Nana 25 år
  Hej!

  Jag har en rad olika frågor angående mina framtida studier på universitet som jag hoppas att ni kan svara på dem så tydligt som möjligt.

  Det är så att jag ämnar att komma in på tandläkareutbildningen i vårtermin i Göteborgs universitet. Jag valde detta universitet eftersom det är det enda universitetet som erbjuder denna utbilding i såväl höst som vårtermin. För närvarande läser jag distanskurser på Komvux. Mina frågor är som följande:

  1. Jag har ett D i Samhällskunskap 1a1 vilket sänker meritvärdet mycket och frågan är: Kan jag ta bort Samhällskunskap 1a1 från mitt meritvärde om jag istället läser Samhällskunskap 1a2 och får ett högt betyg i det? Min studie-och yrkesvägledare har tidigare sagt till mig att jag endast behöver läsa en 50-poäng kurs i samhällskunskap.

  2. I vilken stad kan man göra prövning i moderna språk, Arabiska? Jag kontaktade prövningsenheten i Göteborg och de sa att det är nästan omöjligt att få en plats eftersom platserna tar slut inom mycket kort tid, 30 sekunder för att vara exakt. Jag vet att Eskilstuna kommun erbjuder prövningar i moderna språk, Arabiska steg 1 till 5, men att pendla från Malmö till Eskilstuna verkar vara en dum ide, tycker jag. Har ni några förslag?

  3. Jag ska avsluta mina studier på Komvux i början av november men ska redan i september söka till universitet med start i januari. Hur långt tid tar det för att få gymnasieexamen? Man kan givetvis inte ansöka till universitet om man inte har gymnasieexamen, är det inte så? Hinner jag att få gymnasieexamen innan sista kompletteringsdag inför vårtermin?

  4. Sist men ine minst, är det möjligt att byta studieorten från Göteborg till Malmö i andra året/terminen av utbildningen?

  Tack på förhand
  Med vänliga hälsningar

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Nana,
  jag ska försöka svara på dina frågor:

  1. Samhällskunskap 1a2 är en Fortsättningskurs, nästa kurs efter Samhällskunskap 1a1. De här två kurser kan inte bytas mot varandra; det är Olika kurser inom samma ämne. Du kan alltså inte ta bort Sk 1a1 och ersätta den med Sk 1a2, det är inte möjligt. Men du kanske läser mot Gymnasieexamen nu? Du kanske inte har fått examensbevis förut? du skriver inte om det i din fråga och det är viktigt att veta - om du redan har fått examensbevis eller ett annat dokument /samlingdokument/ som t.ex Slutbetyg, Studiebevis eller Omdöme från en folkhögskola.

  2. Prövningar. Man får göra prövning (om man inte är en gymnasieelev) - i vilken stad som helst. Det stämmer att prövningsplatserna tar slut mycket snabbt, vilket vi beklagar men kan tyvärr inte hjälpa. Att göra prövningar har blivit mycket populärt. Det finns flera olika anledningar till varför det är populärt att göra prövningar och varför prövningsplatserna är för få för antal personer som vill göra prövningar. Jag tror inte du är särskild intresserad att veta varför situationen är som den är, men om du är det - hör av dig, vi kan förklara ... men tyvärr är det så att vi ej kan hjälpa till med info om var prövningar kan göras. Situationen med att kunna boka in sig på en prövning ändras myckt snabbt, som du själv skriver i din fråga - 30 sek. Hur ska vi kunna hinna meddela dig när du kan anmäla dig till en prövning i så fall? Jag hinner inte skriva en enda mening och så är platserna redan slut. Mycket tråkigt för dem som vill göra prövningar. Vi har påtalat hur situationen ser ut - på alla "platser" som finns att väcka frågan på... men ännu ser vi inte något resultat (ingen förbättring alltså, utan tvärtom - det blir allt svårare att hitta var man kan göra prövningar).

  3. Datum - när man söker till en högskoleutbildning i Sverige
  Info finns på antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig och info som finns nu (förhoppningsvis kommer det inte bli några förändringar) - är att om man söker till vårterminen 2019, måste man göra ansökan på www.antagning.se mellan 17 sept och 15 okt och sedan är sista kompletteringsdatumet - 3 december 2018.
  Ang. om du hinner få ut ditt examensbevis innan 3 december, kan inte vi på fråga syv svara - utan det är en fråga mellan dig och komvux där du läser dina kurser och ska ta ut ditt examensbevis.

  4. Byta utbildningsort
  Det finns inga garantier på att kunna byta utbildningsort. Många olika faktorer kan spela in. bland annat måste en ledig plats finnas på den orten dit du vill byta; finns det inga lediga platser efter första terminen eller senare... mitt i utbildningen - kan inte ett lärosäte på den andra orten ta in dig i så fall. Sedan tänker jag på följande: du skriver i din fråga om att Gbg tar in på vårterminen /och också till hösten/ men Malmö gör inte det. Om du kommer in i Gbg och läser första terminen under våren 2019 och vill byta till malmö - men termin 2 läses i malmö under våren, inte under hösten - hur tänker du kring det? Skulle du göra uppehåll på en termin? Det är inte omöjligt att byta utbildningsort, men det kan bli svårt. Det kan finnas andra som också vill byta. Det kan också bli så att ingen får byta - ex. om inga lediga platser kommer att finnas att byta till. Man måste alltså vara beredd på att läsa hela utbildningen på den orten där man blir Antagen.

  Hoppas mitt svar blir på något sätt till hjälp!

  Lycka till med dina studier!

  ANNA

  • Nana Tack så mycket för dina utförliga och snabba svar. Jag uppskattar verkligen dem. Jag läser mot Gymnasiexamen.
  • Julia Ang. ha 50 poängskurs i samhällskunskap i sitt examensbevis från komvux - så är det upp till rektor på komvux att tolka reglerna om vilka kurser som får eller inte får ingå i examensbeviset. Mitt förslag är att du försöker göra prövning i Samhällskunskap 1a1, därför att det är en lägre /lättare/ kurs - och därför borde vara lättare att få högre betyg i, än i högre /svårare/ kurs som samhällskunskap 1a2 är.
  • Daniel Jag håller DELVIS med Julia. Jag skriver nu ett nytt svar ang. ta in Samhällskunskap 1a2 /och inte 1a1/ i examensbevis från Komvux.
  Daniel Larsson SYV

  Hej,

  Enligt vad jag vet så är det möjligt att ta in betyg i Samhällskunskap 1a2 /och inte i 1a1/ i examensbevis från komvux.
   
  Kurser i historia, samhällskunskap, religionskunskap och naturkunskap måste inte vara i den omfattning som framgår av bilaga 3 till Skollagen, utan där är det avgörande att eleven har betyg på någon kurs i ämnet för att få en gymnasieexamen från KomVux. Vad som krävs för att utfärda en examen framgår av Vuxenförordningen 4 kap. 15 §, och det finns inte angivet vilken kurs i samhällskunskap som måste vara med.
   Det behövs, alltså, enligt min tolkning - inte ett rektorsbeslut för att göra enligt ovan.
   
  Hänvisning
  Gymnasieexamen inom Kommunal Vuxenutbildning: 4 kap. 15 § förordning om vuxenutbildning.
  ****************
  Dock /och här håller jag med Julias svar/ - eftersom den studerande redan har betyg i en kurs i Samhällskunskap (i detta fallet som beskrivs i frågan - i kursen sk1a1) kan komvux vägra ge plats på kursen sk1a2 om syfte med att läsa sk1a2 är att höja meritvärde som examensbeviset kommer att ge.
  Däremot om sk1a2 skulle krävas för BEHÖRIGHET TILL HÖGRE STUDIER, ex. om man har för avsikt att söka till en högskoleutbildning som kräver godkänt betyg i sk1b för särskild behörighet, då borde komvux bereda plats på kursen sk1a2.

  • Nana Tack för svaret! Skulle vara tacksam om du kan ge mig ett rakt svar på min första fråga. Vad jag har förstått från ditt senaste svar är det möjligt att ha Samällskunskap 1a2 i gymnasieexamen istället för Samhällskunskap 1a1. Jag har redan blivit antagen till Samhällskunskap 1a2 och kursen kommer att starta inom en vecka, därför vill jag veta huruvida det är fördelaktigt att läsa denna kurs eller inte. Mvh
  • Julia Samhällskunskap 1a2 är en svårare kurs än Samhällskunskap 1a1, därför att 1a2 är en FORTSÄTTNINGSKURS. Om du redan fick plats på kursen, tycker jag du kan gott läsa den. Om huruvida du kan få högre betyg i den än du fick i Samhällskunskap 1a1 eller om komvux i din kommun bestämmer sig för att ta in Samhällskunskap 1a1, 1a2 eller båda de kurserna in i ditt examensbevis, kan vi inte svara här på fråga syv. Det är inte vi som bestämmer det. Rektor på komvux är ansvariig för att examensbevis utfärdas enligt de gällande bestämmelser. Bestämmelserna måste oftast TOLKAS. Det är den tolkningen som rektor på komvux gör som gäller. Komvux uppdrag är inte att utfärda examensbevis med så högt meritvärde som möjligt, utan att utfärda examensbevis som ej strider mot bestämmelser + att utfärda examensbevis så fort den studerande har uppnått kraven. Därför kan det bli så att din komvux utfärdar examensbevis till dig innan du blir klar med kursen samhällsk.1a2, om du uppfyller villkor och är därför berättigad att få ditt examensbevis. Du vill ha ett tydligt svar och det tydliga och ärliga svaret är att din komvux bestämmer. De kan vänta tills du får betyg i samhällsk1a2 och ta in den kursen i stället för samhällsk.1a1 men de kan också ta in sk1a1 pga rektor kan beslutar så.
  • Nana Tack för svaret. Jag ska kontakta studie-och yrkesvägledaren på min Komvux. Mvh
  • Julia Tips: om du läser samhällsk1a2 och sedan gör prövning i samhällsk. 1a1, har du troligtvis bättre förutsättningar att få högre betyg i samhällsk1a1 (detta för att du har läst Fortsättnings/högre kurs). Därför - bl a därför! - tänker jag att det kanske är "lika bra" att du läser samhällsk.1a2 då du redan fick plats på kursen. Kursens "volum" är 50 poäng = 100 studietimmar; det är alltså en liten kurs.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Rita 20 år

   arabiska merit?

   Jag undrar om man kan få merit för arabiska 3 och 4 och finns det prövning i arabiska som man kan göra för att få merit ?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Omar 18 år

   Inviduella val?

   Hej! Jag går i NTI gymnasiet i Kristianstad på el och energiprogrammet första året, jag skulle göra mina inviduella val och jag fick veta att svenska 2 och svenska 3 är med på inviduella val. Är det inte elevens rättighet att ha sv 2 och 3 utanför inviduella valen i ett yrkesförberedande?

   Milla SYV: Det är frivilligt att läsa svenska 2&3 på el-&energiprogrammet. Om du vill får du läsa svenska 2,3 och eng 6 utanför programmets 2500 poäng men då läser du på mer än heltid... Läs hela svaret
  • Moa 19 år

   Hoppa av gymnasiet i 3:an?

   Hej! Jag har under 5 månader varit sjukskriven 100% pga depression och ångest. Jag har tappat all studiemotivation och då jag mår lite bättre nu vill jag börja jobba istället. Jag läser Hotell & Turismutbildning, sista året, så det är bara några få månader kvar till studenten. Eftersom att jag...

   Milla SYV: Hej! Mitt råd till dig blir att du får jobb innan du hoppar av skolan. Ännu bättre om du testar jobba i ett par veckor (upp till en månad) och bestämmer sen om du hoppar av skolan. Det finns... Läs hela svaret
  • Camilla 40 år

   Kan man komplettera yrkeskunskaper för att bli syslöjdslärare?

   Hej! Jag arbetar som mönsterkonstruktör inom klädindustrin men har funderingar på textilslöjdlärare för grundskolan, kan jag tillgodose mina yrkeskunskaper och komplettera med pedagogik? Jag fyller 40 år och är inte jättesugen på att studera i 5 år när jag redan har så pass mkt erfarenhet...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ida 18 år

   Komplettera gymnasiebetyg?

   Hej Om man går ut gymnasiet när man är 19 år och saknar ämnen som man måste ha för att få en fullständig gymnasieexamen. Vad gör man då? Måste man vänta tills man är 20 år för att göra klart gymnasiet?

   Milla SYV: Om man läst tre år på gymnasiets nationellt program får man examensbevis eller studiebevis i slutet av årskurs 3, och i så fall får man vara yngre (hur ung som helst) och... Läs hela svaret
  • Ida 18 år

   Komvux eller gymnasium?

   Hej Jag har ett F i idrott, som tyvärr kommer sänka mitt annars höga snitt och kan göra det problematiskt att komma in på de utbildningar jag vill. Tyvärr vet jag att det är omöjligt för mig att höja mitt betyg i idrott. Nu undrar jag om det skulle vara bättre för mitt snitt att slutföra min...

   Milla SYV: Hej! Det är inte alls självklart att få plats på komvux, på gymnasial nivå. Komvux har begränsat med resurser och du kan få svar Platsbrist när du söker till komvux sen... om du ej... Läs hela svaret
  • Alva 17 år

   När får man göra prövning?

   Om jag får godkänt i en kurs på gymnasiet men vill ha högre betyg i den kan jag då göra en prövning på komvux efter gymnasiet? Eller får man bara göra prövning om man inte fått godkänt i kursen?

   Anna SYV: Hej Alva!När man inte längre är gymnasieelev, får man göra prövningar i hela Sverige, i alla de olika svenska kommuner/städer och det spelar ingen roll om man har godkänt betyg i kursen i... Läs hela svaret
  • Omar 18 år

   Utökandet kurs?

   Hej! Jag läser en yrkesförberedande program i gymnasiet men jag vill plugga vidare till högskolan och planerar att ta u kurser, mitt fråga är att om man går i ett yrkesförberedande program kan man ta u kurs och hur många u kurser kan man läsa...

   Daniel Larsson: Hej Omar; på alla gymnasiala yrkesprogram har alla elever rätt att läsa svenska 2, 3 och engelska 6 - alltså kurser som krävs för Grundläggande behörighet till högskolestudier (och de kurserna... Läs hela svaret
  • Yassin 19 år

   Vad krävs för att bli officer/soldat i försvarsmakten?

   Hej jag studerar just nu 3an på gymnasiet utomlands och är inte så säker på att jag kommer få godkänd i gymnasie betyget, och min dröm är att bli officer i försvarsmakten, så jag undrar om de finns möjlighet att jag kan joina försvarsmakten utan betyg eller om jag kan plugga i komvux och hur...

   Daniel Larsson: Hej, vänd dig gärna till Försvarsmaktens Rekryteringslinje, om du vill utbilda dig till ngt yrke inom FM i Sverige.jobb.forsvarsmakten.se - Försvarsmaktens rekryteringslinje... Läs hela svaret
  • Mahdy 18 år

   Kan man läsa ma4 och ma5 samtidigt på ett år?

   Hej! Jag går andra året på tekniklinjen, som rubriken leder så undrar jag ifall om jag kan läsa ma4 och ma5 samtidigt på tredje året. jag vill läsa ma5 då jag behöver meritpoängen för det. Jag blir tacksam om någon svara! Mvh, Mahdy

   Daniel Larsson: Hej,Matematik 5 bygger på de kunskaper som matematik 4 ger. Man ska, alltså, ha kunskaper inom kursen matematik 4 innan man börjar läsa matematik 5.Om du kan på din skola läsa... Läs hela svaret
  • Viviana 18 år

   Läsa kurser vid sidan om gymnasiet?

   Hej vi hade individuella val nyss och av alla kurser som vår skola erbjöd var det bara en som kunde ge en hel merit (engelska 7). Jag skulle vilja läsa en till kurs som till exempel spanska 4. Kan man på något sätt läsa det vid sidan av gymnasiet? Till exempel på en distanskurs eller om det...

   Daniel Larsson: Hej,tyvärr är det så att en gymnasieelev läser kurser där man kan få BETYG endast på sin gymnasieskola /eller via sin gymnasieskola - om skolan vill och kan köpa kurser för... Läs hela svaret
  • Susanna 18 år

   Kan man förlänga GYARB kursen?

   Hej jag går i trean och undrar ifall det är möjligt att få förlängd kurs i gymnasiearbetet eftersom jag är rädd att jag inte kommer hinna i tid och känner mig väldigt stressad. Ställer frågan här eftersom jag märkt att varje elev i min skola får olika svar gällande samma frågor från SYVn i vår...

   Daniel Larsson: Hej,för att få förlängd studiegång brukar läkarintyg eller intyg från psykologen krävas - och det är rektor på din skola som ansöker om förlängd... Läs hela svaret
  • Alex 25 år

   Pilotutbildning utomlands?

   Hej Syv Jag tänker söka till pilotskola/utbildning utomlands eftersom det kostar mindre än sverige. Det kommer att ligga på cirka 550.000 totalt och jag har sett till att skolan är godkänd från ICAO vilket är ett måste för att man ska kunna...

   Mikael SYV: Hej Alex, det absolut bästa är om du ställer den frågan direkt till CSN. Allmän info om möjlighet att läsa med studiemedel utomlands finns... Läs hela svaret
  • Stefanie 21 år

   Vad är det bästa valet?

   Hej! Jag tog studenten 2018 med ganska så dåliga betyg jag har sökt in till komvux nu med några kurser som jag inte klarade i gymnasiet. Jag börjar undra nu om det var rätt val eller om det hade varit bättre att plugga om på folkhögskolan...

   Julia SYV: Hej!Plugga är oftast bra; mer kunskap kan inte skada, men det är också bra att ha MÅL med sina studier - för att tiden och orken är ju begränsade och bara plugga och plugga ... men vart vill du... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga