Henrik 28 år
  Hej!

  För tillfället är jag väldigt stressad för att jag behöver skaffa mitt betyg innan sommaren och jag behöver fysik 2, kemi 2 och matte 4 för att komma in på läkarlinjen. Fast jag måste samtidigt jobba heltid då min flickvän ansöker om förlängt uppehållstillstånd och jag måste kunna sponsra det hela.

  Jag har nyligen gjort svenska 3, matte 3 och biologi 2 med högsta betyg samtidigt som jag jobbat heltid. Men det tär och jag blir väldigt trött av det hela.

  Så min fundering är i princip om jag kan ta ut en examen eller vad det kallas utan de ovan resterandd ämnena och sedan införskaffa de betygen för att få särskild behörighet även om det inte ingår i mitt betyg? För nu måste jag göra alla samtidigt på 20 veckor.

  Tack så mycket.
  • Milla Läser du mot ett Slutbetyg eller mot Examensbevis?
  • Henrik Jag har gamla betyg samt nya betyg
  • Anna För grundläggande behörighet till högskolestudier måste du ta ut ett Slutbetyg eller Examensbevis. I båda de dokumenten kan gamla och nya betyg ingå. Boka tid med SYV på komvux och undersök om du får läsa mot ett Slutbetyg eller om du måste läsa mot examensbevis. Det är högre krav för att ta ut examensbetyg. "Deadline" för ett slutbetyg är 1 juli 2020; efter det måste alla läsa mot exam.bevis.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  jag gissar på att du läser mot ett Slutbetyg. Men det är bättre om du svarar - för att jag kan ju gissa fel. Det är stor skillnad om du vill ta ut ett SLUTBETYG eller om du läser mot Examensbevis.
  ****
  "Deadline" för att ta ut ett Slutbetyg är 1 juli 2020. Det går att ta ut ett Slutbetyg och komplettera sedan med kurser för särskild behörighet.
  Om du läser mot Examensbevis, så är det inte bråttom alls. För att examensbevis är standard och kommer att förbli det i många år framöver... så, du kommer kunna ta ut examensbevis även nästa år & även senare...
  Vänligen
  ANNA

  • Henrik Jag förstår, jag antar att jag läser mot slutbetyg, jag behöver bara 3 kurser till för att få full naturvetenskaplig kompetens och hälften av alla betyg har ju VG eller MVG från 2012. Som jag förstår det så är ett examensbevis endast med E-A? Som sagt, huvudsaken är att jag får fullständig behörighet till läkarprogrammet då jag fått högt på högskoleprovet och kommer in på det sättet. Så då är det alltså ingen brådska? Jag kan ta ut ett komplett slutbetyg nu? Jag har nämligen 2700 poäng nu med tanke på att jag haft en massa gamla betyg från handelsprogrammet och behöver naturvetenskap nu. Så jag kan ta ett slutbetyg och sedan skaffa de resterande kurserna kemi 2, fys 2 och ma 4?
  • Julia

   Känner du till "reell kompetens"/En annan väg in på högskoleutb.?

  • Julia Jag kommer nu skriva ett nytt svar - på det du skriver i kommentaren,ovan.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Henrik;

  du skriver i din kommentar: "jag antar att jag läser mot slutbetyg, jag behöver bara 3 kurser till för att få full naturvetenskaplig kompetens och hälften av alla betyg har ju VG eller MVG från 2012. Som jag förstår det så är ett examensbevis endast med E-A? Som sagt, huvudsaken är att jag får fullständig behörighet till läkarprogrammet då jag fått högt på högskoleprovet och kommer in på det sättet. Så då är det alltså ingen brådska? Jag kan ta ut ett komplett slutbetyg nu? Jag har nämligen 2700 poäng nu med tanke på att jag haft en massa gamla betyg från handelsprogrammet och behöver naturvetenskap nu. Så jag kan ta ett slutbetyg och sedan skaffa de resterande kurserna kemi 2, fys 2 och ma 4?"

  Varför skulle du eller vi anta eller gissa? Se bara vad som står överst i den planeringen du gjort med SYV på komvux - om det står PLANERING MOT ETT SLUTBETYG eller om det är Planering mot Examensbevis? I båda dokumenten kan kurserna från olika betygssystem ingå; så det antagande du gjorde är inte korrekt.
  Vidare skrivet du om att du behöver "fullständig behörighet till läkarprogrammet". Och vad är det? Jo, den kan man uppnå på Olika sätt. Särskild behörighet (Fysik2, Kemi2; Biologi 2 och Matematik 4) behöver du, under alla omständigheter, skaffa dig. Men Grundläggande behörighet som kan bekräftas med ett Slutbetyg, Examensbevis eller på annat sätt (se info om "reell kompetens"/En annan väg).

  Om du har 3-årig arbetslivserfarenhet kan du bli bedömd ha Grundläggande behörighet utan att du har ett Slutbetyg eller Examensbevis. Särskild behörighet behöver du skaffa dig, det kommer du inte ifrån.
  Om du vill börja läsa på läkarprogrammet snarast, så kanske du då i stället ska satsa på kurser för Särskild behörighet, alltså fysik2, kemi2, biologi2 och matte 4 och inte behöva tänka på "grundläggande" som du kan få genom "reell kompetens".
  ****
  Å andra sidan, om du vill få ett slutbetyg (och du fick av rektor - enligt beslut om ett Undantag som rektor beviljade för dig - möjlighet att läsa mot ett slutbetyg) då kanske är det smart att ändå ta ut ett slutbetyg innan "deadline" 1 juli 2020 (och komplettera för särskild behörighet senare). Detta pga Slutbetyg (eller exam.bevis) tar man "för livet", alltså bara en gång och då har man "fullständig gymnasiekompetens" sedan, för alltid... detta, oavsett om man läser ngn eftergymnasial utbildning sen, eller inte.
  Resultat av Högskoleprovet gäller under en begränsad tid (som det är nu, så är det 5 år). Kommer du inte in på din högskoleutb. innan ditt resultat på HP har gått ut, kanske du behöver sedan konkurrara i betygsgruppen och då behöver du högt Meritvärde.

  Ang. "fått högt på högskoleprovet och kommer in på det" så kan det tyvärr inte garanteras. Antal platser i HP-urvalet är begränsat; om många söker med högsta möjliga HP-resultat, som är 2.0 så kan en situation uppstå att platserna inte räcker och då tittar man på betygen och/eller tar till "lottning": vid ansökan till en högskoleutb. på www.antagning.se får man slumpmässigt ett nummer som sedan, om lottning tas i bruk, kommer avgöra om man får plats på utbildningen eller inte.

  Sammanfattning:
  det finns fördelar i att ta ut ett Slutbetyg (om du har eller kan få ett "undantags-beslut från rektor på komvux"), för att det krävs mer för att kunna ta ut Examensbevis.
  Å andra sidan, kan du kanske komma in på läkarprogrammet utan slutbetyg eller exam.bevis - på "reell kompetens"/en annan väg.
  Godkända betyg i kurser som krävs för Särskild behörighet måste du, under alla omständigheter, ha.

  Frågor och svar

  • Ena 17 år

   Varför kan jag inte lägga till Engelska som språkval?

   När jag loggar in på gymnasieantagnigen och försöker lägg till mitt gymnasium som jag vill gå på står det "denna utbildning kräver språkval" sen när jag trycker på "extraval" finns det inte Engelska som jag har som språkval, vad ska jag göra?

   Milla SYV: Hej, med "språkval" menas i detta fallet Moderna språk, alltså tyska, franska eller spanska (kan vara ngt. annat språk också om just den gymnasieskola skulle kunna... Läs hela svaret
  • Azeb 48 år

   Lärareassistan?

   jag vill plugga till Lärare Assistanse?

   Milla SYV: Hej, det finns några Yrkeshögskoleutbildningar som förbereder till att arbeta som LÄrarassistent. Kan också finnas utbildningar inom andra skolförmer, t.ex på komvux, på folkhögskolorna eller... Läs hela svaret
  • Vivien 17 år

   Gå om första året?

   Hej! Går det att gå om första året på gymnasiet i en annan skola än vad man gått i om man vill ändå om man inte har F i något? Hur går man till väga? Är det värt det om jag känner att jag vill prestera ännu bättre och få en ny chans ändå om jag har relativt okej betyg? Tack för svar!

   Milla SYV: HEJ!Till och med det året som du fyller 19 år och om du då ännu inte har genomfört 3-årig gymnasial utbildning, har du rätt att söka till år1 på gymnasiet och på nytt... Läs hela svaret
  • Andersson 20 år

   Stress i skolan?

   Hej Jag går sista året på natur programmet i en skola som jag bytte till under hösten 2019. Därför hade jag ett par prövningar som jag va tvungen att göra då klassen hade läst vissa kurser jag inte hade läst. Jag pluggar dag och kväll och detta har gjort mig väldigt stressad och jag känner...

   Peter SYV: Hej, tråkigt att du känner dig stressad och utmattad. Be om sjukskrivning - det är så här: även om du blir sjukskriven av en läkare, kan ingen förbjuda dig gå till skolan... alltså är... Läs hela svaret
  • Andersson 20 år

   Prövning i Entrepenörskap?

   Kan man göra prövning i kursen Entrepenörskap?

   Milla SYV: De som inte är elever på gymnasiet får göra prövningar i hela Sverige; prövningar i pågående kurser bör erbjudas, säger Skolverket... Gymnasieelever gör... Läs hela svaret
  • Madeleine 21 år

   Vad innebär områdesbehörighet 5/A5?

   Hej! Jag vill läsa socionomprogrammet och på behörighet står det ” Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5).” Jag har grundläggande behörighet samt samhällskunskap 1a1 & 1a2 men ska läsa upp min matte 2a till hösten. Jag undrar vad som menas med ”områdesbehörighet...

   Peter SYV: Hej,Om man har gymnasiala betygen från det gamla gymnasiesystemet så ska man kolla under områdesbehörigheter som inte har någon bokstav. De med bokstav före, tittar man på om... Läs hela svaret
  • Maria 34 år

   Logistikadministratör?

   Jag har kollat en yrkesutbildning via Komvux till Logistikadministratör. Har försökt söka lite kring yrket men hittar i stort sett ingenting alls... Det jag är intresserad av att få veta är ffa hur framtidsprognosen ser ut för yrket och vad som skiljer det åt från logistiker?

   Peter SYV: Hej Maria, det är inte någon exakt vetenskap. yrken inom administration och logistik är i Sverige icke-reglerade... alltså, är det upp till arbetsgivare att anställa vem de vill; finns inga generella... Läs hela svaret
  • Arez 16 år

   Natur och natur estet yrken ?

   Vad är det för skillnader på yrkena mellan natur och natur estet ( bild) ?

   Milla SYV: Hej, jag tror du med "natur" menar Naturvetenskapsprogrammet (för att annars kan man mena Naturbruksprogrammet, som också förkortas ofta med "natur" eller "naturbruk"). NA är ett... Läs hela svaret
  • Isabelle 22 år

   Meritvärde bra betyg?

   Läser just nu tekniskt basår, visst är det så att man bara behöver klara kurserna, betyg är mindre viktigt för att kunna räkna hem meritvärden (alltså de 2,5 extra poängen) och behörigheten? Kommer komma in via...

   Daniel Larsson: hejsan, det är stor skillnad på villkor - om man läser kurserna på komvux eller på basåret på högskolenivå. på komvux kan också kurserna heta "basår"/paket av... Läs hela svaret
  • Emil 20 år

   Är komvux csn berättigat?

   Hej! Jag har tänkt läsa en kurs på komvux nu under 10 veckor, är det csn berättigat och hur ska jag gå tillväga isådannafall för att få csn?

   Daniel Larsson: Hej Emil; info om Studiemedel för studier i Sverige finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel. komvux-kurserna brukar vara CSN-berättigade, om det inte är en alldeles speciell kurs, t.ex ngn... Läs hela svaret
  • Lyla 20 år

   Betyg F på SVA3?

   Om jag har fått betyg F på SVA 3 kurs minskar det mina betyg på antagning.se hemsida? Jag har en utländsk gymnasiet betyg och har pluggat SVA 3 som prövning på Hermods. (Programmet som jag kommer att ansöka om behöver bara engelska 6 utanför...

   Julia SYV: Hej Lyla,om undervisningsspråk på det programmet som du vill komma in på är Svenska, då är du obehörig utan godkänt betyg i svenska 3, SAS 3 eller godkänt resultat från TiSUS-testet och... Läs hela svaret
  • Du är bäst 19 år

   Kommer jag in på socionom programmet eller Statsvetarprogrammet?

   Hej Syv! Jag går sista året på gymnasiet och funderar på att plugga Socionom-programmet eller Statsvetarprogrammet i framtiden. Då jag är otroligt intresserad av främst mänskliga rättigheter men även politik, relationer och sociologi. Dock blir jag lite orolig om jag har en chans att komma in...

   Mikael SYV: Hej på dig! gör HÖGSKOLEPROVET. du kan anmäla dig nu och fram till 3 febr 2020 (till HP som äger rum 4 april 2020). Med resultatet från HP prövas... Läs hela svaret
  • Josefine 20 år

   Polisiärt arbete?

   Hej Är intresserad av att jobba som kriminaltekniker forensiker eller IT-forensiker Har tagit studenten och gick ekonomi juridik Vart ska jag börja leta för att få jobb inom dessa och vilka utbildningar ska jag ta för att nå dem olika jobben?

   Milla SYV: Hej Josefine;kika gärna på avsnitten UTBILDNING i yrkespresentationerna:KriminalteknikerFörensikerIT-forensiker
  • Ruvini 15 år

   Engelska modersmål i gymnasiet?

   Jag läser just nu engelska modersmål i nian. Jag vet att man kan läsa vissa modersmål och moderna språk. Kan jag läsa engelska modersmål som ett modernt språk och i så fall få meritpoång?

   Milla SYV: Tror, tyvärr, inte det.Du kan få läsa Modersmål 1, 2 och aktiv tvåspråkighet (engelska) - det är kurser på gymnasiet inom ämnet MODERSMÅL.För övrigt, är... Läs hela svaret
  • Laila 52 år

   Om jag gått social service?

   Om jag gått gymnasieutbildning social Service och är gruppledarutbildad inom vård och omsorg. Vad behöver jag plugga för att bli undersköterska? Vad behöver jag plugga för att bli sjuksköterska?

   Milla SYV: Hej Laila,Undersköterska är i Sverige ( i alla fall ännu - jan 2020 ) ett av de många icke-reglerade yrken: arbetsgivare får anställa precis vem de själva vill;och med vilken tidigare utbildning... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga