Ene 17 år

  Hej, jag fick mitt första handsval och jag hade valt teknikvetenskap för att det är en bredd linje och det var nått som jag hade tänkt på sen sjuan. Under sommaren så insåg jag att jag absolut inte ville ha mitt första vals skola eller program. Jag vill istället ha medieteknik och jag kan absolut inte tänka mig att åka till den skola i tre år. sen 1 juli har jag ångrat mig mycket, blivit deprimerad. Är på semester just nu och jag kan inte njuta av det. Snälla hjälp vad ska jag göra det. Jag mår jätteilla??

  3 Svar

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej!
  Du skriver att du vill gå inriktning Info- & medieteknik på TE, men på vilken skola? Den utbildning erbjuds i Sverige på nästan två hundra olika gymnasieskolor.
  Sedan undrar jag också om det har hänt ngt speciellt som gjorde att du ändrade dig angående skola och inriktning; och varför du tror att du håller dig "fast" vid det önskemålet som du har nu (du har ändrat dig förut, så kanske du vill ändra dig igen och kanske till och med flera gånger... redan innan skolåret börjar) - och hur kan då gymnasieantagningen hantera alla elevernas önskemål, när eleverna ändrar sig ofta och ibland också "fram-och-tillbaka"?

  • Ene Jag vill verkligen börja i Nti gymnasiet stockholm eller vartsomhelst i Stockholm kommun. Anledningen till varför jag valde teknikvetenskap var för att det var nått jag tänkte på sen sjuan och för att det var en breddare linje och jag blev också övertalad av min syskon, fast jag ville verkligen gå medieteknik. Anledningen till varför jag vill byta skola är för att skolan som jag valde ligger jättelångt bort och nu när jag tänker på min resa på vintern jag tror inte att jag kommer klara av det. Finns det nåt man kan göra åt det
  • Ene Snälla hjälp, Jag har jätteont i hjärtat och är helt deprimerad!! Grejen är också att jag kunde ha lätt kommit om jag hade ansökt ditt från början
  • Mikael

   Fråga SYV vill så klart hjälpa dig, men vi sköter INTE gymnasieantagningen; det är gymnasieantagningskanslierna som gör. Det är lite olika rutiner på olika gymnasieantag.kanslierna som gäller. Ofta finns det info på respektive kansliets hemsida om hur man ska göra om man vill göra "sen ansökan" eller som de i Sthms-regionen kallar det "sent ändringsval". Det är på ditt gymnasieantag.kansliets hemsida som du ska söka info som svarar på din fråga om Hur du ska gå tillväga om du vill försöka ändra ditt gymnasieval.

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  i Stockholm erbjuds Inriktning Informations- och Medieteknik på teknikprogrammet på 14 olika gymnasieskolor. Vilken av dem önskar du gå på?
  Jag tänker också så här - att om du börjar läsa på teknikprogrammet på den skolan där du nu är antagen, kan möjlighet finnas att byta senare... det kan inte garanteras, men det finns ändå en chans. Det är lättare att byta från samma utbildning (i ditt fall från samma Program, teknikprogrammet) på en annan skola än att byta från en annan utbildning.
  Det är oftast samma kurser man läser på teknikprogrammet på olika skolor och i fall någon ledig plats uppstår på din favoritskola, kan rektor ta in dig (låta dig byta skola) även senare under hösten. Det är därför bra att börja på den skolan där man fick plats, om det är Rätt program man läser; alltså, om du kommer läsa "rätt program" men på "fel" skola.
  ******
  Det finns annars möjlighet att lämna in "sen ansökan", men då ställs du sist i kö och risken finns att du mister din nuvarande plats, och samtidigt inte får någon ny plats; så står du sedan utan någon gymnasieplats, över huvudet taget, när läsåret börjar. Den situationen vill vi undvika. Du vill väl läsa på gymnasiet?

  ******
  Min erfarenhet är att eleverna som tidigare befann sig i liknande (din) situation, brukar ofta tycka om sin skola (även om de från börja var väldigt "emot"). Jag tycker du kan försöka ge "det en chans".
  ******
  I värsta fall...
  Om du under det kommande läsåret upptäcker att du inte alls trivs på skolan eller om det är fel utbildning du går (även om det är på "rätt skola") - så har du möjlighet att söka om till hösten 2020; din rättighet är att söka till år1 på gymnasiet till och med det året du fyller 19 år.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  ANNA

  • Ene Jag står som reserv just nu, men hörde att det inte finns stor chans att man kommer in i en skola om man står som reserv, och för mig är det hellre gå i den skolan än att vänta 1 år till. Känner mig som att det är helt körd för mig. Kan jag kontakta rektorn eller antagningskansilet. Omg
  • Julia Hur stor chans att komma från RESERV man har beror på vilket Nummer i reservkön man har + hur många av de antagna som tackar Nej till erbjuden plats... så, det går inte att säga att det finns Stor eller Liten chans att komma från RESERV, allmänt, utan det beror "alldeles på...". . I den situationen du beskriver, så tror jag inte du skulle vinna någonting på att kontakta rektorn på skolan eller ditt antagningskansli (vad ska de göra, tänker du? ta bort en annan elev, som är antagen, och ge dig platsen? på vilka grunder skulle de göra det?). De som söker i tid och har högre betyg kommer före - vad gäller gymnasieantagningen. Och sedan "i mån av plats och möjlighet...". Vi hoppas du kommer in från RESERV. Lycka till!
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  Antagning till gymnasieskolorna i Stockholm är det gymnasieantagningen-stockholms-län > som sköter, så det är dit du ska vända dig. Men bestäm dig innan du kontaktar gymn.antag.i Sthm angående vilken gymnasieskola du vill gå på i Första hand, i Andra hand och i Tredje hand. 

  Info om gymn.skolorna i Sthm
  inriktning Information-&medieteknik erbjuds i Sthm på 14 gymnasieskolor >>.

  Du skriver i din kommentar att det är på NTI du vill läsa. Då är det väl följande alternativ som finns:
  nti-vetenskapsgymnasiet-stockholm
  nti-gymnasiet-stockholm
  nti-gymnasiet-gardet

  Kika på de presentationerna av NTI-gymnasieskolorna (länkarna ovan) och bestäm dig vilken av de skolorna som är din favoritskola; tänk också på avståndet (pendels-avstånd). Sedan kontaktar du gymnasieantagningen i Stockholms län när du vet exakt i vilken ordning du vill söka till de skolorna.

  Snabblänkar till relevant info (som är kopplad till din fråga)
  gyantagningen.se/aktuellt/aktuellt/2019-05-16-sent-andringsval
  och
  gyantagningen.se/download/blankett för ändringsval

  Lycka till!
  Mikael syv

  Frågor och svar

  • Noah 16 år

   Varken språk eller individuellt val ingår i år 1, vad händer då?

   Hej Jag ska snart börja första året av gymnasiet på Widerströmska gymnasiet i Flemingsberg, på naturvetenskapsprogrammet, inriktning natur. Jag lade märke till att det stod att varken moderna språk (tyska i mitt fall) eller individuellt val ingår i år 1. Hur fungerar det? Moderna språk ska...

   Mikael SYV: Hej Noah,i NA ingår en kurs moderna språk som obligatorisk, men den behöver inte läsas under årskurs 1, utan kan läsas under årskurs 2 eller 3.Du kan se... Läs hela svaret
  • Cecilia 22 år

   Hur skaffar man studentintyg?

   Hej, tänkte söka för studentkort men dem frågar efter studentintyg, måste jag vänta tills skolan börjar för att få intyg?

   Mikael SYV: Hej Cecilia,du uppger tyvärr inte vilken skola du kom in på. Jag vet inte om det är högskola, folkhögskola, komvux eller någon annan typ av skola som du kom in på.I första hand vänd... Läs hela svaret
  • Rosa Fabiola 48 år

   Får man studera engelska gy nivå samtidigt som en yhutbildning?

   Hej! Jag har varit antagen vått studera engelska 5-6 för att komplettera min grundläggande behörighet i Sverige, eftersom jag har utländsk studier. Jag har ansökt på en yrkeshögskoleubildning men står jag som reserv på den (i början var jag 15, men det ser ut att man avancerar snabbt), så jag...

   Mikael SYV: Hej Rosa!Det finns inga förbud mot att läsa på komvux och på yrkeshögskola samtidigt.Studieekonomi (frågan om studiemedel från CSN)Om du läser... Läs hela svaret
  • Otto 47 år

   Hur hittar jag KPU-utbildning på distans för ämnet Bild?

   Hej. Jag försöker hitta vilka högskolor som erbjuder KPU-utbildningar på distans för ämnena bild (i andra hand också designmetodik och träslöjd). På studera.nu kan man få upp en lista på KPU-utbildningar (*) men det går inte att sortera på vilka ämnen som godkänns. Många har inte med bild utan...

   Mikael SYV: Hej Otto,du har rätt: det är svårt att hitta bland olika lärarutbildningar och bland annat bland KPU.Jag vill råda dig att börja genom att kika på... Läs hela svaret
  • Ida 18 år

   Behöver jag skriva högskoleprovet om jag skall bli polis?

   Hej Jag planerar att söka till polis nästa år behöver jag skriva högskoleprovet då eller är det onödigt eftersom att jag har förstått de som att dom mest kollar på ens psykiska och fysiska förutsättningar?

   Mikael SYV: Hej Ida,vi har nu (för säkerhetsskull) kontaktat en sakkunnig på Rekryteringsmyndigheten och fick det bekräftat att högskoleprovsresultat tas det inte längre... Läs hela svaret
  • Saga 14 år

   Inredningsarkitekt?

   Jag vill bli inredningsarkitekt men vet inte vilken linje jag ska gå Så jag vill både planera hur det ska se ut och inreda det. Alltså även det praktiska. Jag vill dock inte sy eller skapa eller något sånt Vilken linje ska jag gå på och måste man plugga vidare efter gymnasiumet?

   Mikael SYV: Hej Saga, läs gärna om yrket Inred.arkitekt på framtid.se/yrke/inredningsarkitektang.utbildning till InredningsarkitektYrket är icke-reglerat, det är alltså inte bestämt centralt vilken utbildning som... Läs hela svaret
  • Lovisa 17 år

   Ger matte 3b merit om jag väljer till det?

   Jag går ekonomiprogrammet och valt juridik inrikting, och jag tänker att jag ska lägga till matte 3b sista året. Men kommer jag då få en full behörighet till program på universitetet som kräver matte 3b?, exempelvis civilekonom?

   Mikael SYV: Hej Lovisa!om du får godkänt betyg i matematik 3b (eller 3c) blir du behörig till de utbildningar som kräver matte 3 för behörighet (särskild behörighet), bland annat till... Läs hela svaret
  • yaser 17 år

   Vilken inriktning ska jag välja?! IT eller teknikvetenskap?

   Jag går på teknik linjen och snart ska jag börja åk.2, Jag valde och ta inriktningen teknikvetenskap! Men redan nu så börjar jag och ångra mig!. Jag har inte funderat på vad jag ska jobba med i framtiden men just tänker jag och rulla in i...

   Mikael SYV: Hej, första frågan är om det inte är för sent att byta inriktning. Det får du svar på från din gymnasieskola. De flesta gymnasieskolorna delar upp elever i... Läs hela svaret
  • Servan 25 år

   Kan jag läsa upp poäng som jag fått underkänt på i Universitet?

   Hej! Jag har fått underkänt i 2 av 28 poäng i kursen Psykologins grunder i Karlstads Universiter. Kan jag läsa upp dem poängen? i efterhand. Jag gjorde kursen 2015. Om det går så undrar jag vilka möjligheter jag har för att kunna läsa upp betygen? Tacksam för svar.

   Julia SYV: Hej,din fråga om möjlighet att läsa upp poängen/betygen på ett lärosäte (t.ex Karlstads Universitet) måste du ställa till personal som jobbar... Läs hela svaret
  • Sofia 30 år

   YH-Lönekonsult eller lägga 3 år på en Ekonomie Kandidat?

   Hej! Jag undrar om det väger mycket tyngre på arbetsmarknaden att ha tagit en ekonomie kandidat än att läsa till lönekonsult eller redovisningsassistent på YH-nivå och om det är smartare att lägga 3 år på en kandidat än 1,5...

   Anna SYV: Hej Sofia,vill man bli forskare eller högskolelärare - då är högskoleutbildning "ett måste". Men vill man få jobb så fort som möjligt - rekommenderar... Läs hela svaret
  • Ellen 20 år

   Har jag full merit?

   Hejsan! Jag förstår inte ifall jag har full merit eller inte. Jag har läst upp till spanska 4 och även matte 3. Har jag full merit, alltså 2,5? För jag funderar nämligen på att studera engelska 7. Jag har förstått det som att engelska7 ger...

   Vägledare Anonym: Hejsan,Svar du fick i kommentaren till frågan är inte helt korrekt. Man måste veta om "din högskoleutbildning" kräver matte 2 eller inte.Om matte 2 krävs, får du inte meritpoäng (+ 0.5) för... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Psykoterapeut som socionom?

   Hej, Jag kollade upp angående att läsa till psykoterapeut som socionom. Det står att man först behöver ha läst psykoterapi kurser, och sedan direkt efter ha arbetat med psykoterapi i två år, för att kunna ansöka till...

   Julia SYV: Hej Sara, det vi vet om yrket Psykoterapeut (inklusive vilken utbildning som krävs) uppger vi på framtid.se/yrke/psykoterapeutDet är antagningsgrupper på de lärosätena där... Läs hela svaret
  • Kajsa 31 år

   Har jag rätt till utlandsstudier?

   Hej, jag ska läsa distanskurser på olika universitet i Sverige och undrar lite hur det fungerar med utlandsstudier. Har jag möjlighet att läsa en termin utomlands genom en skola fast jag bara har läst en kurs via dem eller måste man läsa ett helt program?...

   Milla SYV: Hej Kajsa,läs gärna information på studera.nu/studera-utomlands/utbytesprogram/att-aka-som-utbytesstudent och kontakta de Internationella koordinatorer för utresande studenter på de universitet i... Läs hela svaret
  • Vincent 23 år

   Om jag blir klar 20 December?

   Hej, Jag ska studera matematik 3b för att bli behörig till en kurs på universitetet. Om kursen är klar 20 december hinner jag registrera den på antagning så att man blir behörig till vårterminen efter?

   Milla SYV: Hej,jag tror tyvärr inte att det kommer att gå. Detta på grund av att sista kompletteringsdag brukar ligga i början av december, t.ex första eller tredje december. Och det är senast sista... Läs hela svaret
  • Aleksandra 21 år

   Räcker det för civilingenjörsutb?

   Hej! Jag har just nu 20,58 i meritvärde och vill komma in på civilingenjörsutbildningen i bioteknik nästa höst, men jag har svårt att tyda antagningsstatistiken. Dessutom finns bara resultat från HT18 ute. Har jag en chans att komma in på tex KTH...

   Milla SYV: Hej,Antagningsstatistik för BIOTEKNIK, CIVILINGENJÖR (Chalmers tekniska högskola) visar att antagningsgräns låg HT-19 på 20.89 för BI, direktgruppen och på 20.94 för BII,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga