Lisa 31 år
  Hej. Jag har funderat en del på att läsa till beteendevetare, tyvärr så kom jag inte in på programmet då mitt resultat på högskoleprovet och mina betyg är för låga så jag tänkte fråga om man kunde bygga ihop sin egen utbildning? Om jag har förstått det hela rätt så fördjupar man sig inom psykologi, sociologi eller pedagogik så då undrar jag dels: jag har nämligen hittat en kurs på 60 hp som heter beteendevetenskaplig grundkurs då man läser de tre ämnena men räcker det som man läser då som förkunskap för att sen söka psykologi steg 2 tillexempel? eller är det bättre att läsa sociologi grundkurs, psykologi grundkurs och pedagogik grundkurs var för sig och sen läsa steg 2 och 3 inom något av ämnena? Det finns även två olika program där man i det ena läser kriminologi istället för pedagogik, hur vet man vilken av de två man ska välja? Har även hört från många håll att det är bra att läsa juridiken, om man skulle söka den som fristående kurs, hur vet man vilken man ska välja? är det också en grundkurs? och till sist också så är min dröm att jobba med någon form av psykoterapi, är detta rätt utbildning att gå då om man skulle vilja vidareutbilda sig inom det? eller kan man arbeta med någon form av terapi när man är färdig beteendevetare? Jätte tacksam för svar! Med vänliga hälsningar
  • Liselotte Jag skriver nu ett nytt svar till dig! :)
  • Anna Vi fick ett nytt svar från StudievägIedare på Iinköpings universitet, och jag skriver ett nytt svar nu.
  • Anna Jag har nu utökat mitt tidigare svar.:)

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  man kan med utbiIdning Socionom vidareutbiIda sig tiII Psykoterapeut>>

  Det finns många olika påbyggnadsutbiIdningar efter Socionomprogrammet. Jag rekommenderar därför att du kikar på just socionomprogrammet i första hand.

  Att bygga sin egen utbiIdning har sina för- och nackdeIar. Ofta är det svårare att komma in på fristående kurser än på ett program (pga högre antagningsgräns tiII de fristående kurser). Det finns inga garantier att komma in på fortsättningskurser. Då kan man "fastna", dvs läsa en eller ett par kurser och sedan inte komma in på flera kurser.

  Ang. viIken väg (via viIka kurser exakt) som är det bäst att försöka komma fram, får jag be att återkomma.

  Tips tiII dig: boka tid hos StudievägIedare på en högskoIa/universitet som du heIst viII Iäsa på - på CentraI studievägIedning och även hos StudievägIedare på just den institutionen där du viIL studera. De jobbar med de frågorna varje dag och är experter på just det området.

  Om jag får fram ett bättre svar på dinl fråga, Iovar jag att genast återkomma!

  Bästa häIsningar

  ANNA

  Du undrade också om var Beteendevetare kan arbeta. ExempeIvis - som Arbetsmiljoinspektör>> eIIer inom FöretagshäIsovården. Andra exempeI - som Arbetsförmedlare>> eIIer på personaIavdeIningen på oIika företag och organisationer. Som beteendevetare kan man också starta eget företag och/eIIer arbeta som konsuIt mot oIika företag och organisationer.

  Hej igen, vi fick svar från StudievägIedare på Iinköpings universiete, som Iyder:

  "...  vid LiU kan studenterna välja att läsa fristående kurser till en kandidatexamen. Vi har inte något beteendevetenskapligt program. De läser Beteendevetenskaplig grundkurs, BVG, som är en fristående kurs med ämnena pedagogik, psykologi och sociologi.
  Vid LiU blir man behörig till fortsättningskurser i de tre ämnena och till sitt huvudområde i något av dessa tre ämnen får man räkna 30 hp från BVG. Vill man fortsätta sina studier vid andra lärosäten är det där man bedömer behörigheten.
  Studenterna kan alltså läsa till en kandidat på 180 hp. 90 hp i ett ämne (psykologi, sociologi eller pedagogik) Resterande 90 hp är helt valfritt (30 hp från BVG räknas till detta valfria område).
  På arbetsmarknaden kallas man beteendevetare med en examen i något av ämnena. Examen utfärdas i ämnet.
  Våra studenter som vill arbeta inom det sociala fältet brukar läsa socialrätt för att få den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar. Eftersom LiU inte ger den kursen, brukar våra studenter läsa den på distans.
  En del studenter arbetar inom psykiatrin eller behandlingshem och kanske få möjlighet att arbeta med terapeutiska samtal. Efter 2 års arbetslivserfarenhet med handledning kan de söka psykoterapi 1:
  http://liu.se/utbildning/kurs/748A44?l=sv
   
  Mer om BVG: http://www.ibl.liu.se/student/bvg?l=sv
   
  Med vänlig hälsning
  Studievägledare"

  ***

  Hoppas det är intressant eIIer nyttig info (ovan), som du kan ha nytta av på något sätt.

  ANNA

  Hej igen,

  vi fick nu svar från en StudievägIedare som jobbar på högskoIenivå med just de frågor som du stäIIer, och är hennes svar:

  "När vi får så komplexa frågor så brukar vi ringa upp den presumtiva studenten för att reda ut frågor och funderingar. Du får gärna hänvisa henne/honom till oss per mejl alternativ ringa. Alla kontaktuppgifter och tider hittar du på vår sida http://www.hig.se/106.4b91ccf911ff29281258000998.html

  En sida som jag ofta hänvisar till just när det gäller frågor kring beteendevetare är SSR:s hemsida https://akademssr.se/profession/beteendevetare Dit kan de också vända sig med ytterligare frågor kring yrkesområdet."

   

  • Lisa Tack snälla du för ett jätte bra svar!
  • Anna Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  • Lisa Har kikat lite på psykoterapeut nu och det låter som en lång och krävande utbildning, jag tror tyvärr inte att jag är en person som kan lägga 10 år på en utbildning...Jag har också fått för mig att det finns något som heter samtalsterapeut. Vad är skillnaden mellan ä de två och hur går ä man tillväga för att bli det? Eller det kanske är lika lång väg att gå?
  • Julia Kika gärna på http://www.framtid.se/yrke/samtalsterapeut där det även uppges om utbiIdningar som man behöver eIIer kan skaffa sig.
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hejsan,

  jag har kontaktat en sakkunnig på området och fick svar att det är ganska så komplicerat och att det finns många olika vägar och möjligheter, och många "om och men..." och det är näst till omöjligt att beskriva alla de möjliga alternativen i ett skriftligt svar, som i så fall skulle bli en oerhört lång och svårförsåelig skriveIse. :)
  Därför hänvisar den sakkunnige dig till Studievägledare på de högskolor/universitet som ger utbildningar inom just det aktuella området - och i första hand råder hen att boka tid för enskild vägledning. Om du inte har möjlighet att åka till den högskola/universitet, går det oftast få enskild vägledning via Skype, chatt eller telefon.

  Exempel på var du kan boka enskild vägledning är: Linköpings Universitet, via epost centralstudievagledning@studc.liu.se eller du kan ringa dem på  Telefon: 013-28 58 05 /teIefontider är Måndag, onsdag och torsdag kl.14:00-15:00/.

  Hoppas detta blir till hjälp för dig!

  L. :) 
   

  Frågor och svar

  • Andersson 20 år

   Stress i skolan?

   Hej Jag går sista året på natur programmet i en skola som jag bytte till under hösten 2019. Därför hade jag ett par prövningar som jag va tvungen att göra då klassen hade läst vissa kurser jag inte hade läst. Jag pluggar dag och kväll och detta har gjort mig väldigt stressad och jag känner...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Madeleine 21 år

   Vad innebär områdesbehörighet 5/A5?

   Hej! Jag vill läsa socionomprogrammet och på behörighet står det ” Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5).” Jag har grundläggande behörighet samt samhällskunskap 1a1 & 1a2 men ska läsa upp min matte 2a till hösten. Jag undrar vad som menas med ”områdesbehörighet...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Maria 34 år

   Logistikadministratör?

   Jag har kollat en yrkesutbildning via Komvux till Logistikadministratör. Har försökt söka lite kring yrket men hittar i stort sett ingenting alls... Det jag är intresserad av att få veta är ffa hur framtidsprognosen ser ut för yrket och vad som skiljer det åt från logistiker?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Arez 16 år

   Natur och natur estet yrken ?

   Vad är det för skillnader på yrkena mellan natur och natur estet ( bild) ?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Isabelle 22 år

   Meritvärde bra betyg?

   Läser just nu tekniskt basår, visst är det så att man bara behöver klara kurserna, betyg är mindre viktigt för att kunna räkna hem meritvärden (alltså de 2,5 extra poängen) och behörigheten? Kommer komma in via...

   Daniel Larsson: hejsan, det är stor skillnad på villkor - om man läser kurserna på komvux eller på basåret på högskolenivå. på komvux kan också kurserna heta "basår"/paket av... Läs hela svaret
  • Emil 20 år

   Är komvux csn berättigat?

   Hej! Jag har tänkt läsa en kurs på komvux nu under 10 veckor, är det csn berättigat och hur ska jag gå tillväga isådannafall för att få csn?

   Daniel Larsson: Hej Emil; info om Studiemedel för studier i Sverige finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel. komvux-kurserna brukar vara CSN-berättigade, om det inte är en alldeles speciell kurs, t.ex ngn... Läs hela svaret
  • Lyla 20 år

   Betyg F på SVA3?

   Om jag har fått betyg F på SVA 3 kurs minskar det mina betyg på antagning.se hemsida? Jag har en utländsk gymnasiet betyg och har pluggat SVA 3 som prövning på Hermods. (Programmet som jag kommer att ansöka om behöver bara engelska 6 utanför...

   Julia SYV: Hej Lyla,om undervisningsspråk på det programmet som du vill komma in på är Svenska, då är du obehörig utan godkänt betyg i svenska 3, SAS 3 eller godkänt resultat från TiSUS-testet och... Läs hela svaret
  • Du är bäst 19 år

   Kommer jag in på socionom programmet eller Statsvetarprogrammet?

   Hej Syv! Jag går sista året på gymnasiet och funderar på att plugga Socionom-programmet eller Statsvetarprogrammet i framtiden. Då jag är otroligt intresserad av främst mänskliga rättigheter men även politik, relationer och sociologi. Dock blir jag lite orolig om jag har en chans att komma in...

   Mikael SYV: Hej på dig! gör HÖGSKOLEPROVET. du kan anmäla dig nu och fram till 3 febr 2020 (till HP som äger rum 4 april 2020). Med resultatet från HP prövas... Läs hela svaret
  • Josefine 20 år

   Polisiärt arbete?

   Hej Är intresserad av att jobba som kriminaltekniker forensiker eller IT-forensiker Har tagit studenten och gick ekonomi juridik Vart ska jag börja leta för att få jobb inom dessa och vilka utbildningar ska jag ta för att nå dem olika jobben?

   Milla SYV: Hej Josefine;kika gärna på avsnitten UTBILDNING i yrkespresentationerna:KriminalteknikerFörensikerIT-forensiker
  • Ruvini 15 år

   Engelska modersmål i gymnasiet?

   Jag läser just nu engelska modersmål i nian. Jag vet att man kan läsa vissa modersmål och moderna språk. Kan jag läsa engelska modersmål som ett modernt språk och i så fall få meritpoång?

   Milla SYV: Tror, tyvärr, inte det.Du kan få läsa Modersmål 1, 2 och aktiv tvåspråkighet (engelska) - det är kurser på gymnasiet inom ämnet MODERSMÅL.För övrigt, är... Läs hela svaret
  • Laila 52 år

   Om jag gått social service?

   Om jag gått gymnasieutbildning social Service och är gruppledarutbildad inom vård och omsorg. Vad behöver jag plugga för att bli undersköterska? Vad behöver jag plugga för att bli sjuksköterska?

   Milla SYV: Hej Laila,Undersköterska är i Sverige ( i alla fall ännu - jan 2020 ) ett av de många icke-reglerade yrken: arbetsgivare får anställa precis vem de själva vill;och med vilken tidigare utbildning... Läs hela svaret
  • Ellinor 16 år

   Kan man bli elektriker efter el och energi-data och kommunikation?

   Det finns två gymnasieskolor där jag bor som erbjuder el o energi. Ena erbjuder elteknik, den andra dator o kommunikation. Jag velar mellan vilken inriktning jag ska välja. Det lutar åt data. Men om jag skulle ändra mig under gymnasietiden. Jag vet att man inte blir...

   Milla SYV: Hej Ellinor; om du "velar" mellan två gymnasiala utbildningar, där en av dem är EE/Elteknik - då vill jag råda dig välja just EE/Elteknik; detta för att... Läs hela svaret
  • Kerstin 66 år

   Ang sjuksköteskeutbildningen?

   Min dotter utbildar sig till sjuksköterska på distans, eftersom hon bor i Piteå och har småbarn. och kan alltså inte bo någon annanstans än hemma? Det sägs av universitetet i Luleå att studenten ska kunna kontakta en lärare och få...

   Milla SYV: Hej Kerstin,är det den här utbildningen Röntgensjuksköterskeprogrammet som din dotter läser på Luleå tekniska högskola? Om inte - vilken utbildning läser hon?Som allmän... Läs hela svaret
  • Leyan 16 år

   Frågor om stockholms idrottsgymnasium?

   Hej,jag är intresserad av stockholms idrottsgymnasie men undrar om man måste vara ett proffs eller om kan börja som en nybörjare o utveckla sig därifrån? Jag är inte ett ett proffs på idrott och går inte på någon speciell sport men...

   Milla SYV: Hej! är det den här skolan som du vill läsa på? I så fall vill jag råda dig besöka den på Öppet hus 30 jan 2020 klockan 18.00 till 20.00 (det är om ca en vecka) och... Läs hela svaret
  • Ann 50 år

   På väg att flytta- optimera antagningen till gymnasiet?

   Anta att en person bor i Umeå och går ut nian 9 juni, men ngn gång därefter flyttar till Stockholm för att gå på ett gymnasium. När behöver man vara skriven i Stockholm för att det ska främja chansen att bli antagen i gymnasiet i...

   Anna SYV: Hej Ann,fristående gymnaseiskolor tar in alla på samma villkor: alla som söker konkurrerar med sina betyg, oavsett vilken kommun man är skriven i.Kommunala gymnasieskolor tar in... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga