Alice 22 år

  Jag studerar (online+distans) från ett brittiskt universitet (The Open University). Om två år får jag min kandidatexamen (bachelor/honours) i psykologi. Just nu så håller jag på att fundera över vad jag skulle vilja arbeta som, planen är att i framtiden vidareutbilda mig till fullständig psykolog, men innan det så tänkte jag spendera några år i arbetslivet som kurator. Jag undrar; vad behöver jag studera/göra för att bli kurator efter att jag fått min kandidatexamen i psykologi? Jag läste lite snabbt på studera.se och där verkar det som om socionomprogrammet är en enda vägen in, men jag är inte fruktansvärt sugen på att studera ett helt program på ytterligare 3,5 år. Vart vänder jag mig för att få svar på frågor? Kan jag ringa universiteten som erbjuder socionomprogrammet och fråga om en komplettering för att bli behörig kurator? Ansöker jag med mitt 'GPA' från mina universitetsstudier eller är jag fast med mina gymnasiebetyg?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Alice,
  än är skolkurator >> ett icke-reglerat yrke i Sverige, vilket betyder att arbetsgivare får anställa vem "som helst", dvs enligt "eget huvudet". Rektorerna eller Skolchefer, alltså, de som anställer, är dock mycket benägna att välja endast från personer med grundutbildning från Socionomprogrammet i Sverige. Konkurrens om jobben som just skolkuratorn är rätt stor, då många söker. Därför är det oftast möjligt att få jobb som skolkurator med grundutbildning från socionomprogrammet + påbyggnadsutbildningar + viss tidigare arbetslivserfarenhet som man fick efter det att man fick examen från socionomprogrammet.

  Det är alltså inte förbjudet för arbetsgivare att anställa som skolkuratorer med andra utbildningar än socionomprogrammet, men - enligt vad vi vet - så händer det rätt sällan. Varför det är så? Troligtvis pga en viss tradition och för att arbetsgivare i Sverige känner till utbildningar från socionomprogrammen och "litar på dem" (i utb. på socionomprogrammet ingår även att lära sig lagar och regler som styr socialt arbete i Sverige, vilket anses vara mycket värdefullt och ibland helt nödvändigt att känna till, för att kunna jobba som kurator och bl.a just Skolkurator).

  Ang. komplettera för socionomexamen
  Troligtvis behöver du söka till socionomprogrammet och först när du blir antagen, kan du ansöka om "tillgodoräknande av tidigare utbildning". Då tittar de utbildnignsansvariga på det lärosäte dit du kommer in vad du har för utbildning sedan innan och fattar beslut om några kurser eller delar av socionomprogrammet kan "hoppas över".
  Förhandsbesked brukar vara mycket svårt att få. Detta pga de utbildningsansvariga måste inte ge förhandsbesked; det är tidskrävande och sedan kanske personen ej söker eller ej kommer in... då har de gjort bedömning "i onödan", tycker de... men fråga själv på de socionomprogrammen som du kan tänka dig att söka till.

  Du kan söka jobb som skolkuratorn med vilken tidigare utbildning som helst, men det som är realistiskt, enligt min erfarenhet - är att om du har tur och är beredd att ta deltid (några timmar i veckan) och/eller korta vikariat, som kanske sedan kan "växa" till att mer likna en fastanställning, då har du en chans. Men om du vill ha heltid med månadslön tillsvidare som skolkurator på en eller endast ett par skolor, som ligger nära varandra, då tror jag det blir mycket svårt (omöjligt); detta pga många med socionomexamen och påbyggnadsutbildningar + några års erfarenhet av att redan ha arbetat som skolkurator eller "liknande" (t.ex inom ngt ungdomsprojekt) söker och valet står mellan dem - det är ofta så att när arbetsgivare får flera hundra ansökningar till en tjänst, att de inte, över huvudet taget, överväger att anställa någon annan än en socionom >>.

  Till socionomprogrammet i Sverige söker man med sina gymnasiala betyg och/eller resultat av Högskoleprovet.
  Högt resultat på högskoleprovet befriar, dock, inte från kravet på att vara Behörig, dvs både ha grundläggande behörighet och godkända betyg i Matematik 2 och Samhällskunskap 1b (eler motsvarande "gamla" kurser, ex. t.ex Matematik B och Samhällskunskap A).

  • Alice

   Tack för ditt/dina svar, om jag får lägga till lite så skulle jag uppsatta att få ett svar på följande; Hur gör en om man skulle vilja arbeta utomlands? Är det samma sak där, att det varierar mellan arbetsgivare till arbetsgivare? Det känns otroligt luddigt...

    

   Innan jag började mina studier online så ansökte jag (tre gånger) till socionomprogrammet och psykologprogrammet i Sverige (många). Men jag blev aldrig antagen. Så, jag vände mig till ett utländskt universitet som hade mer realistiska antagningskrav. Jag antar att jag hade hoppats på att mitt snittbetyg för min kandidatexamen hade räknats i min ansökan till socionomutbildningen. 

   Jag förstår att detta är ett system och inte en bedömning upp till enskilda individer, jag försöker bara förstå det mer så att jag kan fatta rätt beslut i min utbildning 

  • Anna Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  • Anna Dina studier på högskolenivå gör troligtvis lättare för dig att uppnå högre resultat på högskoleprovet. gör högskoleprovet så många ggr du hinner och orkar. Man kan med rätt låga betyg (endast Godkända betyg räcker för behörighet) komma in på svenska högskoleutb., om man har högt resultat på HP, högskoleprovet.
  • Anna

   Om man skulle ändra så att högskolestudier skulle ge fördel i konkurrensen om platsen på Grundutbildningar, där högskolestudier egentligen ej krävs, skulle det leda till att elever direkt efter gymnasiet ej skulle kunna komma in, utan alla vara tvungna att läsa några år på högskola först - och endast efter det kunna komma in på attraktiva utbildningar... så vill man inte ha det. Det skulle medföra enormt långa studietider och även omöjliga ekonomiska situationer för många studenter (idag kan man få studiemedel som längst för 6 års studier på eftergymnasial nivå och det finns inga planer för att förlänga den tiden, så vitt vi vet. Psykologprogrammet läser man på fem år. Läkarprogrammet blir inom några år 6-årigt i Sverige (för dem som börjar HT-21, är det planerat så.) och om man innan psykolog- eller läkarprogrmmet läser på högskolenivå och tar studimedel, har man ingen försörjning sen - under sista terminer på sitt långa program... ).
   Socinomprogrammet är idag 3,5 år; om man innan socionomprogrmmet läser kandidat, som är 3 år; och tar studiemedel - har man ingen försörjning under sista terminen på socionomprogrmmet sen... CSN gör inte undantag på den punkten, tyvärr. :(

  • Alice Gjort högskoleprovet två gånger, jag är väldigt känslig för stress så mitt högsta är .60
  • Alice Hade gärna gillat er på FB om jag hade det
  • Anna Fråga SYV kan inte ändra reglerna. Vi kan endast förklara hur det fungerar och ge råd/tips inom det som är möjligt, enl. gällande regler. Kika gärna på många olika yrken, ex. finns deg över 80 yrken beskrivna på https://www.framtid.se/yrken/socialt-arbete
  • Anna De flesta yrken är inte-reglerade, dvs det är arbetsgivare som bestämmer vem som anställs; dock inom många icke-reglerade yrken finns det "traditioner" eller "rimlighets antagande" ang. vem som brukar få jobb, dock kan även andra personer få jobb (men det är ovanligt och absolut inte kan garanteras). På www.framtid.se finns det över 2.000 yrken beskrivna. Kika gärna på många av dem.
  • Anna

   Tips! kika på www.yhguiden.se - yrkeshögskoleutb. ger jobb: uppvisar mycket bra resultat vad gäller att "ge jobb".

  • Alice Jag förstår, tack för dina svar
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Elin 18 år

   Vad kan jag skriva om på gymnasiearbetet?

   Hej går samsam och är intresserad av politik och ska nu välja vad jag ska skriva om på mitt gymnasiearbete men vet inte vad jag ska skriva om förutom att det ska vara om politik. Kan jag få lite tips på vad man kan skriva om?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Carro 16 år

   Förbereda inför nationella i SO?

   Jag har nationella prov i Historia snart och undrar hur jag kan öva inför det. Historia är inte mitt starkaste ämne men vill få så bra betyg så möjligt. Ju mer tips desto bättre.

   Anna SYV: Hej Carro,SYV är inte lärare och kan därför egentligen inte ge råd eller tips om hur man på bästa sättet kan plugga inom olika ämnen. visst finns det allmänna Tips om... Läs hela svaret
  • Enas 18 år

   Kan jag ta bort kurser som drar ner mina meriter när?

   I mitt fall: Jag går andra året på naturvetenskapsprogrammet och har en fråga gällande merit. Har mer än godkänt på alla ämnen och vet med säkerhet att jag kommer bli mer än godkänd i allt i trean. Jag har läst moderna spåk steg 3 och 4 och kommer att läsa matte 5 i trean, vilket tillsammans...

   Julia SYV: Hej Enas,till högskoleutbildningar i Sverige konkurrerar man antingen med Meritvärde och/eller med resultatet av Högskoleprovet. Meritvärde är summan av Jämförelsetalet... Läs hela svaret
  • Karl 49 år

   Kan man göra prövning i Biologi 2 utan att ha läst Biologi 1?

   Hej, jag har läst på många ställen att det skulle vara möjligt att göra en prövning i Biologi 2 utan att först ha läst Biologi 1. Jag har många orsaker till att jag skulle vilja göra det: Jag kan redan det mesta i Biologi 1 Biologi 1 intresserar mig inte så mycket Biologi 1 är bara av...

   Julia SYV: Hej Karl, jo, det går bra att anmäla sig till prövning i Biologi 2 utan att ha betyg i Biologi 1. Allmänt gäller det för prövningar att man behöver ej... Läs hela svaret
  • Jelena 26 år

   Kan jag tillgodose hp-poäng om jag vill studera ett helt annat område?

   Hej, Jag var klar med min kandidatexamen i Media och kommunikationsvetenskap år 2014, och jobbar nu med Sociala medier. Dock känner jag att jag skulle vilja studera och utbilda mig ytterligare och studera HR-frågor och pedagogik.

   Hur funkar det med examen? Måste...

   Julia SYV: Hej Jelena,om du i första hand tänker på studier på högskolenivå (högskola/universitet) då har ansökningsperioden till höstens start... Läs hela svaret
  • Ebba 20 år

   Läsa upp annat ämne, samma inriktning?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet med gymnasiexamen förra våren och har i åtanke att läsa upp ett par kurser nu till sommaren. Min plan är att läsa upp Matte 3b och Psykologi 2a, då jag fick F i båda kurserna. Dock låg Psykologi 2a som Utökad kurs, inte som Individuellt val, vilket istället...

   Julia SYV: Hej Ebba, om Psykologi 2a är en "U"-kurs i ditt examensbevis, kommer inte högre betyg i den kursen "hjälpa dig" pga av att betyg i den kursen räknas inte in. Om matematik 3 är en vanlig kurs i... Läs hela svaret
  • Adrian 17 år

   Är det försent och byta linje till nästa år?

   Hejsan! Jag går estetisk linje just nu och känner att det är en jätte bra och härlig linje men känner ändå att det inte bara min grej. Jag vill gå något jag verkligen bryr mig om och brinner för väldigt mycket! Så min fråga är om det är försent eller inte att kunna prata med den skolan jag...

   Anna SYV: Hej Adrian,du behöver inte prata med den skolan där du vill gå - utan du behöver göra Ansökan under Omvalsperioden. Läs t.ex info på gymnasieguiden.se/reportage/omval-till-gymnasiet-2019
  • Johanna 17 år

   Byte av linje, följa hjärtat eller behörigheten?

   Jag går nu på naturlinjen i åk 1 och funderar på ett byte till samhällslinjen då jag tycker att det verkar vara roligare kurser där. Är det något att rekommendera, ska man följa sitt hjärta och få roligare gymnasieår...

   Anna SYV: Hej Johanna; gör ansökan under Omval - till SA-programmet. Fortsätt nu läsa &gör ditt bästa i varje kurs du läser. När du får Antagningsbesked, kring... Läs hela svaret
  • Ali 22 år

   Måste jag få högre betyg på matte 3 än på matre 2?

   Hej. En kompis till mig sa att om jag har exempelvis betyget C på matte 2c så måste jag få B på matte 3c för att mitt meritpoäng ska höjas. Om jag får C på båda två så ändras inte mitt meritpoäng. Är det sant. Mvh

   Julia SYV: Hej Ali, om man får meritpoäng för godkänt betyg i matte 3 kan bero på olika saker... För det första så är max i merit 2,5. Har man redan max genom andra... Läs hela svaret
  • Filip 23 år

   Ersätta vissa betyg med andra?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet med för få godkända betyg. Hade för mycket F poäng. Jag har ett studiebevis då med mina betyg, men gymnasieexamen fick jag ej då, men har dock pluggat upp nu. Min fråga är denna dock; Låt säga att jag fick E i religionskunskap och sedan läser Biologi 1 på komvux,...

   Julia SYV: Hej Filip, det finns vissa Obligatoriska kurser som måste ingå i ett examensbevis. Religionskunskap 1 är t.ex en sådan obligatorisk kurs; den måste ingå. Du måste göra planering -... Läs hela svaret
  • Soumik 19 år

   Komplettering av Gymnasiearbete ?

   Hej Jag går i trean och jag har fått F i gymnasiearbete och jag vill börja studera efter sommaren. Kan jag komplettera gymnasiearbete under sommaren och sen plugga i höst?

   Saga Stockholm: Hej Soumik,om du gjorde ansökan till högskola&universitet senast 15 april - måste du komplettera din ansökan med Examensbevis senast 20 juni 2019. Examensbevis måste inkludera godkänt betyg... Läs hela svaret
  • Christina (Cina) 62 år

   Slutbetyg från Komvux i Uddevalla utan betyg av Komvux i Uddevalla?

   Jag har fått ett betyg i min hand som inte liknar något jag sett förut. SLUTBETYG utfärdat 2012-06-05 – omfattar 2327 poäng (ska vara minst 2301) Anordnare: Vuxen utbildningen i Uddevalla Nu till det jag aldrig sett förut: Alla betyg han tagit är från olika enheter Komvux Eskilstuna,...

   Anna SYV: Hej Cina,komvux brukar inte utfärda Slutbetyg eller Examensbevis om man inte läste någon kurs "hos dem", men hur man definierar "hos dem" kan vara olika; det kan t.ex finnas... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga