Wictor 28 år
  Hej,

  Som jag beskrivit tidigare har jag för närvarande 2250 godkända poäng och har för avsikt att söka högskoleutbildning med poäng från högskoleprovet då majoriteten av mina betyg endast är G (eller E). Min dröm vore att studera till läkare, jag saknar dock betyg i Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2 för tillfället. De nya bestämmelserna oroar mig dock något och därför skulle det kännas skönt att äntligen få låsa in mina betyg innan de blir ogiltiga då denna konvertering som sker 2020 är både luddig och komplex att förstå.

  Min fundering är då, finns det möjlighet att studera dessa tre kurser efter att jag låst mitt slutbetyg eller har jag då inte rätt att studera på komvux? Alternativet är ju att studera dessa tre kurser och sedan låsa mitt betyg och inkludera kurserna. Problematiken är att jag arbetar på heltid och har gjort tidigare försök med kurserna. Det är andra saker i mitt liv som för tillfället tar mycket tid och jag vet inte hur utgången med dessa kurser blir. Därför skulle det kännas skönt att få ett slutbetyg.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Wictor,

  enligt hur reglerna ser ut nu, så kan man ta ut Slutbetyg från komvux fram till 1 juli 2020, det är alltså 1,5 år kvar. Om du ej kommer att söka till högskola till hösten 2019, är det inte bråttom att ta ut ett slutbetyg.

  Fördelen med att vänta och inkludera kemi 2, fysik 2 och biologi 2 in i slutbetyget vore att du i så fall kan "slippa" ha andra kurser (i vilka du har lägre betyg), som inte är obligatoriska för ett slutbetyg.
  Betygen i kemi 2, fysik 2 och biologi 2 kommer ändå räknas in - även om de kurser ej ingår i ett slutbetyg - men i så fall räknas även de "onödiga" kursernas betyg också (som ingår i ett slutbetyg). Om du inte har som mål att ha så högt meritvärde som möjligt, utan kommer förlita dig helt på högskoleprovet, då kan du ta ut ditt slutbetyg nu, snarast.

  Du frågar också om du ej kommer få läsa kemi2, fysik2 och biologi 2, om
  det finns inga garantier att få läsa gymnasiala kurser på komvux, över huvudet taget (då endast grundskola är obligatorisk i Sverige) och när du redan nu har kurser som räcker för att ta ut ett slutbetyg, borde det inte spela någon roll om du först tar ut slutbetyget och sedan ansöker om kurser som du behöver för Särskild behörighet (mål med dina studier blir "Behörighet för högre studier" och det är ett av de mest prioriterade studiemålen, när man söker kurser på komvux).

  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA

  Eftersom du har ett högtuppsatt mål - att bli läkare; och komma in på läkarprogrammet är endast ett steg på vägen, sedan gäller det också att klara av tuffa studier med godkända resultat och göra det i 11 terminer (till att börja med) - sedan söker man en AT-tjänst, vilket inte alltid är så lätt heller... det finns exempel på att folk söker i flera år (enligt våra uppgifter är genomsnittlig tid efter läkarprogrammet innan man kan börja AT-tjänst - 18 månader); sedan är det minst 18 månader, ofta 21 eller 24 månader AT-tjänstgöring (en sort kvalificerad praktik med lön) och först efter att detta blir godkänt, kan man ansöka om läkarlegitimation.

  Genom att beskriva svårigheterna på vägen, försöker jag förklara att mycket goda grundläggande kunskaper och inarbetad studieteknik krävs för att klara hela vägen till läkarlegitimation.

  Det finns därför all anledning att satsa på att skaffa sig mycket goda kunskaper och en ordentlig "studievana"; om man tror att genom att komma in på läkarprogrammet, så är man redan "hemma", då kan man bli besviken. Känner personligen en f d studerande på läkarprogrammet som fick sluta efter halva läkarutbildningen pga icke-tillfredställande studieresultat.

  Nu känner jag inte din studiekapacitet och hur duktig du är, över huvudet taget, men tänkte att det inte är fel att påminna om att komma in på en utbildning (oavsett vilken utbildning det är) är endast Första steget - sedan är vägen lång efter det...

  • Wictor Tack för det snabba och utförliga svaret. Angående att det är 1,5 år kvar beror väl lite på som jag förstått. Jag tog studenten 2011 och har precis läst upp mina betyg mot ett slutbetyg. Jag frågade tidigare en fråga här angående slutbetyg och examensbevis och har förstått att det inte är helt enkelt. Rektorn på orten sa i somras att jag får studera mot slutbetyg men
  • Wictor Jag vet även att det finns någon slags 8 års regel. Med tanke på att det hela är en tolkning av rektorn så gör det mig orolig. Om jag helt plötsligt skulle få läsa mot ett examensbevis skulle mitt gymnasiet köras i botten.
  • Anna Japp, ang. 8-årsregeln... - många ggr kan man göra undantag (exempel: ett mycket gammalt betyg i Matematik A kan man inte ta in i ett slutbetyg men om man på senare tid fick godkänt betyg i matematik 2, är då helt befogat att anta att man "höll matte-kunskaper vid liv" genom högre studier i samma ämne... och även arbetslivserfarenhet kan man "åberopa" och ta in många kurser "den vägen", även om betygen är för gamla).
  • Anna Om det blir "en katastrof" att tvingas läsa mot examensbevis eller inte beror väldigt mycket på exakt vilka kurser du redan har betyg i (om de kurser går att "konvertera" till nya kurser eller inte). Antal poäng till exam.bevis är endast 50 p. fler än till ett slutbetyg men visst kan det bli jobbigt. Dock kan man vinna i högre meritvärde och bättre kunskaper (om man läser mer lär man sig mer).
  • Anna Jag har nu utökat mitt svar; var god läs ovan.
  • Wictor Okej, detta betyder alltså att om jag har otur så kan flera av mina betyg ogiltigförklaras innan juli 2019 och jag får läsa nya kurser för att få ett betyg?
  • Anna Ja, det kan bli så. Om det inte går att påvisa att du "höll kunskaperna vid liv", går det inte - enligt reglerna - att ta in "gamla kurser" i ett Slutbetyg. Fundera kanske på att ta tjänstledigt från jobbet och läsa på heltid under våren 2019; om du vill och kan läsa snabbare än på heltid, uppge att du vill bli klar med ditt slutbetyg innan "kurserna går ut": kan inte lova att rektor godkänner studier på mer än heltid, men det är en bra anledning och kan gå.
  • Wictor Okej. Problematiken i detta är att jag haft en flickvän i Kenya sedan 2,5 år tillbaka och vi har nu sökt uppehållstillstånd för henne. Migrationsverket har som krav att den man ska flytta till i Sverige har ett fast jobb. Med tanke på de betyg jag har från skolan så ser jag tyvärr ingen möjlighet att någonsin kunna söka med hjälp av dem. Det alternativ jag tycker verkar bäst är att låsa slutbetyget nu och sedan läsa upp Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2 utan press. Måste dock säga att det inte känns bra att jag spenderat två år med att läsa upp mina betyg och sedan låsa in F i det.
  • Anna Du gör som du tycker blir bäst, men jag undrar om du kan få jobb även utan ett Slutbetyg? Vad ska du använda Slubetyget till? Om du vill skaffa dig ett "fast jobb" så kan man göra det även utan ett slutbetyg; ... det är säkert mycket jag inte vet eller förstår... men för mig ser det ut som att ta ut ett slutbetyg just nu löser inte några av dina problem.
  • Wictor Jag vill studera till läkare och om jag inte kommer in där så kommer jag att plugga något annat. Jag har för tillfället 1.4 på HP och strävar efter högre. För tillfället har jag ett fast jobb för att kunna söka uppehållstillstånd för min flickvän. När hon integrerats, lärt sig språket och kanske fått ett jobb så kan jag börja fundera på att plugga. Varför jag vill fixa det nu är för att betygen snart kan bli ogiltiga? Annars hade jag lätt kunnat vänta.
  • Anna En svår situation. Du behöver både bli behörig och ha höga meriter för att komma in på läkarprogrammet och samtidigt behöver du i några år ha fast jobb. Det är många bollar som du har i luften samtidigt. Samråd med SYV på komvux. Du kan också boka tid hos studievägledare på läkarprogrammet eller hos studievägledare på Central studievägledningen på universitetet.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Julian 19 år

   Hur fungerar prövning inom Fysik 1/2?

   Hej Jag undrar hur exakt prövning av fysik 1/2 fungerar. Vissa, kanske inte helt pålitliga källor, har sagt till mig att man behöver ett intyg att man har gjort vissa labbar av en fysik lärare. Är detta sant, behöver jag ha gjort vissa labbar innan jag kan göra en prövning för betyg i fysik 1/2?

   Anna SYV: Hej Julian. "Labbar" ingår när man läser fysik. Man får - när man inte längre är gymnasieelev, göra prövningar i alla kurser även om man tidigare inte läst den... Läs hela svaret
  • Alexander 29 år

   Fråga angående hur man räknar betyg?

   Hej! Jag har en fråga angående meritvärdesuträkning. Jag har ett slutbetyg från år 2009 med 2450 godkända poäng. Nu har jag kompletterat den enda kursen på 50p som jag inte fick godkänt i på komvux. Så nu har jag 2500...

   Anna SYV: Hej Alex!jag vill börja med att skriva att du behöver Inte själv räkna; om du gör ansökan till högskola/universitet i Sverige, kommer Antagning.se räkna fram ditt meritvärde... Läs hela svaret
  • Hoodo 21 år

   Barnmorskan Exam inom EU?

   Jag har funderat länge på att söka direkt barnmorskeutbildning 3 år i England. Ska börja nu i hösten. Efter avslutad utbildning vill jag flytta tillbaka till Sverige och jobba som barnmorska eftersom utbildningen ger barnmorska exam. Frågan är om man...

   SYV-besökare Syv: Hej Hoodo,Ja, Socialstyrelsen brukar inte kunna ge några "förhandsbesked" utan de svarar att "skicka du in uppgifter om din utländska utbildning som du redan har examen ifrån, så får vi se". Jag... Läs hela svaret
  • Haris 19 år

   Finns det någon PT-utbildning som inte kostar pengar i Sverige?

   Hej! går mitt sista år i gymnasiet och vill söka en pt utbildning men går ekonomiprogrammet. Är det först och främst möjligt att söka till en pt utbildning via ekonomi programmet och den viktigaste frågan, är det möjligt att hitta en kurs som inte kostar. Har sett att många pt utbildningar kostar.

   SYV-besökare Syv: Hej Haris, På yrkeshögskoleguiaiden kan du se utbud av yrkeshögskoleutbildningar och t.ex. YH Massageterapeut >>> kan utgöra en bra grund för att senare kunna... Läs hela svaret
  • Daniela 33 år

   En person med hög utbildning i utlandet vill bli apotekstekniker?

   Hej jag har en fråga om ni kan ge några tips: en person med hög utbildning inom juridik från sitt hemland, men som idag är endast klar med SFI D, men å andra sidan är klar med Biologi 2 och andra naturvetenskapliga kurser på gymnasial nivå - kan hen söka och komma in på Apotekstekniker...

   Peter SYV: Hej Daniela; då apotekstekniker-utbildnignar ligger i Sverige på Eftergymnasial nivå och undervisningsspråk är Svenska, behöver man kunna svenska motsvarande... Läs hela svaret
  • Jeannina 52 år

   alla ålders har möjlighet att nå framtiden?

   Vad jag menar jag hålla på läser yrkesutbildning som barnskötare med paket som FX yrkesutbildning plus svenska 1 och hade sökt att förtsätta läsa svenska 1 och snart om två veckor vi ska ha nationella provet men det gör mig ledsen när jag fick från antagningsenhet att jag får läsa svenska 1 om...

   Peter SYV: Hej igen!angående åldern och studiena....Studera får man i Sverige även om man har fyllt 100 år, om man orkar och kommer in på utbildningen... men CSN har regler kring... Läs hela svaret
  • Somaya 31 år

   Vilka ämnen motsvarar mitt betyg?

   Validering av ett utländst gymnasiebetyg. Jag har ett utländskt gymnasiebetyg från Syrien och jag vill veta vilka ämnen motsvarar det. Typ ab betyget är generell gymnasieutbildning.

   Julia SYV: Hej Somaya, du måste ansöka om bedömning av din utbildning - se information på Universitets- och Högskolerådets hemsida: uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning.
  • Sara 21 år

   Modernaspråk turkiska?

   Hej!! Jag har utländsk betyg som jag validerar. Jag har hört att jag kan höja mina poäng genom att göra prövning på modersmål 1 . Jag har pluggat franska1 och tog A men kunde inte fortrsätta med franska. Ni hör jag att det finns prövning i gbg universitet till turkiska som modersmål 1. Kan...

   Julia SYV: Hej Sara; jag antar att du känner till info om bedömning av utländska gymnasiebetyg på Universitet- och Högskolerådets hemsida - uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning.Kurser som kan höja... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Kan man förhöja sina poäng genom att läsa flera kurser?

   Hej! Om man läser på gynnasiet och vill upphöja sina poäng kan man liksom läsa föera ämnen (mer än 2500 points) bara för att höja den?

   Julia SYV: Hej Sara,om du läser mot examensbevis - då är det rätt komplicerade regler: i vissa fall kan man genom att läsa "extra-kurser" höja sitt meritvärde (om de... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Högskoleprovet?

   Hej! Jag har glömt allt i matte när fet gäller hp för det är grundliggande saker som man använder inte riktigt längre. Hur ska jag förbättra mig? Jag vill förbättre mig på svenskan samt engelska. Jag är en utländsk så jag behöver att jobba extra med svenska. Kan du tipsa mig med allt möjligt...

   Julia SYV: Hej Sara,träna upp matematisk-logiska "biten" inför högskoleprovet kan man med hjälp av Mattecentrums hemsida.Att ge tips på hur man förbättrar sig i språk är svårare: läs så... Läs hela svaret
  • Roland 27 år

   Vad händer efter Juristprogrammet?

   Hej jag tänker läsa Juristprogrammet. Jag vet att utbildningen är 4,5 år. Men vad händer efter man är klar med det. Vilka jobb möjligheter får man? Eller måste man läsa tre år till för att få ett jobb? Tack Roland Azeez

   Julia SYV: Hej Roland, Som utbildad jurist kan man bl.a arbeta som Processförare/Processledare på Rättsavdelningen inom en myndighet, ex. på Försäkringskassan;som Organisationsjurist på... Läs hela svaret
  • Hanna 23 år

   Hur mycket bör jag egentligen plugga in ?

   Det är så svårt det här med prövning. Jag ska göra det i historia 1b, det enda jag fått veta är vilken bok jag ska utgå ifrån. Det är en bok på 500 sidor , jag vet att man inte behöver kunna allt men det är så svårt att veta vad som är viktigast att lära sig till prövningen. Betygskriterierna...

   Julia SYV: Hej Hanna, har du läst kursen Historia 1b förut?Om du har läst den kursen förut, försök minnas vad ni gått igenom i den kursen. Om du inte har läst den kursen förut eller... Läs hela svaret
  • Rebecka år

   Kan jag bli lokförare?

   Hej. Jag vill bli lokförare och har sökt runt på internet och såg att man måste få rekommendation från psykolog och så stod det nått om urval eller så. Och jag undrar då,jag har lidit av depression och har generaliserad ångest och ocd på mitt papper,vart går gränsen för att få bli lokförare??

   Julia SYV: Hej Rebecka,vi rekommenderar att du gör ansökan till alla de yh-utbildningar till Lokförare >>> som du kan tänka dig vilja läsa (på olika orter) - du kan göra flera olika ansökningar... Läs hela svaret
  • Tilia 21 år

   Kriminaltekniker utan polisiär bakgrund?

   Hej! Min största dröm är att bli kriminaltekniker. Däremot har jag adhd och kan inte gå Polishögskolan. Jag har gått Sam beteende på gymnasiet. Hur går jag till väga för att bli kriminaltekniker utan polisiär bakgrund?

   Julia SYV: Hej Tilia, du kan utbilda dig till kemist eller till biolog.Och sedan söka få anställning vid en forensisk sektion inom Polismyndigheten. De anställda vid forensisk sektion inom Polismydigheten... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga