1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Therese,
  Gymnasieexamen (Examensbevis) inkluderar en obligatorisk kurs Gymnasiearbete som måste ingå med godkänt betyg (E). I annat fall uppfyller man inte kraven för gymnasieexamen och kan inte få ut Examensbevis.

  Men... behörighet till högskolestudier kan man uppnå även på andra sätt än genom just Examensbevis. T.ex kan man bli behörig genom omdöme från en folkhögskola; eller genom 3-årig arbetslivserfarenhet + ett antal godkända gymnasiala kurser (för konkurrens måste man i så fall ha resultat från Högskoleprovet) och de som har (på sin tid) fått minst ett betyg i det gamla gymnasiesystemet, som fanns innan reformen Gy2011/Vux12 - kan, på undantag, enligt rektors beslut läsa mot ett Slutbetyg (i stället för examensbevis). Nu har möjlighet att få ut ett Slutbetyg förlängts i ännu ett år... till 1 juli 2021 (pga Covid-19 situationen, tidigare deadline var 1 juli 2020). Du har kanske något eller några gymnasiala betyg i det gamla systemet (betygsskala IG-MVG) och i så fall kanske kan rektor fatta beslut att du får läsa mot ett Slutbetyg.
  Det är fördelaktigt att kunna få ut Slutbetyg, för att det är högre/hårdare krav för examensbevis/gymnasieexamen.
  I ett Slutbetyg får ej kursen Gymnasiearbete ingå. Det är färre poäng (2350p) som krävs för ett Slutbetyg. För examensbevis från komvux krävs 2400p.
  I ett Slutbetyg kan både gamla och nya kurser ingå, men du kan inte själv bestämma att du ska ta ut ett Slutbetyg. Du måste fråga på komvux; det är rektors beslut som gäller. Ansvar/beslut kan också av rektorn på komvux vara delegerat till biträdande rektor eller till en SYV. Men fråga om det på komvux i din kommun.

  Annars, om du vill få ut just Examensbevis, då måste du har E i GA, gymnasiearbete.

  Hänvisningar:
  skolverket.se/for-dig-som-ar.../studie--och-yrkesvagledare
  framtid.se/studier/folkhogskola
  antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-väg
   

  • Therese Tack! Men om jag då får ett slutbetyg så krävs det även ett högskoleprov vid konkurrens? Om så är fallet, vad händer om jag får ut ett slutbetyg nu på allt jag läst kan jag välja att på sikt läsa in ett gy- arbete också? Grejen är den att jag till hösten vill kunna studera en friståendekurs på högskolan. Ansökan ligger öppen ännu och jag skulle då kunna söka in med ett slutbetyg men inte med en examen eftersom komvux i min kommun inte kan erbjuda detta under sommaren. Så hur ska jag tänka?
  • Anna Slutbetyget och högskoleprovet har inget med varandra att göra, över huvudet taget. Med ett slutbetyg räknas fram meritvärde på de betygen som ingår i ett slutbetyg och med det meritvärde prövas man i betygsurvalet. ... Om man har resultat från Högskolerprovet, prövas man i HP-urvalet. Om man inte har gjort hp, prövas man då inte i hp-urvalet, utan endast i betygsurvalet.
  • Anna Första fråga: kommer du FÅ ta ut ett slutbetyg? Det är en fråga som du måste ställa till komvux i din kommun, yttest är det Rektors beslut. Om du får ut ett slutbetyg, ska du då helt glömma examensbevis. För att hen som har ett slutbetyg, kan inte få ut examensbevis. Det är typ "samma dokument" fast slutbetyg är den gamla varianten på den; och examensbevis - den nya varianten. Det finns inga förmella fördelar i att ha examensbevis, utan det är fördelaktigare att ha ett Slutbetyg, men det är inte alla som kan få det (utan endast om rektor på komvux beviljar det och hen kan bevilja det Endast om du har minst ett betyg som är satt i det gamla systemet).
  • Anna Du kanske "blandar ihop" Slutbetyg och Studiebevis. Och det är heeeeeelt olika saker. :) Studiebevis är det en lista på kurser med tillhörande betyg, som hen som ej uppnådde kraven för examensbevis, får ut. Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier. ... Däremot är ett Slutbetyg - ett "gammalt examensbevis" kan man säga. Innan Examensbevis infördes, läste eleverna på gymnasiet mot ett Slutbetyg. Numera läser de mot Examensbevis.
  • Therese Tack för svar! Jag har ca 1000poäng av mina 2950 som ligger i det gamla systemet. Där även matten. Jag förstår nu att infon jag tidigare fått alltid handlat om ett slutbetyg, men att syven jag träffade häromdagen pratade om examen. Men hon kunde inte för sitt liv förstå att ingen under dessa år upplyst mig om gymasiearbetet. Men inte så konstigt! Som jag förstår det på skolverkets hemsida så kan man omvandla matte A till det nya betygsystemets M1 då...annars är det ändå omöjligt att få ut ett examensbevis utan att läsa om eller validera om kursen om jag förstår rätt?
  • Therese Om jag nu då inte får ett slutbetyg och måste sikta på en examen menar jag
  • Anna Om du har ca 1.ooo poäng i det gamla systemet, så är det rimligt att anta att du kan få ut Slutbetyg. Du behöver då inte göra gymnasiearbete och du gör dig själv en tjänst om du i ditt slutbetyg inkluderar (inom de 2350p) endast de Obligatoriska kurserna + kurser som du behöver för särskild behörighet till just din högskoleutbildning + de kurser som ger dig meritpoäng och de resterande kurser tar in de som du har högst betyg i (och utelämnar alla de övriga 600p.från ett slutbetyg). De 600p. kurser försvinner ju inte, utan du har de i så fall på ett separat "papper" (utdrag från betygskatalogen). Du får gärna visa mitt svar till personal på komvux, om du tror det kan hjälpa dig. Om du hinner få ut ett slutbetyg innan 18 juni 2020 och kompletterar din ansökan till högskola i tid, har du chans att komma in på utb.på högskolenivå till hösten.
  • Therese Tack snälla :) Jag har redan mailat dom infon jag fick i ditt första svar och även länk till Skolverket där det står klart vad som gäller. Jag har alla betyg jag behöver för att vara behörig och komma in, därav min besvikelse när denna syv helt plötsligt började prata om gy arbete som inte kunde genomföras fören till hösten. Men vi får se vad de svarar mig nu och vad rektor eller den denne deligerat ut beslutsfattningen på säger. Kursen jag vill läsa på högskolan är en fristående 7,5p kurs som ligger öppen ändå in i augusti för anmälan :) Men den hade kompletterat min YH utb så bra så håller tummarna att min plan fortfarande är möjlig nu! Tack snälla för all hjälp och förtydliganden
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  • Therese Tack! Ja vi får se hur bra det går :) Verkar nu som om syv menar på att för att få ett slutbetyg måste jag ha läst naturkunskap och samhällskunskap i det gamla systemet. Det har jag givetvis inte gjort då.... suck! Men om jag har läst matte A Eng 5,6 svenska 1,2,3 och resterande omvårdnadskurser och pedagogik, ska detta inte vara möjligt att omvandla till ett slutbetyg? Nu fick jag svar att jag måste ha läst natur och samhällskunskap också. Så då får jag sikta på en examen, men även för att få ut en yrkesexamen måste jag ha läst minst 50p samhällskunskap ink svenska Eng matte. Det är ny info hela tiden och de verkar minst lika förvirrade som mig! Kan man lita på att den informationen man får av sin syv verkligen stämmer och om det i slutändan visar sig att det inte stämmer.... då blir det bara att göra om och göra rätt då eller?
  • Anna

   Det är den tolkning av reglerna som Rektor på komvux gör, som gäller. Du får annars gärna ringa till Skolverkets upplysningstjänst, tel.nr 08-5273200 Alla kan ju göra fel ("mänsklig faktor"). Nu jobbar vi här på FRåGA SYV inte alls med utfärdantet av slutbetyg (eller examensbevis) utan har bred kompetens (inte spets-kompetens) om "alla" yrken och utbildningar. Så, vi vågar inte ha starka åsikter om exakt vilka kurser som måste eller får inte ingå... ibland måste man tolka reglerna, och tolkningsföreträde är det rektor på komvux som har. När det har varit flera turer med dina betyg, verkar det i alla fall som - enl. vad du skriver - be att Rektor på komvux tar intresse i "ditt fall", det är nog det snabbaste sättet att få de rätta svaren på om du nu kan få ett Slutbetyg eller inte och om inte - exakt vad som fattas. Lycka till!

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Ceren 20 år

   Läsa yrkesprogram/komvux efter studenten?

   Hej. Frågar för min syskon som ska börja i gymnasiet nu till sommaren, men är dock osäker på programmet. Hen vill gärna börja med ett högskoleförberedande för att läsa brett men är även osäker på om hen kommer att vilja läsa vidare efter studenten, dock är det ju för tidigt sagt och man vet...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Louise 19 år

   Meritpoäng folkhögskola?

   Hej, jag undrar hur det fungerar med meritpoäng om man läser till en kurs på folkhögskola. Jag funderar på att läsa till spanska 4 på folkhögskola, får man den extra meriten alltså 1 poäng som man skulle fått om man läst på gymnasiet då? I vilken grupp hamnar man och hur fungerar det när man...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Wilma 19 år

   Advokat eller åklagare?

   Hej! Mitt mål i livet är att jobba med kvinnor och barn som främst blivit utsatta för sexualbrott, alltså som juridiskt stöd. Men vilken titel är det jag ska ”satsa” på? Är det advokat och då försvara offret eller är det åklagare? Jag har försökt att läsa mig till om detta på nätet men...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Julia 20 år

   Hur kan man höja sitt meritvärde på bästa sätt?

   Hej! Jag heter Julia och det är så att jag vill studera psykologprogrammet. Det betyder att jag som behövt läsa upp mitt matematik 2b-betyg från icke-godkänt är placerad i BII-gruppen. Med 20,36 i meritvärde och 2,5 i extramerit redan inräknat har jag alltså för låga betyg för att komma in på...

   Anna SYV: Hej Julia,mitt råd är att du börjar med att söka läsa matematik 2a på komvux och försök få så högt betyg du kan i den kursen. Du behöver inte... Läs hela svaret
  • Ronja 22 år

   Icke ekonomi-yrken med ekonomutbildning?

   Hej! Jag studerar för närvarande den fjärde terminen på ekonomie kandidatprogrammet. Men jag har det senaste två terminerna tappat mitt sug ganska rejält för denna utbildning och kan inte riktigt se framför mig vad jag tycker skulle vara intressant att arbeta med längre. Jag har till hösten...

   Julia SYV: Hej Ronja, det finns ett antal yrkesroller som kräver "vilken som helst 3-årig högskoleutbildning", t.ex Arbetsförmedlare, Utredare på FK eller Studiestödsutredare; även... Läs hela svaret
  • Nathalie 19 år

   F i modernt språk, kan jag fortfarande få en gymnasieexamen?

   Jag har för tillfället F i modernt språk och kommer troligen inte kunna/hinna få upp det. Jag läser 2500p och har redan 100p godkänt i språk som jag läste i ettan men man behöver läsa 200p på samhällslinjen.. Min fråga är om man måste ha 200p godkänt i moderna språk eller om jag fortfarande får...

   Julia SYV: Jo, du kan få ut examensbevis med F i en eller två kurser moderna språk. Max antal F-poäng i examensbeviset från gymnasiet är 250p. men inte i vilka kurser som... Läs hela svaret
  • Ali 19 år

   förlängd studiegång?

   Hej! Min gymnasieskola erbjuder förlängd studiegång för 3or då de kan gå sommarskola samt göra prövningar under sommaren men skolan har sagt om man ansöker till förlängd studiegång då kan man inte söka till höstens antagning innebär detta att skolan inte kommer att skicka betygen till...

   Mikael SYV: Sista kompletteringsdag till höstens högskoleutbildningar är i år den 18 juni. Med sommarskola blir man inte färdig till 18 juni. Jag tycker ändå att det är en stor förmån och... Läs hela svaret
  • Agnes 15 år

   Behöver jag läsa moderna språk?

   Hej! Jag vill läsa IB programmet på gymnasiet för att sedan söka vidare till kanididat programmet Business and economics handelshögskolan. För att få behörighet står det att jag behöver ha läst Moderna språk 3. Om jag inte vill läsa moderna språk under ibdp utan vill läsa Svenska och Engelska...

   Julia SYV: Hej Agnesom det är den här utbildningen: hhs.se/en/education/bsc som du är intresserad av, så ges den på en privat högskola, som gör lite "som den själv vill", kan man säga...... Läs hela svaret
  • barbareata 16 år

   Vad kan man plugga vidare till om man tar bort matten från gymnasiet?

   Hej jag ska börja i gymnasiet humanistiska programmet jag undrar vad för yrken jag kan få eller vilken utbildning jag kan nå om jag tar bort matte kursen. Jag satsar på att bli advokat men dock så vet jag inte om matten behövs. Därför undrar jag vilken utbildning kan jag få utan matte.

   Julia SYV: Hej° Utan godkänt betyg i matematik 1 (första gymnasiekurs i matte) går inte att få ut examensbevis. Och du blir därför inte behörig till... Läs hela svaret
  • August 28 år

   Internationella förkortningen för Modern språk?

   Hej, Ett universitet jag ska söka till i Tyskland har L1 eller L2 som krav från gymnasiet. Är L1 och L2 den internationella förkortningen för Modern språk?

   Julia SYV: Hej August,kika gärna på teachingenglish.org.uk där man läser bl.a följande:"L1 is a speaker's first language. L2 is the second, L3 the third etc." Alltså, enligt... Läs hela svaret
  • Elev 17 år

   Är det värt att strunta i studenten ?

   Jag tycker de värkar lite larvigt att springa ut o ta studenten, nu är det visserligen 3 år kvar men ändå. Är det värt att strunta i att ta studenten?

   Mikael SYV: Hej, du har ännu gott om tid att bestämma dig. Det är inte obligatoriskt att delta i studentfirande. Se hur du känner länge fram i tiden närmare slutet av år 3 på gymnasiet. Kika på https://www.framtid.se/reportage/studenten
  • Elev 18 år

   Hjälp med val av ämne inför GA?

   Hej! Så jag är en person som har det alltid svårt för mig att bestämma mig för ett ämne att skriva om det kan vara debbat det kan vara annan slags txt men jag är alltid kluven. Inför gymnasiearbetet är jag också väldigt fundersam på om vilket ämne jag ska skriva om. Jag kommer inte på...

   Julia SYV: Hej! Du får gärna se exemepl på GA som Skolverket ger på skolverket.se/download/18.49f081e1610d8875002fb7/1517838688441/SA3.pdf och även kika på info på... Läs hela svaret
  • Katarina 21 år

   Söka till högskolan 2 ggr med gymnasieexamen och Komvux komplettering?

   Hej, Jag har tidigare studerat på ett yrkesgymnasium och tagit min gymnasieexamen. Jag behöver läsa ett par extra kurser på Komvux för att kunna söka in till det program jag vill läsa på högskolan. Min fråga är: ifall jag blivit...

   Anna SYV: Hej Katarina, det är inte förbjudet att söka utbldningar, när man är inne på ngn utbildning. Det är inte heller förbjudet att hoppa av... Läs hela svaret
  • Hicham 36 år

   trafiklärareutbildning ?

   Hej jag sökte trafiklärare utbildningen på yrkeshögskola och jag funderar om jag blir antagen till utbildningen . Jag har gått på grundläggande kurser matematik engelska samt svenska som andra språk sedan jag gått på bygg och...

   Anna SYV: Hejsan,Yrkeshögskola kan ta in även obehöriga.Att man är behörig garanterar, å andra sidan, inte att man får plats på utbildningen. Det går därför inte på förhand... Läs hela svaret
  • Sam 22 år

   Dåligt gymnasium betyg?

   Hej syv. Jag är en man som är 21 år och e på väg till 22, jag undrar bara om man kan gå om gymnasium eller gå om 3an, för att kunna fixa mitt betyg, jag tog student 2018 om jag sminns rätt men jag kom ut med skit många F's och bara...

   Julia SYV: Hej Sam!om du vill skaffa dig gymnasiekompetens (gymnasiala betyg som kan ge dig jobb eller behörighet till eftergymnasiala studier) då har du i Sverige följande alternativ:- komvux (i den kommunen där du är... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga