Tara 20 år
  Jag vet inte exakt vad jag vill jobba som när jag blir äldre, men advokat är ett av mina alternativ. Men eftersom jag inte är säker ska jag kanske gå samhälle istället, och jag undrar om man fortfarande kan bli advokat då? Och i så fall vilken inriktning ska jag ta?
  • Brendan Hej! För att bli behörig till juristprogrammet krävs grundläggande behörighet + Historia 1b + Samhällskunskap 1b. Dessa kurser kan du få på samhällsvetenskapsprogrammet så får du den behörigheten. Detta oavsett inriktning, eftersom det är gymnasiegemensamma ämnen. Till just advokat (jurist) kan du läsa ett yrkesprogram, lägga till kurser för grundläggande behörighet och ovanstående ämnen så är du fortfarande behörig. Även på de flesta högskoleförberedande program är det inte någon större svårighet att få behörigheten. Dock är antagningskraven (betygspoängen) höga för jurist, så satsa även på högskoleprovet. (Jag är inte en SYV, så vänta du får svar från SYV, de har oftast saker att tillägga eller rättar om något är fel). Önskar dig lycka till i dina fortsatta studier :)!
  • Anna Det är helt korrekt svar som Brednad ger i sin kommentar, tack för det, Brendan! :)

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Tara!
  Du fick ett mycket bra svar i en kommentar från Brendan. Precis så är det - det är lätta att bli BEHÖRIG men svårt att komma in på Juristutbildning.
  Advokat är i grunden JURIST och sedan måste ha viss arbetslivserfarenhet och sedan kan ansöka om att komma med i Advokatsamfundet.
  Om man inte kommer in på Juristutbildningen eller ej vill satsa på en så lång utbildning - 4,5 år till jurist så kanske Paralegal/juridisk assistent på en Yrkeshögskola kan vara ett bra alternativ:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nbi-nordic-business-institute/juridisk-assistent-paralegal
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/juridisk-assistent-paralegal1
  Andra yrkeshögskoleutbildningar inom område "juridik" är t.ex. Offentlig upphandlare:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/offentlig-upphandlare1

  Länkar till bra sidor: http://www.framtid.se/yrke/advokat
  http://www.framtid.se/yrke/jurist
  http://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet
  http://www.fragasyv.se/info/infor-hogskoleprovet
  http://www.fragasyv.se/info/mal-hogskola

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering!
  Bästa hälsningar och lyckat till!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga