Ingela 34 år

  Hoppas på att någon kan reda ut frågetecken för mig. Jag söker i BII gruppen då jag har läst upp ett IG från gymnasiet. Gick ur gymnasiet 2004 och har ett komplett program på 2500. 1. Inför högskolan behöver jag komplettera med flertalet naturkunskapskurser. Om jag läser dem på komvux så SKA de räknas med i mitt betyg snitt, ja eller nej? 1.1 Gäller det även om jag t.ex. läser till historia som inte är ett krav? 2. Jag har utöver gymnasiet validerat till undersköterska. De kurserna räknas inte med, ja eller nej? Man kunde bara få G i de kurserna så i sådana fall dras mitt snitt ner. 3. En kurs från gymnasiet är en meritvärdes kurs, ska den räknas med i snittet PLUS 0,5 poäng eller räknar man snittet utan den kursen? 4. Kan jag tillgodoräkna mig meritvärdeskurser som jag validerat, t.ex. psykologi A. 5. Om jag läser till några meritvärdes kurser på komvux, ska den kursen räknas med in i snittbetyget PLUS 0,5-1 poäng eller bara 0,5-1 poäng? 6. Vardera program har ju olika meritvärdeskurser, men är språk, engelska, matte för alla linjer alltid? 7. Kan/Får jag läsa upp mitt G i engelska B och på så sett förändra mitt nuvarande snittbetyg? Tack på förhand /Ingela

  • Julia Det kan vara en bra idé att boka tid med SYV på komvux (i den kommunen där du är folkbokförd).

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ingela, om du inte är behörig, så måste du Komplettera och kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen. Man kan komplettera på komvux, eller på folkhögskolorna eller på basåren på högskolenivå eller genom prövningar; i vilket fall är det KOMPLETTERING.

  Kurser du läser på komvux som du behöver för behörighet, kommer räknas in i ditt jämförelsetal och påverkar ditt meritvärde (som kan höjas eller sänkas).
  Om du skaffar dig särskild behörighet på en folkhögskola eller på ett basår på högskolenivå, påverkas inte ditt meritvärde i så fall, utan det detsamma, det som du nu har på dina gymnasiala betyg.
  Jag ska försöka svara på alla dina frågor: du frågar följande:
  Om jag läser dem på komvux så SKA de räknas med i mitt betyg snitt, ja eller nej? Svar Ja.

  Gäller det även om jag t.ex. läser till historia som inte är ett krav? Svar: om betyget i Historia kommer höja ditt meritvärde, kommer det räknas in och i annat fall - inte. Höjningen blir väldigt liten, dock...

  Jag har utöver gymnasiet validerat till undersköterska. De kurserna räknas inte med, ja eller nej? Svar: osäker om hur det med validering; men om inräknandet skulle sänka ditt meritvärde, då komemr de inte räknas in. Om inräknandet skulle Höja ditt meritvärde - då kanske de räknas in... Se till att Antagning.se får tillgång till alla dina betyg; de räknar till din fördel

  En kurs från gymnasiet är en meritvärdes kurs, ska den räknas med i snittet PLUS 0,5 poäng eller räknar man snittet utan den kursen? Svar: om den kursen ingår i ditt Slutbetyg, då räknas betyget in; men om den lästes efter det att du fick ditt Slutbetyg, då räknas meritpoängen in, men ej själva betyget, om det är betyget i en "ny kurs"; men om det är betyget i en "gammal kurs" då kanske betyget räknas in i alla fall.. Antagning.se räknar alltid till din fördel. Om betyget ej behöver räknas in och skulle sänka ditt meritvärde, då räknas inte det in. De "onödiga" betygen räknar Antagning.se in, endast om det blir till din fördel.

  Kan jag tillgodoräkna mig meritvärdeskurser som jag validerat, t.ex. psykologi A.Svar: vet ej. Antingen kontaktar du Antagning.se och frågar eller så se till att antagning.se får tillgång till alla dina gymnasiala betyg; de kommer räkna till din fördel.

  Om jag läser till några meritvärdes kurser på komvux, ska den kursen räknas med in i snittbetyget PLUS 0,5-1 poäng eller bara 0,5-1 poäng? Svar: om du läser ny kurer, nu, alltså... då kommer inte betygen räknas in i ditt jämförelsetal; utan du bara får meritpoängen. Max i merit är dock 2,5 och ingen kan få fler meritpoäng.

  Vardera program har ju olika meritvärdeskurser, men är språk, engelska, matte för alla linjer alltid? Svar: Ja, för avgångselever från gymnasiet år 2014 och senare, när de har endast nya kurser i sina examensbevis, så gäller de meritpoängsreglerna som beskrivs på gymnasieguiden.se/merit och det är endast eng7, moderna språk3 och 4 samt högre kurser i matte som ger meritpoäng. men om man sedan innan redan har betygen i de "gamla kurser" (i vilka det ej efter 1 juli 2016 går att få betyg) då behåller man de meritpoängen man fick på de "gamla kurserna" + kan också fylla på (upp till 2,5 meritpoäng med betyg i de nya kurserna).

  Kan/Får jag läsa upp mitt G i engelska B och på så sett förändra mitt nuvarande snittbetyg? Svar: motsvarande kurs heter Engelska 6; om du får högre betyg i eng6 (alltså betygen D - A) då höjer du ditt jämförelsetal. Får du D betyg i eng6, höjer du ditt jämförelsetal med circa + 0.1 och om du får A betyg i eng6, höjer du ditt jämförelsetal med cirka + 0.4.

  Jag försökte, ovan, svara på alla dina frågor.
  Reglerna är komplicerade. Jag råder dig i första hand satsa på att bli BEHÖRIG. Som behörig kan du komma in i HP-urvalet, på resultat av högskoleprovet.
  Gör högskoleprovet så många ggr du hinner och orkar.
  Det kommer inte spela roll hur högt meritvärde du har, om du inte är behörig. Obehöriga prövas ej till högskoleutb. i Sverige.

  • Ingela

   Hejsan.

   tack för snabbt och givande svar. 

   Jag var hos SYV men detta blev följdfrågorna. 

   Jag hade behövt få koll på mitt jämförelsetal för att kunna bestämma om det är värt att läsa särskild behörighet på komvux eller inte. kan jag få det från antagning.se?

   Om det inte finns ngn chans att komma in på betygen är det ju HP som gäller fullt ut men då vill jag inte riskera att sänka mitt jämförelsetal. Även om de inte har med varandra att göra. 

   Om jag läser särskild behörighet på folkhögskola fick jag till mig att jag måste läsa till svenska 3 och historia 1 för att ha grundläggande behörighet att få söka till högskola i BF gruppen. Men behöver jag verkligen det när jag tillhör den äldre gruppen som läste bokstavs kurser med bokstavspoäng? Jag har alla de kurser som står med på antagning.se  

   Tack igen.

   Hälsninhar

   ingela 

  • Milla Jag har skrivit ett nytt svar - som Svar på frågor i din kommentar. Var god läs mitt svar och jag hoppas det blir till hjälp för dig. Lycka till!
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ingela,
  jag ska försöka svara på frågorna i din kommentar:
  du skriver "Jag hade behövt få koll på mitt jämförelsetal för att kunna bestämma om det är värt att läsa särskild behörighet på komvux eller inte. kan jag få det från antagning.se?" - Mitt svar: Antagning.se räknar fram MERITVÄRDE om du gör ansökan till en svensk högskoleutbildning och bedöms som BEHÖRIG. i Andra fall svarar Antagning.se dig OBEHÖRIG. Innan du har särskild behörighet, finns det ingen mening med att räkna på ditt "meritvärde" eller jämförelsetalet som är en del av meritvärdet, därför att man vet ju inte på vilket sätt du skaffar dig den särskilda behörigheten och situationen kan förändras jättemycket...

  Du skriver "Om det inte finns ngn chans att komma in på betygen är det ju HP som gäller fullt ut men då vill jag inte riskera att sänka mitt jämförelsetal. Även om de inte har med varandra att göra." - Mitt svar: det är inte obligatoriskt att göra högskoleprovet men det finns inga nackdelar (förutom att man offrar en hel dag på att skriva det + avgift på 450 kr). HP-resultat påverkar inte alls ditt meritvärde eller jämförelsetal, över huvudet taget.

  Du skriver: "Om jag läser särskild behörighet på folkhögskola fick jag till mig att jag måste läsa till svenska 3 och historia 1 för att ha grundläggande behörighet att få söka till högskola i BF gruppen." Mitt svar: det är en fråga till folkhögskolorna. På folkhögskolorna läser man inte "kurser" på samma sätt som på gymnasiet eller på komvux; och man kan läsa på lite olika sätt på Olika folkhögskolor. det kan på vissa folkhögskolor läsas "allmän behörighet" där många olika kurser läses samtidigt och där man kanske inte exakt vet vilka kurser man läser just för tillfället ...  och man hoppar över vissa delar av utbildningar pga man redan kan dem. Det är på en Allmän kurs som man på folkhögskolorna kan uppnå behörighet och få OMDÖME OM GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET. Vänd dig gärna till studievägledare och personal på folkhögskolorna för vidare info; det är inte omöjligt att du skulle få lite olika svar från olika folkhögskolor... varje folkhögskola är som ett "eget företag"; de agerar utifrån gemensamma Riktlinjer, men i mångt kan även bestämma själva, på plats, på sin egen folkhögskola. Du kan söka till flera olika folkhögskolor samtidigt. Du kan också komma in på flera olika folkhögskolor samtidigt och i så fall kan sedan välja vilken du vill läsa på (kanske utifrån de svar du får ang. vilka "kurser" och på vilket sätt som du måste läsa - för att kunna få Omdöme om grundläggande behörighet).

  • Ingela

   Hejsan. Tack för svar.

   jag förstår inte biten varför det inte skulle vara aktuellt att veta mitt jämförelsetal. 

   Exempel. 

   Jag har från gymnasiet 15 i jämförelsetal. Intagningsnivån ligger mellan 16-17 de senaste åren. 

   Om jag läser till kurser (fysik, kemi m.m) på komvux som gör att jag får min särskilda behörighet höjer/sänker jag mitt jämförelsetal. Jag har inte råd att sänka det. 

   Jag kan ju då läsa den särskilda behörigheten på folkhögskola för att inte sänka mitt jämförelsetal och istället läsa språk, engelska och matte för meritvärdespoäng(2,5) på komvux. 

   Så jag skulle vilja få veta för att ta beslut för att satsa på högre jämförelsetal för att kunna söka i BII och HP grupp eller om det blir BF och HP eller eventuellt bara HP då jag får fortsätta kolla om rätt behörighet på folkhögskola. 

    

   Hälsningar Ingela 

  Frågor och svar

  • Jamila 20 år

   Kommer jag kunna få studiemedel ändå?

   Hej! Det är så att jag kom in på ett program i universitet nu i hösten som jag inte riktigt ser mig själv/trivs i och har då fått/sökt studiemedel för två terminer av CSN. Jag undrar om jag behöver klara någon typ av poäng eller fortsätta med utbildningen till en viss gräns då jag vill söka...

   Julia SYV: Hej Jamila,fram tills du får Antagningsbesked till det nya programmet, vet vi inte om du kommer in. Sök till det nya programmet och fram tills du får antagningsbesked, fortsätt läsa på... Läs hela svaret
  • Yasmin 18 år

   Liknande Affärsutveckling och entreprenörskap inom byggteknik?

   Hej, jag funderar på att läsa AFFÄRSUTVECKLING OCH ENTREPRENÖRSKAP INOM BYGGTEKNIK vid Chalmers tekniska högskola men undrar om det finns en liknande högskoleutbildning i nån annan högskola/universitet? Sen undrar jag också vad som menas med...

   Julia SYV: Hej Yasmin,om du menar det här programmet på Chalmers, så står det om den utbildningen, bland annat följande: "Affärsutveckling och entreprenörskap inom... Läs hela svaret
  • N 18 år

   Vad kan "level A" och "level B" betyda?

   Jag planerar att söka till ett universitet på Irland och har hittat ett dokument där alla olika EU-länders kvalifikationer är listade, däribland Sveriges. Dokumentet är för 2019 intagning och har betygsskalan A-F, men det nämns även att betyg på "level A" inte kan räknas för poäng och att man...

   Julia SYV: Hej N, Fråga SYV har tyvärr inte några egna experter på studier utomlands; vi kan därför endast försöka hjälpa dig genom att skicka länkar till hemsidorna som vi... Läs hela svaret
  • Jon 34 år

   Elev som läst grundskolan utomlands och vill börja i gymnasiet?

   Hej! En elev som pluggat hela grundskoletiden i USA ska till nästa höst börja gymnasiet i och vill helst börja i skolan som jag jobbar på. Hur gör jag för att validera betygen? Vilken hjälp finns att tillgå?

   Anna SYV: Hej Jon, om det är ett nationellt svenskt gymnasieprogram, ej IB, där undervisning är på engelska, som eleven vill gå - måste hen bland annat ha godkänt... Läs hela svaret
  • Ingela 21 år

   Mattematik 2b eller 2c?

   Hej! Jag pluggar för tillfället matte 2c men tycker att den är lite svår så undrar över ifall matte 2b är något lättare eller om det är ungefär samma innehåll i de? mvh Ingela

   Anna SYV: Hej Ingela,det är en del av matte 2 kursen som är Olika i matte 2b och 2c; b-spår är mer inriktat på Ekonomi och c-spår - mer inriktat på Naturvetenskap.Varför pluggar du matte 2c nu? Pluggar... Läs hela svaret
  • Hannah 17 år

   icke godkänd moderna språk samhällsvetenskapsprogrammet?

   Vad händer om jag F:ar båda kurserna (200 poäng) moderna språk gymnasiet samhällsvetenskaps linjen?

   Anna SYV: Hej Hannah,om du får godkända betyg i andra kurser (i princip i alla andra kurser på samhällsvet.programmet) så uppfyller du kraven för examensbevis. Du kan ha upp... Läs hela svaret
  • Mimmi 22 år

   Prövningar i novemeber?

   Hej! Jag är ute väldigt sent och det är ont om prövningar där jag kan anmäla mig just nu, och jag måste ladda upp betyget senast 2a december. Vet någon var det finns möjlighet att göra prövningar under november? Vill helst göra de...

   Anna SYV: Hej Mimmi,du uppger inte i vilka kurser du vill göra prövningar och i vilken del av Sverige du kan göra prövningar. Har du gjort prövningar förut? Vet du att du kommer behöva åka till... Läs hela svaret
  • Daniella 15 år

   Vård och omsorg och studenten?

   Hej! Jag har tänkt att gå vård och omsorg i gymnasiet, blev dock lite fundersam över det hela när jag hörde från kompisar att de läser enormt mycket om kroppen, mediciner och matte. Är det så? Måste man kunna allt om kroppen och...

   Anna SYV: Hej Daniella, med att "ta studenten" kan man mena lite olika saker. Kika gärna på Framtid.se/reportage/studenten ang. "kunna allt om kroppen och mediciner" så är det absolut ingen som kan - inte ens... Läs hela svaret
  • Idun 25 år

   Hur blir jag psykoterapeut efter sjuksköterskeutbildningen?

   Hej! Jag blir klar med sjuksköterskeprogrammet i januari och har unders studiernas gång kommit fram till att jag vill jobba med samtal och tror att psykoterapeut skulle passa mig bra. Behöver jag göra något mer innan jag kan ansöka till "grundläggande psykoterapi" för att ha behörighet? Måste...

   Anna SYV: Hej Idun,jag tror tyvärr inte att utbildning till sjuksköterska kan ligga till grund för vidareutbildning till en psykoterapeut, i alla fall inte som reglerna ser ut i Sverige... Läs hela svaret
  • Johan 15 år

   Kommer jag överleva Matte 1c?

   Hej! Jag vill gå teknik i gymnasiet då jag vill bli spelutvecklare. Matte är inte min svagaste sida, men inte heller min starkaste. Jag har C i matte, kommer jag kunna klara matte 1c? det står att den linje jag vill gå har matte 1c, 2c, 3c. Vad innebär det?

   Anna SYV: Hej Johan,på teknikprogrammet och på naturvetenskapsprogrammet läser man et avancerade spåret i matte - c-spår och mattekurserna läses på TE och på NA i snabb takt.På... Läs hela svaret
  • Jafar 19 år

   Matte 2, Universitet?

   Hej, jag går mitt andra år i Samprogrammet och tänker att plugga till ämneslärare efter gymnasium, det jag tänker nu är att jag vet att det inte är obligatoriskt att läsa matte 2 men om jag ska plugga till lärare i Engelska och Svenska...

   SYV-besökare Syv: Hej Jafar, när man tittar på de olika Ämneslärarprogrammen som ges på lärosätena: högskolorna och universiteten i Sverige, så kan behörighet vara Olika trots att namn på... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   Hur lång tid tar det*?

   Hej! Jag har läst ekonomiprogrammet i högstadiet och vill nu ansöka till en civilingenjörutbildning HT 2020 som kräver Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1. Först och främst, när de skriver fysik 2 menar de att jag måste läsa 1 också...

   Julia SYV: Hej Elin,Om du för särskild behörighet behöver Fysik2, matte 4 och kemi1, så är det då exakt de kurserna med godkända betyg som du behöver, ej några andra kurser, detta just... Läs hela svaret
  • Mikael 19 år

   Kan man gå tekniskt basår utan examensbevis?

   Hej! Jag undrar om det går att studera ett naturvetenskapligt/tekniskt basår på universitetet om man inte har grundläggande behörighet?

   Julia SYV: Nej, det kan man inte göra. till alla svenska utbildningar på högskolenivå (även till de så kallade För-utbildningar som basår är) behöver man ha Grundläggande behörighet till högskolestudier.VänligenJulia
  • Hedi 22 år

   Hur ser antagningspoängen ut för gymnasielärare?

   Hej, jag undrar vad antagningspoängen är (både HP och gymnasiepoäng) för att söka in till gymnasielärare, ämnena matte och kemi i Stockholms universitet?

   Milla SYV: Hej Hedi, det är väl den här utbildningen som du är intresserad av - su.se/sok-kurser-och-program/lmnty-gykm ? då finns det följande uppgifter: sedan hösten 2017,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga