Elias 20 år
  Hej!
  Jag tar studenten nu i vår och det börjar bli dags för att planera inför framtiden. Jag funderar på att bli ämneslärare i gymnasiet med samhällskunskap och historia som ämnen. Denna kombination finns bara i Malmö (i Skåne). Saken är att jag har hört väldigt mycket negativt om Malmö universitet och min lärare sa uttryckligen att jag kommer att "ångra mig resten av mitt liv" ifall jag spenderar mina fem studieår där. Det känns därför inte som ett så bra alternativ känner jag. Det vore härligt att plugga i Lund men där finns inte några bra ämneskombinationer som jag kommer trivas med.

  Det ända alternativet, enligt min kunskap, är då att söka sig till Linnéuniversitetet i Växjö. Detta skulle antigen innebära ca 4 timmar pendling sammanlagt per dag eller att jag behöver betala dyra pengar för studentbostad. Jag måste dock erkänna att studentlivet i Växjö låter ganska lockande. Tror ni att jag kommer att ångra mig i framtiden när jag är skuldsatt upp mot öronen?

  Mitt snittbetyg (enligt en trolig prognos) är 16.71p med 1.5 meritpoäng inkluderat, samt 0.8p i högskoleprovet (ska skriva HP snart igen så jag höjer mig förhoppningsvis). Hur tufft är det att komma in på ett universitet i Malmö/Växjö med dessa betyg? Är det ens realistiskt att hoppas bli antagen på första försöket?
  Vad finns det egentligen för sätt att granska kvalitén i Sveriges högskolor och universitet (förtjänar Malmö universitet sitt dåliga rykte)? Jag vet att ni har svårt att svara på detta pga. er yrkesroll (opartiskhet osv.), men ni kan väl ge mig några hintar eller peka på några bra webbsidor eller undersökningar? Jag har nämligen letat över hela nätet efter detta men hittills inte hittat något. Hur jämför sig Malmös/Växjös och lunds lärarutbildningar?

  Några frågor ang. Växjö: Är det enligt er mening realistiskt att skaffa bostad i Växjö om det "bara" är 1.5 timmar enkel resa dit? Tror ni att man kan leva med att pendla så pass mycket i fem år ifall jag bestämmer mig för att bo hemma? Är det svårt att få fatt i bostad och är köerna är extremt långa så att jag inte kan få en bostad till höst? Hur går jag till väga ifall jag bestämmer mig för att plugga i Växjö (vad är rimligt bostadspris, ska jag göra intresseanmälningar redan nu osv.?)
  Sammanfattningsvis så är mina huvudfrågor: Ska jag plugga till lärare i Malmö eller Växjö? Ifall jag väljer Växjö ska jag pendla dit (för ca 5700kr i månaden) eller ska jag bo i Växjö (ca 3600kr i hyra varje månad).

  Jag hoppas att mina frågor inte är alldeles för invecklade men det vore skönt att få svar från någon ”opartisk källa” ang. Malmös status osv., då jag inte vet varken ut eller in vad jag ska göra.
  Tack på förhand!

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Elias!
  Du ställer ett antal viktiga frågor; men en del av dem kan inte vi på Fråga syv svara på... tyvärr. :( Jag svarar på det vi kan svara, var god läs nedan.

  Ang. kvalitet i högskoleutbildningar i Sverige är det UKÄ, Universitetskanslers Ämbete>>, som borde ha mest pålitlig info, då det är deras uppgift att utfärda tillstånd att bedriva utbildning och granska kvalité i utbildningar på högskolor och universitet i Sverige. Sök info på UKÄ´s hemsida eller kontakta UKÄ och ställ din fråga till dem.

  Ang. pendla 4 timmar om dagen i fem år, så tycker inte jag det är realistiskt. 1,5 timme enkel väg är på gränsen till "det omöjliga" men det finns givetvis exempel på att folk penlar så här långt, ex. om man kan läsa eller sova på tåget och inte behöver byta flera ggr. Men tänk på möliga förseningar! Så jag kan inte rekommendera att räkna med att kunna pendla så här långt under så pass lång tid.

  Ang. var man kan utbilda sig till lärare
  Vänta till 15 mars 2018. Den dagen kl.13.00 startar ansökningsperiod till höstens högskoleutbildningar i Sverige. Nya program kan förhoppningsvis dyka upp på www.studera.nu (högskolornas gemensam hemsida) och på www.antagning.se, en sida där man gör ansökan till högskolestudier. Sista dag att göra ansökan är 16 april 2018. Du kommer, alltså, mellan 15 mars och 16 april ha tid att hitta vad du vill söka och göra din ansökan.

  Ang. bostad under studietiden
  Jag tycker det är mycket fördelaktigt att kunna bo hemma eller hos någon släkting eller vän till familjen: gratis eller billigt; och kanske kan Distans-studier vara ett alternativ för dig; exempelvis kan du satsa på ett annorlunda upplägg: läsa 120 högskolepoäng i ditt huvudämne + 90 högskolepoäng i ditt biämne och sedan söka KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som går på 3 terminer på heltid.
  Men om du vill uppleva studentlivet och vill läsa på plats, "bundet" till skolorten, då är "att hitta bostad" ett stort problem. Det är en svår bostadssituation ... och mycket beror på hur envis du är, vilka kontakter du och din familj har + även på tur (att "snubbla" över en acceptabel bostadslösning).
  Jag vågar inte uttala mig om bostadsköer eller bostadspriser eller ge några råd om hur man ska söka bostad mer än att jag råder att söka på alla sätt man kan, inklusive fråga föräldrar om de kan köpa en liten "etta" med kokvrå till dig på skolorten som de sedan kan sälja, när du har slutat studera... jag vet absolut inte om dina föräldrar kan eller vill ta till en sådan lösning... tänkte ändå nämna det... det är upp till dig att ta upp frågan med dina föräldrar eller andra släktingar; du gör så som du själv tycker blir bäst.

   

  Följande lärosäten har idag (7 febr 2018) tillstånd att utfärda gymnasielärarexamen i Historia och i Samhällskunskap:
  Göteborgs Universitet
  Högskolan Dalarna
  Högskolan i Halmstad
  Högskolan i Jönköping
  Högskolan i Kristianstad
  Karlstads Universitet
  Linnéuniversitet
  Umeå Universitet
  Örebro Universitet
  Uppsala Universitet
  Södertörns högskola
  Stockholms Universitet
  Mittuniversitetet
  Malmö Universitet
  Lunds Universitet
  och Luleå Tekniska Universitet.
  *************************
  Och Högskolan Väst & Mälardalens högskola har tillstånd att utfärda examen för lärare i Samhällskunskap (men inte i historia).

  Att ett lärosäte har tillstånd att utfärda examen betyder inte att de också gör det - därför får man se närmare på vad de lärosätena kommer att erbjuda - och du kan antingen vänta till 15 mars eller prova kontakta de lärarutbildningar som är av intresse för dig /på lärosätena som nämns ovan/ och fråga om de kommer att erbjuda relevanta för dig studier från HT2018.
  _______________________________
  Tips: om du inte hittar ett program som kombinerar Samhällskunskap och Historia, kanske kan du tänka dig någon annan kombination: ex. Samhällskunskap och Religionskunskap eller Historia och svenska, t.ex?

  • Elias Om jag förstår det rätt så kan jag ungefär lägga upp min utbildning typ såhär: Huvudämne, Samhälle/sociologi: 180hp, Sociologi (https://www.soc.lu.se/utbildning/kandidatprogram/beteendevetenskapligt-kandidatprogram). Biämne, Historia: 30hp, Historia grundkurs (http://www.hist.lu.se/kurs/HISA24/HT2018/) 30hp, Historia fortsättningskurs (http://www.hist.lu.se/kurs/HISA25/HT2018/) 30hp, Historia Kandidatkurs (http://www.hist.lu.se/kurs/HISK37/HT2018/). Kpu: 90hp, kpu (http://www.uvet.lu.se/utbildning/kompletterande-pedagogisk-utbildning). Jag frågar mig ifall jag tittat rätt angående huvudämnet som är sociologi och inte ”samhälle” (programmet är lite längre än 120hp, men det kan väl inte skada?), är detta kandidatprogram är giltigt i sammanhanget och kan man bli samhällslärare. Kan jag få lärarexamen i framtiden ifall jag läser enligt denna plan?
  • Anna Din plan måste du få godkänd av den LÄRARHÖGSKOLAN där du vill ta ut din Lärarexamen. Varje lärosäte i Sverige har ganska mycket "att säga till om" på Lokal nivå /kallas för "akademisk frihet"/. Oavsett vad jag eller någon annan säger till dig är det den Högskola/Universitet där du vill ta ut din examen, som har "sista ordet". Jag är mer säker på "lösa kurser" i "ren historia" - Historia (1-30 högskolepoäng) + Historia (31 - 60 högskolepoäng) + ännu en eller 2 kurser... men jag är inte alls säker på att du med kandidatprogram i Sociologi kan bli behörig lärare i Samhällskunskap. Du kan börja med att söka till en kurs i Historia, ex. - där det är mer säkert att de poängen kommer att kunna ingå i din lärarexamen i framtiden. Ta annars kontakt med Lärarutbildningen på det lärosäte där du vill ta ut Lärarexamen.
  • Anna Så vitt jag vet, behöver man inte nödvändigtvis läsa sitt Huvudämne först och biämne - sen... utan man kan läsa dem poängen i valfri ordning, ex. en termin i sitt huvudämne och sedan en termin i sitt biämne - eller tvärtom... eller läsa alla poäng inom biämnet först och i huvudämnet - sedan. Men fråga också gärna på lärarutbildningen på just det lärosäte där du vill sedan ta ut lärarexamen.
  • Elias Tack för svar på mina (många) frågor!
  • Liselotte Har du sett även Julias svar? Det är rätt krångligt med lärarutbildningar nu för tiden! :) Bekvämast är det att läsa ett program. Men inom vissa ämnen finns det inte den möjligheten, över huvudet taget, ex. vill man bli lärare i Sociologi /det som Julia skriver i sitt svar om/ - då måste man läsa via KPU... finns inga andra alternativ idag. Om det finns ett program som erbjuder de undervisningsämnena som du kan tänka dig - är det klart smidigast och bekvämast. Detta pga det kan ej garanteras att du senare hittar var du kan läsa KPU. Sedan är det också så att Konkurrens om platserna på KPU kan uppstå och du kanske inte kommer in. KPU prioriterar dem som blir behöriga i fler ämnen. Då går de som ska bli gymnasielärare i 3 ämnen före dem som ska bli behöriga i 2 st. Kanske kan KPU komma att prioritera de blivande lärare i de ämnena där det är störst brist inom? ... som sagt, läser man utanför Programmet, är det upp till dig själv att söka varje "nästa kurs" och sedan kunna hitta möjlighet att komma in på KPU. Finns tyvärr inga garantier. Men pga så stor lärarbrist, så HOPPAS JAG att fler och smidigare lösingar kommer inom kort tas fram - på hur man kan bli behörig lärare i diverse olika ämnen! LYCKA TILL! Vi håller tummarna! :)
  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Elias, 
  du i din kommentar nämner kandidatprogram i Sociologi... så tänkte jag att du kanske kan tänka dig bli Sociologilärare >>> bland annat, alltså, dvs lärare i ex.Historia och Sociologi ?
  du får gärna kika på https://www.framtid.se/yrke/sociologilarare

  Tips: 
  ta direktkontakt med en studievägledare som jobbar på Lärarhögskolan, ex. Lotta O. - studievägledare på Institutionen för utbildningsvetenskap i Lund 046-222 6949. En studievägledare som jobbar med just LÄRARUTBILDNINGAR är bättre insatt i de olika vägar - hur man kan bli lärare... Dock tyvärr ofta är det så att en studievägledare på just en specifik höskola vet vad som finns att läsa på just den högskolan, men kanske inte så mycket om vad andra lärosäten kan erbjuda.
  Men om du vet att du vill läsa just i Lund, då finns det all anledning att ta direktkontakt med studievägledningen på Lärarutbildningen (institutionen för utbildningsvetenskap) på just Lunds Universitet.

  Ang. det beteendevetenskapliga programmet i Lund som du länkar till i din kommentar
  Det programmet erbjuder olika inriktningar - pedagogik och sociologi... inom Sociologi ingår det minst 90 hp, vilket räcker för att sedan genom KPU bli behörig lärare i SOCIOLOGI. 
  Du kan alltså genom det kandidatprogrammet ta "kandidat i beteendevetenskap" och sedan läsa KPU, 90 hp, dvs 3 terminer till - och på så sätt blir du på 4,5 år kandidat i Beteendevetenskap och behörig lärare i Sociologi. Dock kan du inte på så sätt bli behörig lärare i Samhällsvetenskap. 
  Men prata gärna med studievägledare på just lärarutbildningar - både på Lunds Universitet och på andra lärosäten.

  Vänligen
  Lycka till!
  Julia syv

  Frågor och svar

  • David 39 år

   Kurs i slutbetyg?

   Om man har läst Fysik A och läser mot ett slutbetyg kommer Fysik A att omvandlas till Fysik 1a i slutbetyget?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • David 39 år

   Kemi, Biologi, Fysik?

   Kan en person använda sig av Kemi A, Biologi A, eller Fysik A i ett slubetyg istället för Naturkunskap A?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Kiwi 15 år

   Koreanska på gymnasiet?

   Hej, finns det möjlighet att plugga koreansk på någon annan gymnasieskola än Cybergymnasiet i Stockholm? (Har det inte som modersmål)

   Milla SYV: Hej! På https://www.fragasyv.se/info/Ovanligasprak samlar vi info om alla språk som klassas i Sverige som ”ovanliga” och som erbjuds på gymnasieskolorna i de olika svenska städer. Dock kan... Läs hela svaret
  • michelle 22 år

   Byta högskoleutbildning med csn efter avbrott?

   Hej, jag har studerat en helt fel linje i två år som jag sedan hoppade av. Första året fick jag ihop 60/60 hp Andra året fick jag ihop 2/60 hp Jag meddelade avbrott till csn i April det andra året. Utbildningen passade mig inte alls men jag fick däremot läsa en programmeringskurs under...

   Milla SYV: Det är Antal godkända poäng som CSN tittar på och inte Vilka kurser du klarade av. Det är ytterst till CSN att fatta beslut om studiemedel men det är i alla fall vad jag vet om hur... Läs hela svaret
  • Ellen 21 år

   Kan jag bli veterinär?

   Jag mådde dåligt i gymnasiet, vilket resulterade i att mina betyg blev låga och i vissa ämnen fick jag inga betyg alls. Jag gick ett år på folkhögskola efter det för att kompletera. Och jag har även skrivit högskoleprovet där jag fick 0.95 (dock övade jag inte upp något innan) Jag har tänkt att...

   Milla SYV: Du måste först och främst bli Behörig till veterinärprogrammet och du kan skriva högskoleprovet flera ggr och öva mellan gångerna och du kan också försöka få upp ditt... Läs hela svaret
  • Kübra 24 år

   måste man ha gymnasieexamen för sjuksköterska programmet?

   Jag har en slutbetyg från gymnasiet ingen examen nu funderar jag på sjuksköterska, om jag skulle först ta examen vilka kurser ska jag satsa på? Räcker det om jag läser bara behörighet till sjuksköterska

   Julia SYV: Hej,elever som gick ut gymnasiet i Sverige år 2013 och tidigare läste mot ett Slutbetyg;Från avgång år 2014 - läser gymnasieelever mot examensbevis. Vilket år... Läs hela svaret
  • Thea 17 år

   Flytta utomlands under gymansiet kan man läsa på distans?

   Alltså till min fråga, om man ska flytta utomlands till sommaren så man inte kan gå kvar på sin nuvarande skola kan man fortsätta att läsa det på distans, i mitt fall års kurs tre.

   Julia SYV: Hej Thea,det är inte alla gymnasieprogram som kan läsas på distans, t.ex kan inte de yrkesprogrammen läsas på distans.***Om du flyttar utomlands pga minst en av dina... Läs hela svaret
  • Cecilia 19 år

   Läsa ett naturvetenskapligt basår och komvux?

   Hej! Jag gick samhällsvetenskapsprogrammet och läser nu ett naturvetenskapligt basår. Har snart gått en termin, och känner att jag skulle vilja läsa 2-kurserna i ämnena på komvux istället och läsa dem på distans. Dock har ju...

   Julia SYV: Hej Cecilia,Basår på högskolenivå kan ge behörighet (om den studerande klarar kurserna med godkända resultat); vilka betyg man får på basåret kan spela roll... Läs hela svaret
  • Louise 33 år

   Vad behöver jag för att läsa till undersköterska?

   Jag har läst arbetsmiljö o säkerhet, datorkunskap,engelska A, estetisk verksamhet, körkortsfrågor + B, idrott o hälsa A, utveckling, livsvillkor o socialisation 200 p, lärande i arbetslivet 700 p, hälsopedagogik, kommunikation, pedagogisk ledarskap,...

   Julia SYV: Hej Louise!Det som gäller i Sverige idag (december 2019) ang. yrket UNDERSKÖTERSKA, är följande: Yrket tillhör inte de legitimationsyrken. Därför har man från... Läs hela svaret
  • Karin 16 år

   Kan man strunta i moderna språk?

   Jag går natur på gymnasiet och undrar om man kan strunta i moderna språk? Vet att det är ett obligatoriskt ämne, men finns det möjlighet att bara få ett F i den kursen och inte behöva ha ett modernt språk?

   Julia SYV: Hej Karin,för att kunna få ut Examensbevis från Naturvetenskapsprogrammet behöver du ha BETYG i Moderna språk (minst en kurs). F är också ett betyg.Dock borde en elev inte få ett... Läs hela svaret
  • Mustafa 26 år

   Sjuksköterska master?

   1- Som sjuksköterska är det möjligt att läsa master direkt efter examen, alltså utan någon specialitet? 2- Vad är skillnaden mellan master och magister?

   Julia SYV: Hej Mustafa;i Sverige i Magisterprogram - ett-åriga alltså på 60 högskolepoäng;och Masterprogram - två-åriga  alltså på 120 högskolepoäng.*******Vilka master- och... Läs hela svaret
  • Anna 18 år

   Behörighet att plugga på universitet?

   Hej! Min kompis som är från ett annat land gick i skolan 8 år och vill bli sjuksköterska. Vad måste hon göra för att bli behörig att läsa på universitet? Måste hon ha alla gymnasiegemensamma ämnen? Engelska 5 Historia 1a1/1b...

   Julia SYV: Hej Anna,sjuksköterska läser man i Sverige till på högskolenivå;Särskild behörighet till ssk-prgrammet är Godkända betyg i Matematik2, Naturkunskap2 och Samhällskunskap... Läs hela svaret
  • Aleeki 16 år

   Universitet med sekundär utbildning och högskoleprov?

   Hej! Jag heter Aleeki och pluggar IGCSE i Kenya! Flyttade nämligen dit i somras efter att jag gick klart årskurs 9. Jag vill flytta tillbaka till Sverige efter jag är färdig med min gymnasieutbildning och plugga universitet i Sverige, dock måste jag ha en högre...

   Julia SYV: Hej,du ställer en viktig men också en lite för "bred" fråga... och som också har flera olika "aspekter" inom samma fråga.- VILKEN... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga