Ida
    Hej!
    Jag går andra året på samhällslinjen. Ungefär 70% av hela ettan mådde jag dåligt över mitt gymnasieval, trivdes inte i klassen, hela dagarna gick ut på att känna ångest pga skolan. Men jag gjorde ingenting åt saken även fast jag hela tiden tänkte på att byta klass/skola. Allt det här negativa påverkade såklart mitt skolarbete också.
    Till våren i ettan blev saker och ting bättre för mig, jag kände att jag trivdes mycket mer & allt blev enklare, även fast det fanns stunder då det dåliga kom tillbaka.
    Nu när jag har gått 1 månad i 2an känner jag att jag fortfarande inte trivs 100% då jag är med ett kompisgäng som jag inte gillar så mycket & det känns som att vi är utanför i klassen (men det går att uthärda)
    Jag tänker ofta på en speciell skola som jag känner passar mig så mycket bättre & det finns även en samlinje på den skolan. När jag tänker på den skolan känns det som att om jag inte går där kommer jag göra ett misstag som jag kommer ångra länge.
    Min fråga är om jag ska gå kvar i min skola eller om jag ska prata med min syv & fråga om jag kan byta skola? Jag är så kluven & snart är det försent att byta också.
    Tack på förhand!!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ida,
    det är Rektor på den "mottagande skolan" som fattar beslut i detta fallet. Din SYV kan inte bestämma om du kan bli antagen till en annan skola...
    Första fråga är Om det finns ledig plats på den skolan där du vill gå.
    Sedan - om ledig plats finns - kan rektor på den nya skolan fatta beslut om att ta in dig (eller tyvärr att inte ta in dig).
    Genom att fråga om ledig plats finns på en annan skola - förlorar du inget, över huvudet taget. Och även om den nya skolan svarar att de kan ta in dig, kan du ändå backa ur och stanna där du läser nu.

    Så - mitt råd är att du frågar på den andra skolan. Skulle du få svar att ingen ledig plats finns på den andra skolan, kan du i så fall inte byta. Om du får svar att plats finns - brukar rektor vilja träffa en elev som önskar byta och fråga vad är anledningen till att hen vill byta... Rektor på den mottagande skolan har rätt att neka ta in en elev, ex. pga studieplaner inte stämmer så väl överens... eller pga lärare kanske tycker det är för sent att "hoppa in" - "mitt i läsåret".
    Allt som oftast är det lättare att byta skola Mellan årskurserna (dvs under sommarlovet). Men vi håller tummarna för att du får ett positivt svar och för att allt löser sig för dig!
    Lycka till!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'södertörns högskola' (3 st.)

    • Hannan

      Kandidatexamen i juridik- Framtidsutsikter?

      Hej. Jag är intresserad av att läsa ett program där examen slutar med en kandidat i juridik. Vilka olika sådana utbildningar finns det? Jag tycker att IMER-programmet i Södertörn med inriktningen offentlig rätt låter som något liknande; vad har man för jobbmöjligheter efter examen om man läser...

      Mikael: : Hej,så vitt vi på FRåGa SYV vet så kan man i Sverige idag (jan 2020) inte få kandidatexamen Jur.kand - på andra sätt än genom juristprogrammet; detta för att inget... Läs hela svaret
    • A

      Skillnad på utbildning?

      Jag vill gärna stanna i Stockholm och funderar därför att ta Södertörns ekonomi med företagsinriktning. Finns det någon nackdel med att välja just detta istället för ett vanligt ekonomieprogram.

      Anna: : Hej Armin,vi på fråga SYV känner inte till några nackdelar i att välja utbildning i ekonomi med företagsinriktning på Södertörns högskola.vänligenANNA
    • Nicole Eliza

      Vilken kurs är nästa?

      Hej, Jag läser kursen tyska 2 på gymnasiet just nu. Jag tar studenten i år och vill läsa vidare tyskan. Vilken kurs är det jag ska söka? Jag vill helst gå på Södertörns högskola men Stockholms universitet går också bra. Kursen som jag söker kommer att bli en sen anmälan, hur stor är chansen...

      Mikael: : Hej, till den här kursen krävs det att du har godkänt betyg i Tyska 3. Behörigheten i tyska kan också utgöras av Tyska, nybörjarkurs II, 15 högskolepoäng, från Stockholms... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga