Felix 20 år
  Hej,

  Jag funderar eventuellt på att söka universitet nu så att jag kommer in till våren. Mitt problem är dock att jag inte vet hur jag bör tänka när jag ska välja vad jag ska söka. Jag vet inte vad jag vill blir och jag känner en stor risk att välja fel.

  Vad gäller studieort, skulle jag föredra att bo och plugga i Lund, då det ligger nära både hem och till Köpenhamn. Dessutom känner jag flera som bor i där och Lund verkar vara en bra studentstad.

  Vad gäller mina intressen så är jag väldigt intresserad av musik, politik, media, nyheter, och människor. Musik vill jag dock behålla som fritidsintresse och är inget jag vill jobba med.

  När det kommer till yrken så har jag funderat på bland annat journalistik och reklam&PR. Det känns dock som att arbetsmarknaden ser väldigt dyster ut inom de områdena. Jag har även funderat på utbildningar inom internationella relationer, men vet inte riktigt vad jag kan bli efter det.

  Jag kan tänka mig att utbilda mig till lärare. I så fall skulle jag vilja undervisa i SO-ämnen eller juridik&ekonomi. Jag vill dock inte vara fast i att bara vara lärare, utan jag skulle i så fall vilja utbilda mig till något annat också, men även ha möjlighet att undervisa.

  Mitt meritvärde är helt okej; 20.04 om jag har räknat rätt, med meritkurser som Tyska 4 och Engelska 7 inräknat. Jag kommer skriva Högskoleprovet nu på våren och siktar på att få runt 1.5.

  Min fråga är hur jag bör tänka och vad jag kan söka, sett till mina intressen, förutsättningar och önskan om studieort. Vissa saker kan jag ju utesluta: Jag kommer aldrig bli veterinär, snickare eller fotbollsspelare. Men i övrigt har jag många intressen och det som är viktigt för mig är variation i arbetslivet och många lärdomar och erfarenheter.

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Felix,
  du som fortfarande är rätt ung, 20 år, kanske kan jobba ett tag först - för att skaffa dig mer livserfarenhet och studera senare (i alla fall vad gäller de formella studier, för att självstudier kan man bedriva när som...).
  ****
  Men om du vill redan nu ansöka om en studieplats, då är frågan: måste det tvunget vara på högskolenivå? för att det finns studier i många andra studierformer, se ex. utb inom yrkeshögskola:
  https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/foretagssaljare-b2b-lund-hermods
  https://www.yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/javautvecklare-teknikhogskolan-lund
  och det finns även studier på distans inom yrkeshögskola - ex. https://www.yhguiden.se/utbildning/salj-marknadshogskolan/digital-conversion-manager
  https://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/digital-kommunikator-i-sociala-medier-nackademin-stockholm-distans
  https://www.yhguiden.se/utbildning/centrum-foer-utveckling-och-laerande-cul/integrationspedagog-hudiksvall
  https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/studiehandledare-campus-nykoping

  Om det är just högskolestudier (på Lunds Universitet) som du är intresserad av - så finns det i den här listan på lärosätenas gemensam sida >> ca 300 kurser och program som startar på Lunds Universitet till hösten (jag sorterade bort de utbildningar som kräver tidigare högskolestudier), så kika gärna närmare på de kurser och program och välj några som är av intresse för dig.
  Du kan söka upp till 12 alternativ inom högskola/universitet
  och
  samtidigt ett obegränsat antal olika yrkeshögskoleutbilndingar
  samt
  samtidigt även söka till andra skolformer, som t.ex folkhögskola eller KKU.

  • Felix

   Hej Milla, tack för ditt svar.

   Jobbar är vad jag gör nu och det är absolut inget jag utesluter att göra ett år till. Jag vill dock ändå söka in till universitet för att senare eventuellt tacka nej om jag skulle vilja jobba vidare ett år. Jag är lite rädd att jag ska fastna och aldrig komma igång med mina studier och jag vet ju att jag vill plugga förr elelr senare, bara inte vad. Det jag ska söka nu är ju till universitet. Jag har även haft tankar på att läsa musik en eller två terminer på folkhögskola, men den ansökan öppnar senare och det känns dumt att inte ansöka högskola nu när ansökan är öppen.

   Jag tycker dock det är väldigt svårt att veta vad jag ska välja. Det finns så himla mycket att välja på och jag vet inte ens i vilken ända jag ska börja kolla. Jag hade behövt förslag på yrken och utbildningar som ligger i linje med mina intressen och mina förutsättningar, så att jag har någonting att utgå ifrån.

   Tack.

  • Anna Hitta intressanta för dig yrken på www.framtid.se och där brukar det även stå vilken utbildning som krävs eller rekommenderas. Ett annat sätt är att du på www.studera.nu eller www.antagning.se sorterar fram utb just på det lärosäte där du vill läsa och genom uteslutningsmetoden hittar de utb., som du vill söka.
  • Felix Hej, Anna tack för ditt svar. Jag tänkte dock mer om du kunde förse mig med några konkreta förslag så att jag har nåt att utgå från. Har varit inne på sajterna du nämner men det är ju så mycket och jag vet inte verkligen inte vart jag ska börja.
  • Julia Kika gärna på https://www.framtid.se/bloggar/navigera-i-yrkesdjungeln-hur-gor-man - varje yrkesnamn i texten är en klickbar länk. Lycka till i Framtiden!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Linnea 20 år

   Hur påverkar extra kurser från Komvux?

   Hej, hur påverkar extra kurser från Komvux mina poäng från mitt gymnasieprogram som jag den ska söka in med till universitete eller högskola? Kan extra kurser för behörighet sänka och höja mitt betygssnitt?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Linnea 17 år

   Lärare satt felaktigt betyg vad ska jag göra?

   Hej, när jag gick ut 9an så blev jag aldrig godkänd i engelska så började på IM för att plugga upp min engelska och bli godkänd. Min lärare jag fick var väldigt omotiverad och det känndes som att hon inte ens ville vara där eller...

   Anna SYV: Vi hoppas du kommer in på programinriktat val; annars så kanske Yrkesintroduktion kan vara en utbildning för dig.
  • Felicia 21 år

   Vilken av dessa yrken passar bäst när man är introvert?

   Jag är introvert och blir trött av för mycket social kontakt, vilket är ett skäl till att jag ibland tvivlar på mitt yrkesval som socionom. Jag arbetar just nu som socialsekreterare på ekonomiskt bistånd (sommarvikariat) och även om det ger mig möjligheten att sitta ganska mycket ensam på mitt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Helst 17 år

   Plugga vidare men hur?

   Hej! Skulle uppskatta all hjälp och råd vi får. Jag frågar åt en väldig nära bekants vägnar. Om en person med invandrarbakgrund inklusive 10 års erfarenhet av livsmedelsbutik (i Sverige) vill börja plugga och förhoppnings få arbete i ett annat yrke går detta? Vi pratar om en person utan betyg...

   Anna SYV: Yrkesutbildning på komvux ligger ofta på gymnasial nivå; man måste därför ha kunskaper i svenska, i första hand, motsvarande godkänt i åk9; från kraven i eng och matte kan man... Läs hela svaret
  • Abdullah 19 år

   Vad är programinrikatat val mot vård-och omsorg för något?

   Min kompis ville söka till vård och omsorg programmet på gymnasiet. Som första val hade hon programinriktad val mot vård och omsorg, vilket har hon kommit in på. Hon har tackat ja till första valet, men i efterhand läste jag på nätet att program riktad val mot vård och omsorg är för de som inte...

   Anna SYV: Det är fel att anta en elev som är behörig till nationella program - till  Programinriktat val
  • Felicia 21 år

   Är det lättast att få jobb som ekonom, jurist eller systemvetare?

   Är det som det ser ut just nu, och på fem års sikt enligt prognoser lättast att få jobb som ekonom, jurist eller systemvetare? Kan någon av dessa yrkens arbetsmarknad försämras av datoriseringen/automatiseringen till viss del enligt prognos?

   Julia SYV: Hej felicia, för ekonomer och jurister - är det balans på den svenska arbetsmarknaden; för systemutvecklare - goda möjligheter på arbetsmarknaden. Av de tre... Läs hela svaret
  • Linnea 20 år

   Hur påverkar kurser från Komvux mina poäng?

   Hej, jag ska läsa extra fysik, kemi oxh matte på komvux för att få behörighet till ett program på KTH. Hur påverkar de extra kurserna mitt betygssnitt som jag söker in med? Har hört att extra kurser som man kompletterar med kan både höja och sänka betygssnittet.

   Anna SYV: Ja, du kan både höja och sänka ditt jämförelsetal (betygssnitt) eftersom kurser från komvux som krävs för behörighet, kommer räknas in. Försök få så höga betyg som möjligt.
  • Lina 24 år

   Vad ska jag jobba med?

   Hej! Jag har nyligen blivit klar med min kandidat och är nu väldigt osäker på vad jag ska göra. Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig genom att ge exempel på yrken inom de områden jag är intresserad av? * Jag har en kandidatexamen i psykologi och beteendevetenskap * Jag vill jobba...

   Julia SYV: Hej Lina, det första jag tänker på är FN-jobb och Internationell samordnare; och med tanke på att du vill jobba Internationellt - även Konsulassistent.Med tanke på att du är intresserad av... Läs hela svaret
  • Felicia 21 år

   VFU-platsens betydelse för framtidens chanser (socionomprogrammet) ?

   Hej! Jag studerar socionomprogrammet och ska börja min femte termin till hösten. Jag har ett dilemma att jag ångrar mitt val av praktikplats, så pass mycket att jag funderar på att ta ett studieuppehåll på 1 år. Jag ville verkligen ha praktik som enhetschef eftersom jag vill bli chef i...

   Julia SYV: Hej Felicia,jag råder dig ta kontakt med studierektor på din utbildning; du borde inte behöva ansöka om studieuppehåll endast pga du ej får byta praktikplats;... Läs hela svaret
  • Anders 28 år

   vad finns det för självständiga jobb med mindre social kontakt?

   hej. Jag har tänkt börja plugga och jobbar just nu som undersköterska. är lite trött på kontakt med så mycket människor och skulle vilja plugga till något där det är lite mindre kontakt med människor i jobbet. alla jobb innebär ju kontakt med människor men jag skulle vilja plugga till ett jobb...

   Julia SYV: Hej Anders,  här är listan som jag kom på just nu:Distributör (dela ut morgontidningar) - man jobbar på natten/tidig morgon t.ex mellan kl.3 och... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Hur söker jag till socialpedagog?

   Hej! Jag tog studenten i juni, och har ett tag nu velat studera till socialpedagog, då jag vill jobba med barn och unga. Men hur söker man till detta? Jag bor i Uppsala och undrar vad den enklaste vägen för mig är att kunna studera detta, utan att behöva flytta långt härifrån (kan dock tänka...

   Julia SYV: Hej Sara, det finns många olika utbildningar till Socialpedagog; de finns inom olika skolformer. För att kunna få jobb som socialpedagog kan man antingen läsa en Folkhögskoleutbildning... Läs hela svaret
  • Andreas 17 år

   Utökade kurser och betyg?

   Hej! Jag ska börja ÅK 2 på ekonomiprogrammet och har börjat titta på universitetet som jag vill studera på. Jag har kommit fram till Handelshögskolan i Stockholm. Det har varit ett extremt stort söktryck de senaste åren och man måste nästan ha A i allt för att komma in på Business and...

   Julia SYV: Hej Andreas, ta gärna en titt på den generella programplanen för EK - och längst ner hur programstrukturen måste se ut för att uppnå kraven för examensbevis.  Ditt första... Läs hela svaret
  • H 26 år

   Motsvarighet - gymnasiekurser i Finland?

   Hej! Jag studerar vid universitet i Sverige, men tänkte byta till ett annat ämne. Min tidigare utbildning från Finland som jag kommit in på universitetet här i Sverige med är yrkesskola samt enstaka gymnasiekurser från Finland för att komplettera...

   Julia SYV: Hej H,innehåll i den svenska gymnasiekursen matematik 3 kan du se på Matteboken.se/lektioner/matte-3  
  • Ellen 21 år

   vad är skillnaden?

   Hej! Är väldigt sugen på att plugga till kriminolog och gick in och tittade lite på Malmös universitets hemsida och där hittade jag både kurser som ”Kriminologi grundkurs” och ”kriminologi fortsättningskurs” som var på 30 hp om jag inte minns helt fel. Men så fanns där också...

   Julia SYV: Hej Ellen,Ett program består av ett antal kurser. Ett program á 180 högskolepoäng består av kurser som man läser på heltid på 3 år, sex terminer. En kurs á 30 hp... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Börja på modersmål i gymnasiet?

   Hej! Jag vill börja läsa modersmål i gymnasiet, (börjar gymnasiet i höst), men har inte läst modersmål i grundskolan pga det var fullt. Så min fråga finns det fortforande chans att läsa modersmål i gymnasiet trots att man inte har...

   Julia SYV: Hej Sara,du har vissa rättigheter vad gäller läsa modersmål. Det låter märkligt att du ej fick läsa på grundskolan pga det var "fullt". Om du har ett annat modersmål... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga