malia 20 år

  Hej! Jag startade i gymnasiet i Luleå år 2015 då jag precis gått ut nian som jag därefter ville byta linje från Estetiska programmet till Samhällsprogrammet. Gick ett och ett halvt år i Umeå som jag därefter också hoppade av då jag fick psykisk ohälsa, och började sedan på Korrespondensgymnasiet/Hermods på distans. Min studietid på gymnasiet har gått lite upp och ned & detta betyder att jag inte har så många betyg från gymnasiet och jag har försökt plugga upp dem ett flertal gånger utan hjälp då heller. Så nu eftersom jag är över 20 år & får börja på komvux, hur funkar det? Kan jag få min gymnasieexamen via komvux? Hur funkar det med CSN? Måste jag vänta på att termin ska börja innan jag kan börja? Kommer jag kunna plugga i min egna takt? Vill plugga upp till gymnasieexamen på heltid (inte distans) & sen plugga till studievägledare. Nu är jag godkänd i femton st ämnen men underkänd/saknar tolv st ämnen för att få en gymnasiekompetens/examen. Kan jag läsa upp alla dessa tolv ämnen på komvux och sedan få min gymnasieexamen? Hur länge tar det ungefär per ämne att plugga upp? Jag vill dessutom gärna ha bidrag och kanske även lån under min studietid och undrar hur den processen går till. Jag bor i Gävle och vill gärna plugga där! Kan jag hoppa på direkt på en termin eller behöver jag vänta tills en ny termin startar? Undrar också om det är "garanti" på att man kommer in eller om det finns en risk på att man inte kommer in? & till den sista frågan, hur söker jag? Går jag till komvux personligen eller går det att göra via nätet (tänker då jag har så många ämnen som jag vill läsa!)

  • Anna Är du också FOLKBOKFÖRD i Gävle? Detta är viktigt - eftersom gymnasiala kurser på komvux läser man i den kommunen där man är Folkbokförd. Det är inte alltid man bor i samma kommun som man är folkbokförd i, därför frågar jag om din folkbokföringskommun.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Malia,
  gymnasiala kurser på komvux läser man i (eller via) den Kommunen där man är folkbokförd (som i detta sammanhang kallas för "hemkommunen", även om man de facto bor i en annan kommun).
  Det är olika hur komvux organiserar sig i olika kommuner; vissa små kommuner köper alla kurser hos kringliggande kommuner eller köper distans-kurser.
  Det bästa är att kika på kommunens hemsida - den kommunen där du är folkbokförd - vad som står om komvux eller om Vuxenutbildningen.

  Om du är folkbokförd i Gävle & vill läsa kurser på gymnasial nivå, finns info på gavle.se/service-och-information/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning-i-gavle

  Om att träffa en SYV på komvux i Gävle - var god se gavle.se/service-och-information/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning-i-gavle/for-dig-som-vill-ha-studie-och-yrkesvagledning

  Om du orkar, kan du skriva av - i en kommentar eller i en ny fråga här på sajten, Vilka kurser du redan har godkända betyg i, t.ex Matematik 1b, Historia 1b, Idrott och häsla 1, Engelska 5 och 6 - eller vilka kurser det nu är som du har godkända betyg i - så kan vi då ge dig förslag på vilka kurser vi tycker du bör börja med.
  Utifrån den info som finns i din fråga, så ser det ut som att du är klar med cirka "halva gymnasiet"; jag tror därför att du, för att kunna uppnå kraven och få ut Examensbevis, behöver läsa 3 terminer på heltid.
  Det är absolut inte fel att träffa SYV på komvux i din hemkommun och göra Planering mot examensbevis.
  ****
  Ang. studiemedel
  det är en fråga till CSN - www.csn.se - info om studiemedel för Komvux-studier finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel.
  Du måste läsa på minst halvtid (50% av studietakt) för att ha rätt till halva studiemedel; för att ha rätt till hela studiemedel, måste du läsa på heltid, 100% studietakt;
  Heltid = 20 gymnasiepoäng per vecka; om man t.ex läser endast Matematik 2 eller Svenska 3 eller Engelska 6 (en normalstor kurs, á 100 poäng), läser man en sådan kurs på heltid på fem veckor. För en termin på 20 veckor, behöver man för heltidsstudier, läsa 400 poäng (alltså 20 p. per vecka i 20 veckor = 400 poäng).
  Det gäller att uppnå godkända betyg i kurser man läser; detta både för att uppfylla kraven för examensbevis & för att kunna även fortsättningsvis få studiemedel från CSN.

  Vem har rätt till studiemedel?
  Om du är svensk medborgare har du Principiell rätt till svenskt studiestöd: övriga (icke-svenska medborgare) måste först ansöka om den rätten. Sedan är det också att bli Antagen till studierna i tillräcklig omfattning (alltså på minst halvtid).
  Uppfyller man de kraven, ovan, finns det ingen anledning för CSN att ej bevilja studiemedel (bidrag + ev. lån, om man vill låna också).
  Vid fortsatt ansökan om studiemedel, tittar CSN på tidigare studieresultat; har man inte uppnådd godkända betyg, kommer CSN svara Nej på fortsatt ansökan.

  om att Läsa till SYV
  En lista på utbildningar till SYV - var god se Studera.nu/SYV

  SYV-programmen är på 3 år på heltid. Behörighet är Grundläggande + godkänt betyg i samhällskunskap 1b. För grundläggande behörighet behöver du få ut Examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram
  eller
  Examensbevis från ett yrkesprogram + godkända betyg i svenska /eller SAS, svenska som andraspråk/ 2,3 och engelska 6.

  Du kan, alltså i ditt examensbevis från komvux välja ganska många Valfria kurser; du måste dock ha godkänt betyg i samhällskunskap 1b (eller i två mindre kurser: samhällskunskap 1a1 och 1a2).
   

  • malia Jag har godkända betyg i Engelska 5, Engelska 6, Franska 1, Historia 1b, Idrott och hälsa 1b, Naturkunskap 1b, Psykologi 1, Religionskunskap, Samhällskunskap 1b, Svenska 1, Svenska 2, Kommunikation, Sociologi, Psykologi 2a, och Filosofi 1!
  • malia och ja, jag är folkbokförd i Gävle!
  • malia kom också på att jag undrar, kan jag välja ett ämne som inte ingår i min kursplan (samhällsvetenskap), ex, att jag skulle lägga till medicin 1 och 2 att läsa? bland de andra kurserna som är obligatoriska för gymnasiekompetensen!
  • Mikael Du kan börja med svenska 3 och matematik 1; de kurser behöver du ha godkända betyg i. För övrigt, så är det bra att göra Planering med SYV på komvux.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  du skriver i din kommentar att du har godkända betyg i följande kurser:
  "Engelska 5, Engelska 6, Franska 1, Historia 1b, Idrott och hälsa 1b, Naturkunskap 1b, Psykologi 1, Religionskunskap, Samhällskunskap 1b, Svenska 1, Svenska 2, Kommunikation, Sociologi, Psykologi 2a, och Filosofi 1!"

  Om du vill bli behörig till Högskoleutbildningar, behöver du även ha godkänt betyg i Svenska 3
  Idrott och hälsa 1 kan du "glömma"; det betyget får ej ingå i examensbevis från komvux; ändring i reglerna sedan 1 jan2017.

  Du har "halva gymnasiet" kvar att läsa. 
  Du behöver godkänt betyg i matematik 1, det är ett av kraven för examensbevis. 

  För övrigt, så kan du "rikta" din utbildning åt olika håll... då du har godkända betyg i många "allmänna ämnen", som passar in i många olika program.
   

  Frågor och svar

  • Ali 25 år

   Hur ser en introduktionskurs ut?

   Introduktionskurs. Ja frågan är som rubriken, hur ser en introduktionskurs ut? Tex om jag ska läsa matematik 2b hur hjälper en introduktionskurs till det? får man repetera 1ans matte eller förbereder dem dig för att klara av 2b?

   Anna SYV: Hej Aliär det på komvux som du ska läsa en introduktionskurs?Det kan finnas massvis med olika "introduktionskurser", t.ex inom körkorts-undervisningen...Men du skriver ju om matte-kurser...... Läs hela svaret
  • Ayub 16 år

   Kan SvA påverka jobb?

   Jag har nyligen börjat i gymnasiet och hört av många vänner att SvA kan påverka om man får jobb eller kommer in i högskola. Det sägs att vanlig Sv ger bättre jobb eller högre chans att hamna i bra högskolor. Så jag undrar om det är sant och borde jag byta? OBS! Jag har bott i Sverige hela...

   Anna SYV: Hej;svenska och svenska som andraspråk /SAS/ är helt jämställda - vad gäller söka till eftergymnasiala utbildningar. man söker till högskola/universitet med en "siffra" och det är ingen som... Läs hela svaret
  • lau 18 år

   prövning arkitektur hus?

   hej jag har 2 frågor 1. går 3 året på teknik och undrar om det att göra prövning i arkitektur hus kursen efter man gått ut gymnasiet även om betyget är godkänt.? jag är skriven i trollhättan och denna kurs går ej att pröva utifrån den listan jag sett. finns det något sätt att pröva kursen...

   Anna SYV: Hej!kursen idrott-och-hälsa 1 får ej (sedan 1 jan 2017) ingå i exam.bevis från Komvux (vuxenutbildningen) - så det betyget kommer att "försvinna", ja. PrövningarNär man inte längre... Läs hela svaret
  • Klara 20 år

   Tillgodoräkna sig kurser på socialpedagog utbildning?

   Hej! Jag ska utbilda mig till socialpedagog och har hört att den utbildning är väldigt lik socionomprogrammet. Undrar därför om det finns möjlighet att tillgodoräkna sig kurser från socialpedagog utbildningen om jag sedan skulle välja att utbilda mig till socionom också?

   Anna SYV: Hej Klara;Om du kommer in på socionomprogrammet, kan du ansöka om "tillgodoräknande av tidigare utbildning"; om du kommer då ha godkända kurser från en annan... Läs hela svaret
  • Ida 21 år

   Från osteologi till mer mordärn rättsmedicin?

   Hej, jag har läst 1år arkeologi och ska nu läsa laborativ arkeologi/osteologi. Sen till våran troligtvis osteologi. Jag såg att det var möjligt välja en utbildning som leder in mer mot moderna rättsmedicinska fall. Vad för kurser ska jag...

   Julia SYV: Hej Ida; som "allmän studievägledare" vet jag inte exakt de detaljer som du frågar efter; vi har tyvärr inte någon egen expert på just det område heller...Det jag... Läs hela svaret
  • Victor 21 år

   Två specifika frågor angående behörighetskompletterande betyg ?

   Hej, Jag vill läsa läkarprogrammet till våren men som före detta Teknikelev saknas mina förkunskaper i biologi 2 och kemi 2. Jag har därför två prövningar i dessa ämnen nu i höst. Behöver jag också hitta prövningar i kemi 1 och biologi 1 för att få behörighet till läkarprogrammet?...

   Anna SYV: Nej, du behöver inte ha betyg i kemi1 och/eller biologi1;om du får godkända betyg i kemi2 och biologi2 - blir du, vad gäller just de två ämnen, behörig till... Läs hela svaret
  • Milana 16 år

   Vad är individuella val, programfördjupning, meritpoäng och NIU?

   Hej, jag har just börjat i gymnasiet och undrar över alla dessa val som ska göras. Jag läser natur och vill fortsätta läsa det för att komma in på läkarprogrammet. Första frågan är hur funkar betygen i gymnasiet och vad är det för hundra poäng man får för en kurs? Hur räknar man ihop sina...

   Julia SYV: Hej Milana; jag gissar på att du med "natur" menar NA, och inte NB, naturbruksprogrammet.Du behöver välja inriktning Naturvetenskap på NA, om du vill läsa kurser... Läs hela svaret
  • Ruth 39 år

   Yrkesutbildning : barn och fritid ?

   Som yrkeslärare inom barn och fritidsprogram hos komvux. När ska jag sätta betyg, blir eleven godkänd med 50% eller 60% av det rätta svar. Eller varje lärare utgå från sitt sammanlagt bedömning av det som skett under hela utbildningsgång?

   Julia SYV: Hej Ruth,om betygssättning - är det lärarens kompetens, inte studie- och yrkesvägledarens. SYV sätter inte betyg.Läraren tolkar  betygskriterier (efter sin bästa förmåga); men... Läs hela svaret
  • Alina 16 år

   Frågor angående engineering management yrket?

   Hej jag går första året på gymnasiet i naturvetenskapsprogrammet och jag har nyss fått läsa om yrket som engineering management och blev intresserad. Det fanns inte så mycket info om det och jag vill veta mer om det som ex hur eka jag plugga till det? Vad gör man som engineering management? Jag...

   Anna SYV: Hej Alina, omEngineering Management ... vet vi idag följande:Med högskoleingenjörsexamen (alltså, att man utbildar sig till Högskoleingenjör) kan man söka till... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Kommer jag in på lärarprogrammet?

   Hej! Jag vill läsa gymnasium lärarprogrammet inriktning geografi, religion/samhällskunskap, religion/geografi, matematik i Stockholms Universitet. Jag gick ut vård och omsorgsprogrammet, har läst sam 1a1 + 1a2, naturkunskap 1, engelska 6, historia 1a1, vilka mer ämnen behöver jag ha för att...

   Julia SYV: Hej Hanna, i Grundläggande behörighet till högskolestudier i Sverige ingår det också att ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3.Har du EXAMENSBEVIS? Om du har... Läs hela svaret
  • Esther 19 år

   Varför ska jag läsa matte 1a?

   Hej! Jag ställde en fråga förut om vad som skulle hända om jag gjorde en prövning i matte 1b (som jag läst tidigare). Då fick jag svaret att jag borde läsa matte 1a istället för att det var lättare. Men jag har inte läst matte 1a... betyder det att jag måste läsa den kursen då? Istället för att...

   Julia SYV: Hej Esther, matematik 1a, 1b och 1c är i princip "samma kurs"; dock a-kurs är lite lättare än b-kurs och c-kurs är svårast. Och så är b-kurserna inom matte lite mer inriktade på... Läs hela svaret
  • Marco 19 år

   Hur man höjer sitt genomsnittliga meritvärde på komvux?

   Hej Fråga Syv Jag tog nyss examen från gymnasiet från den estetiska linjen och vill under två terminer höja mitt meritvärde på komvux. Är det möjligt att man kan läsa t ex Programmering 1&2 och läsa Matte 3 för att höja meritvärdet? Eller gäller detta endast för Matte, Svenska, Engelska...

   Julia SYV: Hej Marco; om du vill höja ditt Meritvärde - så är det att höja de betygen som du redan har i ditt examensbevis som gäller. De nya kurser, som inte redan finns i ditt... Läs hela svaret
  • Enayat 20 år

   Heltids jobb direkt efter gymnasiet?

   Hej jag är 19 år gammal och går på andra år tekniks programmet och läser programmering spåret jag undrar om det finns möjlighet att man få ett heltids jobb med två eller tre år kontrakt direkt efter gymnasiet? alltså jag...

   Anna SYV: Hej Enayat; det är alltså just som Programmerare du vill jobba? Det är alltså inte "vilket jobb som helst" du vill ha direkt efter gymnasiet, utan just som Programmerare? Stämmer... Läs hela svaret
  • Taleb 20 år

   Kemi kandidat/Fysik kandidat?

   Hej jag har en kompis som ska börja i kemi kandidat i höst och undrar om han kan ändra till fysik kandidat om det går? Isåfall hur? Tack för svar.

   Anna SYV: Hej, din kompis bör se om det finns "restplatser" på fysik kandidat; om det finns och hen är behörig, kan hen komma in på den utbildningen; om det inte finns någon ledig plats, bör hen... Läs hela svaret
  • K 23 år

   Byta Matematik 2c, 3c och fysik 1a?

   Jag har tänkt byta ut dessa ämnen mot något annat. Jag har lästa NA programmet och löser i komvux nu och tänkte om jag kunde byta dessa ämnen mot något annat. Jag för mig att det är möjligt med tanke på att dessa inte är obligatoriska från komvux och behövs dessutom inte för särskilda behörighet.

   Mikael SYV: Hej K,boka tid med syv på komvux; diskutera din studieplan med SYV på komvux. Det är det bästa rådet jag kan ge.Reglerna är många och krångliga; mycket beror på vilka... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga