Isabelle 20 år
  Hej!
  Jag ska börja gymnasiet på måndag och är inte alls taggad på det. Dels för att min skola varken har någon matsal eller idrottshall och då är skolan liten. Jag valde linjen vård och omsorg bara för att mina föräldrar ville det och betygen såklart! Linjen som jag valde går mest tjejer på och jag klickar inte riktigt med tjejer som med killar. Vill inte alls gå vård och omsorg om jag ska vara ärlig. Om jag måste gå gymnasiet så känns det som den ena linjen att välja liksom.. Mina meritpoäng är 165 och har F i engelska MEN jag vill byta till ett annat yrkesproblem. Känns inte alls bra inför gymnasiet när jag inte ens gillar min linje och har många synpunkter på skolan. Hela skolan är en liten byggnad och under min tid i grundskolan gick jag på en liten skola så det känns sådär att gå på en mindre skola igen. Känns som att det inte finns någon annan utväg än att fortsätta gå på linjen som jag kom in på. Hade lätt velat byta till någon annan yrkeslinje men det går inte mina föräldrar med på. Men vadå ska jag gå på en linje som jag ogillar och inte är så intresserad av? Allting känns bara förvirrande och rörigt just nu. Jag vill inte gå på gymnasiet om jag inte får göra det som jag tycker är roligt. Kan man byta linje nu och när får man beskedet om man kommer in eller om det finns platser på linjen?

  1 Svar

  Daniel Larsson SYV

  hej Isabelle,

  du skriver att du kom in på VO>>> men att du har F i engelska. Är det så att du inte har godkänt betyg i grundskoleengelska?
  I så fall är du tyvärr inte behörig till gymnasiets nationella program, över huvudet taget.

  Jag vet inte om rektor på just din blivande gymnasieskola gjorde ett Undantag och tog in dig trots att du inte har godkänt betyg i engelska; eller om du kom in på PRO, programinriktat individuellt val>> - som inte är ett nationellt gymnasieprogram, utan ett Introduktionsprogram.
  Det att inte ha godkänt i ett ämne som det är obligatoriskt att ha godkänt i - är en stor grej.

  Du kan inte fritt söka gymnasiala utbilningar om du inte är behörig.

  Ett alternativ för dig är att läsa endast grundskoleengelska på Preparand, som är ett annat IM-program. Och när du får godkänt i engelska - söker du till nästa höst till gymnasiet. Då är du behörig och kan söka vad du vill läsa.

  Som obehörig är du väldigt mycket beroende av att rektor gör eller inte gör undantag och om PRO-prltserna "öppnas" eller inte.

  Annars så förstår jag att du inte vill läsa en utbildning som du inte är sugen på och att du inte vill gå på en liten skola. Många andra elever vill helst gå på en liten skola, där alla känner alla ... men det vill inte du.

  Följande gäller, enligt reglerna, alltså...
  Gymnasiet är frivilligt att läsa på. Du får söka jobb om du vill. I Sverige får man jobba från 13 år. Dock svårt att få jobb. Du kan skriva in dig på Arbetsförmedlingen samtidigt som du söker jobb på egen hand.

  ***

  Om du inte förklarar mer kring det där F-betyget i engelska, går det inte att ge dig ett bättre svar på din fråga. Om du är OBEHÖRIG till gymnasiet, kan du extremt begränsade valmöjligheter. Många ggr ska man vara glad om man som Obehörig fick någon plats på gymnasiet över huvudet taget, för att det inte är självklart att få plats på gymnasiet, som inte är en obligatorisk skola.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!

  Daniel SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga