Lina 28 år
  Hej!

  Har kompletta betyg sedan jag tog studenten 2010. Ska nu läsa ekonomi och behöver därför komplettera med Matematik C/Matematik 3B som jag aldrig läste i gymnasiet. Har sökt och blivit beviljad att läsa kursen på Komvux men undrar nu följande:

  1. Visst har jag förstått rätt om att betyget jag får i denna kursen kommer påverka mitt meritvärde?
  2. Hur fungerar det i så fall när jag har betyg från både gamla och nya systemet? Hur räknar jag lättast ut hur mycket detta betyget kommer påverka mitt snitt?
  3. Eftersom jag bara ska läsa en kurs antar jag att Komvux är ett bättre alternativ än att läsa tekniskt basår?

  Tacksam för svar!

  /Lina

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  hej Lina!

  Du har rätt, för dig som har Slutbetyg från 2010 gäller:

  Jag tycker att du ska göra ditt bästa och försöka få så högt betyg du bara kan i Matte 3b. Det högsta betyget man kan få ä A (som motsvarar det gamla betyget MVG). För att bli behörig räcker det med E i betyg (motsvarar G i det gamla systemet).

  Om du gör ditt bästa och får så högt betyg du kan få, kan du inte göra mer. Men om du är nyfiken på hur det kommer att påverka ditt jämförelsetal, så beror det givetvis på vad du har idag. Vi kan ta ett exempel. Om du t.ex har VG i alla kurser från gymnasiet, har du i så fall 15.0 i jämförelsetal. Skulle du få betyg C i Matte 3b, behåller du ditt jämförelsetal som det är idag.

  Skulle du få betyg E i Matte 3b, skulle du sänka ditt jämförelsetal tll ca 14.8 och skulle du få A i Matte 3b, höjer du - till ca 15.2.

  Varje "liten sänkning" eller "liten höjning" kan utgöra skillnad mellan att komma in /eller inte komma in/ på "din högskoleutbildning". Därför tycker jag du bör göra ditt bästa!

  Du frågar också om att läsa Tekniskt basår är ett bättre /eller sämre/ alternativ. Det kanske är "onödigt" att läsa alla andra kurser som du inte behöver. Matte 3b kan du på komvux läsa på 5 veckor. Du kan me det - i fall du får betyg innan 1 dec 2017, som är sista kompletteringsdag vid ansökan till högskola till VT-17, hinna söka och komma in till våren (om din utbildning startar på våren). På så sätt "sparar" du en hel termin. Det är dessutom ofta så att antagningsgräns på högskoleutbildningar med start på våren är något lägre än höstens starter (troligtvis pga det är färre som söker till våren).

  Å andra sidan, så påverkar inte dina studier på det tekniska basåret - ditt jämförelsetal från gymnasiet. I fall du idag har höga betyg (säg att du har MVG i alla kurser och med det har 20.0 i jämförelsetal). Skulle du då få "bara E" i Matt 3b på komvux, skulle du sänka ditt jämförelsetal till ca 19.6. Om du i stället läste på det Tekniska basåret på högskolan, skulle ditt jämförelsetal bli "intakt" på samma höga nivån, som innan.

  Men, ännu å andra sidan... :) - skulle det bli så att ditt betyg i Matte 3b sänker ditt jämförelsetal, kan du senare göra Prövning i Matt 3b. Får du högre betyg, är det det högre betyget som gäller. Tumregeln är att i fall man har flera betyg i samma kurs, är det det högre betyget som gäller.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!

  Lycka till!

  Milla SYV

  Hej igen!

  ang. sänka meritvärde med Matte 3b betyg, i fall du "bara" får E i kursen, sänker du ditt jämförelsetal till ca 19,15 (dvs mellan 19.1 och 19.2).

  Ang. Meritpoäng: en bra idé är att läsa Engelska 7 - för att du i så fall får 1.0 i merit (oavsett betyget; även för E betyg får du 1.0 - om du får betyg i Eng7). Ska man jobba med ekonomi och logistik, är det alltid bra att kunna mer engelska. Och även om manska jobba med andra saker, är det alltid bra att kunna mer engelska.

  Däri mitt råd till dig att läsa eller göra prövning i Eng7. Även betyget E i den kursen ger dig 1.0 i merit och höjer ditt meritvärde. Du kan på så sätt "kompensera" den ev sänkningen som du får pga Matte 3b.

  ***

  Ang. vilka utbildningar inom Ekonomi och Logistik som är bättre än andra, så är det ganska så svårt att svara på.

  Det som är bra att du kan söka både till högskola och till yrkeshögskola samtidigt och oberoende av varandra och få plats på båda. Till varje YH söker man till skolan direkt, oberoende av alla andra ansökningar. Om du kommer in både på högskola och yrkeshögskola samtidigt, kan du välja sen... och så finns det exempel när folk läser båda samtidigt - om minst en av dem är på deltid eller på distans.

  Högskoleutbildnignar är längre och mer teoretiska, mer "generella" kan man säga.

  Yrkeshögskola erbjuder kortare och mer Praktiska utbildningar, som är mycket inriktade på arbetsmarknadens behov - därför att det ofta mycket lättare att få jobb efter en YH (för att Yh får starta endast om det finns behov på arbetsmarknaden av just "den kompetensen" + att det är mycket praktik och att representanter från arbetslivet ingår i ledningsgruppen för yrkeshögskoleutbildningar; mycket ofta får man jobb på sin praktikplats).

  Det finns exempel när folk med högskoleutbildningar i bagaget, går en yrkeshögskoleutbildning - då de inte fick ngt. jobb "på" sin högskoleutbildning.

  Ang. läsa Ekonomi eller Logistik, så beror det på vad du vill jobba med i första hand. Som du säkert själv vet, så kan man inom Logistik jobba som Logistiker>>, som Speditor>> eller som Logistikchef>>

  Inom Ekonomi finns det massvis med olika yrken: allt från Löneadministratör>> till Ekonomichef>> Även gymnasielärare i Företagsekonomi har jobb inom "ekonomi" på sätt och vis. Andra yrken inom ekonomi - några exempel: Kostekonom>>, Miljöekonom>>, Medieekonom>>

   

  • Lina Hej Milla och tack för ditt svar!
  • Lina Oj, råkade skicka :-)
  • Lina Jag har ett bra meritvärde från början (19,5 plus meritpoäng vilket i detta fallet borde bli 1,5 för moderna språk 3 + 4 = 21). Den utbildning jag vill läsa (troligtvis Handelshögskolans Logistikprogram i GBG) hade 19,19 i BII i höstas och 19,65 2014. Hur mycket skulle jag dra ner mitt meritvärde om jag "bara" klarar E i Matte 3b? Matte är inte min starkaste sida och även om jag givetvis tänker göra mitt bästa vill jag inte lägga ner min själ i det om jag inte behöver eftersom jag jobbar heltid samtidigt :-)
  • Lina Vet inte om du kan svara på detta men jag testar, jag jobbar redan delvis med logistik och tycker det är väldigt kul. Min tanke är att läsa logistik/ekonomi men det kan man ju göra på flera olika sätt, det finns ju flertalet YH-utbildningar och även flera högskoleutbildningar. Ser man till högskoleutbildningar finns det ju dels rena ekonomiutbildningar men även de som är mer inriktade på logistik. Vad anser du att jag borde satsa på?
  • Milla Jag kommer nu utöka mitt svar till dig! :)
  • Milla Jag har nu utökat mitt svar, se ovan. återkom om ngt. är oklart eller om nya ? dyker upp! ;)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Arne 20 år

   Vad är mitt meritvärde om jag söker till detta program?

   Hej! Är väldigt förvirrad just nu p.g.a. meritvärde och de kurser som ger meritpoäng. Jag vill söka detta program i Stockholms Universitet: https://www.su.se/sok-kurser-och-program/siadk-1.411900 Mitt meritvärde utan tillsatta meritpoäng är: 15.63 Jag har dock läst följande meritgivande...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Simon 22 år

   Jag vill läsa IT på distans i halvfart, hur går jag tillväga med det?

   Jag är en utbildad nätverkstekniker från gymnasiet och jag saknar certifikat som jag behöver för vinna tillräckligt mycket förtroende hos en arbetsgivare för ha en god chans att bli anställd. Jag vill gärna studera vidare, men jag vill gärna jobba också. Jag provade tidigare att plugga via...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Armin 17 år

   Ökas meritpoängen samma moderna språk från grundskolan?

   Hej! Har hört att det är en stor fördel att studera vidare sitt moderna språk som man läst ända sen grundskolan (6:an). Jag går nu i 2:an, läser spanska 4. Jag har fått mycket väl godkända betyg sedan 6:an. Stämmer det att jag nu ska läsa spanska 4? När kommer spanska 5/6? Hälsningar Armin

   Milla SYV: Hej Armin, den fördelen, förutom djupare Kunskaper, så klart !!! :), som du syftar på heter Meritpoäng och max meritp. inom mod.språk för du för... Läs hela svaret
  • Daniel 19 år

   Systemutvecklare eller dataingenjör?

   Hej! Jag brinner för programmering och ogillar att vara "projektledare" som jag har hört många blir efter SU-programmet, är detta sant? Så just nu är jag osäker om jag ska välja Systemutvecklare eller dataingenjör. Jag gillar programmering och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • D 15 år

   är det möjligt för mig att plugga på IB efter gymnasiet (universitet)?

   Hejsan! Jag går i nian och tänker på mina gymnasie samt universitetsval. Jag vill gärna plugga utomlands (Japan) och tänker därför kanske gå på IB, men jag är rätt osäker på om jag verkligen vill lämna min familj och bo någon ananstans eftersom det inte finns någon IB skola i närmheten. Så jag...

   Milla SYV: Hej D, du har rätt, det finns tyvärr inte IB-programmet i Falun. Presentationer av de gymnasieskolorna som finns i Falun finns här. Som tur är - är det inte alls... Läs hela svaret
  • Alfred 14 år

   Prao hos advokatbyrå?

   Hej! Jag vill bli advokat när jag blir stor och jag undrar om det är möjligt att praoa på en advokatbyrå?

   Milla SYV: Hej Alfred,vi har fått en liknande fråga förut: senast förra året. Frågan kom från en elev och hans mamma, som båda frågade på väldigt många olika advoketbyråer... Läs hela svaret
  • Fanny 22 år

   Vad ska jag bli för lärare?

   Hej! Jag har länge funderat på att bli lärare, men har lite svårt o välja vilken åldersgrupp jag vill undervisa. Vad skulle du säga är dom största skillnaderna mellan att va lärare för åk 1-3 och 4-6 ?

   Milla SYV: Hej Fanny,det vi vet om yrket Lärare F-3 berättar vi på Framtid.se/yrke/lagstadielarareoch "mellanstadielärare" - är en sort Grundskolelärare.Det första jag tänker på... Läs hela svaret
  • Ingela 42 år

   Kurs som endast finns i samlat betygsdokument?

   Hej, I mitt slutbetyg från 1997 så finns inte Engelska B & Psykologi A med. De finns dock på ett sk samlat betygsdokument. Jag tänker söka till sjuksköterskeutbildningen för VT20. Jag läste att man kunde få meritpoäng för att man...

   Mikael SYV: Hej Ingela,enligt vår tolkning av reglerna borde du få 0.25 meritpoäng för din psykologikurs, även om den inte finns med i Slutbetyget, utan på ett Samlat betygsdokument.Men det... Läs hela svaret
  • Anonym 16 år

   Rektorn låter inte mig byta klass och jag har panik?

   Jag började gymnasiet i mitten av augusti. Jag gillade inte min klass jag fick men jag tänkte att det kanske skulle ändras. 1 vecka senare så har 3 personer bytt klass/program och jag blir vän med en kille som verkade trevlig. Klassen känns okej men efter 2...

   Mikael SYV: Hej! En tråkig situation.Prata med kuratorn.Fundera med kuratorn, tillsammans, om det finns ngt. att göra för att öka trivseln i eran klass.Kom med förslag på att ändra... Läs hela svaret
  • Svav 47 år

   Kan man läsa kortare till socionom om man har lärarlegitimation?

   Om någon har lärarexamen samt lärarlegitimation och vill läsa vidare till socionom. Kommer man läsa hela utbildningen eller kan jag läsa kortare? Tack för svaret

   Julia SYV: Hej Svav,du får gärna fråga studievägledare på just socionomprogrammet, men jag tror inte det blir en kortare utbildning på socionomprogrammet; lärare... Läs hela svaret
  • filippa 17 år

   kan man byta från IB till annan linje i tvåan?

   hej, jag äe en tjej som är 17 år gammal och går första terminen i tvåan på IB programmet. Jag har igentligen från början känt på mig att detta inte riktigt är en linje för mig då mina språk kunskaper är lite sämre än va dom kanske bör vara för att gå här. detta gör att jag måste slita mig igenom...

   Julia SYV: Hej Filippa, i Lidköping är det, enl.vad jag vet endast De-la-gardiegymnasiet som finns och den erbjuder flera inriktningar på RL.Du har rätt att söka till år1 till hösten... Läs hela svaret
  • hampus 19 år

   Hur ska jag gå tillväga?

   Hej! Jag heter Hampus och är just nu 19 år, jag gick ut gymnasiet detta år men tyvärr så fick jag inte gymnasieexamen då jag helt och hållet tappade hållningen samt tappade motivationen helt. Men nu när allt är tillbaka (bättre sent...

   Julia SYV: Hej Hampus! Jag känner inte till "Shoe design" utbildningen i England. Se gärna på deras hemsida vilka kvalifikationer som kursen i England kräver att du ska ha. Även om du inte har alla de meriter som... Läs hela svaret
  • Siri 20 år

   Kan man få fler meritpoäng genom att läsa kurser på komvux?

   Hej! Jag har hört att man inte kan få fler meritpoäng efter att ha slutat gymnasiet även om man läser kurser som tidigare gett det, men börjar nu förstå att det nog inte stämmer. Så det jag undrar är om det, efter gymnasiet, är möjligt att få fler meritpoäng av att läsa en kurs på komvux som...

   Anna SYV: Hej Siri,jo, det är fullt möjligt att få fler meritpoäng genom att läsa kurser på komvux. Max i merit, totalt sett, är 2,5. Om du har färre är max,... Läs hela svaret
  • Amanda 22 år

   Hur hoppar man av universitetet?

   Hej, jag har börjat funderar väldigt starkt på att hoppa av universitetet då jag inte kan se mig jobba med något av det vi utbildas till efter examen. Min fråga är hur jag ska gå tillväga för att hoppa av? Vem skall jag höra av mig...

   Anna SYV: hej Amanda,råder dig prata med studievägledare på ditt program, eller med programrektorn eller med ngn annan utbildningsansvarig.Ang. CSN och tentaFråga studievägledare på ditt program om du... Läs hela svaret
  • jessica 17 år

   klara gymnasiearbete?

   Jag går andra året på samhällsprogrammet i gymnasiet. jag har många kurser att tenta och därför tänkte jag om det finns någon slags sommarskola där man kan bli av gymnasiearbete under sommaren?

   Liselotte Johansson: Hej Jessica,Gymnasiearbete görs mot slutet av årskurs 3 på gymnasiet, detta pga det är "slutklämmen", alltså genom GA ska eleven visa att hen har under sin 3-årig gymnasial utbildning... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga