersom betygen i meritgivande kurser räknas även in i ditt JÄMFÖRELSETAL, kommer jämförelsetalet påverkas av de betygen du får i meritgivande kurser. Därför är det fördelaktigt att ha så höga betyg som möjligt även i de meritgivande kurser. :)
  • Erick Tack för hjälpen Anna och Julia! Jag förstår nu hur allt fungerar! Jag känner mig säkrare inför gymnasiet och tänker ge 100% på allt!
  • Julia Så bra! :) Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till med dina studier! *L* Du får också gärna Gilla oss på https://m.facebook.com/fragasyv.se/ - om du vill.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Hannah 24 år

   Söka utan behörighet?

   Hej. Om jag vill söka socionom men saknar behörighet i Matte 2, kan jag ändå söka och plugga upp matte 2, och om godkänt innan antagning kan jag få plats? Hur fungerar det? Eller kan jag inte söka alls utan den behörigheten?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adern 19 år

   Spanska steg 1 & 2 mot Franska steg 1 & 2 som är utökade kurser ?

   Hej! Det är nämligen så att det är mitt sista år på gymnasiet och mina tankar är lite över allt. Jag känner mig helt enkelt förvirrad gällande betygssystemet. Jag studerade spanska steg 1 och två och fick inte så pass bra betyg på dem men på grund av att jag hade topp betyg på andra kurser så...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sara 21 år

   Hur går fet efter att läsa utomlands?

   Hej! Om man läser färdigt tandläkarprogrammet i Latvia och kommer tillbaka till Sverige kommer man att jobba/göra praktik direkt eller måste man kompletera?

   Julia SYV: Hej Sara, det är Socialstyrelsen som ansvarar för legitimationer för yrken inom hälsa- och sjukvård i Sverige. Socialstyrelsen kommer, efter att du har skickat in dina "papper", fatta beslut om... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Kompletera i Sverige efter Latvia?

   Hej! Om man har ett utländsk betyg pch vill läsa till tandläkareprogrammet i Sverige men har inte tillräcklig poäng kan jag läsa för ett år i Larvia pch sedan komma här och fortrsätta i den tredje termin? Eller ska man börja från början och måste ansöka genom antagning med bara sitt utländsk...

   Julia SYV: Hej Sara, som regel, måste man konkurrera om plats på programmet och om man kommer in, kan man ansöka om "tillgodoräknande av tidigare utbildning". Man får inte automatiskt plats på... Läs hela svaret
  • Henrik år

   Val av utbildning på universitetet?

   Hej Syv. Ska börja universitetet nu i höst och vet ungefär vilket program jag vill gå. Dock är jag intresserad i många olika ämnen. Min fråga är: vad anser du om att anmäla sig till flera olika kurser i olika ämnen och sedan börja...

   Julia SYV: Jo, det kan funka. Beror på vad du vill och vilka kurser du söker och kommer in på. Du konkurrerar ju om plats på varje kurs och på varje program. Har du höga betyg och/eller högt... Läs hela svaret
  • Zebastian 16 år

   Mindre chans att komma in på andrahandsval?

   Jag sökte till gymnasiet förra månaden och jag undrar om det är mindre chans att komma in på sitt andrahandsval. Det vill säga om man inte kommer in på sitt förstahandsval blir det då mindre chans att man kommer in på sitt andrahandsval? Går platsen till någon med mindre meritpoäng men som har...

   Julia SYV: Nej, du får inte mindre chans att komma in på ditt andrahandsval. Ingen med lägre (mindre) antal betygspoäng kan ta din plats. Det funkar så att du prövas till ditt... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Kan man läsa ma3 igen?

   Hej, jag har tänkt läsa ett naturvetenskapligt basår till hösten och läser ma3 just nu under sista året av gymnasiet. I basåret jag tänkt söka ingår både ma3 och ma4 och jag undrar om jag kan läsa ma3 på basåret även om jag redan läst den kursen nu på gymnasiet? Jag antar att man läser en...

   Julia SYV: Hej Hanna, basår på höskolenivå är de så kallade För-utbildningar, inte riktiga högskoleutbildningar och inte riktigt gymnasiala utbilningar, trors att man i princip läser gymnasiala... Läs hela svaret
  • Vasia 20 år

   hur kan jag få godkänd?

   Hej jag är 19 år och vill plugga estetiskprogrammet I södertörns högskola. Fast jag har inte betyg I historia 1b. Hur funkar det med komvux? Min ide är så här. Jag tänkte att söka till programmet även om jag inte har betyget. Gå till komvux och få betyget t.o.m juni (om jag hinner ). Sista...

   Julia SYV: Hej,Historia 1b är en kurs som man på heltid läser på fem veckor. För att hinna få betyg i His 1b senast 20 juni, måste du börja med den kursen Senast mitt i maj, men helst tidigare då... Läs hela svaret
  • Therese 39 år

   Gymnasiebetyget?

   Min son går andra året på Industritekniska gymnasiet som är en praktisk utbildning. Han har åtminstone e i alla ämnen och förmodligen högre i industridelen. Men gymnastiken vill han ej gå på... har ganska stor frånvaro där! Vad händer om han får f i gymnastik! Har han då inte ett fullständigt...

   Julia SYV: Hej,betyg i Idrott och hälsa 1 är obligatoriskt att ha i sitt examensbevis. Med "streck" i idrott och hälsa 1 går man inte ut ngt examensbevis utan endast ett Studiebevis. Studiebevis ger inte behörighet till... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   Är Naturkunskap samma sak som biologi/fysik/kemi?

   Hej! Jag läste Naturkunskap 1a1 på gymnasiet, är det samma som "Biologi A/1 och Kemi A/1"? Har för mig att vi gjorde uppgifter inom alla områden (biologi/kemi/fysik) på de lektionerna.

   Milla SYV: Naturkunskap 1a1 är en liten kurs på 50 poäng och inom den ingår delar av biologi, kemi och fysik-kurserna. Man läser minst ca sex ggr mer biologi i kursen biologi 1, jämfört med nk1a1 och detsamma gäller även för kemi 1.
  • David 31 år

   Hur utbildar man sig till behörig lärare i programmering?

   Jag har undervisat i programmering i fyra år nu och har under en längre period letat och letat efter hur man utbildar sig till behörig lärare i programmering, men inte hittat ett definitivt svar. Det enda jag hittat är att det inte finns några vanliga utbildningsvägar till detta. Så min enkla...

   Milla SYV: Tips nr ett: fråga skolverkets avdelning för lärarlegitimationer; det är de som utfärdar legitimationer; i grunden måste man dock ha Lärarexamen av ngt slag och... Läs hela svaret
  • Mikael 19 år

   Sätta ämnen man har F i som U-kurs?

   Hej! När jag frågade om jag kunde byta ämnena jag har F i (Biologi, Fysik och Kemi) mot andra ämnen jag har lättare att få godkänt i så svarade ni att jag kunde göra det, men jag skulle vara tvungen att göra om mitt gymnasiearbete. Jag har fått godkänt i GA och jag vill inte att det betyget...

   Julia SYV: Hej Mikael, du behöver göra planering mot Examensbevis tillsammans med SYV på komvux. Det är Rektor på komvux som med sitt underskrift kommer att försäkra att allt är i sin... Läs hela svaret
  • Julian 19 år

   Hur fungerar prövning inom Fysik 1/2?

   Hej Jag undrar hur exakt prövning av fysik 1/2 fungerar. Vissa, kanske inte helt pålitliga källor, har sagt till mig att man behöver ett intyg att man har gjort vissa labbar av en fysik lärare. Är detta sant, behöver jag ha gjort vissa labbar innan jag kan göra en prövning för betyg i fysik 1/2?

   Anna SYV: Hej Julian. "Labbar" ingår när man läser fysik. Man får - när man inte längre är gymnasieelev, göra prövningar i alla kurser även om man tidigare inte läst den... Läs hela svaret
  • Alexander 29 år

   Fråga angående hur man räknar betyg?

   Hej! Jag har en fråga angående meritvärdesuträkning. Jag har ett slutbetyg från år 2009 med 2450 godkända poäng. Nu har jag kompletterat den enda kursen på 50p som jag inte fick godkänt i på komvux. Så nu har jag 2500...

   Anna SYV: Hej Alex!jag vill börja med att skriva att du behöver Inte själv räkna; om du gör ansökan till högskola/universitet i Sverige, kommer Antagning.se räkna fram ditt meritvärde... Läs hela svaret
  • Hoodo 21 år

   Barnmorskan Exam inom EU?

   Jag har funderat länge på att söka direkt barnmorskeutbildning 3 år i England. Ska börja nu i hösten. Efter avslutad utbildning vill jag flytta tillbaka till Sverige och jobba som barnmorska eftersom utbildningen ger barnmorska exam. Frågan är om man...

   SYV-besökare Syv: Hej Hoodo,Ja, Socialstyrelsen brukar inte kunna ge några "förhandsbesked" utan de svarar att "skicka du in uppgifter om din utländska utbildning som du redan har examen ifrån, så får vi se". Jag... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga