Adrian 18 år

  Hej eftersom jag går på el och energiprogrammet och vill läsa annat på högskola så vill jag läsa andra kurser på komvux för att få behöriget till det programmet jag vill söka till, dock är mitt snittbetyg 11,52 just nu i gymnasiet.


  Om jag läser 10 100p ämnen på komvux och får bra betyg i dom och behöriget till det programmet jag vill söka till, då får jag ju 3500p.. Kan man välja vilka betyg man vill söka in till på högskola? så kan jag byta ut 10 gymnasiebetyg där jag fick E till 10 komvux betyg där jag fick C i andra ämnen? då blir det ju fortfarande 2500p? då höjs väl snittbetyget samtidigt också? eller hur funkar det?

  • Julia Ännu ett alternativ för dig är att söka till en Allmän linje för en folkhögskola. Du tar med dig dina KUNSKAPER /inte betyg/ och kan få ett Omdöme om både Grundläggande & Särskild behörighet från en folkhögskola. Med Omdöme från en folkhögskola söker du i BF-urvalsgruppen - till högskoleutbildningar.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Det är rätt komplicerat och Beror delvis också på om du får examensbevis eller studiebevis på gymnasiet ... oavsett vilket, så är det troligtvis så att komvux kommer inte bereda plats på kurser i vilka du redan har godkända betyg. Ex om du redan har godkända betyg i svenska 1 och engelska 5 så tas de betygen in i examensbevis från komvux. Kanske kan du göra prövningar i de kurserna där du har godkända betyg och kan i så fall ta in de högre betygen in i examensbevis från komvux. 

   

  Komvux uppgift är att Försöka ge Behörighet till högre studier dvs betyget E räcker, och tyvärr inte att se till att man har tillräckligt höga betyg för att faktiskt Komma in. Råd: gör högskoleprovet så många ggr du hinner och har råd!

  Kan om du vill beskriva de olika situationerna men det blir ett lååååååångt svar. Bra om du kan svara Exakt vilka kurser som krävs för Särskild behörighet för din högskoleutbildning.

  • Adrian Grundläggande behörighet samt Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 sen andra programmet Matematik 2a alt 2b alt 2c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2
  • Julia Det är alltså Samma Särskild behörighet till "dina" två högskoleutbildningar.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  På EE - se programplan för EE>> - läser man för lite Samhällskunskap (såvida du inte tog en valbar kurs Samhällskunskap 1a2...) - har du endast läst samhällsk.1a1, behöver du komplettera med sk1a2 (en liten kurs som kan på heltid läsas på 2,5 veckor). 
  Man läser också för lite matematik, såvida du inte tod en valbar kurs matematik 2a. 

  För Grundläggande behörighet behöver du godkända betyg i svenska 2, 3 och i engelska 6 - kommer du att få de betygen på gymnasiet? Om inte - måste du komplettera även med dem.

  *************
  Ang. vilka betyg man "söker med" till en högskoleutbildning
  I ditt fall kan flera olika situationer uppstå...

  Om du får Examensbevis - och är behörig till dina högskoleutbildningar (vilket du mycket väl kan bli om du valde att läsa kurser för Grundläggande behörighet + samhällskunskap 1a2 och matte 2a) - kan du direkt söka till högskola. Konkurrera om utbildningsplats kan du bl.a med resultatet av Högskoleprovet.

  Om du får Studiebevis dvs ej uppnår kraven för Examensbevis (ex. om du får F i gymnasiearbete eller för många F, för övrigt...) måste du komplettera på komvux. Du gör i så fall planering mot Examensbevis på komvux. Exakt vilka kurser som kommer ingå i Examensbevis på komvux, får du komma överenes med syv på komvux i din kommun - där du är folkbokförd. 
  Betyg i idrott och hälsa 1 får ej ingå i examensbevis från komvux; så det betyget kommer du att "tappa". Det är friare kurssammansättning i examensbevis på komvux, jämfört med gymnasiet. 
  **************
  Om du får examensbevis från gymnasiet men ej är behörig, ex. du saknar samhällskunskap 1a2 och/eller matematik 2 och/eller svenska 3 och/eller engelska 6... - kommer du på komvux få erbjudande att endast komplettera med de kurser som saknas för att du ska bli behörig; komvux brukar inte ge möjlighet att läsa om redan godkända kurser (för att det kostar pengar och komvux har begränsat budget). I så fall räknas meritvärde så här - alla kurser från ditt Examensbevis från gymnasiet, förutom GA,gymnasiearbete - räknas in + de kurser som krävs för särskild behörighet + de kurser som ger meritpoäng (dvs engelska 7, matematik 3 och högre kurser i matematik och/eller moderna språk 3 och 4 - för att inga andra kurser ger meritpoäng om man har Examensbevis).

  Ang. ditt förslag om att söka med 3500 poäng - så blir det troligtvis inte aktuellt. detta för att - förutom 2300 eller 2400 poäng (examensbevis från Komvux respektive exam.bevis från gymnasiet) räknas det endast de kurser in, som antingen krävs för särskild behörighet eller som ger meritpoäng. 
  Om du i ditt examensbevis från gymnasiet saknar både svenska 2, 3 och eng 6 samt samhällskunskap 1a2 och matte 2 - så är det 450 poäng "extra-kurser" som du behöver läsa... sedan om du även läser engelska 7 och matematik 3 och 4 samt moderna språk 3 och 4 - är det kurser á 500 poäng... tillsammans med dina 2400 poäng från examensbeviset + 450 p. + 500 p - kommer du upp till 3350 poäng (och det är "högt räknat"). Att räkna med fler poäng ger inga fördelar. Det är ju högre genomsnitts-betyg du behöver för att få högre meritvärde + så många Meritpoäng du kan få. Max antal meritpoäng man kan ha är 2.5 och ingen kan få fler. Hänvisning: gymnasieguiden.se/informeras/merit.

  För att få högre meritvärde (jämförelsetal*** + meritpoängen) är det fördelaktigt att räkna in så få betyg som möjligt (endast de som Måste räknas in + de kurser som är betygsatta med Högre betyg av de valbara kurserna) + ha max antal meritpoäng.
  *** - Jämförelsetal är "snittbetyg" dvs genomsnitt av alla de betyg som räknas in.

  • Adrian Tack för svaret, fattar nu. Men som du sa hade jag valt Högskoleförberedande ämnen så jag saknar bara behörigheten till programmen, är det värt att gå komvux och få behöriget samtidigt som man gör högskoleprov, och kommer in genom den?
  • Milla Ja, du tänker rätt, tycker jag! Lycka till!

  Frågor och svar

  • Johan 33 år

   Kan man skriva prövningar om men gick ut 30 år sedan?

   Hej, Jag tänkte fråga, om någon gick ut gymansiet i året 1990 eller 1980, kan man skriva prövningar i till exempel Religionskunskap 1 eller Biologi 1? Tack. Mvh,

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ella 16 år

   Bli sjuksköterska?

   Hej! Jag går det första året på det samhällsvetenskapliga programmet. Min fundering är att evetuellt bli sjuksköterska och jobba med hemtjänst, eller kanske arbeta med rehabilitering för djur, eller likande. Behöver jag lägga till någon kurs för att söka detta till högskolan?

   Milla SYV: Ja, du behöver godkänt betyg i naturkunskap 2, en kurd som inte per automatik ingår. Välj den kursen, nk2, om du kan.
  • Ella 16 år

   Samhällsprogrammet & nationella prov?

   Hej, jag går första året på det samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet. Jag undrar hur de nationella provet fungerar här, sker det varje år och isåfall när?

   Milla SYV: Den frågan måste du ställa till personal på just din gymnasieskola. Det är olika på olika gymnasieskolor och går därför inte ge ett generellt svar.
  • Sarah 18 år

   Mina meritpoäng är för låga, vad ska jag göra?

   Hej, Jag har panik!. De är mitt sista år och jag känner att mina meritpoäng är för låga. De ligger på 14 men kommer bli 15 om jag plusar på min engelska 7 som jag går på. Problemet är bara jag som hade tänkt mig plugga som HR specialist eller privatekonom. Nu kommer jag inte kunna göra något...

   Milla SYV: Om du får högt resultat på högskoleprovet, kan du komma in i HP urvalsgruppen.  Ett annat alternativ är Prövningar under nästa läsår.  Sök jobb;... Läs hela svaret
  • Sara 20 år

   Söka kurs på universitet?

   Hej! Om man vill söka till en kurs på universitetet, söker man på samma sätt som när man söker till en utbildning? Alltså med gymnasiebetyg osv?

   Milla SYV: Ja, både kurser och program på högskolenivå sökes på www.antagning.se och man kan konkurrera med sitt Meritvärde (summan av jämförelsetal + meritpoäng) och med resultatet av högskoleprovet.
  • Sara 20 år

   Sista kompletteringsdag?

   Hej! Jag går på komvux. Jag vill börja på universitetet VT 2019. Sista kompletteringsdag är 3 december enligt antagning.se och jag kommer att bli klar med alla mina kurser inklusive gymnasiearbetet runt mitten av oktober. Hinner jag söka? Ska jag söka till önskad utbildning först och sen...

   Milla SYV: Hur snabbt din komvux kan utfärda examensbevis är det en fråga till din komvux; kontakta syv på komvux snarast - är mitt råd. Du behöver ladda upp examensbevis på din plats på www.antagning.se Senast 3dec 2018.
  • Kim 18 år

   Allmänna frågor om läkarlinjen?

   hej! jag och en kompis undrar hur det är med läkarlinjen (i allmänhet). Vi undrar om det finns en möjlighet att läsa de första åren på högskola utomlands Europa mm och sedan kunna göra at och st i Sverige och så småningom jobba i Sverige. Eller måste man läsa i Sverige för att göra at i...

   Milla SYV: Ang. Studiemedel för utlandsstudier var god se >> csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/utlandsstudier-med-studiemedel.html
  • Erik 18 år

   Spelar det någon roll vilken skola man väljer? Civilekonom/Ingenjör?

   Hej, jag går tredje året på gymnasiet och sitter och funderar på universitetsutbildningar. Jag vill jobba inom logistik, närmare bestämt gärna inom lager eller transport och helst som någon slags chefsroll. Jag undrar hur stor roll det spelar vilken skola man väljer? Undrar även om det är...

   Milla SYV: Yrken inom ditt intresseområde är inte reglerade dvs arbetsgivare får fritt bestämma vem de anställer. Och olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika... Läs hela svaret
  • Camilla 25 år

   Hur vägleda person till förskollärare?

   Hejsan, Hur skulle ni vägleda en person med en utländsk lärarexamen, som vill jobba som förskollärare i Sverige. Hon har utlåtande från UHR att utbildningen motsvarar en kandidatexamen (utb läng 4 år). Vidare står det i utlåtandet att utbildningen är inriktad mot arabiska, och förbereder...

   Milla SYV: Hej Camilla,jag undrar om personen är helt säker på att komplettera sin utbildning och jobba just inom det område - även i Sverige. Vi känner till många fall när lärare... Läs hela svaret
  • Emma 25 år

   Kan jag ansöka om två kandidatexamina och använda samma kurser i båda?

   Kan jag ansöka om två kandidatexamina och använda samma kurser i båda? Har nu läst 90 Hp och undrar om jag kan läsa två olika huvudområden och ansöka om två olika kandidatexamina men använda resterande kurser (de 90 Hp jag redan läst) i båda kandidatexamina? Tack på förhand!

   Milla SYV: Hej Emma, svar jag kan ge är "förhoppningsvis". Detta pga varje lärosäte (högskola-universitet) i Sverige får bestämma ganska mycket lokalt om sina... Läs hela svaret
  • Emma 27 år

   Anläggningsfordon eller skog?

   Hej! Jag undrar om någon av er vet mer om detta än jag... Jag har många elever som är intresserade av att köra maskiner och på ett eller annat sätt bli maskinförare. Hur kan man bäst beskriva skillnaderna mellan att gå BA-anläggningsfordon och NB-skog (skogsmaskin)? Jag hittar inte heller...

   Milla SYV: Hej Emma,Bygg- och anläggningsförare >> jobbar mest på byggarbetsplatser - vid nybyggnationer och ombyggnationer... och Skogsmaskinförare >>- vid skogsarbete. Det kan vara delvis liknande typer... Läs hela svaret
  • david 19 år

   Få f i programfördjupning men ändå få examen?

   Hej! Jag går el och energiprogrammet på helixgymnasiet, 3dje året. Jag har f i en programfördjupnings kurs som heter programmering 1 och jag undrar om jag måste ha godkänt i det för att kunna få examen. Jag har 2600 poäng samt 900 poäng programfördjupning och jag ska ha 800 enligt lag. Kan jag...

   Anna SYV: Hej David,om du får godkända betyg i alla andra kurser, kan du ta ut Examensbevis med F betyg i Programmering 1. Du kan läsa om kraven för gymnasieexamen (examensbevis från gymnasiet) på Gymnasieguiden.se/informeras.
  • Lana 22 år

   Modersmål som modernaspråk?

   Hej! Jag har läst Arabiska 1 och 2 under tiden när jag gick på gymnasiet. Nu när jag tagit examen så står så här i den: Moderna språk, arabiska 1 (MODARA01) Modersmål 2, arabiska modersmål 2 (MOEREA02) Jag tänker göra prövning i modersmål som moderna språk ( arabiska) steg 3 för att få en...

   Milla SYV: När man gör prövningar, behöver man inte uppvisa betyg, över huvudet taget. Du kan anmäla dig till prövningar i vilka kurser du vill, om du hittar var prövningar erbjuds... och detta helt oberoende av dina tidigare betyg.
  • Sundus 20 år

   Någon möjlighet att komma in på högskolan på sjuksköterskeprogrammet?

   Hej, jag går på sista året i gymnasiet och jag har E på alla ämnena. Så min fråga är kan jag komma in på högskolan i sjuksköterska program med de betygen eller det finns inte nån chans och komma in i högskolan. Det spelar ingen roll vilken stad högskolan ligger.

   Anna SYV: Hej Sundus; antagningsgränser brukar ligga högre, dvs det är mycket otroligt att man skulle kunna komma in på sjuksköterskeprogrammet med de betyg som du uppger du... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga