Lina 29 år
  Hej!

  Har kompletta betyg sedan jag tog studenten 2010. Ska nu läsa ekonomi och behöver därför komplettera med Matematik C/Matematik 3B som jag aldrig läste i gymnasiet. Har sökt och blivit beviljad att läsa kursen på Komvux men undrar nu följande:

  1. Visst har jag förstått rätt om att betyget jag får i denna kursen kommer påverka mitt meritvärde?
  2. Hur fungerar det i så fall när jag har betyg från både gamla och nya systemet? Hur räknar jag lättast ut hur mycket detta betyget kommer påverka mitt snitt?
  3. Eftersom jag bara ska läsa en kurs antar jag att Komvux är ett bättre alternativ än att läsa tekniskt basår?

  Tacksam för svar!

  /Lina

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  hej Lina!

  Du har rätt, för dig som har Slutbetyg från 2010 gäller:

  Jag tycker att du ska göra ditt bästa och försöka få så högt betyg du bara kan i Matte 3b. Det högsta betyget man kan få ä A (som motsvarar det gamla betyget MVG). För att bli behörig räcker det med E i betyg (motsvarar G i det gamla systemet).

  Om du gör ditt bästa och får så högt betyg du kan få, kan du inte göra mer. Men om du är nyfiken på hur det kommer att påverka ditt jämförelsetal, så beror det givetvis på vad du har idag. Vi kan ta ett exempel. Om du t.ex har VG i alla kurser från gymnasiet, har du i så fall 15.0 i jämförelsetal. Skulle du få betyg C i Matte 3b, behåller du ditt jämförelsetal som det är idag.

  Skulle du få betyg E i Matte 3b, skulle du sänka ditt jämförelsetal tll ca 14.8 och skulle du få A i Matte 3b, höjer du - till ca 15.2.

  Varje "liten sänkning" eller "liten höjning" kan utgöra skillnad mellan att komma in /eller inte komma in/ på "din högskoleutbildning". Därför tycker jag du bör göra ditt bästa!

  Du frågar också om att läsa Tekniskt basår är ett bättre /eller sämre/ alternativ. Det kanske är "onödigt" att läsa alla andra kurser som du inte behöver. Matte 3b kan du på komvux läsa på 5 veckor. Du kan me det - i fall du får betyg innan 1 dec 2017, som är sista kompletteringsdag vid ansökan till högskola till VT-17, hinna söka och komma in till våren (om din utbildning startar på våren). På så sätt "sparar" du en hel termin. Det är dessutom ofta så att antagningsgräns på högskoleutbildningar med start på våren är något lägre än höstens starter (troligtvis pga det är färre som söker till våren).

  Å andra sidan, så påverkar inte dina studier på det tekniska basåret - ditt jämförelsetal från gymnasiet. I fall du idag har höga betyg (säg att du har MVG i alla kurser och med det har 20.0 i jämförelsetal). Skulle du då få "bara E" i Matt 3b på komvux, skulle du sänka ditt jämförelsetal till ca 19.6. Om du i stället läste på det Tekniska basåret på högskolan, skulle ditt jämförelsetal bli "intakt" på samma höga nivån, som innan.

  Men, ännu å andra sidan... :) - skulle det bli så att ditt betyg i Matte 3b sänker ditt jämförelsetal, kan du senare göra Prövning i Matt 3b. Får du högre betyg, är det det högre betyget som gäller. Tumregeln är att i fall man har flera betyg i samma kurs, är det det högre betyget som gäller.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!

  Lycka till!

  Milla SYV

  Hej igen!

  ang. sänka meritvärde med Matte 3b betyg, i fall du "bara" får E i kursen, sänker du ditt jämförelsetal till ca 19,15 (dvs mellan 19.1 och 19.2).

  Ang. Meritpoäng: en bra idé är att läsa Engelska 7 - för att du i så fall får 1.0 i merit (oavsett betyget; även för E betyg får du 1.0 - om du får betyg i Eng7). Ska man jobba med ekonomi och logistik, är det alltid bra att kunna mer engelska. Och även om manska jobba med andra saker, är det alltid bra att kunna mer engelska.

  Däri mitt råd till dig att läsa eller göra prövning i Eng7. Även betyget E i den kursen ger dig 1.0 i merit och höjer ditt meritvärde. Du kan på så sätt "kompensera" den ev sänkningen som du får pga Matte 3b.

  ***

  Ang. vilka utbildningar inom Ekonomi och Logistik som är bättre än andra, så är det ganska så svårt att svara på.

  Det som är bra att du kan söka både till högskola och till yrkeshögskola samtidigt och oberoende av varandra och få plats på båda. Till varje YH söker man till skolan direkt, oberoende av alla andra ansökningar. Om du kommer in både på högskola och yrkeshögskola samtidigt, kan du välja sen... och så finns det exempel när folk läser båda samtidigt - om minst en av dem är på deltid eller på distans.

  Högskoleutbildnignar är längre och mer teoretiska, mer "generella" kan man säga.

  Yrkeshögskola erbjuder kortare och mer Praktiska utbildningar, som är mycket inriktade på arbetsmarknadens behov - därför att det ofta mycket lättare att få jobb efter en YH (för att Yh får starta endast om det finns behov på arbetsmarknaden av just "den kompetensen" + att det är mycket praktik och att representanter från arbetslivet ingår i ledningsgruppen för yrkeshögskoleutbildningar; mycket ofta får man jobb på sin praktikplats).

  Det finns exempel när folk med högskoleutbildningar i bagaget, går en yrkeshögskoleutbildning - då de inte fick ngt. jobb "på" sin högskoleutbildning.

  Ang. läsa Ekonomi eller Logistik, så beror det på vad du vill jobba med i första hand. Som du säkert själv vet, så kan man inom Logistik jobba som Logistiker>>, som Speditor>> eller som Logistikchef>>

  Inom Ekonomi finns det massvis med olika yrken: allt från Löneadministratör>> till Ekonomichef>> Även gymnasielärare i Företagsekonomi har jobb inom "ekonomi" på sätt och vis. Andra yrken inom ekonomi - några exempel: Kostekonom>>, Miljöekonom>>, Medieekonom>>

   

  • Lina Hej Milla och tack för ditt svar!
  • Lina Oj, råkade skicka :-)
  • Lina Jag har ett bra meritvärde från början (19,5 plus meritpoäng vilket i detta fallet borde bli 1,5 för moderna språk 3 + 4 = 21). Den utbildning jag vill läsa (troligtvis Handelshögskolans Logistikprogram i GBG) hade 19,19 i BII i höstas och 19,65 2014. Hur mycket skulle jag dra ner mitt meritvärde om jag "bara" klarar E i Matte 3b? Matte är inte min starkaste sida och även om jag givetvis tänker göra mitt bästa vill jag inte lägga ner min själ i det om jag inte behöver eftersom jag jobbar heltid samtidigt :-)
  • Lina Vet inte om du kan svara på detta men jag testar, jag jobbar redan delvis med logistik och tycker det är väldigt kul. Min tanke är att läsa logistik/ekonomi men det kan man ju göra på flera olika sätt, det finns ju flertalet YH-utbildningar och även flera högskoleutbildningar. Ser man till högskoleutbildningar finns det ju dels rena ekonomiutbildningar men även de som är mer inriktade på logistik. Vad anser du att jag borde satsa på?
  • Milla Jag kommer nu utöka mitt svar till dig! :)
  • Milla Jag har nu utökat mitt svar, se ovan. återkom om ngt. är oklart eller om nya ? dyker upp! ;)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Marina 20 år

   Räknas kurserna in i kriminologi utbildningen ?

   Hej :) jag har sökt till kriminologi och nu som vissa vet så har kriminologi utbildningen bestått fristående kurser så man läser lite hur som helst. Men nu har man fixat ett kandidatprogram (180hp) vilket är jätte bra, vet tyvärr inte vad antagningen ligger på då den är helt ny. Okej ska komma...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alex 17 år

   F i spanska 3, vad kommer att hända?

   Hej Jag går samhällprogrammet i år 1 och har just nu F i spanska 3 och kommer troligen att få det i slutbetyg. Har funderat på att läsa en extra kurs t.ex engelska 7 nästa år för att täcka över merit poängen som jag tappar i spanskan. Vet inte riktigt hur det funkar, om man kan göra så? Har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alaa 23 år

   Studera vidare efter hälsovetenskapliga programmet?

   Hej! Jag har sökt till hälsovetenskapliga programmet eftersom jag är mycket intresserad av kurser som ingår i programmet, men det ser ut som att det inte finns så många jobb efter kandidatexamen. Jag vill gärna veta om det finna andra studier som kan bli...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Tove 19 år

   Vad händer om man kuggar ett ämne man måste ha för examen?

   Hej! Jag går sista året på gymnasiet och har uppgifter i två ämnen som jag inte är säker på att jag kommer hinna lämna in innan betygen sätts. Vad händer om jag inte hinner lämna in och vad finns det för lösningar efter gymnasiet isåfall?

   Julia SYV: Hej Tove,om du inte uppfyller kraven för gymnasieexamen, får du ut studiebevis, som kan på komvux kompletteras upp till examensbevis. Du söker i så fall till komvux i... Läs hela svaret
  • Freja 16 år

   Går det att ha anpassningar?

   Hej! Jag börjar gymnasiet i höst och har under flera år i grundskolan haft anpassad studiegång. Jag har autism samt lider av psykisk ohälsa (depression och ångest bl.a.), så att vara färre timmar i skolan och istället arbeta hemifrån har hjälpt mig mycket. Och desto mer jag varit hemma desto...

   Julia SYV: Hej Freja!du skriver om att det har gått väldigt bra om du har studerat hemifrån, så varför inte försöka komma in på Korrespondensgymnasiet som erbjuder undervisning på distans?... Läs hela svaret
  • Jessica 19 år

   Merit i teckenspråk?

   läste att man får merit i teckenspråk, jag har har läst Svenskt teckenspråk för hörande 1 och 2. men får man merit i dem, kunde inte läsa 3 eller 4 på min skola. så får man merit i dessa 2 kurser eller gäller det endast 3...

   Julia SYV: Hej Jessica,meritpoäng för moderna språk (och Teckenspråk för hörande är numera jämställt med moderna språk) gäller, som regel, från steg 3.Se gärna info på... Läs hela svaret
  • Elin 49 år

   Yrkespaket för introduktionsprogram?

   Hejsan, kan ni förklara lite kring yrkespaket för introduktionsprogram? Är det en ny utbildning (typ ett nytt introduktionsprogram)? eller vad gäller? var ska eleven vara inskriven och vad är syftet? måste yrkespaket erbjudas eller är det frivilligt för skolorna att erbjuda? Tack på...

   Peter SYV: Hej Elin,info om Yrkespaket för introduktionsprogram finns bl.a på Skolverkets hemsida. Och vi har även pratat med en sakkunnig på Skolverket om det; fick svar att det är inte ett nytt program,... Läs hela svaret
  • Astrid 19 år

   Hur väljs sökande ut?

   Hej! Undrar hur universitet väljer ut sökande till platserna eftersom det bara finns ett visst antal platser. Om det t.ex finns 45 platser till läkarprogrammet och det är ca 600 som sökt hur väljs då dessa ut. Vet att det först sker via betyg (pratar...

   Peter SYV: Hej Astrid,det borde inte spela roll om man söker till en högskoleutb. i första hand eller i "lägre"-hand i alla de andra fall än när man söker i AU (alternativt urval), vilket är ett undantag.... Läs hela svaret
  • Omar 19 år

   Läsa en kurs under sommaren och antagning i höst?

   Hej! Jag läser ut tredje året nu på gymnasiet och har sökt vidare till högskolor. Jag har dock lite sämre betyg än vad jag hade förväntat mig och därför undrar om jag kan läsa upp gamla kurser som jag redan har fått ett E i...

   Peter SYV: Hej Omar, du fick rätt info i kommentaren till din fråga. Det är precis som Valentina skriver: mycket sällan som komvux kan bereda plats för... Läs hela svaret
  • Andreas 33 år

   matematik D & fysik B?

   Hej, finns det möjlighet att studera matematik D och fysik B gratis på distans i sommar? Jag bor i Ludvika kommun. Har kollat på diverse ställen men det närmaste jag kommer är en distanskurs som kostar pengar.

   Anna SYV: Hej Andreas,Matematik D och Fysik B är kurser som fanns förr i tiden. Sedan juli 2016 finns ingen som helst möjlighet att få betyg i de kurserna, utan det är de nya "motsvarande" kurser Matematik 4 och Fysik 2... Läs hela svaret
  • Boris 19 år

   Räknas Engelska 7 med i jämförelsetalet när man söker in till HHS?

   Hej! Jag undrar om den utökade kursen Engelska 7 räknas med i mitt jämförelsetal. Jag har totalt läst 2600 poäng på gymnasiet. Engelska 7 ger meritpoäng, men dessa meritpoäng kommer inte att vara viktiga för mig eftersom HHS...

   Anna SYV: Hej,nu har vi tillfrågat en sakkunnig via Antagning.se och fick svar att det "borde vara så" att betygen i kursen Eng 7 som U-kurs räknas inte in vid ansökan till... Läs hela svaret
  • Jenny 20 år

   Läsa upp betyg?

   Hej Om jag vill läsa upp samtliga betyg för att kunna gå på universitetet. Måste jag läsa upp exakt de ämnena jag fejlade då? För att få 2500p för att kunna söka universitet eller kan jag ersätta dessa fejlade kurser med...

   Anna SYV: Hej Jenny,om du har ett examensbevis, måste du höja betyg i kurser som finns i examensbeviset. Dock kan du ha ett annat spår i matematik, t.ex går det bra att ha nya betyg i matematik 1a och 2a (och i 3b, även... Läs hela svaret
  • Anna 24 år

   Hur beskriver jag bäst mina språkkunskaper?

   Hej! Jag talar tre språk flytande, varav ett är mitt modersmål. Hur borde jag ange dessa i mitt CV? Låter det rimligt att ange ett av dem som "modersmålsnivå" och de två andra som "tvåspråkig nivå"? Eller kanske...

   Vägledare Anonym: Hej Anna,inte helt lätt att svara på en så "enkel fråga" som hur man anger sina språkkunskaper i CV.  :)Det finns många sätt att göra det på - och... Läs hela svaret
  • Ceren 20 år

   Läsa yrkesprogram/komvux efter studenten?

   Hej. Frågar för min syskon som ska börja i gymnasiet nu till sommaren, men är dock osäker på programmet. Hen vill gärna börja med ett högskoleförberedande för att läsa brett men är även osäker på om hen kommer...

   Julia SYV: Hej,jag förstår hur du tänker (tror jag) och jag önskar att det vore enkelt att komma in på en yrkesutbildning på komvux efter gymnasiet, men det är tyvärr... Läs hela svaret
  • Louise 19 år

   Meritpoäng folkhögskola?

   Hej, jag undrar hur det fungerar med meritpoäng om man läser till en kurs på folkhögskola. Jag funderar på att läsa till spanska 4 på folkhögskola, får man den extra meriten alltså 1 poäng som man skulle fått om man läst...

   Julia SYV: Nej, man får inte meritpoäng för Omdöme från en folkhögskola.Folkhögskolorna sätter inte betygen, utan ger Omdöme. Om du vill få meritpoäng, måste du få ett... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga