Wictor 28 år
  Hej,

  Som jag beskrivit tidigare har jag för närvarande 2250 godkända poäng och har för avsikt att söka högskoleutbildning med poäng från högskoleprovet då majoriteten av mina betyg endast är G (eller E). Min dröm vore att studera till läkare, jag saknar dock betyg i Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2 för tillfället. De nya bestämmelserna oroar mig dock något och därför skulle det kännas skönt att äntligen få låsa in mina betyg innan de blir ogiltiga då denna konvertering som sker 2020 är både luddig och komplex att förstå.

  Min fundering är då, finns det möjlighet att studera dessa tre kurser efter att jag låst mitt slutbetyg eller har jag då inte rätt att studera på komvux? Alternativet är ju att studera dessa tre kurser och sedan låsa mitt betyg och inkludera kurserna. Problematiken är att jag arbetar på heltid och har gjort tidigare försök med kurserna. Det är andra saker i mitt liv som för tillfället tar mycket tid och jag vet inte hur utgången med dessa kurser blir. Därför skulle det kännas skönt att få ett slutbetyg.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Wictor,

  enligt hur reglerna ser ut nu, så kan man ta ut Slutbetyg från komvux fram till 1 juli 2020, det är alltså 1,5 år kvar. Om du ej kommer att söka till högskola till hösten 2019, är det inte bråttom att ta ut ett slutbetyg.

  Fördelen med att vänta och inkludera kemi 2, fysik 2 och biologi 2 in i slutbetyget vore att du i så fall kan "slippa" ha andra kurser (i vilka du har lägre betyg), som inte är obligatoriska för ett slutbetyg.
  Betygen i kemi 2, fysik 2 och biologi 2 kommer ändå räknas in - även om de kurser ej ingår i ett slutbetyg - men i så fall räknas även de "onödiga" kursernas betyg också (som ingår i ett slutbetyg). Om du inte har som mål att ha så högt meritvärde som möjligt, utan kommer förlita dig helt på högskoleprovet, då kan du ta ut ditt slutbetyg nu, snarast.

  Du frågar också om du ej kommer få läsa kemi2, fysik2 och biologi 2, om
  det finns inga garantier att få läsa gymnasiala kurser på komvux, över huvudet taget (då endast grundskola är obligatorisk i Sverige) och när du redan nu har kurser som räcker för att ta ut ett slutbetyg, borde det inte spela någon roll om du först tar ut slutbetyget och sedan ansöker om kurser som du behöver för Särskild behörighet (mål med dina studier blir "Behörighet för högre studier" och det är ett av de mest prioriterade studiemålen, när man söker kurser på komvux).

  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA

  Eftersom du har ett högtuppsatt mål - att bli läkare; och komma in på läkarprogrammet är endast ett steg på vägen, sedan gäller det också att klara av tuffa studier med godkända resultat och göra det i 11 terminer (till att börja med) - sedan söker man en AT-tjänst, vilket inte alltid är så lätt heller... det finns exempel på att folk söker i flera år (enligt våra uppgifter är genomsnittlig tid efter läkarprogrammet innan man kan börja AT-tjänst - 18 månader); sedan är det minst 18 månader, ofta 21 eller 24 månader AT-tjänstgöring (en sort kvalificerad praktik med lön) och först efter att detta blir godkänt, kan man ansöka om läkarlegitimation.

  Genom att beskriva svårigheterna på vägen, försöker jag förklara att mycket goda grundläggande kunskaper och inarbetad studieteknik krävs för att klara hela vägen till läkarlegitimation.

  Det finns därför all anledning att satsa på att skaffa sig mycket goda kunskaper och en ordentlig "studievana"; om man tror att genom att komma in på läkarprogrammet, så är man redan "hemma", då kan man bli besviken. Känner personligen en f d studerande på läkarprogrammet som fick sluta efter halva läkarutbildningen pga icke-tillfredställande studieresultat.

  Nu känner jag inte din studiekapacitet och hur duktig du är, över huvudet taget, men tänkte att det inte är fel att påminna om att komma in på en utbildning (oavsett vilken utbildning det är) är endast Första steget - sedan är vägen lång efter det...

  • Wictor Tack för det snabba och utförliga svaret. Angående att det är 1,5 år kvar beror väl lite på som jag förstått. Jag tog studenten 2011 och har precis läst upp mina betyg mot ett slutbetyg. Jag frågade tidigare en fråga här angående slutbetyg och examensbevis och har förstått att det inte är helt enkelt. Rektorn på orten sa i somras att jag får studera mot slutbetyg men
  • Wictor Jag vet även att det finns någon slags 8 års regel. Med tanke på att det hela är en tolkning av rektorn så gör det mig orolig. Om jag helt plötsligt skulle få läsa mot ett examensbevis skulle mitt gymnasiet köras i botten.
  • Anna Japp, ang. 8-årsregeln... - många ggr kan man göra undantag (exempel: ett mycket gammalt betyg i Matematik A kan man inte ta in i ett slutbetyg men om man på senare tid fick godkänt betyg i matematik 2, är då helt befogat att anta att man "höll matte-kunskaper vid liv" genom högre studier i samma ämne... och även arbetslivserfarenhet kan man "åberopa" och ta in många kurser "den vägen", även om betygen är för gamla).
  • Anna Om det blir "en katastrof" att tvingas läsa mot examensbevis eller inte beror väldigt mycket på exakt vilka kurser du redan har betyg i (om de kurser går att "konvertera" till nya kurser eller inte). Antal poäng till exam.bevis är endast 50 p. fler än till ett slutbetyg men visst kan det bli jobbigt. Dock kan man vinna i högre meritvärde och bättre kunskaper (om man läser mer lär man sig mer).
  • Anna Jag har nu utökat mitt svar; var god läs ovan.
  • Wictor Okej, detta betyder alltså att om jag har otur så kan flera av mina betyg ogiltigförklaras innan juli 2019 och jag får läsa nya kurser för att få ett betyg?
  • Anna Ja, det kan bli så. Om det inte går att påvisa att du "höll kunskaperna vid liv", går det inte - enligt reglerna - att ta in "gamla kurser" i ett Slutbetyg. Fundera kanske på att ta tjänstledigt från jobbet och läsa på heltid under våren 2019; om du vill och kan läsa snabbare än på heltid, uppge att du vill bli klar med ditt slutbetyg innan "kurserna går ut": kan inte lova att rektor godkänner studier på mer än heltid, men det är en bra anledning och kan gå.
  • Wictor Okej. Problematiken i detta är att jag haft en flickvän i Kenya sedan 2,5 år tillbaka och vi har nu sökt uppehållstillstånd för henne. Migrationsverket har som krav att den man ska flytta till i Sverige har ett fast jobb. Med tanke på de betyg jag har från skolan så ser jag tyvärr ingen möjlighet att någonsin kunna söka med hjälp av dem. Det alternativ jag tycker verkar bäst är att låsa slutbetyget nu och sedan läsa upp Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2 utan press. Måste dock säga att det inte känns bra att jag spenderat två år med att läsa upp mina betyg och sedan låsa in F i det.
  • Anna Du gör som du tycker blir bäst, men jag undrar om du kan få jobb även utan ett Slutbetyg? Vad ska du använda Slubetyget till? Om du vill skaffa dig ett "fast jobb" så kan man göra det även utan ett slutbetyg; ... det är säkert mycket jag inte vet eller förstår... men för mig ser det ut som att ta ut ett slutbetyg just nu löser inte några av dina problem.
  • Wictor Jag vill studera till läkare och om jag inte kommer in där så kommer jag att plugga något annat. Jag har för tillfället 1.4 på HP och strävar efter högre. För tillfället har jag ett fast jobb för att kunna söka uppehållstillstånd för min flickvän. När hon integrerats, lärt sig språket och kanske fått ett jobb så kan jag börja fundera på att plugga. Varför jag vill fixa det nu är för att betygen snart kan bli ogiltiga? Annars hade jag lätt kunnat vänta.
  • Anna En svår situation. Du behöver både bli behörig och ha höga meriter för att komma in på läkarprogrammet och samtidigt behöver du i några år ha fast jobb. Det är många bollar som du har i luften samtidigt. Samråd med SYV på komvux. Du kan också boka tid hos studievägledare på läkarprogrammet eller hos studievägledare på Central studievägledningen på universitetet.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Maria 18 år

   Kan jag komma in på civilingenjörsutbildningen med 19,27?

   Hej! Jag har sökt till civilingenjörsutbildningarna på LTH och hoppas få komma in på ett av mina fyra högsta val! (Maskinteknik, Kemiteknik, Datateknik samt Väg och Vatten) Dock har mina slutbetyg inte gått som förväntat och jag hamnade på 19,27 med meritpoängen inräknade. Mina högskolepoäng...

   Milla SYV: Antagningsgränser kan ändras. Ingen kan veta på förhand. Vi håller tummarna!
  • Madelen 19 år

   Hoppa av högskola, vad händer?

   Hej, jag undrar hur det ligger till om man väljer att börja på en linje på högskolan som är på 3 år, för att sedan hoppa av efter ett år med betyg i kurserna man läst. Behöver man då läsa om dessa kurser om man väljer att fortsätta utbildningen eller "startar" man där man slutade? Behöver man...

   Milla SYV: Det rekommenderas att läsa hela programmet ”på en gång”, därför att det ej går att garantera att kunna återvända senare ... anledning kan t.ex vara att innehåll i... Läs hela svaret
  • Hugo 17 år

   Vad ska jag ha för betyg i tyska?

   Hej, Har fått D i slutbetyg i tyska 3 trots att jag fick A i hör och läsförståelse B i muntligt och D på det skriftliga. Känns väldigt orimligt att detta ska leda till at jag får betyget D som slutbetyg.

   Anna SYV: Betyg är det lärare som är experter på att sätta och inte syvar. Prata med läraren och be om förklaring är mitt råd.
  • Adna 17 år

   Kommer jag in på socionomprogrammet??

   Hej, Jag går i ettan nu men jag är väldigt orolig för att jag inte kommer lyckas komma in i Göteborgs universitet...Jag har för mestadels A och B jag kanske får två C och ett E. Och jag vet inte hur dessa betyg kommer påverka mina chanser...

   Anna SYV: Hej, om du får i genomsnitt C betyg och max i merit(t.ex genom eng 7 och moderna språk 3&4 eller matematik 3 och högre mattekurser) får du meritvärde på 17.5 l gymnasiearbete... Läs hela svaret
  • Moa 22 år

   Vad får jag för meritvärde med meritpoäng?

   Hej! Mitt jämförelsetal är just nu 15.45. Jag har läst till 3 kurser på distans, spanska 3 o 4 samt engelska 7. Som det ser ut så kommer jag att få betyg B i spanska 3, C i spanska 4 och D i engelska 7. Hur påverkar detta mitt meritvärde? Vad kommer mitt nya jämförelsetal vara? Jag har...

   Anna SYV: Hej, ditt nya meritvärde blir, enl min uppskattning ca 17.7 och så här tänker jag: medelbetyg/snitt på de Nya kurser blir C vilket är lite lägre än snittet du har idag...... Läs hela svaret
  • Mina 17 år

   Kommer jag få F?

   Hej Jag har haft problem med sömnen i samband med pressen i skolan och försov mig därför upprepade gånger en specifik period. Detta råkade inträffa dagarna jag skulle ha nationella prov i engelska (skriv, muntlig del). Talade med min lärare och hon sa att jag att jag skulle få ett F i...

   Anna SYV: hej, det stämmer att en elev som fick F i en kurs hen läste på gymnasiet, har rätt att höra Prövning; tidpunkt för prövningen är det Skolan som bestämmer.  Om elever varit sjuk eller om... Läs hela svaret
  • Johan 33 år

   Polishögskolan?

   Hej Har sökt två olika utbildningar. Till Kriminologiprogrammet har jag behörighet men inte till Polishögskolan. Till polishögskolan står det att jag saknar Svenska B eller Svenska 3. Men när jag läste in svenska 2 på komvux våren 2013 sa de att det var svenska B, bara att det bytt namn och att...

   Anna SYV: Hej Johan,du kan behöva läsa svenska 3... saken är den att reglerna har förändrats ganska mycket med gymnasiereformen Gy11 (Vux12) - och mer svenska började krävas (bland annat). Men de som sedan innan... Läs hela svaret
  • Volodymyr 19 år

   SVA 2 utan SFI?

   Kan jag Borja med sva2 på komvux om jag har ett betyg från sva1 med jag har inget betyg från sfi?

   Anna SYV: Hej, om du har godkänt betyg i Sva1 borde du kunna börja på kursen Sva2. Har du frågat komvux i den kommunen där du är folkbokförd? Vad fick du för svar där? vänligen ÂNNA
  • Moa 19 år

   Läsa matematik 1a och 2a istället för 2b?

   Hej! Jag slutar det humanistiska programmet nu till sommaren och har därmed endast läst matte 1b. Jag är inte speciellt duktig på matte, och hade tänkt läsa upp några betyg under hösten för att kunna komma in på psykologprogrammet. På psykologprogrammet finns det ett krav om matte 2a/2b/2c. Är...

   Anna SYV: Hej Moa, det är ok för dig att läsa matematik 2a på komvux. Om du på gymnasiet fick godkänt betyg i matematik1b, kommer komvux troligtvis inte bereda dig plats på matematik 1.... Läs hela svaret
  • seaf 22 år

   kan jag få examen?

   jag läser till undersköterska på 60 veckor omfattande 1500 men om jag får underkänt på en kurs dvs 100p men klarar allt annat samt gymnasiearbetet får jag min examen ändå?

   Julia SYV: Hej Seaf,för Examen från komvux behöver du 2400 betygsatta poäng, av de kan maximalt 150 p. vara F. Det är komvux-rektor som är ansvarig för att se till att alla regler följs när examen... Läs hela svaret
  • Nathan 20 år

   Behörighet och betygskomplettering?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet med 2200 poäng. Jag läste igen en kurs i höstas, men tydligen så räknades idrottsbetyget inte in, så jag hade fortfarande 2200 poäng. Nu blev jag klar med en till kurs, så jag har 2300 poäng, vilket räcker tillräckligt för högskolebehörighet. Nu undrar jag om jag...

   Julia SYV: Hej Nathan, du måste senast 20 juni 2019 ladda upp ditt EXAMENSBEVIS (ett dokument som heter så) på "mina sidor" på Antagning.se Det kan hända att det dokumentet kan "dyka upp" där... Läs hela svaret
  • Ibn Abu 19 år

   Komvux lägga till kurser?

   Har snart full gymnasieutbildning och har läst två extra kurser som man ska, frågan är om jag kan söka till engelska 7 för att få merit och om fallet då är ja måste kursen bytas ut mot en annan? Hur räknas snittet i ett sånt här fall?

   Julia SYV: Hej,även om du ha läst 2500 p., så är det inte automatiskt så att du får Examensbevis. Och det är olika regler i fall man har Examensbevis eller Studiebevis.
  • Armand 17 år

   Kan jag avbryta min kurs utan att det påverkar mig negativt?

   Jag har nyligen i ettan valt till spanska 4 som kurs (för att göra den i tvåan). Den är inte obligatorisk och görs på distans, men efter spanska 3 inser jag att detta var ett misstag. Om jag då avbryter kursen (som inte är nödvändig...

   Anna SYV: Hej Armand, boka möte med syv på din skola - innan du påbörjar den kursen som du nu inte vill läsa. Kanske är det värt att tänka på saken över... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga