Nekto 19 år

  Hej! Går på samhällsvetenskap i gymnasiet och tänkte ta basår (natur), vad menas med en reservplats? Behöver man inte konkurrera efter basåret så länge man är behörig? Kan du lite mer detaljerat förklara hur det går till att ha reservplats Stort tack Mvh

  • Milla Menar du Reservplats eller Platsgaranti?
  • Milla Du tänker kanske "reserverad plats" alltså platsgaranti? RESERV är i Sverige att man är bedömd som behörig och kan eventuellt komma in, om någon som är antagen tackar Nej till sin plats.

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  vill du läsa naturvetenskapligt basår - för att få natur.vet.behörighet?

  RESERV ställs alla sökande till, som är Behöriga men som inte kom in pga de förlorade i konkurrensen; från RESERV kan man bli kallad in - i fall någon som är Antagen tackar nej till sin plats. Det kan inte ges någon garanti på att kunna komma in från RESERV.

  Platsgaranti
  Varje svensk högskola och universitet kan välja att erbjuda (eller inte erbjuda Platsgaranti) på någon av sina utbildningar. På de populära utbildningar med många sökande med höga betyg brukar inte någon platsgaranti erbjudas.
  Platsgaranti brukar erbjudas på "någon" av utbildningar - alltså de som med godkända resultat avslutar basåret kan få komma in på "någon" utbildning, ej den utb., som de själva vill men en utbildning där det är få sökande... Att få platsgaranti till populära utbildningar som t.ex läkar-, tandläkar-, apotekar- eller civilintejörprogrammet i Industriell ekonomi - förekommer inte. I alla fall har vi aldrig tidigare sett det hända... info bör finnas på lärosätets hemsida och så kan man kontakta det aktuella lärosäte och fråga.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga