Nana 24 år
  Hej!

  Jag har en rad olika frågor angående mina framtida studier på universitet som jag hoppas att ni kan svara på dem så tydligt som möjligt.

  Det är så att jag ämnar att komma in på tandläkareutbildningen i vårtermin i Göteborgs universitet. Jag valde detta universitet eftersom det är det enda universitetet som erbjuder denna utbilding i såväl höst som vårtermin. För närvarande läser jag distanskurser på Komvux. Mina frågor är som följande:

  1. Jag har ett D i Samhällskunskap 1a1 vilket sänker meritvärdet mycket och frågan är: Kan jag ta bort Samhällskunskap 1a1 från mitt meritvärde om jag istället läser Samhällskunskap 1a2 och får ett högt betyg i det? Min studie-och yrkesvägledare har tidigare sagt till mig att jag endast behöver läsa en 50-poäng kurs i samhällskunskap.

  2. I vilken stad kan man göra prövning i moderna språk, Arabiska? Jag kontaktade prövningsenheten i Göteborg och de sa att det är nästan omöjligt att få en plats eftersom platserna tar slut inom mycket kort tid, 30 sekunder för att vara exakt. Jag vet att Eskilstuna kommun erbjuder prövningar i moderna språk, Arabiska steg 1 till 5, men att pendla från Malmö till Eskilstuna verkar vara en dum ide, tycker jag. Har ni några förslag?

  3. Jag ska avsluta mina studier på Komvux i början av november men ska redan i september söka till universitet med start i januari. Hur långt tid tar det för att få gymnasieexamen? Man kan givetvis inte ansöka till universitet om man inte har gymnasieexamen, är det inte så? Hinner jag att få gymnasieexamen innan sista kompletteringsdag inför vårtermin?

  4. Sist men ine minst, är det möjligt att byta studieorten från Göteborg till Malmö i andra året/terminen av utbildningen?

  Tack på förhand
  Med vänliga hälsningar

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Nana,
  jag ska försöka svara på dina frågor:

  1. Samhällskunskap 1a2 är en Fortsättningskurs, nästa kurs efter Samhällskunskap 1a1. De här två kurser kan inte bytas mot varandra; det är Olika kurser inom samma ämne. Du kan alltså inte ta bort Sk 1a1 och ersätta den med Sk 1a2, det är inte möjligt. Men du kanske läser mot Gymnasieexamen nu? Du kanske inte har fått examensbevis förut? du skriver inte om det i din fråga och det är viktigt att veta - om du redan har fått examensbevis eller ett annat dokument /samlingdokument/ som t.ex Slutbetyg, Studiebevis eller Omdöme från en folkhögskola.

  2. Prövningar. Man får göra prövning (om man inte är en gymnasieelev) - i vilken stad som helst. Det stämmer att prövningsplatserna tar slut mycket snabbt, vilket vi beklagar men kan tyvärr inte hjälpa. Att göra prövningar har blivit mycket populärt. Det finns flera olika anledningar till varför det är populärt att göra prövningar och varför prövningsplatserna är för få för antal personer som vill göra prövningar. Jag tror inte du är särskild intresserad att veta varför situationen är som den är, men om du är det - hör av dig, vi kan förklara ... men tyvärr är det så att vi ej kan hjälpa till med info om var prövningar kan göras. Situationen med att kunna boka in sig på en prövning ändras myckt snabbt, som du själv skriver i din fråga - 30 sek. Hur ska vi kunna hinna meddela dig när du kan anmäla dig till en prövning i så fall? Jag hinner inte skriva en enda mening och så är platserna redan slut. Mycket tråkigt för dem som vill göra prövningar. Vi har påtalat hur situationen ser ut - på alla "platser" som finns att väcka frågan på... men ännu ser vi inte något resultat (ingen förbättring alltså, utan tvärtom - det blir allt svårare att hitta var man kan göra prövningar).

  3. Datum - när man söker till en högskoleutbildning i Sverige
  Info finns på antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig och info som finns nu (förhoppningsvis kommer det inte bli några förändringar) - är att om man söker till vårterminen 2019, måste man göra ansökan på www.antagning.se mellan 17 sept och 15 okt och sedan är sista kompletteringsdatumet - 3 december 2018.
  Ang. om du hinner få ut ditt examensbevis innan 3 december, kan inte vi på fråga syv svara - utan det är en fråga mellan dig och komvux där du läser dina kurser och ska ta ut ditt examensbevis.

  4. Byta utbildningsort
  Det finns inga garantier på att kunna byta utbildningsort. Många olika faktorer kan spela in. bland annat måste en ledig plats finnas på den orten dit du vill byta; finns det inga lediga platser efter första terminen eller senare... mitt i utbildningen - kan inte ett lärosäte på den andra orten ta in dig i så fall. Sedan tänker jag på följande: du skriver i din fråga om att Gbg tar in på vårterminen /och också till hösten/ men Malmö gör inte det. Om du kommer in i Gbg och läser första terminen under våren 2019 och vill byta till malmö - men termin 2 läses i malmö under våren, inte under hösten - hur tänker du kring det? Skulle du göra uppehåll på en termin? Det är inte omöjligt att byta utbildningsort, men det kan bli svårt. Det kan finnas andra som också vill byta. Det kan också bli så att ingen får byta - ex. om inga lediga platser kommer att finnas att byta till. Man måste alltså vara beredd på att läsa hela utbildningen på den orten där man blir Antagen.

  Hoppas mitt svar blir på något sätt till hjälp!

  Lycka till med dina studier!

  ANNA

  • Nana Tack så mycket för dina utförliga och snabba svar. Jag uppskattar verkligen dem. Jag läser mot Gymnasiexamen.
  • Julia Ang. ha 50 poängskurs i samhällskunskap i sitt examensbevis från komvux - så är det upp till rektor på komvux att tolka reglerna om vilka kurser som får eller inte får ingå i examensbeviset. Mitt förslag är att du försöker göra prövning i Samhällskunskap 1a1, därför att det är en lägre /lättare/ kurs - och därför borde vara lättare att få högre betyg i, än i högre /svårare/ kurs som samhällskunskap 1a2 är.
  • Daniel Jag håller DELVIS med Julia. Jag skriver nu ett nytt svar ang. ta in Samhällskunskap 1a2 /och inte 1a1/ i examensbevis från Komvux.
  Daniel Larsson SYV

  Hej,

  Enligt vad jag vet så är det möjligt att ta in betyg i Samhällskunskap 1a2 /och inte i 1a1/ i examensbevis från komvux.
   
  Kurser i historia, samhällskunskap, religionskunskap och naturkunskap måste inte vara i den omfattning som framgår av bilaga 3 till Skollagen, utan där är det avgörande att eleven har betyg på någon kurs i ämnet för att få en gymnasieexamen från KomVux. Vad som krävs för att utfärda en examen framgår av Vuxenförordningen 4 kap. 15 §, och det finns inte angivet vilken kurs i samhällskunskap som måste vara med.
   Det behövs, alltså, enligt min tolkning - inte ett rektorsbeslut för att göra enligt ovan.
   
  Hänvisning
  Gymnasieexamen inom Kommunal Vuxenutbildning: 4 kap. 15 § förordning om vuxenutbildning.
  ****************
  Dock /och här håller jag med Julias svar/ - eftersom den studerande redan har betyg i en kurs i Samhällskunskap (i detta fallet som beskrivs i frågan - i kursen sk1a1) kan komvux vägra ge plats på kursen sk1a2 om syfte med att läsa sk1a2 är att höja meritvärde som examensbeviset kommer att ge.
  Däremot om sk1a2 skulle krävas för BEHÖRIGHET TILL HÖGRE STUDIER, ex. om man har för avsikt att söka till en högskoleutbildning som kräver godkänt betyg i sk1b för särskild behörighet, då borde komvux bereda plats på kursen sk1a2.

  • Nana Tack för svaret! Skulle vara tacksam om du kan ge mig ett rakt svar på min första fråga. Vad jag har förstått från ditt senaste svar är det möjligt att ha Samällskunskap 1a2 i gymnasieexamen istället för Samhällskunskap 1a1. Jag har redan blivit antagen till Samhällskunskap 1a2 och kursen kommer att starta inom en vecka, därför vill jag veta huruvida det är fördelaktigt att läsa denna kurs eller inte. Mvh
  • Julia Samhällskunskap 1a2 är en svårare kurs än Samhällskunskap 1a1, därför att 1a2 är en FORTSÄTTNINGSKURS. Om du redan fick plats på kursen, tycker jag du kan gott läsa den. Om huruvida du kan få högre betyg i den än du fick i Samhällskunskap 1a1 eller om komvux i din kommun bestämmer sig för att ta in Samhällskunskap 1a1, 1a2 eller båda de kurserna in i ditt examensbevis, kan vi inte svara här på fråga syv. Det är inte vi som bestämmer det. Rektor på komvux är ansvariig för att examensbevis utfärdas enligt de gällande bestämmelser. Bestämmelserna måste oftast TOLKAS. Det är den tolkningen som rektor på komvux gör som gäller. Komvux uppdrag är inte att utfärda examensbevis med så högt meritvärde som möjligt, utan att utfärda examensbevis som ej strider mot bestämmelser + att utfärda examensbevis så fort den studerande har uppnått kraven. Därför kan det bli så att din komvux utfärdar examensbevis till dig innan du blir klar med kursen samhällsk.1a2, om du uppfyller villkor och är därför berättigad att få ditt examensbevis. Du vill ha ett tydligt svar och det tydliga och ärliga svaret är att din komvux bestämmer. De kan vänta tills du får betyg i samhällsk1a2 och ta in den kursen i stället för samhällsk.1a1 men de kan också ta in sk1a1 pga rektor kan beslutar så.
  • Nana Tack för svaret. Jag ska kontakta studie-och yrkesvägledaren på min Komvux. Mvh
  • Julia Tips: om du läser samhällsk1a2 och sedan gör prövning i samhällsk. 1a1, har du troligtvis bättre förutsättningar att få högre betyg i samhällsk1a1 (detta för att du har läst Fortsättnings/högre kurs). Därför - bl a därför! - tänker jag att det kanske är "lika bra" att du läser samhällsk.1a2 då du redan fick plats på kursen. Kursens "volum" är 50 poäng = 100 studietimmar; det är alltså en liten kurs.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Ronja 16 år

   Jobbigt i skolan vad kan jag göra?

   Jag har väldigt jobbigt i skolan på grund av att jag lider av ångest och depression. Jag stannar helst hemma än att gå dit och känner att jag mår så dåligt just nu så jag funderar på att hoppa av. Kan man bli sjukskriven på...

   Anna SYV: Hej! Prata med kuratorn. Hen har relevant utbildning och erfarenhet för att hantera den typen av frågor. Skolsköterska kan bistå med hjälp i kontakter mot vårdcentral och skolläkaren eller psykologen.
  • Felicia 19 år

   Andra ämnen för examenbevis på Komvux?

   Hej. Det är såhär nu att jag nu under juli månad tog studenten men gick ut med 4 F i ämnena Kemi 2, Fysik 1, Bioteknik och Matte 3c. Kort sagt var anledningarna att jag helt enkelt inte gillade min inriktning och att det i slutet av 2:an blev klyddig då det...

   Julia SYV: Hej Felicia,du kan på komvux göra planering mot examensbevis från Ekonomiprogrammet, till exempel. Då behöver du läsa matematik 3b och du slipper läsa fysik och kemi. Dock, kan du... Läs hela svaret
  • Alma 18 år

   Tips på frågeställning?

   Hej! Jag går tredje året på gymnasiet och ska skriva mitt gymnasiearbete. Jag har tänkt skriva om ämnet "mäns våld mot kvinnor i nära relationer" men behöver hjälp och tips på frågeställning till ämnet. Tack...

   Julia SYV: Hej Alma,SYV är inte expert på Gymnasiearbete eller på temat "våld i nära relationer". Med det sagt, så skulle jag, till exempel, som inte alls är insatt i det område kanske fråga... Läs hela svaret
  • Lin 16 år

   Kan man högre hans betyg i IB genom Kumvux eller folkhögskola ?

   Enligt de förändringar som skedde 2011 blev det omöjligt för dem som studerar i IB att komma in på medicinska universitet i Sverige. Så för att kunna gå till läkareprogrammet eller apotakare programme behöver du max 20 poäng enligt det...

   Julia SYV: hej Lin,om du är 16 år så ska du väl börja på gymnasiet nu.... du har väl inte redan ha fått gymnasial utbildning som 16-åring?*****ang.... Läs hela svaret
  • Kevin 19 år

   Hoppa in i ett program?

   Hej! Jag ska nu under hösten läsa Nationalekonomi A som en fristående kurs och sen under våren läsa Företagsekonomi A även den som en fristående kurs. Min fråga är kan jag hoppa in i en utbildning under den tredje terminen dvs hösten...

   Milla SYV: Hej Kevin,om du menar att "hoppa in ett program" som innehåller de kurser som du redan har läst - så finns det inte någon automatisk rätt att göra det.Om ledig plats finns på programmet i termin 3... Läs hela svaret
  • Lina 24 år

   Vad ska jag jobba med?

   Hej! Jag är ganska vilsen när det gäller vad jag vill göra med mitt liv. Jag gillar att resa, träffa nya människor, har en kandidat i psykologi, vill jobba internationellt och är intresserad av kultur. Jag har hela tiden varit inställd på att bli...

   Milla SYV: Hej Lina; kika gärna på många olika yrken på www.framtid.se - där beskrivs det över 2.ooo yrken.Det kan hjälpa att skaffa sig mer erfarenhet först...Du kan också se om du vill ta... Läs hela svaret
  • Mathilda 20 år

   Språk/internationellt arbete?

   Vad kan jag arbeta med om jag älskar språk, vill arbeta internationellt (helst i Spanien) med någonting där jag gör någonting bra för världen, exempelvis med miljöfrågor eller mänskliga rättigheter, men också känner...

   Milla SYV: Hej Mathilda;vill man jobba i Spanien, så "vinner" man mycket på att kunna mycket bra spanska. Allt blir mycket lättare om man kan flytande spanska om man ska bo och jobba i Spanien.Du kan kanske... Läs hela svaret
  • Molly 18 år

   Vilka bidrag har jag rätt till?

   Jag har ställt en tidigare fråga om det går att byta gymnasium sista året till en annan stad. Jag har haft mycket kontakt med min syv om detta på min skola och det kan finnas möjlighet för mig att kunna byta. I så fall så måste jag...

   Milla SYV: Hej Molly; du kan kolla med Försäkringskassan - bostadsbidrag för ungdomar: om man är under 29 år och har större utgifter för hyra, än man har råd till att betala - kan man i... Läs hela svaret
  • F 27 år

   Kemist eller molekylärbiolog?

   Hej! Jag funderar på att framöver ev. läsa en dubbel kandidatexamen i kemi och molekylärbiologi. Kemister behövs, men tydligen inte molekylärbiologer, stämmer det? Vilken sida är mest pålitlig när det kommer till löner? Det skiljer...

   Milla SYV: Hej F; att läsa till kandidatexamen tar 3 år och ska du läsa till dubbel examen, lär det ta ännu längre tid.På 3 år kan arbetsmarknaden förändras rätt mycket...Ang.... Läs hela svaret
  • Adam 18 år

   Går sista året och ångrar mig vad kan jag göra?

   Hej! går sista året i gymnasiet i hotell och turism programmet inriktat mot konferens. Jag har på senaste tiden haft lite ångest angående mitt gymnnasieval. När jag gick i 1an och 2an så var det roligt men på senaste tiden så har jag tappat...

   Milla SYV: Hej Adam;om du vet inom vilket område du i stället för hotell, vill jobba - får du gärna svara vad det är för yrke/bransch... I vissa yrken, som t.ex Elektriker - är... Läs hela svaret
  • Rakibul 22 år

   B1 eller B2? Urvalet ?

   Hej! Jag undrar vilket urvalet kommer att gälla för mig antagning till universitet. Jag läser min gymnasiet examen på komvux. Men det finns några kurser som var avbrytas Men jag har ingen F betyg i nån ämnet.

   Anna SYV: Hej, enligt de nuvarande regler, är det så här:om minst två tredje delar av poängen i examensbevis från komvux är Komvux-kurser (alltså lästes på komvux och ej på... Läs hela svaret
  • Tim 18 år

   vad för behörighet behöver man för att driva en elfirma?

   Hej! Jag undrar om man behöver någon speciell behörighet om man ska starta EL firma pluggar på EL-programmet och blir klar till sommaren. Funderar på att starta företag och undrar om man behöver någon speciell behörighet eller räcker de...

   Milla SYV: Hej Tim;kika gärna på info som finns på yrken-inom-elbranschenHar du pratat med dina El-lärare? De borde kunna hjälpa dig med frågan om vilken behörighet som... Läs hela svaret
  • Rania 21 år

   MINSKAR MERITVÄRDET ?

   Hej jag har utländsk gymnasiebetyg, sökte till civilingenjör men blev inte antagen, dessutom jag är BEHÖRIG, tänkte höja mitt meritvärde genom att läsa psykiatri 1, Medicin 1, psykologi 1, vård-och omsogsarbete, jag undrar om de kurser kan...

   Milla SYV: Hej Rania,om du redan nu är Behörig, kan inga nya kurser du läser minska ditt meritvärde. De nya kurserna, i fall de inte höjer ditt meritvärde, kommer in att räknas in.vänligenMilla syv
  • August 18 år

   Byte av kurs i trean?

   Hej jag funderar på om jag valt en inriktning i 2 an som jag påbörjat och börjat på en kurs jag märker är för svår. Jag behöver tid till en tidigare underkänd kurs, kan jag byta den mot en annan kurs med lika mycket poäng?

   Milla SYV: Hej August; boka tid med syv på din skola.För att uppnå kraven för examensbevis måste man även följa rätt "programstruktur" - alltså det är ganska strikt vilka kurser som... Läs hela svaret
  • Sofia 18 år

   Kan jag skriva om artificiell intelligens om jag går Natur?

   Hej! Jag går nu tredje året på gymnasiet och läser naturvetenskapsprogrammet inriktning samhäll. Jag undrar om jag kan skriva om artificiell intelligens som gymnasiearbete och har ni isåfall några förslag på olika frågeställningar och på vilket sätt man kan undersöka detta område? Kan jag...

   Milla SYV: Hej Sofia,tema för gymnasiearbete måste godkännas av din handledare för gymnasiearbete och även frågeställningar för GA  - du kommer med förslag... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga