Yesenia 37 år

  Hej, jag skulle söka till röntgensjuksköterska, och har alla nödvändiga kurser godkända. Men så fick jag veta av UHR att de värderat mina bra gymnasiebetyg till E pga av att mitt hemland, Colombia, just då endast gav 2 betyg "Bra" och "Utmärkt". Så nu har jag givetvis för låga antagningspoäng för att kunna konkurrera om platserna. Hur gör jag för att höja mina poäng, jag har bara bott i Sverige i två år så min svenska är inte så bra. Mvh Yesenia Martinez

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Jag vill råda dig göra högskoleprovet. Med resultat av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.
  Vad gäller svenska - du skriver att din svenska inte är så bra - så behöver du godkänt betyg i svenska som andraspråk (SAS) 3 eller godkänt resultat av TiSUS testet. Undervisning på den högskoleutbildning som du vill komma in på är på svenska och för att klara utbildningen behöver du bli så bra på svenska som möjligt (även om endast E i SAS 3 räcker för behörighet rekommenderar jag att du försöker lära dig så mycket svenska du kan).

  Vad gäller höja dina utländska betyg, så kan det ta lång tid. Jag blir inte förvånad om du skulle behöva läsa på komvux i 3 år på heltid. Du kan t.ex läsa mot examensbevis på komvux och söka sedan med den svenska gymnasieutbildning in på högskoleutbildningen.
  Ett annat sätt är att du söker till folkhögskolans Allmän kurs. Där kommer du läsa mot omdöme om grundläggande behörighet. Som snabbast kan man få omdöme på ett läsår. Det kan mycket väl vara det snabbaste sättet för dig att höja dina betyg. Högsta omdöme är 4.0. Om du får det eller lite lägre t.ex 3,5 eller 3.0 så är det inte otänkbart att du kan komma in i BF-urvalet (i vilket sökande med omdöme prövas).

  • Yesenia

   Tack för dina råd! Jag är godkänd i svenska som andraspråk 3 men det säger inte alltid så mycket, så jag behöver bli bättre i svenska precis som du skrev.
   Dock undrar jag om det du skrev angående folkhögskolans Allmän kurs, hur fungerar den?
   Sedan skulle jag vilja veta om det finns kurser i andra ämnen som kan räknas mot antagningspoängen? Jag skulle vilja vänta med att höja betygen i Matematik och Fysik till sist, då jag förhoppningsvis har blivit bättre på svenska.

   En annan fråga är om man kan tillgodogöra sig examen från tekniska utbildningar? Jag har två avslutade utbildningar från mitt hemland, men återigen kunde inte UHR ge mig några högskolepoäng då det inte var på universitet.

   Till sist vill jag fråga om man kan räkna ut hur många 100p kurser och vilka betyg jag måste få i dessa för att höja från 11,5 (meritpoäng inkluderade) till 16,0 (intagningspoäng på Luleås distanskurs för radiologi var 15,35 förra året)?
    

  • Julia

   Det finns kurser som kan höja ditt meritvärde - läs information på uhr.se/syv/hogskola-med-utlandska-meriter/meritvardering men du måste i så fall läsa väldigt många kurser och få högsta betyg i dem och så blir höjningen ändå rätt så liten, tyvärr. Jag rekommenderar därför i första hand Högskoleprovet och söka till folkhögskolornas allmänna kurser. Information om skolformen Folkhögskola - var god se: Framtid.se/studier/folkhögskola och folkhögskolornas gemensam sida heter www.folkhogskola.nu (det finns ca 155 folkhögskolor i Sverige; de flesta av de erbjuder även Allmän kurs). Du finner en lista på Allmänna kurser på gymnasial nivå som har lediga platser - på folkhogskola.nu/sok-kurser/?type=allman - och det funkar så att man brukar läsa på heltid i minst ett år innan man kan få Omdöme om grundläggande behörighet.

  • Peggy Ursäkta men jag hade också en liten fråga. Jag har också skickat mina betyg till UHR men inte fått bedömning än och nu blir jag mycket orolig. Varför bedömde de hennes bra betyg till E? Jag trodde att om man har bra betyg som A så ska de bedöma till bra betyg, minst B inte E. :(
  • Julia FRåGA SYV kan inte ge svar på dn fråga då det är UHR´s bedömning som gäller. Vi kan råda dig invänta bedömningen och i fall du får meritvärde som är lägre än det som du hoppas på eller behöver ha för att komma in på "din" utbildning, så får man i så fall försöka hitta sätt att nå ditt mål (vilket tyvärr inte kan garanteras). Under alla omständigheter kan du planera för att göra Högskoleprovet (om ditt mål är att komma in på en svensk högskoleutbildning).
  • Yesenia

   Hej Peggy!
   Mitt hemland bytte betygssystem när jag tog examen bachiller academic, vilket gjorde att det bara fanns två betyg (Bra och Utmärkt).
   UHR valde att bedöma det lägsta av dessa två till ett E, ungefär som att det bara finns A och B, där blev A = A och B = E.
   Surt för mig som får börja om från noll, men i ditt fall tror jag säkert att det blir normal validering.

  • Yesenia

   Till Julia: Jag tittade i listan över kurser som man kan höja sina betyg med. Där såg jag flera kurser som jag gjorde under min utbildning till hjälpsköterska i Colombia, kan jag få räkna dessa?
   Dessutom vill jag veta om universiteten har några andra urvalsgrupper än gymnasiepoäng och poäng från högskoleprovet?
   Kan jag använda mig av mina andra 2 utbildningar på något sätt i ansökan till ett program på universitet, även om de inte gav några högskolepoäng enligt UHR?

   Mvh Yesenia Martinez

  • Anna Det finns också urvalsgruppen BF = för sökande med omdöme från en folkhögskola. Om du på en allmän kurs på en folkhögskola får Omdöme om grundläggande behörighet, kommer du prövas även i BF-urvalet. För övrigt, vänd dig till Antagning.se eller till personal i antagningsgruppen på just den skola (högskola eller universitet) där du vill komma in på - i vissa fall kan antagningsgrupper bevilja undantag (men så vitt jag vet så gäller det oftast att bedöma sökande som Behöriga och inte för att räkna upp deras meritvärde, men det skadar inte om du frågar dem). LYCKA TILL!
  • Yesenia

   Hej Anna! Jag har också en annan fråga. På listan över ämnen man kan höja sitt betyg med återfinns också modersmål. Kan jag tenta av modersmål spanska samtidigt som jag har betyg i Spanska 7?
   Samt vilka språk ingår i moderna språk? Kan jag t ex läsa Italienska och Portugisiska och få separata betyg i båda?

  • Anna De höjningar av meritvärdet du kan få genom att lägga några få kurser blir väldigt små, som knappt märks. Jag kan ge dig ett exempel: vi säger att du idag bedömdes till att ha E betyg (lägsta av de godkända betygen) på alla kurser i din gymnasial utbilnding, vilket motsvarar 10.0 i jämförelsetalet vid konkurrens till svenska högskoleutbildningar. Om du läser kurser på heltid i 3 år (6 terminer) och får högsta betyget i alla dem, alltså A, då väger de studierna (nya studier på komvux eller prövningar) upp ditt E till C, och du får då jämförelsetal på 15.0 (OBS! då har du läst i 3 år på heltid och måste få A i betyg i samtliga kurser). Jämförelsetalet på 15.0 är fortfarande inte så högt... Jag försöker förklara att dina utländska gymnasiala betyg "försvinner ju inte" utan de nya betygen räknas in, Också!, alltså tillsammans med dina utländska betyg som tyvärr bedömdes lågt, vilket jag beklagar men ej kan göra någonting åt. Så förstår jag de reglerna och utifrån det vill råda dig i så fall läsa en ny gymnasial utbildning - då kan du på 3 år, 6 terminer läsa de kurser som ger dig examen från komvux och om du får A-betygen i alla kurser får du då 20.0 i jämförelsetal, som är högsta möjliga. En snabbare väg är genom folkhögskolans allmänna kurser - där du på endast ett läsår kan få omdöme om grundläggande behörighet.
  • Yesenia

   Förlåt att jag är besvärlig med mina många inlägg, men jag vill verkligen att det ska bli bra. UHR gav mig endast behörighet i 6 ämnen, och jag borde kunna få ett A och två C här i Sverige om jag läser dessa igen på Komvux + mina betyg i svenska så går det kanske fortare.

  • Anna

   Det är Särskild behörighet du fick från UHR i 6 ämnen, antar jag. Grundläggande behörighet = fullständig gymnasial utbildning som måste vara på absolut lägst 2 år på heltid och in i jämförelsetalet=snittbetyget räknas alla kurser in, även de som inte ger särskild behörighet, utan endast grundläggande behörighet. ... Du får gärna söka läsa kurser på komvux. alla studier är bra och bland annat kan ge högre resultat på högskoleprovet. Vår erfarenhet är att man måste läsa länge och få hösta betygen, A - för att höja meritvärde du fick som bedömning på din utländsk utbildning, från UHR, för att den bedömningen väger tungt. Om du uppger vilket preliminära meritvärde du fick från UHR och vilket meritvärde du siktar på att uppnå, kan jag/vi förhoppningsvis ge dig ett bättre svar.
   Att man ställer många frågor och följdfrågor är bara bra! Vi är här för att svara på frågorna på det bästa sättet som vi förmår. Dock är vi tyvärr inte allvetande och kan också ha fel, precis som "vem som helst" kan ha fel... . Du behöver inte heller följa de råden vi ger. Du kan ställa din fråga på andra ställen, boka tid med SYV på komvux, vända dig till Antagning.se och till antagningsgrupperna på lärosätena, ta kontakt med studievägledare på flera lärosäten/institutioner - och du får sedan göra egen bedömning om vad som är framkomlig väg för dig.
   Vore jag i "dina skor" skulle jag försöka göra högskoleprovet så många gånger som möjligt + jag skulle söka till allmänna kurser på folkhögskolorna och sikta där på högsta omdöme (som är 4.0).

  • Yesenia Okej, det visste inte jag att de andra kurserna också skulle räknas in. Jag har ju inte fått någon validering eller översättning från UHR angående dessa, utan precis som du skrev endast de kurser för särskild behörighet. Detta förändrar verkligen min utgångspunkt på 10,0 och de drygt 15 jag behöver för att komma in på radiolog-programmet i Luleå.
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Alexandra 20 år

   Hoppa av kurs i komvux?

   Hej Jag läser nu fysik 1a och religon 1 på komvux. Jag har nu insett att jag inte behöver fysik 1 till den utbildingen jag ska läsa på universitetet. Jag tyckte därför att det är onödigt att läsa den kursen, sen har jag svårt med matten generellt. Kommer detta påverka mitt csn negativt...

   Julia SYV: Hej,Kursen Fysik 1a är på 150 p. och Religion 1 på 50 p.Alltså är fysikkursen 3 gånger så stor som kursen i religion.Samhällskunskap 2 är en kurs á 100poäng.*********CSN... Läs hela svaret
  • sket 20 år

   Hur får jag merit till förskollärarprogrammet ?

   Hej, Jag har godkänt i alla ämnen förutom Franska 4 och behöver komplettera den. Nästa höst hade jag tänkt söka in till förskollärarprogrammet. Jag har även funderat på att läsa upp några enstaka ämnen som tex...

   Julia SYV: Hej,behörighet till förskollärarprogrammen i Sverige brukar se ut så här: Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b. Om du har EXAMENSBEVIS... Läs hela svaret
  • Hanie 20 år

   Hur ska jag prioritera när jag ska läsa upp mina betyg på komvux?

   Hej! Nu när höstens högskoleprov också är inställd så vill jag inte slösa ännu flera månader på att bara satsa på det utan jag funderar på att läsa upp mina betyg istället. Min merit är 18.65 (inklusive...

   Julia SYV: Hejsan,om du höjer betyget i "ett steg" i en hundrapoängs kurs (de flesta gymnasiala kurser är just på 100p., som t.ex alla mattekurser, alla språkkurser... Läs hela svaret
  • Nopbriyanan 40 år

   Hur kan jag komplettera min kunskap?

   Mina studier bakgrund som har jag fått en bedömning mot svensk högskoleutbildning från Universitets och Högskolerådet (UHR). 1.Master examen inriktad mot offentlig förvaltning i utbildningen ingår examensarbete. 2.Kandidat examen inriktad mot offentlig förvaltning med tyngdpunkt på...

   Julia SYV: Hej!Lärare - är i Sverige ett yrke som numera "kräver" legitimation. Lärarlegitimation får man av Skolverket. I grunden brukar skolverket vilja se Lärarexamen. Om jag förstår dig... Läs hela svaret
  • Ludwig 19 år

   Vad ska man göra för att gå om trean i gymnasiet?

   Jag har gått tre år på gymnasiet och gick ut trean denna vår. Under mitt tredje år hade jag stora problem hemma vilket ledde till en depression som försämrade mina möjligheter att studera. Mitt under våren bestämde jag mig för att helt enkelt hoppa av gymnasiet för att gå om hela trean nästa år....

   Julia SYV: Hej Ludwig,om rektor har godkänt att du ska gå om årskurs 3 då borde du kunna göra det.Situationen som du beskriver är inte en helt vanlig situation och undantagsbeslut... Läs hela svaret
  • Meena 19 år

   Hur räknas BII egentligen?

   Hej! Jag har nyligen avklarat naturvetenskapsprogrammet (inriktning natur) men blev inte antagen i läkarprogrammet. Det beror självfallet på min otillräckliga meritvärde som ligger på 19.89 (inklusive 2.5p). Min fråga till er är vad är det som egentligen händer när man kompletterar upp...

   Anna SYV: Hej Meena!Om du genom komplettering höjer ditt meritvärde, kommer du med det högre meritvärdet prövas i BII (samtidigt som du med det lägre meritvärde som du hade innan komplettering - fortfarande... Läs hela svaret
  • Hanieh 32 år

   Hur och var man söka praktikplats?

   Hej ! Jag läser ekonomi och redovisningsassistent på vuxenutbildning . Nu måste vi börja hitta en praktikplats och vet jag inte hur och var måste jag skicka min CV och PB . Jag undrar om ni kan hjälpa mig ?

   Anna SYV: Hej!Jag vill råda dig hitta de arbetsplatser där du i framtiden vill jobba och söka praktikplats i första hand just på de arbetsplatserna. Det är nämligen så att många... Läs hela svaret
  • Ronnie 20 år

   Teknik till Natur, fortsätta på komvux?

   Jag läste första år teknikprogrammet på en gymnasieskola, sen hoppade av och vill nu fortsätta på komvux men inte samma linje. Jag fick A-D på alla mina ämnen dvs alla godkända och nu bestämde mig att byta till Naturprogrammet, jag har...

   Mikael SYV: Hej Ronnie,behörighet man får genom examen på komvux eller på gymnasieskola kan bli densamma.Du frågar om vilken grupp du kommer prövas i. Svar: beror på hur många kurser... Läs hela svaret
  • denny 19 år

   Vad är skillnaden mellan amneslärarutbildning i kurs och program?

   Hej, undrar vad skillnaden är mellan ämneslärarutbildning i kurs och program, om jag t.ex läser ämneslärarutbildning inriktning geografi som kurs, vad skiljer det sig med program förutom att man läser fristående?

   Mikael SYV: Hej Denny!Inom programmet har man platsgaranti på kurser som ingår i programmet.Läser man genom fristående kurser, får man söka till varje kurs och kanske... Läs hela svaret
  • Mig 23 år

   Från Datavetenskap till Dataingenjör eller Elingenjör?

   Hej, pluggar just nu Datavetenskap, inriktning mjukvaruutveckling. Har undrat ett tag om det är möjligt att få en dubbelexamen med Dataingenjör eller Elingenjör, utöver mjukvaruutveckling... Eftersom vi har liknande ämnen. Min plan är att inte behöva gå om 3 år för att få ingenjör examen. ...

   Mikael SYV: Hej!om du kommer på en utbildning och sedan innan redan har godkända högskolekurser "i bagaget" kan du ansöka om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får svar om... Läs hela svaret
  • Noah 16 år

   Varken språk eller individuellt val ingår i år 1, vad händer då?

   Hej Jag ska snart börja första året av gymnasiet på Widerströmska gymnasiet i Flemingsberg, på naturvetenskapsprogrammet, inriktning natur. Jag lade märke till att det stod att varken moderna språk (tyska i mitt fall) eller individuellt val ingår i år 1. Hur fungerar det? Moderna språk ska...

   Mikael SYV: Hej Noah,i NA ingår en kurs moderna språk som obligatorisk, men den behöver inte läsas under årskurs 1, utan kan läsas under årskurs 2 eller 3.Du kan se... Läs hela svaret
  • Cecilia 22 år

   Hur skaffar man studentintyg?

   Hej, tänkte söka för studentkort men dem frågar efter studentintyg, måste jag vänta tills skolan börjar för att få intyg?

   Mikael SYV: Hej Cecilia,du uppger tyvärr inte vilken skola du kom in på. Jag vet inte om det är högskola, folkhögskola, komvux eller någon annan typ av skola som du kom in på.I första hand vänd... Läs hela svaret
  • Rosa Fabiola 48 år

   Får man studera engelska gy nivå samtidigt som en yhutbildning?

   Hej! Jag har varit antagen vått studera engelska 5-6 för att komplettera min grundläggande behörighet i Sverige, eftersom jag har utländsk studier. Jag har ansökt på en yrkeshögskoleubildning men står jag som reserv på den (i början var jag 15, men det ser ut att man avancerar snabbt), så jag...

   Mikael SYV: Hej Rosa!Det finns inga förbud mot att läsa på komvux och på yrkeshögskola samtidigt.Studieekonomi (frågan om studiemedel från CSN)Om du läser... Läs hela svaret
  • Otto 47 år

   Hur hittar jag KPU-utbildning på distans för ämnet Bild?

   Hej. Jag försöker hitta vilka högskolor som erbjuder KPU-utbildningar på distans för ämnena bild (i andra hand också designmetodik och träslöjd). På studera.nu kan man få upp en lista på KPU-utbildningar (*) men det går inte att sortera på vilka ämnen som godkänns. Många har inte med bild utan...

   Mikael SYV: Hej Otto,du har rätt: det är svårt att hitta bland olika lärarutbildningar och bland annat bland KPU.Jag vill råda dig att börja genom att kika på... Läs hela svaret
  • Ida 18 år

   Behöver jag skriva högskoleprovet om jag skall bli polis?

   Hej Jag planerar att söka till polis nästa år behöver jag skriva högskoleprovet då eller är det onödigt eftersom att jag har förstått de som att dom mest kollar på ens psykiska och fysiska förutsättningar?

   Mikael SYV: Hej Ida,vi har nu (för säkerhetsskull) kontaktat en sakkunnig på Rekryteringsmyndigheten och fick det bekräftat att högskoleprovsresultat tas det inte längre... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga