jizil 24 år
  Jag har inte en bestämt fråga utan jag har många många frågor istället.
  jag kom till Sverige för nästan 2 år sedan, jag klarade språket snabbt och började YH-utbildning som VVS ingenjör.
  nu ångrar jag mig så mycket eftersom mitt språk är svag och enkel, jag kan inte hinna med mina klasskamrater, jag studerar mycket och långa tider . jag har mycket svårighet särskild i kurser som har inte teori böcker.
  när det finns bok man kan läsa och översätta, men om kursen beror på höra och förstå det ska bli alltmer komplicerad för mig.
  idag slutade jag första året av utbildningen men jag klarade inte alla kurser, jag gjorde inte LIA arbete eftersom jag hittade inget plats .
  Jag klarade inte Värmeinstallation kurs eftersom jag förstod inte den och fick jag IG.

  Jag är så ledsen, jag vill att avbryta vvs utbildning men jag kan inte bestämma mig?
  fortsätter jag med den ? eller avbryta den och söka en annan utbildning som är lättare kanske?
  eller kan jag få studera något kurs/utbildning på distans i samma tid med VVS för att inte förlora VVS !!jag vet inte kanske nästa år jag hittar LIA plats eller blir allt lättare
  men kanske också det blir svårare och jag hittar ingen LIA igen och jag slösa min tid.

  P.S jag är gift och min man är i Tyskland men vi bor inte tillsammans eftersom han vänta mig jag klara min utbildning. sedan ska jag åka till honom ditt.
  så jag känner mig jätte stressad. Jag tänker på min framtid, familj, tid tryck, CSN lån och pengar tryck.
  jag hoppas att ni kan hjälpa mig med råd.
  tack och förlåt om jag stör

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej! Jag förstår att du hamnade i en svår situation som bl a beror på att du inte kan tillräckligt mycket svenska. 

  Har du planer på att bo och arbeta i Sverige eller i Tyskland? 

  Att man ”förlorar tid” när man studerar tycker jag inte att det stämmer... man lär sig saker som på olika sätt kan i framtiden komma till användning. 

  Angående CSN-lån: om du har för få godkända kurser från år ett, kan det bli så att du inte får studiemedel för nästa läsår och frågan är om du kan fortsätta studera om du inte får studiemedel?

  Angående LiA: om du inte själv hittade plats, borde din skola hitta LiA-plats åt dig. 

  Jag tycker du behöver prata med utbildningsansvariga på din utbildning och säga till dem det som du har skrivit i denna fråga här ... du kan visa dem din fråga och mitt svar, om du vill.

  • jizil

    

   HeJ!

   Jag betyder med förlora tiden att jag är räd att fortsätta med den här utbildning nästa året också och jag få ingen LIA igen, jag kan inte klara alla ämne och får svårigheter med allt. Jag är rädd att slösa två år eller mer och till sist når jag inte betyg eller jobb heller. 

   så jag vet inte vad r det bästa för mig

   att fortsätta med den här utbildning eller avbryta den och ansöka till ett annat som är kort och enkel? till exemple barnskötare! trots att mitt utbildning VVS är en framtid yrke.

   Finns det råd och sätt till att man få mer hjälp i hans utbildning, extra hjälp?

   Jag tänker mig att bo i Tyskland och arbeta där men jag vill klara mitt utbildning först

  • Liselotte jag har nu skrivit ett nytt svar till dig med ännu ett litet tips på vad du kan göra. Kika gärna på mitt svar. Och Lycka till! L. :)
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

   Hej jizil!

  Det är många gånger bättre att ha utbildning från samma land där man söker jobb. Detta för att utbildningar i samma land är anpassade till just det landets behov.
  Det är inte alls säkert att barnskötarutbildningen från Sverige är gångbar i Tyskland.
  Dessutom är inte barnskötarutbildningen kort och enkel. Vad gäller språkkraven är de troligtvis minst lika tuffa som på VVS-utbildningen.
  Barnskötare pratar med barnen, med kollegorna och med föräldrar. Barnskötare måste förstå vad föräldrarna förklarar och ibland kan det vara mycket-mycket viktigt, exempelvis om barnet har någon sjukdom eller tillstånd, som t.ex diabetes eller epilepsi eller ngt. annat som kan bli livshotande för barnet och föräldrarna ska förklara för personal på dagis hur barnets sjukdom/tillstånd ska hanteras och du förstår kanske inte allt, till 100 procent.

  Angående svenska språket - jag tror inte att man i Tyskland har så mycket användning för svenska språket, om man inte lär sig svenska mycket-mycket bra och kan i så fall arbeta som guide för svenskar i Tyskland, eller som tolk/översättare.
  Svenska och Tyska språken är släktspråk, dock inte mycket nära släkt. :) Vissa ord är lika, men grammatiken skiljer sig åt rätt mycket.
  Det gör mig ont att skriva det, men du kanske inte behöver lära dig mer svenska och försöka skaffa dig utbildning i Sverige, utan du behöver lära dig så mycket tyska du kan och satsa på Utbildning i Tyskland. Tyska utbildningar är i första hand anpassade för att få jobb i Tyskland.
  Svenska utbildningar är i första hand anpassade för att få jobb i Sverige. Visst försöker man "internationalisera" utbildningar - och i första hand inom EU, men ännu funkar inte det till 100%.
  Det skulle givetvis inte skada om du kom till Tyskland med en "färdig utbildning" från Sverige, men nu har du ju svårt att skaffa dig utbildning pga du ej kan tillräckligt bra svenska. Du behöver lägga tid och kraft på att förbättra din svenska (som du tyvärr sedan kommer att glömma, om du inte använder svenska på flera år, när du bor i Tyskland - det hände mig,t.ex: "en gång i tiden" kunde jag spanska rätt bra, men inte använde spanska på 15 år och har i princip glömt nästan allt jag kunde). Språk är färskvara. Man glömmer rätt fort om man inte dagligen använder språket. Och hur och varför skulle du använda svenska i Tyskland?

  Praktiska svårigheter för dig - angående Barnskötarutbildningen
  Du blev antagen till en yrkeshögskoleutbildning. Du anses alltså ha gymnasiekompetens. Barnskötarutbildningen ligger på gymnasial nivå och du har redan utbildning på gymnasial nivå. Du blir därför mycket lågt prioriterad på komvux, om du söker barnskötarutbildning. Du har små chanser att bli antagen. Sedan OM DU BLIR ANTAGEN till Barnskötarutbildninen, tror jag du kommer att ha minst lika stora svårigheter med svenska språket som du har nu för att det ställs höga språkkrav på barnskötarutbildningen. Och ännu senare OM DU KLARAR BARNSKÖTARUTBILDNINGEN i Sverige, är det inte alls säkert att du kan få jobb på Dagis/Förskola/"Kindergarten" i Tyskland. De har sina regler och specifik innehåll i sina barnskötarutbildningar i Tyskland.

  Jag håller med Milla som rådde dig att tala med de utbildningsansvariga på din utbildning. Du kan gott visa din fråga och våra svar till dem, om du tror det kan bli till hjälp för dig.

  Det tar tid att läsa sig språk. vi alla är olika duktiga inom språk-inlärningen. För vissa personer tar det rätt lång tid i början men sedan kan det gå fort... ibland är det tvärtom; ibland är man så stressad att man har svårt att minnas.
  Jag tycker inte det rimligt eller gör någon egenlig nytta - att du ska plåga dig med svenska språken och svenska utbildningar om du har planer på att bo och arbeta i Tyskland. Kan du tyska? När kan du flytta till Tyskland? I ditt fall skulle jag försöka flytta till Tyskland snarast möjligt och jag skulle satsat på utbildning i Tyskland.
  Jag kan bara svara så som jag tycker blir bäst för dig. Jag känner inte till alla detaljer och jag "äger" inte sanningen; och du behöver inte göra som jag eller någon annan råder dig att göra. Samråd med många olika personer, dra egna slutsatser och agera som du tycker blir bäst.

  LYCKA TILL!

  Liselotte

  Frågor och svar

  • Elin 19 år

   Hur lång tid tar det*?

   Hej! Jag har läst ekonomiprogrammet i högstadiet och vill nu ansöka till en civilingenjörutbildning HT 2020 som kräver Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1. Först och främst, när de skriver fysik 2 menar de att jag måste läsa 1 också då? Jag har samt läst matte 3b, krävs matte 3c? Sista frågan är...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mikael 19 år

   Kan man gå tekniskt basår utan examensbevis?

   Hej! Jag undrar om det går att studera ett naturvetenskapligt/tekniskt basår på universitetet om man inte har grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hedi 22 år

   Hur ser antagningspoängen ut för gymnasielärare?

   Hej, jag undrar vad antagningspoängen är (både HP och gymnasiepoäng) för att söka in till gymnasielärare, ämnena matte och kemi i Stockholms universitet?

   Milla SYV: Hej Hedi, det är väl den här utbildningen som du är intresserad av - su.se/sok-kurser-och-program/lmnty-gykm ? då finns det följande uppgifter: sedan hösten 2017,... Läs hela svaret
  • Sofia 19 år

   Hur ska jag söka för att plugga i Frankrike?

   Jag skulle gärna vilja studera i Frankrike, jag har ett fransk medborgarskap och undrar därför hur jag ska söka. Finns det skillnad eftersom att jag redan är fransk medborgare? Blir det lättare eller måste jag gå igenom en annan process? Vet inte vad...

   Milla SYV: Hej Sofia, om högre studier i Frankrike - var god se info på studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/frankrike fler tips:kontakta den Franska ambassadenfråga på den franska... Läs hela svaret
  • Ros 18 år

   Mordutredare genom juridik?

   Hej, jag går i trean nu och ska snart ta studenten. Hela mitt liv har jag alltid vilja ha ett jobb inom kriminalitet men det känns nästan omöjligt att bli en kriminalinspektör eller mord/brottutredare om man inte blir en polis först. Det känns...

   Milla SYV: Hej Ros, det vi vet om yrket "mordutredare" som egentligen heter Utredare av grova brott - uppger vi på Framtid.se/yrke/mordutredare Framtid/yrke/Mordutredare En förutsättning för att kunna bli... Läs hela svaret
  • Mikael 19 år

   Finns det en regel på vilka kurser som måste ingå i ett examensbevis?

   Hej! Jag tog studenten i år och fick ut ett studiebevis istället för ett högskoleförberedande examen. Jag håller på att läsa upp 4 kurser på Komvux nu och planerar att läsa ytterligare två kurser nästa termin i vår för att sedan ansöka till universitetet hösten 2020. Ifall jag får minst...

   Milla SYV: Hej Mikael,du måste göra planering mot Examensbevis tillsammans med SYV på komvux.Det finns reglerna ang. examensbevis från Komvux men det finns också ganska... Läs hela svaret
  • Alexandra 19 år

   Ämneslärare eller sjuksköterska?

   Hej Jag läser sista året på NA programmet och är osäker om jag vill läsa vidare till sjuksköterska eller gymnasielärare i engelska. Jag tycker om hälsa och sjukvård men även engelska. Problemet med sjuksköterskeyrket är att...

   Milla SYV: Hej Alexandra, jag är nyfiken på vad du menar med "internationella möjligheter"? Är det att resa mycket eller att jobba i ett annat land?Jag ser att du är 19 år, det är ganska så... Läs hela svaret
  • Emma 16 år

   Vad ska jag göra?

   Hej. Jag går första året på gymnasiet på Snitz gymnasium som är en anpassad skola men det funkar ändå inte alls. Skolan är väl okej i sig men det är mest mig det är fel på jag klarar bara inte av att gå till skolan....

   Milla SYV: Hej Emma, väldigt tråkigt att läsa om att du inte orkar med skolan. Jag undrar om du har kontakt med vården: läkare och/eller psykologer? Om det är "vilken skola som helst" som du inte orkar med -... Läs hela svaret
  • Wassem 21 år

   Kan man välja vilka ämne man ska ha i sin examen?

   Hej!

   Kan man välja vilka ämne man vill ta med i sin examen? T.ex: Om man läste 2700 gymnasiepoäng (Vi förutsätter att 27 ämne, 100 p för varje ämne) kan man välja då vilka 24 ämne man vill ut av 27...

   Anna SYV: hej Wassem, jag vill börja med att påminna om att maximalt antal meritpoäng för moderna språk är 1,5 och uppnås via godkända betyg i mod.språk 3och4, du... Läs hela svaret
  • Paulina 20 år

   Söka CSN eller vänta?

   Hej, jag ska börja plugga till florist på yrkeshögskola. Jag är dock väldigt osäker på om jag kommer tycka om det, känns lite som 50/50. Så som jag har förstått det kan man få problem med CSN i framtiden om man helt plötsligt hoppar av mitt i en utbildning. Så borde jag vänta några veckor med...

   Anna SYV: Hej Paulina,om du kan klara dig utan att ansöka om studiemedel, får du gärna göra det.Det är inte alls obligatoriskt att söka studiemedel eller en annan typ av ekonomiskt stöd under studietiden.Du... Läs hela svaret
  • Nevin 18 år

   Studera kandidatprogram i Sverige och magister/master i Danmark?

   Hej Jag undrar om det är möjligt att först studera på receptarieprogrammet i Malmö och få kanditat examen och sedan fortsätta studera till magister/master på Köpenhamnsuniversitet för att få apotekarexamen?

   Liselotte Johansson: Hej Nevin; ta gärna kontakt med de utbildningsansvariga på det programmet på Köpenhamns universitet som du vill komma in på och ställ din fråga direkt till... Läs hela svaret
  • A 24 år

   Kommer de kurser att dra ner mitt meritvärde ?

   Hej Jag har utländsk gymnasiebetyg med komplettering (BII), jag är behörig till högskoleingenjör, mitt meritvärde ligger på 17. läste nyligen psykiatri 1 o socialpedagogik för att höja mitt meritvärde men jag fick F på både, undrar om dem kommer att dra ner mitt Meritvärde. Tack i förhand A//

   Liselotte Johansson: Hej A,enligt info vi har från Antagning.se - så räknar inte de som administrerar antagning till högskoleutbildningar i Sverige in i ditt jämförelsetal/meritvärde några... Läs hela svaret
  • Linnea 21 år

   Studera till psykolog utomlands?

   Hej! Jag är intresserad av att studera psykologi utomlands, då tänker jag mig ett helt program dvs en bachelor’s degree och sedan även vidareutbilda mig inom sports psychology ( masters degree) för att senare kunna erhålla en psyD( doctor of...

   Daniel Larsson: Hej Linnea,om högre studier utomlands finns info på en av Universitets- och högskolerådets hemsidor - studera.nu/studera-utomlands där det vidare specificeras: finns info och länksamlingar om... Läs hela svaret
  • Sofia 19 år

   Ska jag skriva nationella prov på komvux?

   Hej, Jag ska läsa matte3b på komvux distans (läste inte det på gymnasiet då jag gick Samsam och valde engelska 7 istället). Jag undrar då om jag ska skriva nationella prov på matte 3?

   Milla SYV: Hej Sofia; det är upp till mattelärare och rektor på komvux att bestämma om de studerande som läser på komvux i just den kommunen just den kursen just under den här terminen, ska... Läs hela svaret
  • Vägledare 48 år

   Hamnar eleven i en annan urvalsgrupp?

   Hej, vill höra med en kollega, en annan SYV, för att vara helt säker. Fråga: Om en elev går ES, och läser upp matte 2 efter gymnasiet. Hamnar eleven i en annan urvalsgrupp då, trots att eleven kräver matte 2 för behörighet? Och hur är det med Meritpoäng, dvs t.ex. läsa upp Engelska 7...

   Milla SYV: Hejsan,Om eleven får ut Examensbevis från Estetiska programmet, är hen i Grunden behörig till högskola, men inte till de utbildningar som för Särskild behörighet kräver matte... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga