Wilma 18 år
  Jag skan börja nian nu.. men jag vill börja gymnasiet i ett helt annat län.. linjen jag vill gå finns inte i min kommun men den finns i mitt län.. men vill inte va kvar i detta län.. kommer jag få något bidrag? Hur och när får man reda på att man får gå i de länet man vill?
  • Liselotte Du har Rätt att få ekonomisk stöd (som täcker huvuddelen av kosnader, inte dock till 100%) i fall du kommer in på en av de Riksrekryterande utbildningar. Jag kommer nu utöka mitt svar till dig med info om vilka Riksrekryterande utbildningar som finns idag. Det finns olika typer - bl a för elitidrottande ungdomar... se mitt utökat svar om en stund. :)
  • Liselotte Om den utbildning du vill gå på gymnasiet finns närmare till din bostadsadress, har du, som regel, inte rätt till något ekonomiskt stöd. Det är i så fall föräldrarna som bekostar alla utgifter, om de vill och kan. Din kommun kan, dock, välja att hjälpa dig om de besömer att det finns anledning till varför du inte kan bo hemma under gymnasietiden. Du får fråga på Utbildningsförvaltningen och kan också vända dig till Socialtjänsten i din kommun /till Ungdomsgruppen i första hand/. Lycka till! Jag lovar att hålla tummarna för dig! L. :)

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Wilma!

  Om du kan folkbokföra dig nära den gymnasieskola som du vill gå på (t.ex hos någon släkting) - då blir du en "egen elev" och söker på samma villkor som de elver som bor nära skolan. Till alla fristående gymnasieskolor söker alla elever i vilket fall som förstahandssökande, dvs elever från egna kommuner inte får någon förtur. Till kommunala gymnasieskolor har elever i egen kommun - förtur. till alla Riksrekryterande utbildningar söker alla elever också på samma villkor, dvs som förstahandssökande.

  Detta är om att få plats på utbildningen.

  *** och en helt annan fråga är om Studieekonomi.

  Så länge du inte är myndig, är det dina föräldrar/vårdnadshavare som i första hand ansvarar för att du ska ha tak över huvudet och mat på bordet samt kläder på kroppen.

  Att läsa på gymnasiet är över huvudet taget inte någon allmän rättighet, utan en möjlighet som ofta (men inte alltid) finns. tanken är inte att underlätta för ungdomar att flytta hemifrån och reglerna är inte anpassade till att göra det möjligt att klara sig på egen hand (utan föräldrarnas stöd) under gymnasietiden, tyvärr är det så...

  Om du kan pendla till den skola i en annan län, kan du kanske få busskort eller annat kort (tågkort t.ex) som din hemkommun betalar.

  Om du vill flytta till en annan ort, där skolan finns, så blir den första frågan: att hitta bostad. Det är en svår bostadssituation i Sverige nu. Det kan bli så att du kommer in på en utbildning, men hittar inte någon bostad och i så fall kan inte använda din utbildningsplats.

  Det finns några gymnasieskolor som har internat/elevboende - oftast är det Naturbruksgymnasier som erbjuder det. Internat/elevboende brukar ha "överkomliga priser" t.ex på 1600 kr/månad för ett rum. Om man kan eller inte kan få bidrag för att betala för bostad på skolorten, beror på många olika fakturer. Hemkommunen kan sponsra dig, om de vill; det är inte förbjudet. Det som eleven däremot, har rätt till är att få Inackorderingsbidrag i fall man kommer in på

  1. Riksrekryterande utbildning

  2. på en utbildning som ligger närmast till hemorten och som inte finns på hemorten; med "utbildning" menas i detta fallet nationellt program och nationell inriktning (och inte någon Profil under inriktningen).

  Inackorderingstillägg är inte så stor (som max kan man få 2350 kr per månad och det i fall skola ligger väldigt-väldigt långt från din bostadsadress). Det är omöjligt att få det att gå ihop ekonomiskt - bidraget täcker inte alla kostnader för boende, mat, resor mm. Därför är det föräldrarna (eller i vissa fall hemkommunen, t.ex om eleven inte har några föräldrar eller om andra svåra omständigheter är "med i bilden") som står för resterande del av kostnaderna.

  Sammanfattning:

  gymnasieskolan är inte anpassad till den situationen när eleven vll flytta hemifrån just för att bli självständig.

  Att få utbildningsplats och ekonomisk stöd för att kunna utnyttja den platsen har tyvärr inte någon direktkoppling till varandra (det kan, alltså, bli så att du inte har råd att utnyttja den utbildningsplats som du får).

  L.;)

   

   

  Det finns olika typer av Riksrekryterande utbildningar:


  I. SPECIALPROGRAM - där hela programmet är Riksrekryterande: som heter Riksrekryterande program med egna examensmål

  II. en annan typ av Riksrekryterande utbildningar är för Elitidrottande ungdomar - RIG, riksidrottsgymnasier, som man söker till via sitt Idrottsförbund, där man är aktiv idrottare.

  III. Spetsutbildningar (som är Försöksverksamhet, beviljad av Skolverket under en begränsad tid - och numera förlängd t o m antagning till gymnasiet till hösten 2021). Här är det följande utbildningar som ingår:

  Nedan finns en lista på Spetsutbildningar (som är Försöksverksamhet, beviljad av Skolverket under en begränsad tid - och numera förlängd t o m antagning till gymnasiet till hösten 2021):

  Sven Ericssons gymnasium i Borås - Entreprenörsprogrammet

  Danderyds gymnasium - Matematik

  Viktor Rydberg gymnasium, Djursholm (Stockholm) - Samhällsvetenskapsprogrammet (undervisningsspråk engelska) 

  Hvitfeldtska i Göteborg - Naturvetenskapsprogrammet, Matematik

  Ehrensvärdska i Karlskrona - Naturvetenskapsprogrammet, Matematik

  Folkungaskolan i Linköping - Hållbar utveckling

  Luleå gymnasieskola - Naturvetenskapsprogrammet, Matematik

  Katedralskolan i Lund - Moderna språk

  Katedralskolan i Lund - Historia

  Polhemskolan i Lund - Fysik

  Polhemskolan i Lund - Matematik

  Gullmarsgymnasiet i Lysekil - Marinbiologi

  Europaskolan i Strängnäs - Scienceprogrammet

  Tumba gymnasium - Finans FINEK

  Carlforsskas Ekonomi- och handelsskola i Västerås - Ekonomiprogrammet

  Och sist, men inte minst, så finns det även Särskilda varianter som kan vara Riksrekryterande + utbildninar på yrkesprogram, som också kan vara riksrekryterande (men det är inte alltid Riksrekrytering gäller från åk1 på gymnasiet), t.ex

  Rönnowska skolan>> erbjuder riksrekryterande kock-utbildning "Sjökock" från åk3:

   

  Du kan på den här platsen på GymnasieGuiden>> få fram de gymnasieskolor som erbjuder Riksrekryterande utbildningar (OBS! det är sällan alla utbildningar på skolan är Riksrekryterande, ofta är det bara en av utbildningar som är riksrekryterande och de andra är Vanliga).

  Och det finns också andra "undantag", som t.ex Korrespondensgymnasiet>> som har Riksrekrytering på alla sina utbildningar med de är på Distans, dvs man bor hemma och läser via Internet (med några få obligatoriska träffar på skolan).

  Du får gärna kika på alla de olika typer av Riksrekryterande utbildningar och söka någon eller några av dem. Alla elever i hela Sverige tas emot på en riksrekryterande utbildning som "förstahandssökande", dvs man konkurrerar med sina betyg från grundskolan, oavsett var i landet man bor eller är skriven/folkbokförd.

   

  Frågor och svar

  • Alicia 21 år

   Jobb efter kandidatexamen i affärsjuridik?

   Hej! Jag undrar vad man kan få jobb som efter en kandidatexamen i affärsjuridik. Som jag har fötstått blir man inte färdig affärsjurist förrän efter kandidat och master, 5 års utbildning. Men vad finns det för möjligheter med bara en kandidatexamen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alexandra 18 år

   Välja till Fysik 2?

   Hej! Jag går en lite annorlunda linje på gymnasiet då jag har möjlighet att få naturbehörighet om jag väljer att lägga till några kurser som inte är obligatoriska (Kemi 2 och Fysik 2). Nu i trean behöver jag alltså inte läsa Fysik 2, men jag har möjlighet att göra det om jag vill. Min fråga...

   Anna SYV: Hej Alexandra, om du "endast" läser på heltid, alltså inte har hos rektorn ansökt om att läsa utökat program och fysik2 blir i så fall U-kurs, utanför programmets 2500 poäng, då... Läs hela svaret
  • John 29 år

   Möjlighet Att Läsa Spansk Sommarkurs Utomlands?

   Hej Jag undrar om det finns möjlighet att läsa spanska utomlands över sommaren mellan terminerna på högskolan? En kurs för nybörjare och helst att den ska vara CSN berättigad om det går? Mvh

   Anna SYV: Hej John; en intressant fråga du ställer men som också är svår för oss på fråga syv att svara på...CSN har inte någon lista på utbildningar... Läs hela svaret
  • Ali 25 år

   Folkhögskola eller komvux?

   Hej! Jag undrar bara en grej och det är att om jag har godkänt i 1a kan jag få läsa om 1b på folkhögskola? Jag vill läsa 1b men får inte göra det via komvux.

   Julia SYV: Hej Ali,varje folkhögskola är som ett "eget litet företag"; du kan få olika svar från olika folkhögskolor... därför att de får bestämma rätt mycket själva, lokalt,... Läs hela svaret
  • Linnea 19 år

   Gått klart introduktionsprogrammet och inte fått behörighet?

   Hej, Gick i våras ut introduktionsprogrammet med mål på att börja gymnasiet men fick inte betyg i matte. Nu när jag fyller 20 nästa år är denna termin min sista chans att gå gymnasiet. Hur ska jag gå till väga för att komma in...

   Julia SYV: Hej Linnea; från hösten 2019 finns ett nytt gymnasieprogram - programinriktat val. Om du har godkända betyg från grundskola i många ämnen, bl.a i svenska men ej i... Läs hela svaret
  • Jacob 35 år

   Magisterprogram eller teknikinformatörs utbidlning?

   Hej! Jag var utexad 2017 från KTH som högskoleingenjör inom maskinteknik. Men efter examen jobbade bara i 6 månader som servicetekniker och nu söker jag jobb sen 8 månader. Jag har det svårt att få jobb och därför tänkte jag plugga...

   Julia SYV: Hej Jacob;det finns inga hinder för dig att söka alla möjliga olika utbildningar samtidigt.Om det skulle vara så att du kommer in på flera utbildningar, så kanske du till... Läs hela svaret
  • Sandra 16 år

   Kommer jag komma in med mitt poäng i Natur?

   Hej, jag går första veckan i ettan i gymnasiet och jag könne rpå mig att jag inte kommer klara av detta pågrund av min socialfobi och stress. Därför vill jag gärna kunna gå distans på korr gymnasiet och har funderat på de...

   Julia SYV: Hej Sandra;det är jättetråkigt att du har socialfobi och stress, som du skriver i din fråga... Jag tänker på att det kanske finns behandlingar, t.ex samtalsterapi och/eller... Läs hela svaret
  • Abbas 20 år

   Prövningar på komvux?

   Jag har som mål att göra runt 8 stycken prövningar detta läsår. Problemet är bara att jag inte vet hur jag ska gå till väga, detta eftersom att min kommun endast har en gymnasieskola, som i sin tur endast anordnar två stycken prövningar...

   Julia SYV: Hej Abbas;det du beskriver är tyvärr ett "vanligt problem".Enligt Skolverket så får man göra prövningar i alla de olika svenska kommuner, om man inte längre är gymnasieelev. Men... Läs hela svaret
  • johanna 19 år

   Kommer utbildningen inte att starta?

   Jag tänker söka tandhygienistprogrammet hösten 2020 på Umeå universitet. Men när jag gör in och kolla om programmet på deras sida så står det högst upp i högra hörnet "2018" och längst ner under...

   Julia SYV: Hej Johanna,utbud av högskoleutbildningar med start hösten 2020 kommer fastställas till mitten på Mars 2019, då anmälningsperiod börjar. Det är först då man vet... Läs hela svaret
  • Sandra 20 år

   Hur gör jag om jag vill vara kvar som reserv?

   Hej! Jag kom in på mitt tredje alternativ och de två innan är jag reserv på, om jag tackar ja till dit jag kommit in, blir jag då struken från de jag sökt innan? Tänkte om de gick att vara kvar som reserv och se om man kommer in på...

   Julia SYV: Hej Sandra,om din fråga gäller utbildningar på högskolor/universitet i Sverige, kontakta gärna Antagning.se - tel.nr 0771-550720 tel.tid kl.9-16 på vardagar.Detta för att... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Hur blir jag rättspsykolog?

   Hej! Hur blir man rättspsykolog? Ska jag läsa den "ordinarie" psykologutbildningen först för att sedan läsa till extra kurser eller finns det en färdig utbildning att välja? Är det möjligt att först bli psykolog, arbeta som det...

   Julia SYV: Hej Hanna,Rättspsykolog är i Sverige en av de specialiseringar som psykologer kan ha. Eftersom Psykolog är i Sverige ett legitimationsyrke och strikta krav ställs på vilken utbildning som kan ge... Läs hela svaret
  • Filip 16 år

   Hoppa av språk Gymnasium teknik?

   Kan man hoppa av språk i teknikprogrammet där språk är frivilligt. T.ex. att man tröttnat osv mitt i terminen?

   Julia SYV: Hej Filip,det stämmer att det är valbara (inte obligatoriska) kurser i språk på Teknikprogrammet på gymnasiet. Dock kan det bli "problem" om du hoppar av; för det första så har inte... Läs hela svaret
  • Jennifer 20 år

   Är dataingenjör rätt för mig?

   Hej! Jag har alltid haft stort intresse för allt tekniskt. Jag har ett brinnande intresse för spel men jag vill inte satsa 100% på att bli spelutvecklare och gå en utbildning som är nischad inom spel eftersom att det är så svårt att få jobb...

   Julia SYV: Hej Jennifer,vill du läsa just på högskola/universitet eller kan du tänka dig andra former - som t.ex yrkeshögskola?Inom högskola-universitet finns det Högskoleingenjörsutbildningar... Läs hela svaret
  • Samuel 19 år

   Ansöka till våren?

   Ett år på komvux kommer inte vara tillräckligt mycket tid för mig att läsa upp de kurser för att komma in på högskolan. Min fråga är om det är möjligt att ansöka om en plats till våren

   Milla SYV: Hej Samuel,av din fråga framgår inte om du med "ansöka till våren": menar att ansöka till högskola? eller till komvux?Det finns högskole- och universitets utbildningar som börjar... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Kan nån hjälpa mig?

   Jag har nyss börjat 1an i gymnasiet och går sambeteende jag har jättesvårt för matte och ska läsa matte 1b nu i 1an. Såg att jag ska läsa matte 2b i 2an och undrar ifall det är möjligt att ta bort den. Ifall det är möjligt vad...

   Milla SYV: Hej Sara, på samhällsvetenskapsprogrammet, alla inriktningar - är matematik 1b och 2b Obligatoriska kurser; i matematik 1b måste du få Godkänt betyg (annars uppfyller du inte kraven för... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga