Adrian 19 år

  Hej eftersom jag går på el och energiprogrammet och vill läsa annat på högskola så vill jag läsa andra kurser på komvux för att få behöriget till det programmet jag vill söka till, dock är mitt snittbetyg 11,52 just nu i gymnasiet.


  Om jag läser 10 100p ämnen på komvux och får bra betyg i dom och behöriget till det programmet jag vill söka till, då får jag ju 3500p.. Kan man välja vilka betyg man vill söka in till på högskola? så kan jag byta ut 10 gymnasiebetyg där jag fick E till 10 komvux betyg där jag fick C i andra ämnen? då blir det ju fortfarande 2500p? då höjs väl snittbetyget samtidigt också? eller hur funkar det?

  • Julia Ännu ett alternativ för dig är att söka till en Allmän linje för en folkhögskola. Du tar med dig dina KUNSKAPER /inte betyg/ och kan få ett Omdöme om både Grundläggande & Särskild behörighet från en folkhögskola. Med Omdöme från en folkhögskola söker du i BF-urvalsgruppen - till högskoleutbildningar.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Det är rätt komplicerat och Beror delvis också på om du får examensbevis eller studiebevis på gymnasiet ... oavsett vilket, så är det troligtvis så att komvux kommer inte bereda plats på kurser i vilka du redan har godkända betyg. Ex om du redan har godkända betyg i svenska 1 och engelska 5 så tas de betygen in i examensbevis från komvux. Kanske kan du göra prövningar i de kurserna där du har godkända betyg och kan i så fall ta in de högre betygen in i examensbevis från komvux. 

   

  Komvux uppgift är att Försöka ge Behörighet till högre studier dvs betyget E räcker, och tyvärr inte att se till att man har tillräckligt höga betyg för att faktiskt Komma in. Råd: gör högskoleprovet så många ggr du hinner och har råd!

  Kan om du vill beskriva de olika situationerna men det blir ett lååååååångt svar. Bra om du kan svara Exakt vilka kurser som krävs för Särskild behörighet för din högskoleutbildning.

  • Adrian Grundläggande behörighet samt Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 sen andra programmet Matematik 2a alt 2b alt 2c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2
  • Julia Det är alltså Samma Särskild behörighet till "dina" två högskoleutbildningar.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  På EE - se programplan för EE>> - läser man för lite Samhällskunskap (såvida du inte tog en valbar kurs Samhällskunskap 1a2...) - har du endast läst samhällsk.1a1, behöver du komplettera med sk1a2 (en liten kurs som kan på heltid läsas på 2,5 veckor). 
  Man läser också för lite matematik, såvida du inte tod en valbar kurs matematik 2a. 

  För Grundläggande behörighet behöver du godkända betyg i svenska 2, 3 och i engelska 6 - kommer du att få de betygen på gymnasiet? Om inte - måste du komplettera även med dem.

  *************
  Ang. vilka betyg man "söker med" till en högskoleutbildning
  I ditt fall kan flera olika situationer uppstå...

  Om du får Examensbevis - och är behörig till dina högskoleutbildningar (vilket du mycket väl kan bli om du valde att läsa kurser för Grundläggande behörighet + samhällskunskap 1a2 och matte 2a) - kan du direkt söka till högskola. Konkurrera om utbildningsplats kan du bl.a med resultatet av Högskoleprovet.

  Om du får Studiebevis dvs ej uppnår kraven för Examensbevis (ex. om du får F i gymnasiearbete eller för många F, för övrigt...) måste du komplettera på komvux. Du gör i så fall planering mot Examensbevis på komvux. Exakt vilka kurser som kommer ingå i Examensbevis på komvux, får du komma överenes med syv på komvux i din kommun - där du är folkbokförd. 
  Betyg i idrott och hälsa 1 får ej ingå i examensbevis från komvux; så det betyget kommer du att "tappa". Det är friare kurssammansättning i examensbevis på komvux, jämfört med gymnasiet. 
  **************
  Om du får examensbevis från gymnasiet men ej är behörig, ex. du saknar samhällskunskap 1a2 och/eller matematik 2 och/eller svenska 3 och/eller engelska 6... - kommer du på komvux få erbjudande att endast komplettera med de kurser som saknas för att du ska bli behörig; komvux brukar inte ge möjlighet att läsa om redan godkända kurser (för att det kostar pengar och komvux har begränsat budget). I så fall räknas meritvärde så här - alla kurser från ditt Examensbevis från gymnasiet, förutom GA,gymnasiearbete - räknas in + de kurser som krävs för särskild behörighet + de kurser som ger meritpoäng (dvs engelska 7, matematik 3 och högre kurser i matematik och/eller moderna språk 3 och 4 - för att inga andra kurser ger meritpoäng om man har Examensbevis).

  Ang. ditt förslag om att söka med 3500 poäng - så blir det troligtvis inte aktuellt. detta för att - förutom 2300 eller 2400 poäng (examensbevis från Komvux respektive exam.bevis från gymnasiet) räknas det endast de kurser in, som antingen krävs för särskild behörighet eller som ger meritpoäng. 
  Om du i ditt examensbevis från gymnasiet saknar både svenska 2, 3 och eng 6 samt samhällskunskap 1a2 och matte 2 - så är det 450 poäng "extra-kurser" som du behöver läsa... sedan om du även läser engelska 7 och matematik 3 och 4 samt moderna språk 3 och 4 - är det kurser á 500 poäng... tillsammans med dina 2400 poäng från examensbeviset + 450 p. + 500 p - kommer du upp till 3350 poäng (och det är "högt räknat"). Att räkna med fler poäng ger inga fördelar. Det är ju högre genomsnitts-betyg du behöver för att få högre meritvärde + så många Meritpoäng du kan få. Max antal meritpoäng man kan ha är 2.5 och ingen kan få fler. Hänvisning: gymnasieguiden.se/informeras/merit.

  För att få högre meritvärde (jämförelsetal*** + meritpoängen) är det fördelaktigt att räkna in så få betyg som möjligt (endast de som Måste räknas in + de kurser som är betygsatta med Högre betyg av de valbara kurserna) + ha max antal meritpoäng.
  *** - Jämförelsetal är "snittbetyg" dvs genomsnitt av alla de betyg som räknas in.

  • Adrian Tack för svaret, fattar nu. Men som du sa hade jag valt Högskoleförberedande ämnen så jag saknar bara behörigheten till programmen, är det värt att gå komvux och få behöriget samtidigt som man gör högskoleprov, och kommer in genom den?
  • Milla Ja, du tänker rätt, tycker jag! Lycka till!

  Frågor och svar

  • Caroline 22 år

   Vad behövs för att läsa konstnärligt kandidatprogram i design?

   Jag är intresserad av att läsa konstnärligt kandidatprogram i design (180hp) och jag undrar vad jag behöver för betyg för att ha så bra chans som möjligt för att komma in. Vilka ämnen i gymnasiet bör jag ha läst och var ligger genomsnittet på betyg i respektive ämne som behövs för att komma in?...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alex 19 år

   Hur tentar man av moderna språk steg 4?

   Hej, har gått spanska i hela grundskolan och även spanska 3 i ettan på gymnasiet. Nu i trean valde jag spanska 4 som individuellt val men insåg redan efter ett par veckor att det var ganska lätt (har spanska som modersmål). Funderar helt enkelt om och hur man går tillväga för att tenta av kursen...

   Anna SYV: Hej Alex,du har inte rätt att "tenta av" en kurs - "bara för" att du har lätt för kursen; detta gäller alla elever på gymnasiet, att rättighet att göra prövning finns i 2... Läs hela svaret
  • Lina 24 år

   Assisterande psykolog i Sverige?

   Hej! Jag pluggar i England och läser ett kandidatprogram i psykologi. I framtiden vill jag söka till en Doctorate of clinical psychology i England (motsvarande psykologprogrammet i Sverige), men för att komma in på det behöver man erfarenhet av att jobba som "assistant psychologist". Min...

   Anna SYV: Hej Lina,kan det du söker beskrivas i Sverige som PTP-psykolog, tro?Vi har ingen expert på just det område som din fråga handlar om, men vi ska göra vårt bästa för att finna svar att ge dig.
  • Emma 24 år

   Jag vill jobba med djur, vad har jag för alternativ?

   Hej! Jag är väldigt intresserad för att arbete med djur, dock vet jag inte vilken utbildning eller kurser som man bör läsa. Jag har inte höga betyg för kunna läsa vilket program som helst. Jag vill helst plugga i Malmö/Lund. Jag är öppen för det mesta, allt från djurmassör till djurskötare!

   Anna SYV: Hej Emma,kika gärna på många olika yrken: inom Naturbruk >> ligger yrken där man jobbar med friska djur; och yrken där man jobbar med behanling av djur - ligger inom... Läs hela svaret
  • Kasper 20 år

   Extra meritpoäng?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet förra året och gick teknikprogrammet där jag tyvärr struntade i att läsa vidare på samma språk som jag läst under högstadiet. På grund av det så gick jag ju miste om de extra meritpoängen man får den vägen så jag undrar om det finns nåt sätt att läsa det språket nu i...

   Anna SYV: Hej Kasper,hör med komvux i den kommunen där du är folkbokförd; det är där du söker läsa Moderna språk för att få meritpoäng. Om komvux i din kommun ej kan erbjuda just det... Läs hela svaret
  • Felicia 22 år

   Fortsätta som beteendevetare eller byta till personalvetare?

   Hej! jag läser andra terminen på beteendevetarprogrammet i Västerås. Min tanke är att jag vill jobba med rekrytering, personal och organisation och allt det som en personalvetare gör egentligen. Jag började läsa beteendevetarutbildningen då det...

   Anna SYV: Hej Felicia,då yrken inom ditt område inte är "reglerade" och arbetsgivare bestämmer fritt vem som får anställning, är det rätt svårt att ge klara... Läs hela svaret
  • Karin 19 år

   Läsa upp naturkunskap 2 innan hösten?

   Hej! Jag läser just nu tredje året på samhällsprogrammet på gymnasiet och planerar att plugga vidare på högskolan nu i höst. Men utbildningen som jag blivit intresserad kräver naturkunskap 2- vilket jag inte läst. Min fråga är: är det möjligt för mig att läsa upp naturkunskap 2 i efterhand...

   Anna SYV: hejsan! naturkunskap 2 är en kurs på 100 p och läses därför på heltid på fem veckor. Sista kompletteringsdag inför ansökan till högskolestudier till hösten 2019... Läs hela svaret
  • A 34 år

   Studier efter långtidssjukskriven?

   Har man någon rätt till stöd/anpassning på en yrkesutbildning som kroniskt sjuk. Om omskolning krävs efter utförsäkring från försäkringskassan. Omställningen som blir att gå från långtidssjukskriven till heltidsstudier är ganska stor, särskilt också med tanke på LIA-perioder. Kan det tas hänsyn...

   Anna SYV: Hej A,jag gissar på att din fråga gäller yrkeshögskoleutbildningar; i så fall var god se info på yrkeshogskolan.se/Om-yrkeshogskolan/Pedagogiskt-stod-och-tillganglighetUtbildningsanordnare... Läs hela svaret
  • Anton 19 år

   Kan jag söka till både dansk och svensk utbildning samtidigt?

   Det jag menar med frågan är, kan jag ex söka till ett danskt läkarprogram via optagelse.dk och ett svenskt läkarprogram via antagning.se och på så sätt ha ”två” förstahandsval, ett i Danmark och ett i Sverige? Så om jag kommer in på båda kan jag sedan välja vilket av dem jag vill gå på, till...

   Anna SYV: Hej Anton,jag tror inte Antagning.se och Optagelse.dk samordnar sin antagning; så vitt jag vet så går det bra att göra som du skriver om i din fråga. Lycka till!ANNA
  • Linda 22 år

   Vilka jobb har hög lön och bra löneutveckling?

   Kan ni ge tips på jobb som ger en bra löneutveckling gärna med hög lön både i Sverige och internationellt.

   Anna SYV: Hej Linda, vad "hög lön" och "bra löneutveckling" är - kan man ha väldigt olika åsikter om. Vi kan inte ge några garantier inför framtiden; och vi kan inte heller... Läs hela svaret
  • Andreas 16 år

   Har ingen underskrift från syv vad ska jag göra?

   Jag har ingen under skirft ifrån syv och det skulle lämnas in 2019-02-08 altså när jag skirver detta vad ska jag göra?

   Anna SYV: Hej Andreas,om "det" skulle lämnas in 8 febr. och det är 18 febr, idag, dvs 10 dagar senare - då kanske det inte spelar någon roll om det blir ännu en dag senare. Prata imorgon med... Läs hela svaret
  • S 22 år

   Hur räknas det nya betyget in i meritvärdet efter en prövning?

   Hej, Jag ska göra en prövning i Svenska 1 via gymnasiet. Jag har läst Svenska 1 med godkänt betyg när jag gick på gymnasiet. Jag har alltså redan tagit min gymnasieexamen och gör denna prövning för att höja mitt meritvärde. Nu till min fråga: När jag har fått ett betyg på min prövning i...

   Anna SYV: hej, om betyget i Svenska 1 blir högre än det betyget som du redan har i samma kurs, då kommer det nya betyget räknas in i stället för det gamla betyget; annars... Läs hela svaret
  • Håkan 41 år

   Söka gymnasium?

   Hej! Min son går år 1 på Yrkesgymnasiet i Huddinge. Han vill söka nytt gymnasium (i Stockholm) och byta program till nästa termin (börja om från år 1). Jag såg att sista ansökningsdagen är idag. Min fråga är; Hur/var gör vi ansökningen? Med vänlig hälsning Håkan

   Anna SYV: Hej Håkan,det är OK att göra ansökan under Omvalsperioden, dvs senare på våren. Din son måste få inloggningsuppgifter från gymnasieantagningen-stockholms-lan och det är mycket tveksamt... Läs hela svaret
  • Linda 37 år

   Räkna ut slutbetyg från år 2001?

   Fråga: Hej! Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2001. Jag har alltså betygen IG-MVG. Men kurspoängen varierar mycket och kan vara från 20-130 poäng. Jag försöker räkna ut mitt slutbetyg men förstår inte hur jag ska göra. På hjälpsidor om detta verkar det som man ska ha kurspoäng på 50 eller...

   Anna SYV: Hejsan,akademiska poäng räknas inte in, när du ska söka till sjuksköterskeutbildningen. När du kom in på den akademiska utbildningen förut, fick du av Antagning.se uträknat ditt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga