malia 20 år

  Hej! Jag startade i gymnasiet i Luleå år 2015 då jag precis gått ut nian som jag därefter ville byta linje från Estetiska programmet till Samhällsprogrammet. Gick ett och ett halvt år i Umeå som jag därefter också hoppade av då jag fick psykisk ohälsa, och började sedan på Korrespondensgymnasiet/Hermods på distans. Min studietid på gymnasiet har gått lite upp och ned & detta betyder att jag inte har så många betyg från gymnasiet och jag har försökt plugga upp dem ett flertal gånger utan hjälp då heller. Så nu eftersom jag är över 20 år & får börja på komvux, hur funkar det? Kan jag få min gymnasieexamen via komvux? Hur funkar det med CSN? Måste jag vänta på att termin ska börja innan jag kan börja? Kommer jag kunna plugga i min egna takt? Vill plugga upp till gymnasieexamen på heltid (inte distans) & sen plugga till studievägledare. Nu är jag godkänd i femton st ämnen men underkänd/saknar tolv st ämnen för att få en gymnasiekompetens/examen. Kan jag läsa upp alla dessa tolv ämnen på komvux och sedan få min gymnasieexamen? Hur länge tar det ungefär per ämne att plugga upp? Jag vill dessutom gärna ha bidrag och kanske även lån under min studietid och undrar hur den processen går till. Jag bor i Gävle och vill gärna plugga där! Kan jag hoppa på direkt på en termin eller behöver jag vänta tills en ny termin startar? Undrar också om det är "garanti" på att man kommer in eller om det finns en risk på att man inte kommer in? & till den sista frågan, hur söker jag? Går jag till komvux personligen eller går det att göra via nätet (tänker då jag har så många ämnen som jag vill läsa!)

  • Anna Är du också FOLKBOKFÖRD i Gävle? Detta är viktigt - eftersom gymnasiala kurser på komvux läser man i den kommunen där man är Folkbokförd. Det är inte alltid man bor i samma kommun som man är folkbokförd i, därför frågar jag om din folkbokföringskommun.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Malia,
  gymnasiala kurser på komvux läser man i (eller via) den Kommunen där man är folkbokförd (som i detta sammanhang kallas för "hemkommunen", även om man de facto bor i en annan kommun).
  Det är olika hur komvux organiserar sig i olika kommuner; vissa små kommuner köper alla kurser hos kringliggande kommuner eller köper distans-kurser.
  Det bästa är att kika på kommunens hemsida - den kommunen där du är folkbokförd - vad som står om komvux eller om Vuxenutbildningen.

  Om du är folkbokförd i Gävle & vill läsa kurser på gymnasial nivå, finns info på gavle.se/service-och-information/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning-i-gavle

  Om att träffa en SYV på komvux i Gävle - var god se gavle.se/service-och-information/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning-i-gavle/for-dig-som-vill-ha-studie-och-yrkesvagledning

  Om du orkar, kan du skriva av - i en kommentar eller i en ny fråga här på sajten, Vilka kurser du redan har godkända betyg i, t.ex Matematik 1b, Historia 1b, Idrott och häsla 1, Engelska 5 och 6 - eller vilka kurser det nu är som du har godkända betyg i - så kan vi då ge dig förslag på vilka kurser vi tycker du bör börja med.
  Utifrån den info som finns i din fråga, så ser det ut som att du är klar med cirka "halva gymnasiet"; jag tror därför att du, för att kunna uppnå kraven och få ut Examensbevis, behöver läsa 3 terminer på heltid.
  Det är absolut inte fel att träffa SYV på komvux i din hemkommun och göra Planering mot examensbevis.
  ****
  Ang. studiemedel
  det är en fråga till CSN - www.csn.se - info om studiemedel för Komvux-studier finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel.
  Du måste läsa på minst halvtid (50% av studietakt) för att ha rätt till halva studiemedel; för att ha rätt till hela studiemedel, måste du läsa på heltid, 100% studietakt;
  Heltid = 20 gymnasiepoäng per vecka; om man t.ex läser endast Matematik 2 eller Svenska 3 eller Engelska 6 (en normalstor kurs, á 100 poäng), läser man en sådan kurs på heltid på fem veckor. För en termin på 20 veckor, behöver man för heltidsstudier, läsa 400 poäng (alltså 20 p. per vecka i 20 veckor = 400 poäng).
  Det gäller att uppnå godkända betyg i kurser man läser; detta både för att uppfylla kraven för examensbevis & för att kunna även fortsättningsvis få studiemedel från CSN.

  Vem har rätt till studiemedel?
  Om du är svensk medborgare har du Principiell rätt till svenskt studiestöd: övriga (icke-svenska medborgare) måste först ansöka om den rätten. Sedan är det också att bli Antagen till studierna i tillräcklig omfattning (alltså på minst halvtid).
  Uppfyller man de kraven, ovan, finns det ingen anledning för CSN att ej bevilja studiemedel (bidrag + ev. lån, om man vill låna också).
  Vid fortsatt ansökan om studiemedel, tittar CSN på tidigare studieresultat; har man inte uppnådd godkända betyg, kommer CSN svara Nej på fortsatt ansökan.

  om att Läsa till SYV
  En lista på utbildningar till SYV - var god se Studera.nu/SYV

  SYV-programmen är på 3 år på heltid. Behörighet är Grundläggande + godkänt betyg i samhällskunskap 1b. För grundläggande behörighet behöver du få ut Examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram
  eller
  Examensbevis från ett yrkesprogram + godkända betyg i svenska /eller SAS, svenska som andraspråk/ 2,3 och engelska 6.

  Du kan, alltså i ditt examensbevis från komvux välja ganska många Valfria kurser; du måste dock ha godkänt betyg i samhällskunskap 1b (eller i två mindre kurser: samhällskunskap 1a1 och 1a2).
   

  • malia Jag har godkända betyg i Engelska 5, Engelska 6, Franska 1, Historia 1b, Idrott och hälsa 1b, Naturkunskap 1b, Psykologi 1, Religionskunskap, Samhällskunskap 1b, Svenska 1, Svenska 2, Kommunikation, Sociologi, Psykologi 2a, och Filosofi 1!
  • malia och ja, jag är folkbokförd i Gävle!
  • malia kom också på att jag undrar, kan jag välja ett ämne som inte ingår i min kursplan (samhällsvetenskap), ex, att jag skulle lägga till medicin 1 och 2 att läsa? bland de andra kurserna som är obligatoriska för gymnasiekompetensen!
  • Mikael Du kan börja med svenska 3 och matematik 1; de kurser behöver du ha godkända betyg i. För övrigt, så är det bra att göra Planering med SYV på komvux.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  du skriver i din kommentar att du har godkända betyg i följande kurser:
  "Engelska 5, Engelska 6, Franska 1, Historia 1b, Idrott och hälsa 1b, Naturkunskap 1b, Psykologi 1, Religionskunskap, Samhällskunskap 1b, Svenska 1, Svenska 2, Kommunikation, Sociologi, Psykologi 2a, och Filosofi 1!"

  Om du vill bli behörig till Högskoleutbildningar, behöver du även ha godkänt betyg i Svenska 3
  Idrott och hälsa 1 kan du "glömma"; det betyget får ej ingå i examensbevis från komvux; ändring i reglerna sedan 1 jan2017.

  Du har "halva gymnasiet" kvar att läsa. 
  Du behöver godkänt betyg i matematik 1, det är ett av kraven för examensbevis. 

  För övrigt, så kan du "rikta" din utbildning åt olika håll... då du har godkända betyg i många "allmänna ämnen", som passar in i många olika program.
   

  Frågor och svar

  • Isabell 18 år

   Skillnad på kriminologiprogrammet och utredningskriminologi?

   Hej, Jag går sista året på gymnasiet och funderar på att läsa till kriminolog. Mitt problem är att jag gärna vill läsa på distans, dock är har jag bara hittat Kandidatprogram i utredningskriminologi som finns på distans. Detta är vid Högskolan i Gävle. Nu är min fråga vad skillnaden är mellan...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • ariana 16 år

   fråga gällnde byte av linje VT?

   Hej jag går på företagsekonomi och känner att hamnat fel och vill gå estet musik skulle det kunna gå att byta program/linje till VT funkar det utan att behöva gå om 1an ?

   Julia SYV: Hej Ariana, tror tyvärr Inte det går. :(På Estet/Musik har de sedan i augusti läst andra kurser, bl.a många musik-kurser. Du kan söka till Estet/Musik till nästa höst; det är... Läs hela svaret
  • Amir 19 år

   Nödvändigt med gymnasieexamen?

   Hej! risken är stor för att jag får betyget F i 300 av 2500 poäng vilket innebär att det kanske inte blir en gymnasie examen, men jag har däremot gjort väldigt bra ifrån mig på högskoleprovet. Om jag har godkänt i kärnämnena...

   Anna SYV: Hej Amir, för alla svenska högskole/universitetsutbildningar är det helt nödvändigt att i grunden ha GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET. Du som är 19-20 år behöver Examensbevis... Läs hela svaret
  • Charlotte 19 år

   Finns det utbildning för mitt kreativa, personliga skrivande?

   Hej! Jag behöver verkligen ditt råd. Jag har suttit i timmar nu och sökt igenom mängder med olika utbildningar, dock finns det fortfarande ingen som känns rätt. Det som jag vet säkert är att mitt skrivande och min passion för att uttrycka mig...

   Anna SYV: Hej Charlotte, om du vill hitta just en Akademisk utbildning  då är det på högskolor och universitet; de svenska utbildningar visas bl.a på den gemensamma sidan... Läs hela svaret
  • David 26 år

   Var kan jag göra prövning i följande ämnen?

   Hej, Jag har sen flera år tillbaka tagit min gymnasieexamen och har nu fått motivation för att studera. Jag önskar få veta vart någonstans jag kan göra prövning i följande ämnen i Linköpingområdet: * Ellära A * Elektronik A...

   Anna SYV: Hej David, det finns ingen som helst möjlighet att få betyg i de gamla kurserna; men om det finns en motsvarande ny kurs, kan du få betyg i en sådan "motsvarande" kurs i... Läs hela svaret
  • Anton 51 år

   Hur fungerar betygssystemet?

   Hej! Hur fungerar det med betygssystemen i gymnasiet? Har hört att man måste t.ex läsa Engelska 5 och andra ämnen för att komma in i universitetet ETT EXEMPEL BARA. Men måste man ha A i de ÄMNET eller för att de ska räknas som engelska 5 eller...

   Julia SYV: Hej Anton,efter gymnasiereformen 2011 läser gymnasieelever mot EXAMENSBEVIS. Om kraven för examensbevis - var god läsa på gymnasieguiden.se/examenDe som inte uppnår kraven för examensbevis, men... Läs hela svaret
  • Anton 51 år

   Betygssystemet?

   Hej! Hur fungerar det med betygssystemen i gymnasiet? Har hört att man måste t.ex läsa Engelska 5 och andra ämnen för att komma in i universitetet ETT EXEMPEL BARA. Men måste man ha A i de ÄMNET eller för att de ska räknas som engelska 5 eller...

   Julia SYV: Hej Anton,för att bli BEHÖRIG till svenska högskolor eller universitet måste man alltid uppnå den så kallade "grundläggande behörigheten" (till Högskolestudier); för elever som... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Gammal samt ny kurs?

   Hej, om man har läst Datorkunskap med betyg VG i det gamla systemet och Datorteknik 1a med betyg B i det nya systemet, kan båda ingå i ett slutbetyg?

   Julia SYV: Hej Anders,det är mycket omständigt/komplicerat med ett Slutbetyg bl.a finns det en 8-års regeln som säger att betyg som är äldre än 8 år får ej ingå i ett slutbetyg. Det är... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Undantag när det kommer till skolbyte?

   Hej, om man har blivit utsatt för grova saker i ens nuvarande skola, och behöver byta, Har skolan skyldighet att göra ett undantag för att ta in eleven före alla andra i kön som är i kö baserade på nians betyg? (Detta gäller gymnasium...

   Milla SYV: Tips! Prata med kuratorn. Om undantag i detta fallet kan göras, då är det i första hand om kuratorn kontaktar rektorn... Annars, så tänker jag att i fall en elev behöver komma... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Byta skola till en annan?

   Hej! Jag vill byta skola, men skolan jag vill söka till har ett kösystem baserat på nians betyg, och ber därför deras föräldrar att skicka in elevens betyg, men varför det? Har de inte ett system på nått sätt där de kan se elevens...

   Milla SYV: En svår fråga för oss på fråga syv att svara på. Vi vet inte om den skolan du vill komma in på har ett enkelt tillgång till betygen från åk 9. Du kan fråga på den... Läs hela svaret
  • Jeanette 52 år

   Nationella prov? kan en lärare sänka ens betyg?

   kan man bli sänkt i ex matte om man gör ett dåligt prov på nationella. Får en lärare sänka betygen. Fast man har haft c i genomsnitt hela året. Men misslyckas på NP?

   Milla SYV: Ja. Läraren sätter det betyget som hen anser är rätt betyg. NP resultat är viktigt för att det Provet mäter Hela kursen och för att alla elever gör samma eller... Läs hela svaret
  • aleksander 22 år

   Gymnasieexamen?

   jag har nu läst kursen Matematik 3b hos er, jag fick F i den kursen, nu undrar jag om jag kan sätta in den i mitt betygskatalog, så det står att jag läst kursen, eftersom att jag fick - i gymnasiet så räknades den inte in i antalet lästa kurser och jag kunde därav inte ta examen, eftersom jag...

   Milla SYV: Vänd dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd- det är där frågan om examensbevis kan lösas.
  • R:M 16 år

   Spelar det någon roll vilken individuell kurs jag väljer?

   Hej Jag går i Gymnasiet (NaturNatur) och vill komma in i läkareprogrammet. Jag undrar om det spelar någon roll vilken individuell kurs jag väljer? Jag vill helst inte läsa Matte 5 och istället läsa Engelska 7 och Moderna Språk 4. (Alla tre ger ju en...

   Milla SYV:  Vid en ”vanlig antagning” konkurrerar man med Meritvärde som är en siffra. Men om man söker i Alternativt urval som ibland kan finnas t.ex brukar finnas på... Läs hela svaret
  • Nara 18 år

   Jämförelsetal och merit?

   Hej igen, vad är skillnaden mellan jämförelsetal och meritpoäng? Är jämförelsetalet poängen innan meritpoäng?

   Milla SYV: Läs gärna på http://Gymnasieguiden.se/meritg
  • Nara 18 år

   Vilket betyg kan man få i dessa ämnen?

   Hej, jag går i årskurs 3 på samhällslinjen och undrar vilka betyg man kan få i Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, entreprenörskap och gymnasiearbetet? Jag vet att man bara kan få max E på gymnasiearbetet, gäller detta...

   Milla SYV: Nej, det är endast GA, gymn.arbete som har betygsskalan E och F. Andra gymnasiala kurser har skalan: E till A.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga