2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Mansoora!
  På gymnasiet räknar man in betyg från alla årskurser, inte bara betyg i sista kursen. Här är det stor skillnad från grundskolan.

  På gymnasiet läser man 2500 poäng för att få examen.
  Om man läser fler kurser (extra kurser) så räknas de betygen in ibland, men inte alltid. Men det där med extra kurser (utökade kurser) är ett undantag.

  Oftast läser man 2500 poäng på gymnasiet, sammanlagt under 3 år.
  Gymnasiearbete är en 100 poängskurs som man inte kan få högre betyg än E. Så det betyget räknas inte in i elevens Jämförelsetal.

  Jämförelsetal kan max bli 20.0 (det är om man har alla A-betyg i alla kurser på gymnasiet under alla 3 år). Om man har alla E betyg, blir Jämförelsetal 10.0.
  Om man har alla C betyg, blir Jämförelsetal 15.0.
  Om man har hälften A och hälften E betyg, blir Jämförelsetal också 15.0.

  Sedan kan man "plussa på" Meritpoängen - som inte alls är obligatoriska utan man väljer att läsa de kurser som ger meritpoäng, om man vill höja sitt meritvärde. Läs om Meritpoäng på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Vi tar några exempel:
  - en elev har alla E betyg i alla kurser på gymnasiet men har läst alla kurser som ger max meritpoäng. Då blir elevens Meritvärde: 10.0 + 2.5 = 12.5

  - en elev har alla C betyg i alla kurser på gymnasiet och har läst meritpoängskurserna (men inte alla utan de som ger 1.5 i merit). Då blir elevens Meritvärde: 15.0 + 1.5 = 16.5

  - en elev har alla A betyg i alla kurser men har bara en kurs som ger 0.5 meritpoäng. Då blir elevens Meritvärde: 20.0 + 0.5 = 20.5

  - en elev har alla D betyg i alla kurser och har uppnått 1.5 i merit. Meritvärde: 12.5 + 1.5 = 14.0

  - en elev har alla B betyg i alla kurser och inga meritpoäng. har man inga meritpoäng, blir Jämförelsetal = Meritvärde: 17.5 + 0 = 17.5

  Återkom om du har fler frågor.
  Lycka till med dina studier!
  Mvh Milla SYV
  Förlåt, jag glömde att svara på en av dina frågor - om vad man kan förvänta sig för betyg på gymnasiet från en elev som i grundskolan hade 270 betygspoäng.
  Det är extremt svårt att svara på den frågan!

  Det beror väldigt mycket på vilket program eleven läser - om det är ett program som man gillar, trivs med och/eller som innehåller kurser som man har lätt för. Då kan det bli alla A betyg i alla kurser.

  Går man ett program på gymnasiet som är för svårt, för tråkigt och man känner sig inte motiverad och tycker att man går fel program, då ska man vara glad om man får E betyg i alla kurser.

  På grundskola läser alla elever i princip samma kurser. Liten variation är det angående Moderna språk och Modersmål, men annars så läser alla samma ämnen.
  Så är det INTE på gymnasiet. Visst är en del ämnen - samma: svenska/svenska som andraspråk, engelska, matte, samhällskunskap, idrott och hälsa och några andra kurser - men, för det första, så läser man inte alls lika mycket i samma ämne på olika program:
  på yrkesprogrammen läser man en kurs i svenska och på högskoleförberedande - tre kurser i svenska.
  Ang. matte är det väldigt stor skillnad: på yrkesprogrammen läser man Matte 1a, en kurs bara.
  Och på Teknik och Naturvetenskapsprogrammet läser man på en av inriktningarna Matte 1c, 2c, 3c och 4 - som obligatoriska kurser (inte bara fyra gånger mer utan även C-spår som är avancerat spår i matte).

  Jag kan därför inte ens på ett ungefär göra någon "prognos" för betyg på gymnasiet.

  Tips och råd:
  välj ett program som innehåller kurser som du tycker är roliga och viktiga för din framtid (förbereder dig till ett yrke som du vill ha http://www.framtid.se ) och gör ditt bästa i varje kurs under alla 3 år på gymnasiet.
  Mer än så kan du inte göra.
  Gör du det, så måste du vara nöjd med dina prestationer.
  Man kan inte göra bättre än man kan. Alla vi har våra styrkor och begränsningar. Alla kan inte bli professorer i matematik t.ex. - men alla kan och förhoppningsvis kommer att hitta en plats där de trivs och känner att de gör nytta.


  • mansoora alltså menar du att när man ska till universitet då räknar man betyg från tre år och sedan resultat bli det betyg som man ska gå till universitet med va?!!!!
  • Anna Ja, alla betyg som ingår i Examensbeviset inom 2500 poäng på gymnasiet bidrar till Jämförelsetal. utökade kurser (om man läser mer än 2500 poäng) Kan i vissa fall också räknas in. Det är allmänna regler och inget som vi på Fråga SYV kan bestämma över.
  • mansoora men har ni några tips för mig och alla andra som vill läsa natur och vill verkligen satsa på och bli tandläkare eller läkre?
  • mansoora jag menar hur kan man nå bra betyg alltså höga i gymnasiet?
  • mansoora och vad kan jag göra redan den fötsta och andra året? hur ska jag visar upp mig och lyckas nå betyg runt 21,5 för tandläkare tex
  • Anna Läs våra tips om Studieteknik, som vi har publicerat på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik och jag kommer att skriva ett nytt svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!
  Det finns olika vägar att gå - om man vill bli läkare eller tandläkare.
  Den snabba vägen är via Naturvetenskapsprogrammet.
  Den andra vägen är via Vård- och omsorgsprogrammet + komplettera för behörighet under ett år på Komvux eller på ett Naturvetenskapligt basår.

  Om du idag känner stress över att behöva prestera så mycket på gymnasiet och ha alla A-betyg i alla kurser så kanske Vård/omsorgsprogrammet ett bättre val för dig. På VO http://www.gymnasieguiden.se/program/VO kan du välja till en skola som erbjuder läsa som Lärling http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling där man läser alla yrkeskurserna på en arbetsplats + har man lärlingskontrakt, får man 1000 kr. extra i månaden, utöver Studiebidraget som är på 1050 kr.
  Man blir inte lika skoltrött om man är på arbetsplatser halva tiden.
  Det är då också lättare att få högre betyg.

  Det finns många olika valmöjligheter efter ett yrkesprogram. Det finns många påbyggnadsutbildningar på en Yrkeshögskola www.yhguiden.se och du kan jobba samtidigt som du kompletterar för behörighet på Komvux. Ekonomiskt är det ganska fördelaktigt att börja jobba direkt efter gymnasiet. Du börjar tjäna pengar och även "pensionspoäng", dvs din framtida pension blir högre.

  Jag kan varmt rekommendera Vård/omsorgsprogrammet och på den välja de kurser som gör att du direkt efter gymnasiet blir behörig att söka till Sjuksköterska på högskola. Vilka kurser du bör i så fall välja kan du se på http://www.fragasyv.se/info/sjukskoeterska-efter-vo

  Gör du så, har du väldigt många olika bra alternativ efter gymnasiet, inklusive att söka till sjuksköterska, söka påbyggnadsutbildningar Specialistundersköterska på yrkeshögskola, börja jobba direkt efter gymnasiet och samtidigt komplettera för behörighet till läkare/tandläkare.

  Som en duktig undersköterska kan du vinna Europamästerskap - YrkesEM. Info om den finns på http://www.euroskills2016.se

  Att läsa på Naturvetenskapsprogrammet (eller ett annat högskoleförberedande program) och få halv-bra/halv-dåliga betyg kan många gånger bli återvändsgränd, tyvärr. Med medelbra betyg kommer man inte in på Läkare eller Tandläkare. Man har inte heller något yrke. Det är svårt att få jobb efter ett högskoleförberedande program för att de programmen förbereder för vidare studier på högskola och inte inför något jobb.
  Komvux tar ofta inte in personer som redan har läst på gymnasiet. På komvux kan man bara läsa några få kurser, men om man redan har godkända betyg i dem, så får man ett Nej på Komvux. Då är det prövningar. Självstudier + att betala 500 kr. för varje prövning. Ibland behöver man göra prövningar i 20 kurser och det kostar 10 000 kr. Efter det är det inte alls säkert att man höjde sina betyg till A-nivå i alla kurser och har en chans att komma in på Läkare eller Tandläkare. Det är väldigt tråkigt att se ungdomar i en sådan situation. Många av de säger att om de visste innan gymnasiet att det kan bli så här, skulle de definitivt välja ett yrkesprogram.

  Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig och att du gör ett bra val till gymnasiet, som du kommer att vara nöjd med och får bra grund inför din framtid!
  ANNA

  • mansoora tackkkk så jätte mycket för svaret
  • Anna Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Du får tipsa dina vänner och bekanta om oss och då kan vi hjälpa fler elever göra bra yrkes- och utbildningsval.

  Frågor och svar

  • Ali 20 år

   Kan jag ändå få mitt gymnasieexamen?

   Hej! Det är nämligen så att jag har fått 4 F i gymnasiet och jag har gått natursamhälle och just nu har jag anmält mig till matte 3c kurs men jag har sååå svårt för matte och min hjärna vill ej ta emot o lära sig matte 3c. Jag kommer läsa samhälle 3 också men den vet jag att jag klarar men...

   Daniel Larsson: Hej Ali,har du funderat över att kanske ta ut examen från ett annat program än det du läste på gymnasiet, ex. från Samhällsvetenskapsprogrammet? I SA behöver man inte läsa... Läs hela svaret
  • Adrian 18 år

   Vad krävs det för att jag ska kunna komma in på högskolan?

   Hej jag går 3:an i El och Energiprogrammet med inriktning IT. Jag har alltså ångrat mig helt med vad jag har valt och har inget intresse i det, och jag vill studera något annat i högskolan. Jag har högskole ämnen som svenska 2, 3, engelska 5, 6...

   Anna SYV: Hej Adrian,utan godkänt betyg i matematik 1 får du i slutet av åk 3 Studiebevis, ej Examensbevis. Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier,... Läs hela svaret
  • sara 17 år

   Går el och energiprogrammet och vill läsa vidare?

   Hej jag går på praktiska gymnasiet inom el och energi, alltså jag går på lärlingsprogram och jag vill läsa vidare. Jag går i andra året nu min skola har ingen inriktningar och jag vill specialisera och bredda mig ytterligare inom programmet jag vill fördjupa och jag vill välja automation som...

   Anna SYV: Hej Sara,om du inte är beredd att försöka byta till en annan skola, måste du acceptera att du kanske inte kan läsa alla de kurser som du önskar... Ingen skola kan erbjuda alla... Läs hela svaret
  • Elsa 15 år

   Måste jag plugga vidare?

   Hej jag hade mitt första syv möte idag, och kom fram till att jag anatagligen vill gå estet media. Något jag inte fick något riktigt svar på var om jag kan bli något om jag väljer att inte plugga vidare ?? asså måste jag plugga vidare eller är det något jag kan välja att göra ?

   Anna SYV: Hej Elsa,Estetiska programmet är ett av de Högskoleförberedande... dvs tanken är att man läser för att förbereda sig till högskolestudier. Vill man börja jobba direkt efter gymansiet -... Läs hela svaret
  • Khadija 17 år

   jag vill läsa till advokat men??

   Hej!! Jag vill plugga vidare för att bli advokat men nu jag läsar andra år i gymnasiet samhällsbeteende förra året jag visste inte vad är på riktigt min drömjobb men nu jag vet det är att bli advokat men förra året jag hade bara...

   Anna SYV: Hej, advokat i Sverige är i grunden Jurist >>; det är alltså till juristprogrammet på universitetet du behöver söka efter gymnasiet. Och du behöver få Examensbevis /du går... Läs hela svaret
  • Christian 21 år

   Kan man göra fler prövningar än 2 per termin?

   Jag vill gärna höja mitt snittbetyg så fort som möjligt och vet om att högskoleprovet och prövning är det 2 vägarna to go, men jag undrar om jag kan utföra flera prövningar än 2 bara, genom att göra prövning för 2 kurser i min kommun och 2 andra kurser i en annan kommun. fungerar det eller kan...

   Anna SYV: Hej Christian,det finns inte några generella regler om antal prövningar per termin, per år eller per månad. Och vi känner inte till att prövnings-förfarande skulle vara... Läs hela svaret
  • Moa 18 år

   fråga om app på gymnasiet?

   Hej får man vara på samma apl plats 3 gånger? går på gymnasiet

   SYV-besökare Syv: Hej Moa, det finns inte några centrala / generella regler ang. om en gymnasieelev får vara på samma APL plats flera ggr eller inte. Det bestäms lokalt på varje gymnasieskola. Ytterst ansvarig är Rektor på skolan. HälsningarSyv
  • Nellie 19 år

   Hur blir jag BildLärare?

   Hejsan! Jag vill blir bildlärare, började studera spanska - bildlärare men tyckte spanskan va för svår och har inte något intresse av något andra ämne. Hittade en folkhögskola med konstinriktning https://www.studentum.se/skola/varnamo-folkhogskola/allman-kurs-konst-och-form-10385 Står att det...

   SYV-besökare Syv: Hej Nellie, om du menar den här utbildningen - folkhogskola.nu/sok-skolor/Jonkopings-lan/Varnamo-folkhogskola/Kurser/2018ht/allman-kurs-konst-och-form - så är det på gymnasial nivå, förberedande... Läs hela svaret
  • Lollo 18 år

   Möjligt att läsa upp moderna språk?

   Hejsan! Jag har läst spanska 1 och fick D. Men det var ett bra tag sen och jag har inte alls haft tid att underhålla språket. Nu när jag har mer tid så vill jag ta igen min spanska då min släkt är därifrån och jag ska flytta dit nästa år men jag undrar om det går att läsa upp spanska 1 på...

   Anna SYV: Hej Lollo,det finns inga förbud att ta in studerande som vill läsa samma kurser i vilka de redan har godkända betyg - på Komvux, men det finns ofta inte råd. Komvux har en viss summa pengar till... Läs hela svaret
  • Petra 17 år

   Höja gymnasiebetyg?

   Jag undrar om man kan höja sina gymnasiebetyg man fått hittills innan man gått ut hela gymnasiet, i så fall måste man göra det via komvux (eller liknanade) eller är det något man kan göra via skolan.

   Anna SYV: Hej Petra, medan man är elev på gymnasiet har man rätt att göra Prövning i en kurs om man fick F betyg i den kursen. Annars så läser man vidare, ... till nästa årskurs (vilket man kan... Läs hela svaret
  • Natalie 27 år

   Sjuksköterskeutbildning på engelska?

   Hej! Jag undrar om det finns en sjuksköterskeutbildning i Oslo, Norge, som är på engelska och inte på norska? Går det som svensk att ansöka till denna? Tack för hjälpen!

   Anna SYV: Hej Natalie, frågor om högre utbildning i Norge besvaras bäst av personal som jobbar med de utbildningar: kontaktuppgifter finns bl.a på samordnaopptak.no/info/kontakt.
  • Linda 21 år

   Finns det jobb med mycket resande?

   Hej! Jag gillar att resa runt i världen och upptäcka/uppleva nya platser. Jag tänkte höra om ni har tips på jobb där det ingår i arbetet att resa runt mycket i världen? Finns det något sådant? Jag har inga specifika krav, utan det är bara att tipsa på. :)

   Anna SYV: Hej Linda,det finns yrken där en stor del av arbetsuppgifter utförs under "restiden", ex. lastbilschaufför (som kör långväga - internationella - transporter) och ... Läs hela svaret
  • Lovisa 16 år

   Vad behöver jag läsa för att bli kriminalpsykolog?

   Vad för program behöver jag läsa för att bli kriminalpsykolog? Behöver jag läsa kandidat+magister? Hur lång tid tar respektive på heltid? Hur ser jag om det erbjuds jobb inom kriminalpsykologi? Vad kan man plugga sig till bortsett från kriminalpsykolog efter kandidat+magister? Tacksam för svar :)

   SYV-besökare Syv: Hej Lovisa, kika gärna på yrkespresentationerna: psykolog och kriminolog samt rättssociolog
  • Lovisa 16 år

   Hur många år tar det att bli kriminalpsykolog?

   Jag undrar hur många år det tar att plugga till att bli kriminal psykolog. Erbjuds det många jobb som kriminalpsykolog?

   SYV-besökare Syv: Hej Lovisa; Psykolog är i sverige ett reglerat yrke och man kan endast få legitimation om man tar examen från psykologprogrammet - som är en fem-årig utbildning på heltid. Sedan... Läs hela svaret
  • magnus 17 år

   jobba som filmfotograf?

   Hej jag undrar hur blir man filmfotograf? finns det någon utbildning för det?

   SYV-besökare Syv: Hej Magnus, En del folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor har utbildningar i produktion av film och TV på olika nivåer. Ibland kan en sådan utbildning vara en bra grund för att... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga