Jonas 19 år

  Hej, jag heter Jonas Andersson och är intresserad på läsa tekniskt basår på chalmers. Jag har färdig gymnasieexamen från teknikprogrammet och läst 2500 poäng och godkänt i alla ämnena, även matte4 kemi1 fysik2 osv. Då meritvärdet inte räknas in har jag jämförelsetalet 14,48 rakt ut från gymnasiet (ingen komvux). Då undrar jag bara om vad som är det bästa tillvägagångsättet för mig att komma in på basår. Om jag läser komvux, t.ex biologi 1 och får A I det ämnet, kommer mitt jämförelsetal ökas då (och därmed kunna söka in med det nya jamförelsetalet till basår)? Har sett att de har BITB och BIITB men förstår inte riktigt hur det funkar. Tack!!//Ludde

  2 Svar

  Vägledare Anonym SYV

  Hej på dig!
  om du i ditt examensbevis inte har betyg i Biologi1 (biologi ingår inte som obligatoriskt ämne på gymnasiets teknikprogrammet) - då kommer inte betyget i biologi1 spela roll (det kommer inte räknas in) med undantaget att i fall just biologi1 krävs för just den högskoleutbildning du söker till (alltså, som särskild behörighet).
  *****
  Om du har godkända betyg i alla kurser från teknikprogrammet, varför har du som mål att komma in på BASÅRET? Det är väl en riktig högskole-/universitetsutbildning du vill gå?
  Basåret är en för-utbildning; den är tänkt i första hand för dem som gick fel program på gymnasiet, alltså kanske gick samhällsvet. eller ekonomiprogrammet men sen kom på att de vill bli civilingenjörer till exempel och så har de inte läst fysik, kemi eller tillräckligt mycket matte...

  • Jonas

   Ja, jag vill gå på en riktig högskole-utbildning. Dock har jag för låg jämförelsetal för att komma in på t.ex maskinteknik eller liknande. Därför är mitt enda val komvux (eller högskoleprovet, men det är en annan diskussion). Undrar bara om jag kan höja mitt nuvarande jämförelsetal för att komma in på TEKNISKT BASÅR på något sätt? Kanske att då man bara läser matte fysik kemi på basår, så kan jag göra prövning på kemi 1 på komvux så jag får ett högre betyg än vad jag har nu och då på det sättet öka jämförelsetalet för att söka in till tekniskt basår. Funkar det?

  • Anna Tänker du på Platsgaranti Efter tekniskt basår? Eller på vilket sätt kommer du in på Maskinteknik eller liknande Efter basåret? ... Gör högskoleprovet. Om du ej har A betyg i matematik 1c, 2c och 3c - kan du genom prövningar i lättare kurser: matematik1a, 2a och 3b höja ditt meritvärde/jämförelsetal.
  • Anna Om du t.ex har C betyg i matte 1c, 2c och 3c och får A betyg i matte 1a, 2a och 3b (vilket du kan göra genom prövningar) - höjer du ditt jämförelsetal med + 0.6. Jag skulle också se om du kan få fler Meritpoäng; för godkänt betyg i engelska 7 får du + 1.0 meritpoäng; Detta om Chalmers till utbildningen "maskinteknik" accepterar meritpoiängen, så klart... man får ta och kolla upp det noga.
  • Jonas Ja, platsgarantin där ja. Jag har läst matte 1c/2c/3c/4, och om vi tar ett exempel fick jag C i matte 1c. Kan jag då välja att göra prövning på matte 1a på komvux (och få ett A) för att då höja mitt generella jämförelsetal för ansökan till tekniskt basår?
  • Anna Ja, det kan du göra. Du kan också göra prövningar i matte 2a och 3b. för varje "steg" i en 100p.kurs får du + 0.1 i höjning av Jmt (jämförelsetalet).
  • Anna Gör prövningar och också högskoleprovet och sök också både till Basåret och till "vanliga utbildnigar" också; till Högskoleingenjörsprogrammet (kandidat, 3 år) i Maskinteknik är antagningsgräns på Chalmers betydligt lägre än till Civilingenjörsprogrammet.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  jag kan inte riktigt förstå - varför du vill komma in på Det tekniska basåret... Hoppas du på Platsgaranti?
  Annars, så kan det vara mer framgångsrikt att både göra högskoleprovet och försöka samtidigt höja ditt meritvärde. Det ser ut som att det går att medräkna meritpoängen om man söker till andra utbildningar på Chalmers, än just TB, tekniskt basår...
  I så fall får du + 1.0 för godkänt betyg i engelska 7; och du kan få ännu + 1.0 för godkänt betyg i matematik5 och ännu + 0.5 för matematik specialisering eller för moderna språk3 och på så sätt få max i merit, som är 2,5.
  Nu har du, enligt info i din fråga - nästan 15 i jämförelsetal och det är lägre än vad som brukar krävas för att komma in på Masinteknik på Chalmers.

   

  Det tar ett läsår att läsa tekniskt basår... du kan då kanske "i stället" satsa på att läsa engelska 7 och moderna språk 3 på komvux samt matematik 5.
  Meritpoängen, som verkar medräknas till de "vanliga utbildningar" på Chalmers (som inte är basår/förutbildning) - höjer mycket.
  Om du idag har ca 15 och får max i merit blir det då 17.5 i stället. Och om du samtidigt genom prövningar höjer matte-betygen - blir höjningen ännu större.

  Ang. platsgaranti
  Du får kolla det noga. Villkor kan ändras. Om du ex. läser basåret läsår 2020-2021 och vill komma in på ett "vanligt" program till hösten 2021, dvs om 2 år ... så vet ju ingen idag om de kan fortfarande erbjuda platsgaranti; man vet inte på så lång sikt ens vilka program som kommer att starta då. utbildningsutbud förändras... nya program kan starta och "gamla" läggas ner... Att försöka höja ditt meritvärde och/eller satsa på högskoleprovet - tycker jag är en säkrare väg in på en högskoleutbildning.

  Många lärosäten tar inte in på basåret om man redan har godkända betyg i de kurser som läses på basåret. Chalmers bryr sig inte om det - i alla fall än... men de kan ju också ändra sig... Hur kan vi veta att de även till hösten 2020 fortsätter ta in på basåret med redan godkända betyg i de kurser som läses på basåret?

  • Jonas Hej, väldigt tacksam för de detaljerade många svar jag fick! Tror jag satsar på att försöka komma in på utbildningar direkt. Har en fråga om matte5 då jag nu har 1,5 i merit (eng7, tyska3). Det skulle betyda om jag läste matte5 på komvux att jag skulle få full merit 2,5. hur det räknas med i mitt generella värde då när jag söker in till utbildning, då behörigheten går upp till matte4 i t.ex maskinteknik? vad händer då med betyget som jag får på matte5 vid komvux?
  • Julia I Examensbeviset ändras inget, men du skickar även betyget i matte 5 till antagning.se när du söker till en högskoleutbildning och då i BII, kompletteringsgruppen, kommer du placeras med det Högre meritvärde, som du får genom matte 5. Hur mycket höjningen blir, beror på hur högt betyg du får i Matte 5. Du vinner på att ha så högt betyg som möjligt även i Matte 5; därför kanske det är "lönt" att samtidigt som du läser matte 5, göra prövningar i de lägre mattekurserna - då repeterar du ordentligt; du vinner alltså på att ha så höga betyg som möjligt i alla kurser.
  • Julia Om du idag har meritvärde på ca15, och t.ex får A betyg i matte 5 - blir höjningen på + 1.2 (1.0 meritpoäng och + 0.2 i höjningen av jämförelsetalet); men även E betyg gör en "bra" höjning, nämligen på + 0.8 (1.0 meritpoing och sänkning i jämförelsetal på ca - 0.2 pga du har snitt i dina betyg som är högre än E).
  • Jonas Ok, då har jag två frågor till det. 1. När kan jag se antagningspoängen för de olika program som chalmers har 2019? Hittar bara hittils 2018 och tidigare. 2. Om jag väljer en 3-årig kandidatutbildning och sen vill studera 2 år extra efter de klarade 3 åren (civil), hur funkar det? Är väldigt sugen på maskin/mekatronik-utbildningarna...
  • Mikael När antagningen är genomförd helt och hållet och de hinner föra in resultat - i oktober kanske... kommer antagningsstatistik för antagning till HT-19.
  • Mikael

   Ang.masterprogram - som man kan söka till efter 3-åriga kandidatprogram... på så lång framförhållning som 3 år framåt - vet man inte vilka masterprogram som ska erbjudas. Prata med studievägledare på det lärosäte du vill läsa på - så kanske de vet lite mer... men det finns, allmänt sett, ingen garanti på att kunna läsa mer efter 3-årigt program, därför att man ska först hitta vad man kan söka till och sedan också lyckas komma in; du kommer konkurrera om plats och det kan inte garanteras att du vinner i konkurrensen.
   Om du är säker på att du vill läsa i fem år - försök komma in på civilingenjörsprogrammet, som är 5-årigt; du kan söka till 5-årigt program i första hand, och till 3-årigt program i andra hand; om du kommer in på det 3-åriga program, kan du under "resans gång" försöka byta till det 5-åriga programmet... men det kan inte garanteras att det lyckas.

  • Jonas Okej jag har en till fråga! Om jag kompletterar ett betyg tex ma1 C från B till A. Hamnar jag då i kompletterings ”polen” om jag skulle söka inte till en högskola/universitet? Eller måste jag läsa upp ett helt ämne från F till godkänt?
  • Anna I matte ett vinner du mer på att skaffa betyg i matte 1a (lättare att få högre betyg). Men oavsett vilken kurs du höjer betyget i, prövas du med det högre meritvärde i BII samtidigt kan du prövas även i andra grupper.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Enayat 20 år

   Heltids jobb direkt efter gymnasiet?

   Hej jag är 19 år gammal och går på andra år tekniks programmet och läser programmering spåret jag undrar om det finns möjlighet att man få ett heltids jobb med två eller tre år kontrakt direkt efter gymnasiet? alltså jag är ganska bra i programmering. Tack för svaret

   Anna SYV: Hej Enayat; det är alltså just som Programmerare du vill jobba? Det är alltså inte "vilket jobb som helst" du vill ha direkt efter gymnasiet, utan just som Programmerare? Stämmer... Läs hela svaret
  • Taleb 20 år

   Kemi kandidat/Fysik kandidat?

   Hej jag har en kompis som ska börja i kemi kandidat i höst och undrar om han kan ändra till fysik kandidat om det går? Isåfall hur? Tack för svar.

   Anna SYV: Hej, din kompis bör se om det finns "restplatser" på fysik kandidat; om det finns och hen är behörig, kan hen komma in på den utbildningen; om det inte finns någon ledig plats, bör hen... Läs hela svaret
  • K 23 år

   Byta Matematik 2c, 3c och fysik 1a?

   Jag har tänkt byta ut dessa ämnen mot något annat. Jag har lästa NA programmet och löser i komvux nu och tänkte om jag kunde byta dessa ämnen mot något annat. Jag för mig att det är möjligt med tanke på att dessa inte är obligatoriska från komvux och behövs dessutom inte för särskilda behörighet.

   Mikael SYV: Hej K,boka tid med syv på komvux; diskutera din studieplan med SYV på komvux. Det är det bästa rådet jag kan ge.Reglerna är många och krångliga; mycket beror på vilka... Läs hela svaret
  • Jeimy 39 år

   Kan jag komma in på SSK programmet med Matte 2a från folkhögskolan?

   Hej, jag har redan ett slutbetyg från komvux men har inte matte 2a och vill komma in på sjuksköterska programmet/ tandhygienist programmet. Jag vill helst läsa matte 2a på folkhögskola istället på komvux, går det och kan det användas...

   Mikael SYV: Hej,det spelar - för behörighet - ingen roll om du har omdöme om särskild behörighet för matematik 2 från en folkhögöskola eller betyg i matte... Läs hela svaret
  • Elina 39 år

   Har en rätt att behålla sin grundskoleplats?

   Har en rätt att behålla sin grundskoleplats om ens föräldrar vill flytta till annan ort en begränsad tid (1 år) och sedan flytta tillbaka? Skiljer sig reglerna mellan kommunal skola och friskola?

   Mikael SYV: Hej Elina,det är en skol-Juridisk fråga. Kontakta gärna jurister på Skolverket. Ring Skolverkets upplysningstjänst: tel.nr 08-527 332 00
  • emma 15 år

   jobb för 15 åring?

   hej! just nu går inte jag i skolan och ska söka jobb, är 15 år och undrar om du kan hjälpa mig att hitta hemsidor eller en plats? förstår inte när jag googlar

   Mikael SYV: Hej Emma,i Sverige får man jobba från det att man fyllde 13 år, men det är svårt att få jobb när man är under 18 år.Många jobb kräver körkort, att man jobbar sent på... Läs hela svaret
  • Zilan 18 år

   Vad krävs för att bli engelska lärare?

   Hej jag läser mitt sista år på Gymnasiet ekonomiprogrammet inriktning juridik. Efter gymnasiet hade jag tänkt studera engelska lärare för elever som läser grundskolan. Jag har ingen aning vad som krävs för att komma in i den utbildningen, vilka...

   Mikael SYV: hej Zilan,engelska på den svenska grundskolan läser eleverna både på mellan- och på högstadiet.Högstadielärare i Sverige är ofta behörig att undervisa i 3... Läs hela svaret
  • Ronja 16 år

   Jobbigt i skolan vad kan jag göra?

   Jag har väldigt jobbigt i skolan på grund av att jag lider av ångest och depression. Jag stannar helst hemma än att gå dit och känner att jag mår så dåligt just nu så jag funderar på att hoppa av. Kan man bli sjukskriven på...

   Anna SYV: Hej! Prata med kuratorn. Hen har relevant utbildning och erfarenhet för att hantera den typen av frågor. Skolsköterska kan bistå med hjälp i kontakter mot vårdcentral och skolläkaren eller psykologen.
  • Felicia 19 år

   Andra ämnen för examenbevis på Komvux?

   Hej. Det är såhär nu att jag nu under juli månad tog studenten men gick ut med 4 F i ämnena Kemi 2, Fysik 1, Bioteknik och Matte 3c. Kort sagt var anledningarna att jag helt enkelt inte gillade min inriktning och att det i slutet av 2:an blev klyddig då det...

   Julia SYV: Hej Felicia,du kan på komvux göra planering mot examensbevis från Ekonomiprogrammet, till exempel. Då behöver du läsa matematik 3b och du slipper läsa fysik och kemi. Dock, kan du... Läs hela svaret
  • Alma 18 år

   Tips på frågeställning?

   Hej! Jag går tredje året på gymnasiet och ska skriva mitt gymnasiearbete. Jag har tänkt skriva om ämnet "mäns våld mot kvinnor i nära relationer" men behöver hjälp och tips på frågeställning till ämnet. Tack...

   Julia SYV: Hej Alma,SYV är inte expert på Gymnasiearbete eller på temat "våld i nära relationer". Med det sagt, så skulle jag, till exempel, som inte alls är insatt i det område kanske fråga... Läs hela svaret
  • Lin 16 år

   Kan man högre hans betyg i IB genom Kumvux eller folkhögskola ?

   Enligt de förändringar som skedde 2011 blev det omöjligt för dem som studerar i IB att komma in på medicinska universitet i Sverige. Så för att kunna gå till läkareprogrammet eller apotakare programme behöver du max 20 poäng enligt det...

   Julia SYV: hej Lin,om du är 16 år så ska du väl börja på gymnasiet nu.... du har väl inte redan ha fått gymnasial utbildning som 16-åring?*****ang.... Läs hela svaret
  • Kevin 19 år

   Hoppa in i ett program?

   Hej! Jag ska nu under hösten läsa Nationalekonomi A som en fristående kurs och sen under våren läsa Företagsekonomi A även den som en fristående kurs. Min fråga är kan jag hoppa in i en utbildning under den tredje terminen dvs hösten...

   Milla SYV: Hej Kevin,om du menar att "hoppa in ett program" som innehåller de kurser som du redan har läst - så finns det inte någon automatisk rätt att göra det.Om ledig plats finns på programmet i termin 3... Läs hela svaret
  • Lina 24 år

   Vad ska jag jobba med?

   Hej! Jag är ganska vilsen när det gäller vad jag vill göra med mitt liv. Jag gillar att resa, träffa nya människor, har en kandidat i psykologi, vill jobba internationellt och är intresserad av kultur. Jag har hela tiden varit inställd på att bli...

   Milla SYV: Hej Lina; kika gärna på många olika yrken på www.framtid.se - där beskrivs det över 2.ooo yrken.Det kan hjälpa att skaffa sig mer erfarenhet först...Du kan också se om du vill ta... Läs hela svaret
  • Mathilda 20 år

   Språk/internationellt arbete?

   Vad kan jag arbeta med om jag älskar språk, vill arbeta internationellt (helst i Spanien) med någonting där jag gör någonting bra för världen, exempelvis med miljöfrågor eller mänskliga rättigheter, men också känner...

   Milla SYV: Hej Mathilda;vill man jobba i Spanien, så "vinner" man mycket på att kunna mycket bra spanska. Allt blir mycket lättare om man kan flytande spanska om man ska bo och jobba i Spanien.Du kan kanske... Läs hela svaret
  • Molly 18 år

   Vilka bidrag har jag rätt till?

   Jag har ställt en tidigare fråga om det går att byta gymnasium sista året till en annan stad. Jag har haft mycket kontakt med min syv om detta på min skola och det kan finnas möjlighet för mig att kunna byta. I så fall så måste jag...

   Milla SYV: Hej Molly; du kan kolla med Försäkringskassan - bostadsbidrag för ungdomar: om man är under 29 år och har större utgifter för hyra, än man har råd till att betala - kan man i... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga