Wictor 28 år
  Hej,

  Som jag beskrivit tidigare har jag för närvarande 2250 godkända poäng och har för avsikt att söka högskoleutbildning med poäng från högskoleprovet då majoriteten av mina betyg endast är G (eller E). Min dröm vore att studera till läkare, jag saknar dock betyg i Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2 för tillfället. De nya bestämmelserna oroar mig dock något och därför skulle det kännas skönt att äntligen få låsa in mina betyg innan de blir ogiltiga då denna konvertering som sker 2020 är både luddig och komplex att förstå.

  Min fundering är då, finns det möjlighet att studera dessa tre kurser efter att jag låst mitt slutbetyg eller har jag då inte rätt att studera på komvux? Alternativet är ju att studera dessa tre kurser och sedan låsa mitt betyg och inkludera kurserna. Problematiken är att jag arbetar på heltid och har gjort tidigare försök med kurserna. Det är andra saker i mitt liv som för tillfället tar mycket tid och jag vet inte hur utgången med dessa kurser blir. Därför skulle det kännas skönt att få ett slutbetyg.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Wictor,

  enligt hur reglerna ser ut nu, så kan man ta ut Slutbetyg från komvux fram till 1 juli 2020, det är alltså 1,5 år kvar. Om du ej kommer att söka till högskola till hösten 2019, är det inte bråttom att ta ut ett slutbetyg.

  Fördelen med att vänta och inkludera kemi 2, fysik 2 och biologi 2 in i slutbetyget vore att du i så fall kan "slippa" ha andra kurser (i vilka du har lägre betyg), som inte är obligatoriska för ett slutbetyg.
  Betygen i kemi 2, fysik 2 och biologi 2 kommer ändå räknas in - även om de kurser ej ingår i ett slutbetyg - men i så fall räknas även de "onödiga" kursernas betyg också (som ingår i ett slutbetyg). Om du inte har som mål att ha så högt meritvärde som möjligt, utan kommer förlita dig helt på högskoleprovet, då kan du ta ut ditt slutbetyg nu, snarast.

  Du frågar också om du ej kommer få läsa kemi2, fysik2 och biologi 2, om
  det finns inga garantier att få läsa gymnasiala kurser på komvux, över huvudet taget (då endast grundskola är obligatorisk i Sverige) och när du redan nu har kurser som räcker för att ta ut ett slutbetyg, borde det inte spela någon roll om du först tar ut slutbetyget och sedan ansöker om kurser som du behöver för Särskild behörighet (mål med dina studier blir "Behörighet för högre studier" och det är ett av de mest prioriterade studiemålen, när man söker kurser på komvux).

  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA

  Eftersom du har ett högtuppsatt mål - att bli läkare; och komma in på läkarprogrammet är endast ett steg på vägen, sedan gäller det också att klara av tuffa studier med godkända resultat och göra det i 11 terminer (till att börja med) - sedan söker man en AT-tjänst, vilket inte alltid är så lätt heller... det finns exempel på att folk söker i flera år (enligt våra uppgifter är genomsnittlig tid efter läkarprogrammet innan man kan börja AT-tjänst - 18 månader); sedan är det minst 18 månader, ofta 21 eller 24 månader AT-tjänstgöring (en sort kvalificerad praktik med lön) och först efter att detta blir godkänt, kan man ansöka om läkarlegitimation.

  Genom att beskriva svårigheterna på vägen, försöker jag förklara att mycket goda grundläggande kunskaper och inarbetad studieteknik krävs för att klara hela vägen till läkarlegitimation.

  Det finns därför all anledning att satsa på att skaffa sig mycket goda kunskaper och en ordentlig "studievana"; om man tror att genom att komma in på läkarprogrammet, så är man redan "hemma", då kan man bli besviken. Känner personligen en f d studerande på läkarprogrammet som fick sluta efter halva läkarutbildningen pga icke-tillfredställande studieresultat.

  Nu känner jag inte din studiekapacitet och hur duktig du är, över huvudet taget, men tänkte att det inte är fel att påminna om att komma in på en utbildning (oavsett vilken utbildning det är) är endast Första steget - sedan är vägen lång efter det...

  • Wictor Tack för det snabba och utförliga svaret. Angående att det är 1,5 år kvar beror väl lite på som jag förstått. Jag tog studenten 2011 och har precis läst upp mina betyg mot ett slutbetyg. Jag frågade tidigare en fråga här angående slutbetyg och examensbevis och har förstått att det inte är helt enkelt. Rektorn på orten sa i somras att jag får studera mot slutbetyg men
  • Wictor Jag vet även att det finns någon slags 8 års regel. Med tanke på att det hela är en tolkning av rektorn så gör det mig orolig. Om jag helt plötsligt skulle få läsa mot ett examensbevis skulle mitt gymnasiet köras i botten.
  • Anna Japp, ang. 8-årsregeln... - många ggr kan man göra undantag (exempel: ett mycket gammalt betyg i Matematik A kan man inte ta in i ett slutbetyg men om man på senare tid fick godkänt betyg i matematik 2, är då helt befogat att anta att man "höll matte-kunskaper vid liv" genom högre studier i samma ämne... och även arbetslivserfarenhet kan man "åberopa" och ta in många kurser "den vägen", även om betygen är för gamla).
  • Anna Om det blir "en katastrof" att tvingas läsa mot examensbevis eller inte beror väldigt mycket på exakt vilka kurser du redan har betyg i (om de kurser går att "konvertera" till nya kurser eller inte). Antal poäng till exam.bevis är endast 50 p. fler än till ett slutbetyg men visst kan det bli jobbigt. Dock kan man vinna i högre meritvärde och bättre kunskaper (om man läser mer lär man sig mer).
  • Anna Jag har nu utökat mitt svar; var god läs ovan.
  • Wictor Okej, detta betyder alltså att om jag har otur så kan flera av mina betyg ogiltigförklaras innan juli 2019 och jag får läsa nya kurser för att få ett betyg?
  • Anna Ja, det kan bli så. Om det inte går att påvisa att du "höll kunskaperna vid liv", går det inte - enligt reglerna - att ta in "gamla kurser" i ett Slutbetyg. Fundera kanske på att ta tjänstledigt från jobbet och läsa på heltid under våren 2019; om du vill och kan läsa snabbare än på heltid, uppge att du vill bli klar med ditt slutbetyg innan "kurserna går ut": kan inte lova att rektor godkänner studier på mer än heltid, men det är en bra anledning och kan gå.
  • Wictor Okej. Problematiken i detta är att jag haft en flickvän i Kenya sedan 2,5 år tillbaka och vi har nu sökt uppehållstillstånd för henne. Migrationsverket har som krav att den man ska flytta till i Sverige har ett fast jobb. Med tanke på de betyg jag har från skolan så ser jag tyvärr ingen möjlighet att någonsin kunna söka med hjälp av dem. Det alternativ jag tycker verkar bäst är att låsa slutbetyget nu och sedan läsa upp Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2 utan press. Måste dock säga att det inte känns bra att jag spenderat två år med att läsa upp mina betyg och sedan låsa in F i det.
  • Anna Du gör som du tycker blir bäst, men jag undrar om du kan få jobb även utan ett Slutbetyg? Vad ska du använda Slubetyget till? Om du vill skaffa dig ett "fast jobb" så kan man göra det även utan ett slutbetyg; ... det är säkert mycket jag inte vet eller förstår... men för mig ser det ut som att ta ut ett slutbetyg just nu löser inte några av dina problem.
  • Wictor Jag vill studera till läkare och om jag inte kommer in där så kommer jag att plugga något annat. Jag har för tillfället 1.4 på HP och strävar efter högre. För tillfället har jag ett fast jobb för att kunna söka uppehållstillstånd för min flickvän. När hon integrerats, lärt sig språket och kanske fått ett jobb så kan jag börja fundera på att plugga. Varför jag vill fixa det nu är för att betygen snart kan bli ogiltiga? Annars hade jag lätt kunnat vänta.
  • Anna En svår situation. Du behöver både bli behörig och ha höga meriter för att komma in på läkarprogrammet och samtidigt behöver du i några år ha fast jobb. Det är många bollar som du har i luften samtidigt. Samråd med SYV på komvux. Du kan också boka tid hos studievägledare på läkarprogrammet eller hos studievägledare på Central studievägledningen på universitetet.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Emilie 16 år

   Natur om jag vill jobba utomlands?

   Hej! Ska försöka att hålla detta kort... För mig är det nu dags att ansöka till ett gymnasium, men jag känner mig verkligen inte säker på vad jag ska välja. Har varit inställd den senaste tiden på att jag ska gå Natur...

   Anna SYV: Hej Emilie,det är inte alls ovanligt att vara osäker inför gymnasievalet. Det är ett stort och viktigt val som ska göras när du är fortfarande mycket ung, växer och mognar för... Läs hela svaret
  • Matilda 21 år

   idrottspsykologi?

   Hej! Jag skulle vilja bli idrottspsykolog och undrar då vad jag ska läsa för program/kurser. Jag vill hjälpa individer/lag/grupper inom idrott att prestera så bra som möjligt och då kunna hjälpa de med den mentala biten.

   Daniel Larsson: Hej Matilda, Psykologprogrammet-med-inriktning-mot-idrott >> erbjuds på Umeå Universitet.Men det är inte hellre omöjigt att kunna jobba som Idrotspsykolog även efter ett "vanligt" psykologprogram, dvs utan... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Yrkeshögskola utan erfarenhet?

   Jag funderar på att söka till inköpare på yrkeshögskola i höst men undrar om man måste ha tidigare erfarenheter inom yrket för att lösa det? Eftersom att jag vill rikta in mig på textil och mode. Och jag har hört att många som läser det har erfarenheter inom att jobba som ex butikschef... behövs...

   Daniel Larsson: Hej Anna, om jag förstår dig rätt, är du i första hand intresserad av >> en yrkeshögskoleutbildning på Nordiska-textilakademin/inkopare-inom-mode-textil-och-konfektion och vad jag... Läs hela svaret
  • fanny 20 år

   vilken matte behöver jag?

   hej jag ska ansöka till kriminologi programmet och de står det i behörighet matematik 2a / 2b / 2c menar dom alltså då att man måste ha alla tre eller räcker de om man bara har någon av de tre?

   Anna SYV: Hej Fanny; det är en av kurserna matematik 2a eller 2b eller 2c som du behöver ha godkänt betyg i.mvh ANNA
  • Linnéa 26 år

   Statistikprogrammet?

   Jag bor i Uppsala, har familj här och vill helst inte flytta. Jag har fått upp intresse för Statistikerprogrammet, finns det något i närheten eller på distans? Vad krävs av mig?

   Anna SYV: Hej Linnéa,just Statistikerprogrammet finns i Örebro och i Umeå och jag kunde inte hitta den utb. på distans, men utbildningsutbud förändras - så kika gärna framöver på... Läs hela svaret
  • Felix 16 år

   Hur blir man en kranförare?

   Hej! Jag undrar vilken inriktning man ska ta på gymnasiet ifall man vill bli kranförare och ifall man kan både köra mobilkran och stationär lyftkran med den utbildningen eller ifall man måste välja en av alternativen. Jag undrar även ifall man får körkortet efter gymnasium eller om man måste...

   Anna SYV: Hej Felix! Den vanligaste utbildningsvägen för att i Sverige bli kranförare >> ligger via företagsförlagd utbildning (den så kallade traditionell lärlingsutbildning), som man får... Läs hela svaret
  • Ellen 19 år

   Naturkunskap 1b behörighet för socionom?

   Har jag förstått det rätt att man inte behöver naturkunskap 1b för socionomprogrammet?

   Anna SYV: Hej Ellen, du får gärna själv se vad för behörighet om krävs för socionomprogrammet - studera.nu/jamfor-utbildning/?q=socionomprogrammet det är matematik 2 och... Läs hela svaret
  • Gustaf 18 år

   Räknas betyget man får i kursen Tyska 1 in i meritvärdet?

   Tyska 1 ger som bekant inte extra merit som steg 3 och uppåt gör, men räknar man fortfarande in betyget man får i den kursen i sitt meritvärde?

   Anna SYV: Ja, Antagning.se - om du söker till en högskoleutbildning i Sverige - räknar in alla kurser som finns i examensbeviset (förutom GA, gymnasiearbete och i vissa fall - U-kurser,... Läs hela svaret
  • Nora 15 år

   Kan man läsa snabbare engelska och engelska alternativ i gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om man kan läsa snabbare engelska i gymnasiet? Alltså som att Natur och Teknik läser snabbmatte? Sen undrar jag också om det finns några gymnasium som har Samhäll-Beteende linjen på engelska i Stockholm? Tack på förhand!

   Julia SYV: Hej Nora, engelska läser man - på gymnasiet - oftast i "vanlig takt"; om man går på ett högskoleförberedande program, läser man Engelska 5 under... Läs hela svaret
  • S 16 år

   Vilken linje ska jag välja?

   Kan man läsa vidare till juridik-yrken på högskolan om man går ekonomiprogrammet med inriktningen ekonomi på gymnasiet? Eller måste man gå ekonomiprogrammet med inriktningen juridik för att kunna göra det?

   Julia SYV: Hej S, det går bra att på gymnasiet gå på många olika program och ändå bli behörig till juristprogrammet på högskolenivå. Särskild behörighet till... Läs hela svaret
  • Dechen 16 år

   Kan man utbilda sig till arkitekt efter IB?

   Jag e mycket intresserad att bli en arkitekt när jag blir stor. Men samtidigt tyckar jag mycket om naturämnena. Jag tänkte välja IB i gymnasiet och jag undrar om IB är en bra val för sen komma in på arkitektprogrammet? I så fall vilka ämnena...

   SYV-besökare Syv: Hej Dechen,det finns flera olika arkitekt-yrken: kika gärna på framtid.se/yrke/arkitektyrken och beroende på vilket arkitekt-yrke som man är intresserad av, kan det bli olika svar på de frågor du ställer.
  • Anneli 52 år

   Hur länge kan mitt barn ändra i sina val till gymnasiet?

   Hej, Min dotter är osäker på vilket program hon ska välja till gymnasiet. Hur länge kan hon själv ändra i de olika valen hon gjort?

   Anna SYV: Hej Anneli,om man tar Göteborg som exempel, så pågår Valperioden, den ordinarie, fram till den 1 februari 2019, som det står i info på... Läs hela svaret
  • Jacob 30 år

   Högskolepoäng Biologi/Naturkunskap?

   Hej! Läser Biologi kandidat och master på Biologiprogrammet. Funderar på att komplettera med kurser för en eventuell lärarutbildning i framtiden. Min fråga är så här: "Jag har mängder med poäng i biologi så det skulle isf vara mitt huvudämne. Om jag väljer naturkunskap som andraämne, hur...

   SYV-besökare Syv: Hej Jacob, om du vill bli behörig lärare, behöver du få ut Lärarlegitimation från Skolverket. I grunden måste du ha Lärarexamen. Om du läser fristående kurser i... Läs hela svaret
  • pär 21 år

   Har valt att ta bort frågan de den är besvarad?

   Har valt att ta bort frågan de den är besvarad?

   SYV-besökare Syv: Hej Pär,tips! försök jämföra innehåll i kurserna Statsvetenskap 1 på högskolan i Halmstad & i kursen med samma namn i Stockholm. Om du inte hittar innehåll i... Läs hela svaret
  • Hanna 16 år

   Hur väljer jag mellan NA och IB?

   Hej, jag ska välja gymnasium snart och pendlar mellan IB och NA men jag har lite frågor som jag behöver svar på. Om jag skulle välja att gå NA, skulle jag kunna plugga utomlands efter? Eller måste jag kompensera med kurser och i sådana fall vilka? Jag vet att det lär vara svårare att kunna...

   Anna SYV: Hej Hanna,det finns exempel på att elever från diverse olika nationella program pluggar sedan utomlands. Det är är "svårare" för dem är bl.a att de är vana vid... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga