Elin 22 år
  Hej!
  Jag har under det senaste året arbetat extra inom hemtjänsten och har upptäckt att jag skulle vilja utbilda mig till sjuksköterska. Jag har precis tagit studenten och har sökt att plugga Naturkunskap 2 i höst eftersom att jag inte läste det på gymnasiet. Men eftersom att jag inte skulle vilja studera till sjuksköterska direkt och arbeta kvar där jag så måste jag utbilda mig till undersköterska för att få stanna kvar. Kan jag plugga till undersköterska samtidigt som jag pluggar Naturkunskap 2? Skulle helst vilja plugga till undersköterska på distans. Hur och var ansöker man i sådana fall????

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Elin,

  det är >>>på komvux i den kommunen där du är folkbokförd som du ansöker om att läsa till "undersköterska". Vad studier till undersköterska innehåller, är inte strikt fastställt. Det är inte ett legitimationsyrke och inte ett "skyddad yrke" med skylldad yrkestitel. Du som har erfarenhet att arbeta med samma eller liknande arbetsuppgifter som undersköterskor kan ha, får också kalla dig för Undersköterska. Ingen kan förbjuda det. Läs gärna på www.fragasyv.se/info/underskoterska

  Vad komvux i din kommun anser om möjlighet att ta in dig på vård-kurser, vet inte vi här på Fråga SYV. Ofta kommer man tyvärr inte in på gymnasiala yrkesutbildningar med redan fullständig gymnasial kompetens. Detta pga komvux är, enligt Vuxenutbildningsförordningen, tvungen att prioritera personer med "kort tidigare utbildningsbakgrund", dvs de som saknar grundskolekompetens - i första hand; i andra hand de som endast har grundskolekompetens; de kommer in på gymnasiala yrkesutbildningar på komvux och då brukar platserna (pengarna i komvux budget) ta slut, så får de övriga sökande svar PLATSBRIST.

  Se på din kommuns hemsida vilka distanskurser som finns att söka. Prata med SYV på komvux i din kommun om vad hen rekommenderar att du söker till. Du kan tyvärr få svar att det är "ingen idé" att söka till Vård- och omsorgspaket /"undersköterska-utbildningen"/ när du redan har gymnasiekompetens. Det kan vara så att de på komvux i din kommun vet att det alltid är fler kortutbildade sökande än det finns platser, så att ingen med gymnasiekompetens kommer in. Även om du får ett sådant svar, gör ändå en ansökan. Ingen kan förbjuda dig att söka. Var dock beredd påa tt få svar "platsbrist", för att det bli tyvärr allt som oftast en sådan situation... :(

  Om du på din komvux får svar att det är "ingen idé" att söka vård-kurser och SYV vill inte slösa bort tid på att göra någon planering för att hen ej tror du kommer få plats, men om du ändå vill söka, vilket ingen kan förbjuda dig att göra... - se i >>Programplanen för Vård- och omsorgsprogrammet vad VO-elever på gymnasiet läser. Jämför med ditt examensbevis. De kurser som du inte har i ditt examensbevis och som finns i planen för VO, kan du söka till, för att det är de du behöver ha betyg i.

  Mitt råd till dig är att du snarast möjligt skaffar dig behörighet att söka till sjuksköterskeprogrammet och gör högskoleansökan redan med start våren 2018.

  Du kan också se om du hittar ngt. intressant för dig inom yrkeshögskola.

  Utbildning för undersökterska brukar på komvux kallas för "Vård- och omsorgs kurspaket" eller "Omvårdnadsutbildning". Även andra namn förekommer. Utbildningen brukar vara på heltid på 3 terminer. Ibland kan man hitta en snabbvariant - ett år, 52 veckor, då kör man utan några lov eller uppehåll.
  Om du egentligen vill in på högskola/sjuksköterskeprogrammet, kanske det inte är det bästa för dig att komma in på 2-3 terminers heltidsutbildning till undersköterska, för att du hinner redan komma in på sjuksköterskeprogrammet innan du är klar med undersköterska-utbidlningen, och när ska du i så fall hinna jobba som undersköterska? Och så blir det svårt att komma in på yrkesutbildning på komvux. :( Så jag tror, tyvärr, att det är en "icke-fråga", då jag tror tyvärr inte du kommer in på yrkesutbildning på komvux.
  Att läsa en kurs i Naturkunskap 2 är "en annan sak", då det är en kurs som du behöver för vidarestudier. Här har du en rimlig chans att komma in.

  Daniel Larsson SYV

  Hejsan,

  Om du är folkbokförd i Alingsås och vill läsa vård och omsorg på distans - gäller följande:
  det finns kurser som krävs för diplom från Vård-och omsorgscollege som fristående kurser att läsa på distans.
  Nästa ansökningsperiod öppnar i slutet av september för start i vår

  Här finner Du mer information om utbildningen inom vård och omsorg: https://www.alingsas.se/utbildning-barnomsorg/campus-alingsas/yrkesutbildning/vard-och-omsorg

  (Distanskurserna står under C). Hela utbudet av vad man via komvux i Alingsås kan söka - hittar Du på https://www.alingsas.se/campus/kurskatalog

   

  Vänliga hälsningar

  Daniel

  Vill också skicka några tips på Yrkeshögskoleutbildnigar som kanske kan bli av intresse för dig:

  OBS! man kan komma in på en yrkeshögskoleutbildning även om man inte är behörig (i "fri kvot" - på undantag) och man behöver inte prioritera sina ansökningar "i första hand", "i andra hand" - utan söker till varje YH separat och oberoende av andra ansökningar - både inom yrkeshögskola, högskola och komvux. 
  På så sätt kan man söka ett obegränsat antal yrkeshögskoleutbildningar och samtidigt söka även inom andra skolformer, som högskola, folkhögskola, komvux, KKU>> mm.

  Kommer man på flera olika utbildninar, kan man i så fall senare välja vilken av em som man vill att tacka JA till.

  https://www.yhguiden.se/utbildning/centrum-foer-utveckling-och-laerande-cul/behandlingspedagog

  https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/behandlingspedagog-nykoping

  https://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/halso-och-vardadministrator

  https://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/medicinsk-fotterapeut

  https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/medicinsk-sekreterare-gbg

  https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/medicinsk-sekreterare

  https://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/pedagogisk-vagledare-vid-funktionshinder

  https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/steriltekniker-shlm

  https://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/stodpedagog

  https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/tandskoterska-plus-stockholm

  https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/tandskoterska-karlskrona

  https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/tandskoterska

  https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/tandskoterska-plus-karlstad

  https://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/medicinsk-sekreterare-uppsala-nackademin

  https://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/hud-och-spaterapeut

  https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/stoedpedagog-karlskrona

  https://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-karlstad/vardadministratoer

  https://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/vardadministrator

  https://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/apotekstekniker-sthlm

  https://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/apotekstekniker

   

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga