Moa 17 år
  Hej!

  Jag går nu första året på det naturvetenskapliga programmet på en liten friskola. Jag är jättenöjd med linjen jag valt och vill fortsätta.

  Jag trivs dock inte så bra i skolan, då jag inte känner en enda person. Brukar oftast vara själv på både raster, lunchen och lektionerna. Detta gör så att jag mår väldigt dåligt. I min klass går det bara 11 elever och det finns ingen annan NA klass som jag kan byta till på min skola.

  Jag funderar dock att byta till en annan kommunal skola. Där har jag nämligen flera vänner som går på det naturvetenskapliga programmet. Byter jag till dem så vet jag att jag kommer må mycket bättre vilket kommer resultera till mer engagemang till skolarbetet. Dock så är det oklart om det finns platser men denna fråga är för förebyggande om det skulle finnas.

  Grejen är dock att vi inte riktigt har samma upplägg på kurserna. Jag läser nu historia 1b och samhällskunskap 1 medan de läser kemi 1 och idrott och hälsa 1. Det är det enda som skiljer. Idrotten har jag Inge bekymmer alls att ta igen, då man gör momenten flera gånger. Kemin är jag dock lite orolig över, det har ju ändå gått ett halvår.

  Så min fråga är, om de väljer att ta emot mig, ska jag börja där? Ska jag välja att plugga lite mer i årskurs 1 så att jag kommer ifatt med kemin och vara garanterad en rolig gymnasie tid. Eller ska jag stanna kvar bara för att det kanske är bättre för studierna beroende på hur jag kommer må resten av gymnasietiden, och inte ha lika roligt och känna mig utanför.

  Vad är bäst att göra. Känner nu att mitt mående påverkar hur engagerad och hur ambitiös jag är. Men vet som sagt inte om det kanske ändras även om jag stannar kvar. Att gå om ett år är inget alternativ, så antingen så byter jag eller inte. Hur tycker ni att jag ska göra?

  Tacksam för all den hjälp jag kan få.

  Mvh/ Moa
  • Anna Jag är rädd att det är inte realistiskt att tro att kunna byta mitt i läsåret. Det förekommer extremt sällan, nästan aldrig.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Moa,
  har du prata med kuratorn? Jag tycker det är en bra idé att gå prata med kuratorn.

  ang. den frågan du ställer: om att byta skola...
  Allmänt gäller: byta gymnasieskola mitt i läsåret förekommer mycket sällan, nästan aldrig.
  ... du skriver bl.a "om de väljer att ta emot mig, ska jag börja där?" och jag är (tyvärr) ganska säker på att rektor svarar Nej på din fråga - även om det skulle finnas ledig plats; detta för att det handlar mycket om att Lärare ska ha tid att ge dig handledning i de kurserna där du nu har missta nästan halva kuren och lärare har inte tid för det. Även om du själv är beredd att satsa, kämpa och ta igen, så kan inte rerktor ta in en elev på "de premisser", utan eleven måste ge en rimlig chans att uppnå godkända betyg i kurserna och det har inte eleven om hen hoppar in i mitten av pågående kurser utan extra-undervisning, handledning och rätt så mycket hjälp från lärarna (och den lärartid och ork tas i så fall från de andra elever - för att lärare har inte hur mycket tid och ork som helst ju... så ska en ny elev ha extra-handledning och hjälp, då får de befintliga elever i pågående kurser mindre lärartid och det kan inte rektorn godkänna... i alla fall vad jag tror).
  Det är alltså rektors beslut (som tas av rektorn på den "mottagande skolan") och du får gärna fråga på skolan om det... Men vår erfarenhet är att även om ledig plats finns och om eleven läser exakt Samma kurser på en annan skola, så tar inte den nya skolan in i mitten av kurserna.
  Störst chans att kunna byta gymnasieskola är under sommaren, mellan kurserna 1 och 2.

  Jag vill råda dig att även göra ansökan till år1 till hösten 2020.Du skriver om att "gå om ett år är inget alternativ", men att göra ansökan om plats i år1 behöver inte på ngt sätt påverka dina nuvarande studier. Om du kommer in och får en ny plats till hösten kan du då bestämma om du stannar på din nuvarande skola eller börja på en ny skola - på så sätt är det helt ofarligt att lägga in en ny ansökan, under Val eller Omval, via gymnasieantagningen; om du kommer in på en ny skola och då ska kunna uppvisa godkända betyg i många kurser från år1, borde du kunna bli "uppflyttad" till år2 (förhoppningsvis ska du kunna läsa de kurser du har "missat" på din gamla skola).
  Att du söker till år1 förhindrar inte att du också under sommaren kan försöka byta in dig i år2 direkt (dock har det här "ligga dig i fatet" att du har betyg i en del "fel kurser", som inte stämmer med det upplägget som finns på den nya skolan).

  Jag är ledsen att behöva svara att jag är rätt säker på att det inte är möjligt att byta tidigare än sommaren.
  Beslutet ligger hos rektorn, inte hos oss på fråga syv. Men jag har, ovan, försökt förklara hur det brukar ligga till.
  Gymnasieskolans främsta uppgift är att ge eleverna möjlighet att uppnå kraven för examensbevis; och det gäller Alla elever som är ANTAGNA på skolan. En gymnasieskola har inga förpliktelser gentemot elever som ännu inte är antagna på skolan, och rektorerna kan säga Nej i alla andra fall än följande: Ansökan via gymnasieantagningen under ansökningsperioden och när eleven konkurrerar med sina grundskolebetyg om utbildningsplats.
   

   

  Frågor och svar

  • Emmy 21 år

   Personalvetare på fristående kurser?

   Hej! Jag vill läsa till personalvetare på fristående kurser, jag kommer att arbeta samtidigt. Kan man göra det? Vilka kurser ska jag läsa då? Sedan - kan man få ett intyg på att man läst till personalvetare om man läser kurserna fristående? Med vänlig hälsning, Emmy

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ivan 25 år

   E-komplettering på en kurs som innehåller NP?

   Hejsan! Är det upp till lärare att bestämma om man får E-komplettera på matte 4 eller fysik 2 på vuxenutbildningen? Matematiken 4, har en obligatoriskt NP i ämnesplanen. Fysik 2 är däremot valfritt att anordna NP, Jensen Stockholm väljer att göra det. Slut betyget kommer enbart att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gustav 17 år

   Behörighet gällande högskoleprogram?

   Hej! Jag är inne på att plugga zoologi efter gymasiet och jag kollade in behörigheten till det programmet och det stod följande: Grundläggande behörighet samt Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1, Matematik 3b/3c eller Biologi A. Då blev jag lite fundersam gällande matte 3 delen. Vad menar dom med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • R 20 år

   Hur raderar jag mitt konto?

   Hej! Jag skulle vilja radera mitt konto här, hur gör jag det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Annette 55 år

   Meritpoäng och områdeskurser?

   Om man nu i år har tagit sin gymnasieexamen med inriktning natur, Målet är att komma in på läkarutbildningen men betygen räcker inte till nu. Det räcker heller inte att läsa in t.ex matematik 5 och engelska 7 för att få 2,5 p, Går de förutom det lägga till områdeskurser som Hälsopedagogik och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Angelica 25 år

   Vilka program för HR?

   Hej! Jag funderar på att plugga till HR och har kollat runt lite på olika program. Vad jag förstår det som så kan man läsa olika kurser för att bli hr bland annat Hr eller personalvetare. Vad finns det mer för program att läsa? Finns det en möjlighet att läsa fristående kurser och isåfall vilka?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malia 21 år

   Skrivarutbildningar?

   Jag är intresserad av skrivande och skulle vilja arbeta som skribent som företag anställer för olika skrivarprojekt etcetera. Jag letar runt på utbildningar på folkhögskolan och universitet, men hittar inte riktigt det jag söker. Skulle ni kunna tipsa om någon skrivarutbildning (journalistik,...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Pedram 19 år

   Komplettera matematik 2a?

   Jag fick F i ett prov i matematik 2a, som jag sedan fick 1 poäng från att få godkänt på mitt omprov. Jag bad min lärare, mentor och rektor om att få göra en komplettering. Dem sa Ja och att de skulle planera någon komplettering. Men inget hände. Jag undrar vad jag behöver göra för att gå om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 24 år

   Hur räknar jag ut mitt meritvärde med fler kurser än 2400 poäng?

   Hej! Jag har planer på att läsa till sjuksköterska. Läste barn och fritidsprogrammet på gymnasiet och håller just nu på att komplettera 4 kurser (100 poäng var) på komvux. Hur gör jag för att räkna ut mitt meritvärde...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mike 20 år

   Sannolikheten att komma in med lägre HP resultat?

   Hej! Jag har tänkt att studera på en utbildning som kräver: HP 0.65 (urval 1; 15 antagna, 15 reserv) och HP 0.50 (urval 2; 12 antagna, 3 reserv)

   Min fråga är: vad är sannolikheten till att jag blir antagen till utbildningen med mina 0.60 i HP resultat?...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lilian 22 år

   Kan jag läsa apotekstekniker om jag har bara 2200p ?

   Hej, Jag vill plugga till apotekstekniker och jag har nästan alla ämnen som man behöver till. Men jag har bara 2000 p och läser nu 200p till, jag måste söka i november. Min fråga är kan jag söka och bli antagen om jag har bara 2200p ? Jag har sökt flera kurser men de kommer inte starta p.g.a...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alexandra 20 år

   Hoppa av kurs i komvux?

   Hej Jag läser nu fysik 1a och religon 1 på komvux. Jag har nu insett att jag inte behöver fysik 1 till den utbildingen jag ska läsa på universitetet. Jag tyckte därför att det är onödigt att läsa den kursen, sen har jag svårt med matten generellt. Kommer detta påverka mitt csn negativt...

   Julia SYV: Hej,Kursen Fysik 1a är på 150 p. och Religion 1 på 50 p.Alltså är fysikkursen 3 gånger så stor som kursen i religion.Samhällskunskap 2 är en kurs á 100poäng.*********CSN... Läs hela svaret
  • sket 20 år

   Hur får jag merit till förskollärarprogrammet ?

   Hej, Jag har godkänt i alla ämnen förutom Franska 4 och behöver komplettera den. Nästa höst hade jag tänkt söka in till förskollärarprogrammet. Jag har även funderat på att läsa upp några enstaka ämnen som tex...

   Julia SYV: Hej,behörighet till förskollärarprogrammen i Sverige brukar se ut så här: Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b. Om du har EXAMENSBEVIS... Läs hela svaret
  • Hanie 20 år

   Hur ska jag prioritera när jag ska läsa upp mina betyg på komvux?

   Hej! Nu när höstens högskoleprov också är inställd så vill jag inte slösa ännu flera månader på att bara satsa på det utan jag funderar på att läsa upp mina betyg istället. Min merit är 18.65 (inklusive...

   Julia SYV: Hejsan,om du höjer betyget i "ett steg" i en hundrapoängs kurs (de flesta gymnasiala kurser är just på 100p., som t.ex alla mattekurser, alla språkkurser... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga