Dylan 17 år
  Hej, jag kommer läsa engelska 7 som kommer ge 1 meritpoäng, kommer meritpoängen sättas efter andra betyg är adderade eller hur kommer det vara?

  Exempel 1: 3 år har gått och jag har 15 poäng, kommer engelska 7 ge mig 16 + poängen i engelskan.

  Exempel 2: Jag kommer få merit poängen på det sista året, så om jag har 15 på det första, 15 på andra, kommer jag få 16 på den sista?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Dylan,
  om meritpoäng för dig med Examensbevis - var god läs på gymnasieguiden.se/informeras/merit

  Kort förlaring:
  man räknar snittet på alla betyg som ska räknas in - så får man fram Jmf, jämförelsetal (där ingår också betyg i eng7 bland de betyg vars "snitt" räknas fram).
  Sedan plussar man på meritpoängen till Jmf och får fram meritvärde. Det är med meritvärdet som man konkurrerar om plats på svenska högskole- och universitetsutbildningar.

  Exempel nr.1
  om du har alla E betyg i ditt examensbevis, blir Jmf 10.0
  om du endast har eng 7 som kurs som ger dig meritpoäng - får du då meritvärde: 10.0 + 1.0 = 11.0
  *********
  om du har max meritpoäng (2,5) blir i exemplet - ovan - meritvärde 12,5 i stället (fortfarande har man alla E-betyg). Det är endast godkända betyg i kurser som ger meritpoäng; får man F betyg, ger inte kursen meritpoäng i så fall.

  Exempel nr.2
  om du har alla C betyg i ditt examensbevis, men A betyg i Engelska 7 - blir då ditt jämförelsetal /snittet av betygen/ 15,2 och till det läggs det till Meritpoängen; då blir meritvärde 16.2 i så fall.
  Men om du vid alla andra betyg C har E betyg i eng 7 - då blir snittet 14,8 och till snittet (Jmf) plussar man på meritpoängen; då blir meritvärde 15,8.
  Du vinner, alltså, på att ha högre betyg i alla kurser, inklusive de kurser som ger Meritpoäng.

  Frågor och svar taggade med '#svenska #betyg #svenskasomandraspråk #sva #gymnasium' (2 st.)

  • Ayub 16 år

   Kan SvA påverka jobb?

   Jag har nyligen börjat i gymnasiet och hört av många vänner att SvA kan påverka om man får jobb eller kommer in i högskola. Det sägs att vanlig Sv ger bättre jobb eller högre chans att hamna i bra högskolor. Så jag undrar om det är sant och borde jag byta? OBS! Jag har bott i Sverige hela...

   Anna SYV: Hej;svenska och svenska som andraspråk /SAS/ är helt jämställda - vad gäller söka till eftergymnasiala utbildningar. man söker till högskola/universitet med en "siffra" och det är ingen som... Läs hela svaret
  • Aydo 20 år

   Får man ersätta betyg i Svenska med SvA?

   Förra året läste jag Svenska 1, men i år läser jag Svenska som andraspråk 2. Är det tillåtet att göra en prövning i Svenska som andraspråk 2 (kursen som jag egentligen borde ha läst förra året), för att på så sätt kunna ersätta betyget jag fått i Svenska 1 men det jag får i Svenska som...

   Anna SYV: Ja, Aydo! Det är tillåtet att ha Svenska som andraspråk betyg i stället för betyg i "svenska". Om du får betyg i SAS (svenska som andraspråk) 1, kan du ha det betyget som "ett... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga