Hanna 17 år

  Hej! Jag har några frågor. Har man inte rättighet att byta linje bara för att man är omgångare på en privat skola? Hade jag kunnat byta linje om jag inte var omgångare? Tillhör jag Göteborgsstad när jag är en omgångare?

  Vad är det som säger att man måste söka om? Rektorn har under hela läsåret vetat att jag velat byta till ekonomi. Jag tog inte min plats i jan/feb då vi kom fram till att det skulle bli för mycket att ta igen. Han hade därför sagt att jag hade kunnat gå om med 04’orna. Kan inte han ge mig en plats på ekonomiprogrammet till nästa läsår? Jag är ju redan inne i skolan? Varför har jag inte rätt till ett byte till nästa läsår?

  Sedan undrar jag också, kan han inte låta mig bli den första som tas in som reserv? Eller är det endast gymnasieantagningen som har hand om detta? Är det så då att allt går på poängen?

  Den 3/4 september går reservantagningen över till den internakön, som min gymnasieskola har hand om. Om jag sätter upp mig på denna kön, kan han då ta in mig som den första? Eller är det fortfarande så att det är poängen man går efter? Jag menar efter omständigheterna, att han länge vetat att jag verkligen velat gå ekonomi. Kan han inte ta in mig som den första för att vara snäll? För att jag väntat i ett år på detta? Eller finns det fasta regler för detta? Isåfall vad är det för fasta regler?

  Jag undrar också, enligt min rektor behöver man 600 poäng för att ta sig vidare till 2’an. Jag undrar för det första, om det är en fast regel på att man just måste ha med sig 600 poäng till 2’an.

  Sedan undrar jag också, kan rektorn bestämma sig för att en elev ska gå om, även fast eleven kan få 600 poäng? Vad går rektorn efter eftersom att jag behöver gå om?

  Vi hade ett möte för 7 veckor sedan. Då kom vi överens om att jag skulle vara i skolan varje dag. De 2 första veckorna blev det ett missförstånd om. Jag kom därför inte till skolan någon dag dessa två veckor. Ingen kontaktade mig om att jag skulle komma dit. Ingen frågade vart jag var. Ingen kontrollerade att jag hade fattat rätt.

  Rektorn skrev då efter dessa två veckor att jag skulle behöva gå om.

  Jag har betyg i engelska, religion och spanska. Rektorn har däremot stoppat min lärare som har samhällskunskap och historia. För att han säger att min omgång gäller. Min lärare som jag har i samhällskunskap och historia, har sagt att jag kan få godkända betyg. Det har jag pratat med henne om.

  Matematik och svenska ska jag läsa på sommarskola hade vi med rektorn kommit överens om. Samt naturkunskap vid sidan av i 2’an. Hur kan han då säga att min omgång gäller, när jag kan få betyg i alla mina ämnen förutom i naturkunskap?

  Tack för alla bra svar jag fått!

  • Jelena

   Allt som är utanför det som ingår i "elevens rättigheter" kan man få om man har tur. Man kan önska, hoppas och hålla tummarna, men inte kräva. Det är endast om elevens rättighet inte tillgodoses som man kan kräva. Det du önskar ingår inte i elevens rättigheter, därför kan du inte kräva det. Tråkigt om du upplever att du blev lovad någonting som sedan inte blir av.
   Varför är det så viktigt för dig att gå på just ekonomiprogrammet och just på en specifik skola? Samma behörighet till eftergymnasial utbildning som elever kan få på ekonomiprogrammet kan man få även på flera andra gymnasieprogram, bland annat på Handels- och admin.programmet och på Samhällsvetenskapsprogrammet.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  sökande kan tas in från reserv endast om någon plats "befrias" och det är inte alls säkert att det blir så. Det är alltså mycket möjligt att ingen från reserv kommer tas in, över huvudet taget.

  Hur rektorn agerar kan inte FRåGA SYV påverka. Detta i första hand på grund av att vad vi tycker om det kommer inte spela någon som helst roll. FRåGA SYV har inte beslutsrätt, utan endast är ett öppet forum och vi kan endast diskutera kring din situation och försöka förklara reglerna och ge råd om vad vi tycker du, som ställer frågan, ska göra. Sedan bestämmer du själv vad du gör.
  Vad jag personligen tycker om rektorns agerande kommer inte påverka det som händer. Vad tror du vi på FRåGA SYV kan göra för att hjälpa dig, förutom att vi gav dig råd att söka via gymnasieantagningen (vilket inte medför några nackdelar)?. Att du söker via gymnasieantagningen sätter inga hinder för att även andra saker ska hända samtidigt. Du får fortfarande försöka "hoppa in" i någon utbildning (parallellt med att du söker via gymnasieantagningen).

  Du är under 18 år och jag vill råda dig att be dina vårdnadshavare kontakta rektorn och be honom om ett möte där ni kan försöka komma överens om vad som kan och bör göras åt din situation.
  Det är mycket möjligt att vi missuppfattar en hel del kring din situation, men som jag tolkar det så ingår det inte i elevens rättigheter att få bli "placerad" i år1 på ett program som eleven inte har sökt till och inte kommit in genom konkurrens (via gymnasieantagningen). Sedan händer det att det kan bli så, men endast när alla behöriga sökande som sökte i tid, kom in - och efter det finns en ledig plats - då får rektorn ta in vilken elev som helst som är behörig till programmet.
  En annan rättighet för eleven är att fullfölja den utbildning till vilken hen blev antagen (alltså just det programmet just på den skolan där hen är antagen, men endast om hen har god närvaro). Även om eleven får många F under föregående gymnasieår, får hen (konstigt nog) fortsätta läsa vidare (men det är många gånger till nackdel för eleven och det finns andra lösningar som gagnar eleven mycket bättre).
  Det bästa är att du, dina vårdnadshavare och rektorn kommer överens om vad som kan och bör göras. Du och dina vårdnadshavare kan ha önskemål, men beslutsrätten ligger hos rektorn.
  Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
  Vänligen och lycka till!
  Julia SYV

  • Hanna Tack för svar! Är det något som står i sten att man måste ha 600 poäng med sig? Kan jag gå upp till 2’an med 450 poäng exempelvis? Kan jag gå vidare även fast jag har några F?
  • Hanna Om jag har bra närvaro för att tillägga.
  • Julia

   Det vanligaste är att eleven har 800 godkända poäng med sig från årskurs 1. I annat fall blir det svårt (kanske t o m omöjligt att uppfylla kraven för examensbevis). I examensbeviset måste eleven ha 2500 poäng och av dem endast 250 får vara betygsatta med F. Om du endast vill "genomgå 3 år på gymnasiet" men inte har något mål att komma in på högskola sen är en situation. Men om du vill uppfylla kraven för examensbevis och med det ha behörighet till högskola, är det inte en framkomlig väg för dig att med endast 450 godkända poäng (vilket är endast lite mer än 50% av vad eleverna brukar ha med sig till år 2) fortsätta läsa år 2. Du kommer att ligga efter väldigt mycket och om du kämpar hårt för att läsa ikapp, riskerar du att bränna ut dig, förstöra din hälsa. Vi avråder från att fortsätta upp till år 2 när man ligger efter i flera kurser.
   Vad gäller din formella rättighet att fortsätta läsa år2 även om du har flera F från kurser i år1, var god ring till Skolverkets upplysningstjänst: 08-527 332 00 (beskriv din situation och be om juridiskt råd - Skolverket har jurister som är kunniga i skoljuridiska frågor, och som kommer att ge dig rätt svar).

  Frågor och svar

  • Alexandra 20 år

   Hoppa av kurs i komvux?

   Hej Jag läser nu fysik 1a och religon 1 på komvux. Jag har nu insett att jag inte behöver fysik 1 till den utbildingen jag ska läsa på universitetet. Jag tyckte därför att det är onödigt att läsa den kursen, sen har jag svårt med matten generellt. Kommer detta påverka mitt csn negativt...

   Julia SYV: Hej,Kursen Fysik 1a är på 150 p. och Religion 1 på 50 p.Alltså är fysikkursen 3 gånger så stor som kursen i religion.Samhällskunskap 2 är en kurs á 100poäng.*********CSN... Läs hela svaret
  • sket 20 år

   Hur får jag merit till förskollärarprogrammet ?

   Hej, Jag har godkänt i alla ämnen förutom Franska 4 och behöver komplettera den. Nästa höst hade jag tänkt söka in till förskollärarprogrammet. Jag har även funderat på att läsa upp några enstaka ämnen som tex...

   Julia SYV: Hej,behörighet till förskollärarprogrammen i Sverige brukar se ut så här: Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b. Om du har EXAMENSBEVIS... Läs hela svaret
  • Hanie 20 år

   Hur ska jag prioritera när jag ska läsa upp mina betyg på komvux?

   Hej! Nu när höstens högskoleprov också är inställd så vill jag inte slösa ännu flera månader på att bara satsa på det utan jag funderar på att läsa upp mina betyg istället. Min merit är 18.65 (inklusive...

   Julia SYV: Hejsan,om du höjer betyget i "ett steg" i en hundrapoängs kurs (de flesta gymnasiala kurser är just på 100p., som t.ex alla mattekurser, alla språkkurser... Läs hela svaret
  • Nopbriyanan 40 år

   Hur kan jag komplettera min kunskap?

   Mina studier bakgrund som har jag fått en bedömning mot svensk högskoleutbildning från Universitets och Högskolerådet (UHR). 1.Master examen inriktad mot offentlig förvaltning i utbildningen ingår examensarbete. 2.Kandidat examen inriktad mot offentlig förvaltning med tyngdpunkt på...

   Julia SYV: Hej!Lärare - är i Sverige ett yrke som numera "kräver" legitimation. Lärarlegitimation får man av Skolverket. I grunden brukar skolverket vilja se Lärarexamen. Om jag förstår dig... Läs hela svaret
  • Ludwig 19 år

   Vad ska man göra för att gå om trean i gymnasiet?

   Jag har gått tre år på gymnasiet och gick ut trean denna vår. Under mitt tredje år hade jag stora problem hemma vilket ledde till en depression som försämrade mina möjligheter att studera. Mitt under våren bestämde jag mig för att helt enkelt hoppa av gymnasiet för att gå om hela trean nästa år....

   Julia SYV: Hej Ludwig,om rektor har godkänt att du ska gå om årskurs 3 då borde du kunna göra det.Situationen som du beskriver är inte en helt vanlig situation och undantagsbeslut... Läs hela svaret
  • Meena 19 år

   Hur räknas BII egentligen?

   Hej! Jag har nyligen avklarat naturvetenskapsprogrammet (inriktning natur) men blev inte antagen i läkarprogrammet. Det beror självfallet på min otillräckliga meritvärde som ligger på 19.89 (inklusive 2.5p). Min fråga till er är vad är det som egentligen händer när man kompletterar upp...

   Anna SYV: Hej Meena!Om du genom komplettering höjer ditt meritvärde, kommer du med det högre meritvärdet prövas i BII (samtidigt som du med det lägre meritvärde som du hade innan komplettering - fortfarande... Läs hela svaret
  • Hanieh 32 år

   Hur och var man söka praktikplats?

   Hej ! Jag läser ekonomi och redovisningsassistent på vuxenutbildning . Nu måste vi börja hitta en praktikplats och vet jag inte hur och var måste jag skicka min CV och PB . Jag undrar om ni kan hjälpa mig ?

   Anna SYV: Hej!Jag vill råda dig hitta de arbetsplatser där du i framtiden vill jobba och söka praktikplats i första hand just på de arbetsplatserna. Det är nämligen så att många... Läs hela svaret
  • Ronnie 20 år

   Teknik till Natur, fortsätta på komvux?

   Jag läste första år teknikprogrammet på en gymnasieskola, sen hoppade av och vill nu fortsätta på komvux men inte samma linje. Jag fick A-D på alla mina ämnen dvs alla godkända och nu bestämde mig att byta till Naturprogrammet, jag har...

   Mikael SYV: Hej Ronnie,behörighet man får genom examen på komvux eller på gymnasieskola kan bli densamma.Du frågar om vilken grupp du kommer prövas i. Svar: beror på hur många kurser... Läs hela svaret
  • denny 19 år

   Vad är skillnaden mellan amneslärarutbildning i kurs och program?

   Hej, undrar vad skillnaden är mellan ämneslärarutbildning i kurs och program, om jag t.ex läser ämneslärarutbildning inriktning geografi som kurs, vad skiljer det sig med program förutom att man läser fristående?

   Mikael SYV: Hej Denny!Inom programmet har man platsgaranti på kurser som ingår i programmet.Läser man genom fristående kurser, får man söka till varje kurs och kanske... Läs hela svaret
  • Mig 23 år

   Från Datavetenskap till Dataingenjör eller Elingenjör?

   Hej, pluggar just nu Datavetenskap, inriktning mjukvaruutveckling. Har undrat ett tag om det är möjligt att få en dubbelexamen med Dataingenjör eller Elingenjör, utöver mjukvaruutveckling... Eftersom vi har liknande ämnen. Min plan är att inte behöva gå om 3 år för att få ingenjör examen. ...

   Mikael SYV: Hej!om du kommer på en utbildning och sedan innan redan har godkända högskolekurser "i bagaget" kan du ansöka om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får svar om... Läs hela svaret
  • Noah 16 år

   Varken språk eller individuellt val ingår i år 1, vad händer då?

   Hej Jag ska snart börja första året av gymnasiet på Widerströmska gymnasiet i Flemingsberg, på naturvetenskapsprogrammet, inriktning natur. Jag lade märke till att det stod att varken moderna språk (tyska i mitt fall) eller individuellt val ingår i år 1. Hur fungerar det? Moderna språk ska...

   Mikael SYV: Hej Noah,i NA ingår en kurs moderna språk som obligatorisk, men den behöver inte läsas under årskurs 1, utan kan läsas under årskurs 2 eller 3.Du kan se... Läs hela svaret
  • Cecilia 22 år

   Hur skaffar man studentintyg?

   Hej, tänkte söka för studentkort men dem frågar efter studentintyg, måste jag vänta tills skolan börjar för att få intyg?

   Mikael SYV: Hej Cecilia,du uppger tyvärr inte vilken skola du kom in på. Jag vet inte om det är högskola, folkhögskola, komvux eller någon annan typ av skola som du kom in på.I första hand vänd... Läs hela svaret
  • Rosa Fabiola 48 år

   Får man studera engelska gy nivå samtidigt som en yhutbildning?

   Hej! Jag har varit antagen vått studera engelska 5-6 för att komplettera min grundläggande behörighet i Sverige, eftersom jag har utländsk studier. Jag har ansökt på en yrkeshögskoleubildning men står jag som reserv på den (i början var jag 15, men det ser ut att man avancerar snabbt), så jag...

   Mikael SYV: Hej Rosa!Det finns inga förbud mot att läsa på komvux och på yrkeshögskola samtidigt.Studieekonomi (frågan om studiemedel från CSN)Om du läser... Läs hela svaret
  • Otto 47 år

   Hur hittar jag KPU-utbildning på distans för ämnet Bild?

   Hej. Jag försöker hitta vilka högskolor som erbjuder KPU-utbildningar på distans för ämnena bild (i andra hand också designmetodik och träslöjd). På studera.nu kan man få upp en lista på KPU-utbildningar (*) men det går inte att sortera på vilka ämnen som godkänns. Många har inte med bild utan...

   Mikael SYV: Hej Otto,du har rätt: det är svårt att hitta bland olika lärarutbildningar och bland annat bland KPU.Jag vill råda dig att börja genom att kika på... Läs hela svaret
  • Ida 18 år

   Behöver jag skriva högskoleprovet om jag skall bli polis?

   Hej Jag planerar att söka till polis nästa år behöver jag skriva högskoleprovet då eller är det onödigt eftersom att jag har förstått de som att dom mest kollar på ens psykiska och fysiska förutsättningar?

   Mikael SYV: Hej Ida,vi har nu (för säkerhetsskull) kontaktat en sakkunnig på Rekryteringsmyndigheten och fick det bekräftat att högskoleprovsresultat tas det inte längre... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga