Erick 19 år
  Hejsan!
  Jag går första året på gymnasiet natur/natur och har något jag undrar över. Om jag läser modersmål 1 och får godkänt, kommer det läggas 100 poäng till det totala betyget? Till exempel, om jag har 2150 poäng men har läst modersmål 1 och fått godkänt, kommer detta ämne att lägga 100 poäng till så att jag får till slut 2250 och på så sett få gymnasieexamen för att plugga vidare på universitet?
  • Erick Det kan vara F i Idrott (båda terminer 50-50) och F i Biologi 2 och Kemi 2
  • Erick Som extra kurs
  • Julia Kika gärna på https://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
  • Julia Ang. F i idrott "båda terminer" - så sätts det betyg på en KURS. På gymnasiet gäller det Kursbetyg, ej terminsbetyg. Terminsbetyg är bara "fingervisningar" på hur man ligger till. Det som kommer in i Examensbeviset är betyg på hela kurser. Idrott och hälsa 1 är en Obligatorisk kurs på alla nationella gymnasieprogram. Det betydet att man måste ha betyg i Idrott och hälsa 1 i examensbeviset (men det går att ha F betyg i den kursen; dock förlorar man mycket i sänkning av jämförelsetalet).
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Erick,
  för att kunna få ut Examensbevis från gymnasiet - finns det ett Antal olika krav, bland annat måsteman följa en viss "programstruktur". Se vilken struktur examensbevis från NA måste ha - längst ner i Programplanen för NA >>>.

  I din kommentar frågar du om man kan ha F i idrott och i Biologi 2 och i Kemi 2. Svar på den frågan är Nej. Detta pga det blir i så fall 300 poäng F i "vanliga kurser" och det är för många F. Idrott och hälsa 1 är en obligatorisk kurs på Alla nationella program och måste finnas i examensbeviset som en "vanlig kurs", ej utökad kurs.
  Kemi 2 och Biologi 2 är Inriktningskurser på inriktningen "natur" och inriktningskurser är också "vanliga kurser". Man kan inte ha mer än max 250 F poäng "vanliga kurser".
  Att ha U-kurser, utökade, i sitt examensbevis är ett Undantag; rektors beslut krävs.

  Modersmål kan man läsa i stället för den obligatoriska kursen i Moderna språk på NA. Men man kan läsa både Moderna språk OCH Modersmål. I så fall läser man Modersmål inom Individuellt val. Rektor kan dock fatta beslut om att låta dig läsa U-kurs /en eller flera - utökade kurser/. Betyg i U-kurser räknas, som regel, inte in i ditt jämförelsetal.

  Om du "planerar för" att ha F i Kemi 2 och i Biologi 2 - varför läsa Natur/natur i så fall? Läs Naturvetenskap-och-samhälle där du kommer i stället läsa Geografi 1 och Samhällskunskap 2 + en naturvetenskaplig kurs; och slipper läsa Kemi 2 och Biologi 2.
  Det finns ännu två andra inriktningskurser på inrikt. naturvetenskap - Fysik 2 och Matematik 4 och de kan du i så fall läsa som Programfördjupande eller inom Individuellt val.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  ANNA
  P.S: "extrakurser" (U-kurser, utökade) läser man OM REKTOR FATTAR BESLUT OM DET. Det är inte din rättighet som elev att bestämma läsa extrakurser.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga