2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Mansoora!
  På gymnasiet räknar man in betyg från alla årskurser, inte bara betyg i sista kursen. Här är det stor skillnad från grundskolan.

  På gymnasiet läser man 2500 poäng för att få examen.
  Om man läser fler kurser (extra kurser) så räknas de betygen in ibland, men inte alltid. Men det där med extra kurser (utökade kurser) är ett undantag.

  Oftast läser man 2500 poäng på gymnasiet, sammanlagt under 3 år.
  Gymnasiearbete är en 100 poängskurs som man inte kan få högre betyg än E. Så det betyget räknas inte in i elevens Jämförelsetal.

  Jämförelsetal kan max bli 20.0 (det är om man har alla A-betyg i alla kurser på gymnasiet under alla 3 år). Om man har alla E betyg, blir Jämförelsetal 10.0.
  Om man har alla C betyg, blir Jämförelsetal 15.0.
  Om man har hälften A och hälften E betyg, blir Jämförelsetal också 15.0.

  Sedan kan man "plussa på" Meritpoängen - som inte alls är obligatoriska utan man väljer att läsa de kurser som ger meritpoäng, om man vill höja sitt meritvärde. Läs om Meritpoäng på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Vi tar några exempel:
  - en elev har alla E betyg i alla kurser på gymnasiet men har läst alla kurser som ger max meritpoäng. Då blir elevens Meritvärde: 10.0 + 2.5 = 12.5

  - en elev har alla C betyg i alla kurser på gymnasiet och har läst meritpoängskurserna (men inte alla utan de som ger 1.5 i merit). Då blir elevens Meritvärde: 15.0 + 1.5 = 16.5

  - en elev har alla A betyg i alla kurser men har bara en kurs som ger 0.5 meritpoäng. Då blir elevens Meritvärde: 20.0 + 0.5 = 20.5

  - en elev har alla D betyg i alla kurser och har uppnått 1.5 i merit. Meritvärde: 12.5 + 1.5 = 14.0

  - en elev har alla B betyg i alla kurser och inga meritpoäng. har man inga meritpoäng, blir Jämförelsetal = Meritvärde: 17.5 + 0 = 17.5

  Återkom om du har fler frågor.
  Lycka till med dina studier!
  Mvh Milla SYV
  Förlåt, jag glömde att svara på en av dina frågor - om vad man kan förvänta sig för betyg på gymnasiet från en elev som i grundskolan hade 270 betygspoäng.
  Det är extremt svårt att svara på den frågan!

  Det beror väldigt mycket på vilket program eleven läser - om det är ett program som man gillar, trivs med och/eller som innehåller kurser som man har lätt för. Då kan det bli alla A betyg i alla kurser.

  Går man ett program på gymnasiet som är för svårt, för tråkigt och man känner sig inte motiverad och tycker att man går fel program, då ska man vara glad om man får E betyg i alla kurser.

  På grundskola läser alla elever i princip samma kurser. Liten variation är det angående Moderna språk och Modersmål, men annars så läser alla samma ämnen.
  Så är det INTE på gymnasiet. Visst är en del ämnen - samma: svenska/svenska som andraspråk, engelska, matte, samhällskunskap, idrott och hälsa och några andra kurser - men, för det första, så läser man inte alls lika mycket i samma ämne på olika program:
  på yrkesprogrammen läser man en kurs i svenska och på högskoleförberedande - tre kurser i svenska.
  Ang. matte är det väldigt stor skillnad: på yrkesprogrammen läser man Matte 1a, en kurs bara.
  Och på Teknik och Naturvetenskapsprogrammet läser man på en av inriktningarna Matte 1c, 2c, 3c och 4 - som obligatoriska kurser (inte bara fyra gånger mer utan även C-spår som är avancerat spår i matte).

  Jag kan därför inte ens på ett ungefär göra någon "prognos" för betyg på gymnasiet.

  Tips och råd:
  välj ett program som innehåller kurser som du tycker är roliga och viktiga för din framtid (förbereder dig till ett yrke som du vill ha http://www.framtid.se ) och gör ditt bästa i varje kurs under alla 3 år på gymnasiet.
  Mer än så kan du inte göra.
  Gör du det, så måste du vara nöjd med dina prestationer.
  Man kan inte göra bättre än man kan. Alla vi har våra styrkor och begränsningar. Alla kan inte bli professorer i matematik t.ex. - men alla kan och förhoppningsvis kommer att hitta en plats där de trivs och känner att de gör nytta.


  • mansoora alltså menar du att när man ska till universitet då räknar man betyg från tre år och sedan resultat bli det betyg som man ska gå till universitet med va?!!!!
  • Anna Ja, alla betyg som ingår i Examensbeviset inom 2500 poäng på gymnasiet bidrar till Jämförelsetal. utökade kurser (om man läser mer än 2500 poäng) Kan i vissa fall också räknas in. Det är allmänna regler och inget som vi på Fråga SYV kan bestämma över.
  • mansoora men har ni några tips för mig och alla andra som vill läsa natur och vill verkligen satsa på och bli tandläkare eller läkre?
  • mansoora jag menar hur kan man nå bra betyg alltså höga i gymnasiet?
  • mansoora och vad kan jag göra redan den fötsta och andra året? hur ska jag visar upp mig och lyckas nå betyg runt 21,5 för tandläkare tex
  • Anna Läs våra tips om Studieteknik, som vi har publicerat på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik och jag kommer att skriva ett nytt svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!
  Det finns olika vägar att gå - om man vill bli läkare eller tandläkare.
  Den snabba vägen är via Naturvetenskapsprogrammet.
  Den andra vägen är via Vård- och omsorgsprogrammet + komplettera för behörighet under ett år på Komvux eller på ett Naturvetenskapligt basår.

  Om du idag känner stress över att behöva prestera så mycket på gymnasiet och ha alla A-betyg i alla kurser så kanske Vård/omsorgsprogrammet ett bättre val för dig. På VO http://www.gymnasieguiden.se/program/VO kan du välja till en skola som erbjuder läsa som Lärling http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling där man läser alla yrkeskurserna på en arbetsplats + har man lärlingskontrakt, får man 1000 kr. extra i månaden, utöver Studiebidraget som är på 1050 kr.
  Man blir inte lika skoltrött om man är på arbetsplatser halva tiden.
  Det är då också lättare att få högre betyg.

  Det finns många olika valmöjligheter efter ett yrkesprogram. Det finns många påbyggnadsutbildningar på en Yrkeshögskola www.yhguiden.se och du kan jobba samtidigt som du kompletterar för behörighet på Komvux. Ekonomiskt är det ganska fördelaktigt att börja jobba direkt efter gymnasiet. Du börjar tjäna pengar och även "pensionspoäng", dvs din framtida pension blir högre.

  Jag kan varmt rekommendera Vård/omsorgsprogrammet och på den välja de kurser som gör att du direkt efter gymnasiet blir behörig att söka till Sjuksköterska på högskola. Vilka kurser du bör i så fall välja kan du se på http://www.fragasyv.se/info/sjukskoeterska-efter-vo

  Gör du så, har du väldigt många olika bra alternativ efter gymnasiet, inklusive att söka till sjuksköterska, söka påbyggnadsutbildningar Specialistundersköterska på yrkeshögskola, börja jobba direkt efter gymnasiet och samtidigt komplettera för behörighet till läkare/tandläkare.

  Som en duktig undersköterska kan du vinna Europamästerskap - YrkesEM. Info om den finns på http://www.euroskills2016.se

  Att läsa på Naturvetenskapsprogrammet (eller ett annat högskoleförberedande program) och få halv-bra/halv-dåliga betyg kan många gånger bli återvändsgränd, tyvärr. Med medelbra betyg kommer man inte in på Läkare eller Tandläkare. Man har inte heller något yrke. Det är svårt att få jobb efter ett högskoleförberedande program för att de programmen förbereder för vidare studier på högskola och inte inför något jobb.
  Komvux tar ofta inte in personer som redan har läst på gymnasiet. På komvux kan man bara läsa några få kurser, men om man redan har godkända betyg i dem, så får man ett Nej på Komvux. Då är det prövningar. Självstudier + att betala 500 kr. för varje prövning. Ibland behöver man göra prövningar i 20 kurser och det kostar 10 000 kr. Efter det är det inte alls säkert att man höjde sina betyg till A-nivå i alla kurser och har en chans att komma in på Läkare eller Tandläkare. Det är väldigt tråkigt att se ungdomar i en sådan situation. Många av de säger att om de visste innan gymnasiet att det kan bli så här, skulle de definitivt välja ett yrkesprogram.

  Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig och att du gör ett bra val till gymnasiet, som du kommer att vara nöjd med och får bra grund inför din framtid!
  ANNA

  • mansoora tackkkk så jätte mycket för svaret
  • Anna Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Du får tipsa dina vänner och bekanta om oss och då kan vi hjälpa fler elever göra bra yrkes- och utbildningsval.

  Frågor och svar

  • Frida 21 år

   Komvux kurs finns ej i min kommun?

   Hej, Jag vill gå en kurs via komvux. Webbutveckling 1 men den finns ej i kommunen där jag är bokförd. Jag vill dessutom börja mitt i terminen, dvs. period 2 Vt-19. Kan ju inte hitta information om startdatum osv. utan att välja studieort.

   Anna SYV: Hej Frida, gymnasisala kurser läser man i komux i eller via den kommunen där man är folkbokförd. Komvux i din kommun kan bevilja dig läsa i en annan kommun, men det är rätt sällan som... Läs hela svaret
  • Elsa 16 år

   jag vill gå i Stockholm?

   hej syv jag har nästan så länge jag kommer ihåg viljat gå på gymnasium i Stockholm. Då jag känner att Eskilstuna inte är någon stad där jag känner att jag kan passa in och utrycka mig själv. Jag är väldigt intresserad av media programmet, då många sagt till mig att jag borde gå på grillska i...

   Anna SYV: Hej Elsa, jag förstår att du vill gå på en gymnasieskola i Stockholm och att du idag tror att du kommer att ha någonstans att "sova" i Stockholm. Det kan funka, men det kan också bli problem med... Läs hela svaret
  • William 19 år

   Nationellt/kurs-prov i matematik 5?

   Hej, Jag går 2:an på natur just nu och ska välja bla. programfördjupningsval inför 3:an. Jag är lite inne på just matematik 5 kursen och undrar om det existerar någon form av nationellt prov/kursprov i slutet av kursen ( alltså någon skriftlig-och muntlig del) ?

   Anna SYV: Hej, vad kursen matematik 5 innehåller kan du se på Matteboken.se/lektioner/matte-5 och på vilket sätt examinationen går till, är det upp till läraren att svara. Reglerna kan... Läs hela svaret
  • Tova 23 år

   Socionom eller logoped?

   Hej! Jag har nyligen flyttat till en annan stad och börjat studera socionomprogrammet där, men tycker inte det känns helt rätt. Det är ett väldigt brett yrke men jag är väldigt inställd på att jobba som kurator eller liknande, de andra delarna av yrket tror jag verkligen inte passar mig. Jag...

   Anna SYV: Hej Tova, du förlorar inget på att söka till logopedutbildningen, men samtidigt fortsätta läsa på socionomprogrammet. Om du sedan kommer in på logopedutb., kan du i så fall fatta beslut... Läs hela svaret
  • Sandra 18 år

   Vilken utbildning ska jag välja för en karriär inom genteknik?

   Hej! Jag heter Sandra och går andra året på naturprogrammet just nu. Jag är fortfarande osäker på exakt vad jag vill läsa till efter gymnasiet, men jag har på sistone utvecklat ett intresse för genteknik och genredigering. Jag är särskilt nyfiken på CRISPR-metoden som det forskas mycket...

   Anna SYV: Hej Sandra;jag tycker du kan börja med att välja tema till ditt GA, gymnasiearbete inom genteknik och genredigering, kanske rent av göra GA om CRISPR-metoden. Du kan också... Läs hela svaret
  • Elsa 16 år

   Rytmus estet media ?

   Tja har sökt mitt gymnasium men har typ ändrat spår lite och funderar på att gå estet media på rytmus. Min kille ska gå musik där o deras audition är v11. Men eftersom jag inte sökt rytmus på mina val, hur blir det då för mig hur & när kommer jag få göra min audition. Sen har jag även en fråga...

   Anna SYV: Hej Elsa, >>>Rytmus har gymnasieskolor i flera städer. Eftersom du inte uppger i vilken stad du söker, är det svårt att svara ngt. konkret mer än att till inriktning "medier" brukar man inte göra... Läs hela svaret
  • salma 17 år

   Behöver jag läsa upp fysik?

   Hej! Jag ska börja ib andra året och gå direkt in till DP. Eftersom jag bara kan ta två ämnen per grupp, ska jag välja kemi och biologi. Alltså då erbjuda jag inte fysik. Jag vill studera läkarlinjet, så om jag får topp betyg kommer ej behörigheten på fysik skada mig att inte erbjudas plats.

   Anna SYV: Hej Salma,du skriver om att du vill läsa "läkarlinje"; om du menar i Sverige, alltså Läkarprogrammet på svenska universitet, då krävs det behörighet i fysik motsvarande fysik 2 på... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 32 år

   Vilka påbyggnadsutbildningar finns för utbildade undersköterskor?

   Hej, som rubriken lyder är min fråga Vilka påbyggnadsutbildningar finns för utbildade undersköterskor? Tack! S.

   Peter SYV: Hej, det finns många olika alternativ; exempelvis finns det Yrkeshögskoleutbildningar till Specialistundersköterska med olika inriktningar >> och det finns även... Läs hela svaret
  • Lisa 20 år

   Vad är utbildningsplanen för samhällsvetarprogramet?

   Hej! Jag funderar på att gå samhällsvetarprogrammet på Uppsala universitet. Som jag förstår det är det ett ganska fritt program... Vad ingår och hur många kurser får man välja till? Vad kan jag bli och går det att läsa en master på det? Vad för någon master isåfall? Tacksam för svar

   SYV-besökare Syv: Hej Lisa,samhällsvetare är väldigt bred utbildning och kan bero mycket vad du själv gör den till - genom valbara kurser, kurser som du kanske läser vid sidan av programmet,... Läs hela svaret
  • Kalle 20 år

   Över 2800 poäng?

   Hejsan i nu läget har jag över 2800 poäng har pluggat så jag ska få behörighet och merit poäng så som engelska 7 och matte 3 så jag undrade vilka av mina betyg kommer räknas in?

   Anna SYV: Hej Kalle,det finns för lite info i din fråga för att kunna svara.Mycket beror på vilka kurser som ingår eller kommer att ingå i ditt Examensbevis. Om du redan har examensbevis från ett... Läs hela svaret
  • Mary 17 år

   Vad händer om man har hög frånvaro och ska gå on gymnasiet ?

   Hej! Vad händer om jag är sjuk väldigt ofta just nu men har bestämt mig för att gå om gymnasiet för att byta till en annan gymnasieskola med ekonomi. Kommer jag inte in pga den höga frånvaron eller kollar man på mina betyg? Harb275.5 i merit

   Liselotte Johansson: Hej Mary,om du söker via gymnasieantagningen till årskurs 1 på gymnasiet, konkurrerar du med dina "gamla" grundskolebetyg; du skriver att du har 275.5 betygspoäng och det... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   Vad behövs för att läsa konstnärligt kandidatprogram i design?

   Jag är intresserad av att läsa konstnärligt kandidatprogram i design (180hp) och jag undrar vad jag behöver för betyg för att ha så bra chans som möjligt för att komma in. Vilka ämnen i gymnasiet bör jag ha läst och var ligger genomsnittet på betyg i respektive ämne som behövs för att komma in?...

   Liselotte Johansson: Hej Caroline, eftersom det är en Högskole/Universitetsutbildning du vill komma in på, behöver du ha Grundläggande behörighet till högskolestudier... Läs hela svaret
  • Alex 19 år

   Hur tentar man av moderna språk steg 4?

   Hej, har gått spanska i hela grundskolan och även spanska 3 i ettan på gymnasiet. Nu i trean valde jag spanska 4 som individuellt val men insåg redan efter ett par veckor att det var ganska lätt (har spanska som modersmål). Funderar helt enkelt om och hur man går tillväga för att tenta av kursen...

   Anna SYV: Hej Alex,du har inte rätt att "tenta av" en kurs - "bara för" att du har lätt för kursen; detta gäller alla elever på gymnasiet, att rättighet att göra prövning finns i 2... Läs hela svaret
  • Lina 24 år

   Assisterande psykolog i Sverige?

   Hej! Jag pluggar i England och läser ett kandidatprogram i psykologi. I framtiden vill jag söka till en Doctorate of clinical psychology i England (motsvarande psykologprogrammet i Sverige), men för att komma in på det behöver man erfarenhet av att jobba som "assistant psychologist". Min...

   Anna SYV: Hej Lina,kan det du söker beskrivas i Sverige som PTP-psykolog, tro?Vi har ingen expert på just det område som din fråga handlar om, men vi ska göra vårt bästa för att finna svar att ge dig.
  • Emma 24 år

   Jag vill jobba med djur, vad har jag för alternativ?

   Hej! Jag är väldigt intresserad för att arbete med djur, dock vet jag inte vilken utbildning eller kurser som man bör läsa. Jag har inte höga betyg för kunna läsa vilket program som helst. Jag vill helst plugga i Malmö/Lund. Jag är öppen för det mesta, allt från djurmassör till djurskötare!

   Anna SYV: Hej Emma,kika gärna på många olika yrken: inom Naturbruk >> ligger yrken där man jobbar med friska djur; och yrken där man jobbar med behanling av djur - ligger inom... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga