Martin 20 år
  Hej!

  Jag tog studenten i år och gick det naturvetenskapliga programmet med inriktning mot samhälle. Under denna period upptäckte jag att naturvetenskap inte var ett program för mig och de utbildningar jag är intresserad av att söka till på universitet/högskola är mest samhällsinriktade. Ingen av de utbildningarna kräver naturvetenskapliga ämnen. Jag gick ut med 650 poäng F varav alla vara naturvetenskapliga kurser (med undantag på gymnasiearbetet). Det här var de ämnen jag inte klarade:

  Matte 2c
  Matte 3c
  Biologi 1
  Biologi 2
  Kemi 1
  Fysik 1a

  Jag läser 4 av dessa på Komvux för att kunna få gymnasieexamen och sedan söka till universitetet till förhoppningsvis vårterminen. Eftersom jag i bästa fall fortfarande har F i 200 ämnen (Matte 3c och Biologi 2), så sänker det mitt meritvärde. Jag har även högskoleprovet (0,35) fast det är inte tillräckligt högt när jag kollar på antagningsstatistiken. Anledningen till att jag ändå läser dessa kurser på Komvux är eftersom jag har ett godkänt gymnasiearbete inom naturvetenskap som jag inte vill förlora. Om jag hade sökt andra kurser skulle jag vara tvungen att göra om det. Jag vill helt ärligt undvika det eftersom jag skulle förlora mer tid och jag vet hur tufft det är att göra det. Det finns heller ingen garanti på att jag kommer klara alla kurser jag läser den här terminen. Om jag får ett F så har jag ännu inte uppfyllt kraven för att få ett gymnasieexamen eftersom det skulle stiga över 250p F. Kan jag läsa andra ämnen som exempelvis Historia 2a, filosofi och pedagogik och låta de ämnen jag har F i stå som "U-kurser"? Om jag överstiger de fullständiga 2500 poängen jag har läst (2400p eftersom mitt betyg i idrott och hälsa går bort), kan jag då välja vilka kurser jag vill räkna med i mitt meritvärde?

  Vi säger att jag läser Historia 2a, filosofi och pedagogik nästa termin i Komvux (250 poäng) och har kvar F i exempelvis Fysik 1a, Kemi 1 och Matte 3c, kommer jag vara tvungen att göra ett gymnasiearbete på nytt, eller ha kvar det gamla gymnasiearbetet från gymnasiet? Snälla hör av er så fort som möjligt!

  Mvh
  Martin Johansson

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Martin,

  i examensbevis från Komvux ingår 2400 p. (kurs Idrott och hälsa 1 får ej ingå) och max 150p.F betyg får ingå. I annat fall uppfyller man inte kraven och kan ej få ut examensbevis.
  Frågan är om du kan ta ut examensbevis från Samhällsvet.programmet från komvux och slipper i så fall matte 3, biologi, fysik och kemi helt och hållet. Det kan hända att du ska behöva göra om ditt gymnasiearbete - men det kanske är värt det.

  Ang. matte - om du skaffar dig betyg i matematik 1a (prövning om du ej får läsa kurs på komvux) kan du ta in matte 1a in i ditt examensbevis i stället. Det är en lättare kurs, lättare att få högre betyg.
  I examen från Samhällsvet.programmet ingår matematik 2b;
  om du tar examen från Humanistiska eller Estetiska programmet - behöver du inte ha matte 2, över huvudet taget, utan det räcker med matte 1a.

  Du kan också söka till folkhögskolorna - till Allmänna kurser; läsa där mot Omdöme om grundläggande behörighet; det kan gå att få ett sådant omdöme på ett läsår.

  • Martin +Jag läser redan Matte 2c, Biologi 1, Fysik 1 och Kemi 1 nu i Komvux. Om jag klarar dessa kurser, så får jag fortfarande ingen gymnasieexamen eftersom jag har 200p F som blir kvarstående? Okej, då vet jag. Är det absolut obligatoriskt att gymnasiearbetet ska stämma ihop med med det program/inriktning man går? Kan det inte göras någon form av undantag i detta fall? Eftersom höstterminen redan har startat igång och jag redan har påbörjat kurserna, vad är er rekommendation för hur jag ska göra i min situation? Jag läser dessa kurser enbart för att jag ska kunna få ut en gymnasieexamen så snart som möjligt. Med tanke på att jag inte alls har någon intresse i att fördjupa mig inom biologi, fysik eller kemi, får jag ingen direkt 'nytta' av de förutom att jag får kunskaper.
  • Martin Jag har redan ett godkänt betyg i Matte 1c. Varför skulle jag då behöva läsa Matte 1a/b?
  • Mikael Om du har A betyg i matte 1c vinner du inget på att försöka få betyg i matte 1a, men om du har lägre betyg än A i matte 1c, kan du få högre betyg i matte 1a och med det få högre jämförelsetal/snittbetyg i ditt examensbevis.
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  om du har mycket högt resultat på högskoleprovet, då kan jag förstå att du "bara" behöver få ut högskoleförberedande examensbevis men annars så ska man göra med Examensbeviset om meritvärde i det är för lågt att komma in på någon av de utbildningar som man vill komma in på?
  Att få ut examensbevis kommer ge dig behörighet till högskola; sedan deltar alla behöriga i konkurrensen; med lågt meritvärde - kommer du inte komma in på de populära utbildningar där det finns många sökande med höga betyg, som du ska konkurrera mot. 
  Vad är ditt mål? Vilken utbildning du vill komma in på eftergymnasial nivå?

  Ang. tema för gymnasiearbete
  Det är ytterst rektorn på komvux som bestämmer; ansvar för bedömning vilket tema för GA som är passande till just "ditt program" är ofta delegerat till SYV på komvux eller till handledare för GA som SYV samråder med, men rektorn har sista ordet.

  Att studera och få mer kunskap är bra. Dock förstår inte jag riktigt vad du ska med naturvetenskapliga kurser till om du inte är intresserad av naturvetenskap. Det är svårt att få höga betyg i kurser/ämnen som man inte är "kompis" med. Du behöver inte heller just de kurserna för särskild behörighet, om du söker till samhällsvet.utbildningar sedan. 
  Lösningen kan vara att antingen söka till Allmän kurs på en folkhögskola; eller läsa mot examensbevis på komvux även om du får lågt meritvärde - satsa i så fall på Högskoleprovet. 

  Högskoleprovet
  Är man behörig, kan man konkurrera till högskoleutbildningar i Sverige med resultatet av högskoleprovet. Anmälningsperiod pågår nu. Anmäl dig, är mitt råd. 

  • Martin

   Jag ska ta ert råd, och försöka få ut högskoleförberedande examen och sedan satsa på högskoleprovet i höst. Jag läser nu 450p på Komvux. Kan jag då läsa någon liten kurs så att jag sedan kan få gymnasieexamen redan i December (då jag går ut med 200p F i totalt 2550/2600p ämnen? Då behöver jag inte vänta ännu ett halvår för att bara läsa en kurs för att kunna få ut ett gymnasieexamen. Finns det någon begränsning på antal kurser man får läsa? Eller är det upp till rektorn på den skola man går på?

  • Mikael Om du vill söka till högskoleutbildning som startar våren 2020, måste du ha ditt examensbevis senast 2 december 2019, för att det är sista kompletteringsdag. Att läsa på mer än Heltid på komvux kan gå... det är upp till rektor på komvux att bevilja det. När det fattas lite poäng, så brukar komvux låta läsa på mer än heltid.
  • Mikael på heltid läser man 20 gymnasiepoäng per vecka. Alltså, en kurs á 100 p. läser man på fem veckor. Om du nu läser 450poäng på komvux, då är det heltidsstudier i 22,5 veckor. att läsa på mer än heltid är rätt tufft - du måste ju också få godkända betyg, annars uppnår du inte kraven för examensbevis. i exam.bevis från komvux är det max 150 f-poäng som får finnas med.
  • Mikael Från idag, den 20 augusti och till 2 december är det, om jag har räknat rätt - 14 veckor; alltså läser man på den tiden på heltid 280 gymnasiala poäng.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • elev 16 år

   är jag behörig till Programinriktat val ?

   är jag behörig till Programinriktat val om jag har inte svenska men har andra amnen

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Micaela 23 år

   Sätta ihop en egen kandidat?

   Hej! Jag undrar hur jag ska gå tillväga om jag vill läsa kriminologi eller socionom och sätta ihop ett eget program? Jag har inte jättehöga betyg och tror att jag får svårt att komma in på ett färdigt program.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ebba 19 år

   Med vad söker man in till barnmorskeutbildningen?

   Hej det är så att jag ska börja studera till sjuksköterska till hösten på halmstad högskola och därefter vidareutbilda mig till barnmorska. Jag har kollat överallt på internet men hittar inte riktigt svaret jag söker. Först och främst undrar jag om betygen på högskolan spelar någon roll? Jag har...

   Julia SYV: Hej Ebba! som urvalskriterier inför barnmorskeprogrammet är att ju fler godkända akademiska poäng man har, desto bättre. De som har flest akademiska poäng kommer in först... Läs hela svaret
  • David 16 år

   Gå natur och vara ganska bra i alla NO-ämnen förutom Matematik?

   Hej! Jag undrar om man kan få en ganska hög meritpoäng ( 17-18 ) på naturvetenskapsprogrammet om man har minst C i alla NO-ämnen förutom Matematik och att man har E i just det ämnet. Räcker det med en bra studieteknik, motivation och ett intresse...

   Anna SYV: Hej!max antal meritpoäng är 2,5 och ingen kan få fler. var god läs information på gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-merit Jag tror du menar... Läs hela svaret
  • Micaela 23 år

   Hur påverkas behörigheten om jag läst 7,5 högskolepoäng?

   Jag har inte så höga betyg och fick inte heller ett jättehögt resultat på högskoleprovet och kikar nu på mina chanser att läsa separata kurser istället och bygga mitt eget program. Därför undrar jag hur mina chanser att komma in på högskola/universitet påverkas om jag till exempel läser en...

   Mikael SYV: En kurs på 7,5 hp påverkar inte chanserna att komma in på en högskoleutbildning. Till utb på grundnivå konkurrerar man med meritvärde och med HP.
  • Oliver 18 år

   Komplettera en kurs?

   Hej jag gick ut gymnasiet i år från naturvetenskapsprogrammet med A och B i alla kurser förutom kemi 1 och skulle vilja komplettera upp denna kurs för att kunna komma in på allt. 1. Om jag kompletterar denna kurs kan jag lägga in den i betygen eller får...

   Anna SYV: Hej Oliver! Om du fick ut Examensbevis kommer inget ändras i dokumentet "examensbevis", oavsett vilka andra betyg du får. De övriga/nya betygen kommer finnas på separata dokument (utdrag från Betygskatalogen).... Läs hela svaret
  • Martina 24 år

   Val av utbildning?

   Hej! Jag skulle behöva lite inspiration i mitt val av utbildning. Har väldigt svårt att välja utbildning på grund av att jag är rädd att det ska vi fel. Oftast så får jag en bra idé, men sedan kommer jag alltid på en massa nackdelar. Jag funderade ett tag på att bli förskollärare. Prövade...

   Anna SYV: Hej Martina!utbildning till Arbetsmiljöingenjör* finns även som en yrkeshögskoleutbildning**: se exempel på yhguiden.se/utbildning/sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/arbetsmiljoingenjörOm du finderar... Läs hela svaret
  • Fatima 27 år

   Gamla gymnasiebetyg och kurser?

   Hej, Jag har gamla gymnasiebetyg och planerar att höja upp de genom prövningar. Dock finns vissa kurser inte mer och vissa kurser vet jag att jag inte är duktig på och därför komma låta vara. Jag kommer att göra högskoleprovet också. Jag...

   Julia SYV: Hej Fatima!har du ett Slutbetyg från gymnasiet (eller Slutbetyg från Komvux) och från vilket år är ditt slutbetyg?Från Slutbetyget kan du inte ta bort några kurser. Nya kurser som inte... Läs hela svaret
  • Helena 20 år

   Hur stor är chansen att jag kommer in?

   Hej jag har sökt till industriell ekonomi på Chalmers. Mitt snitt är ca 20,5 och antagningspoången i BII gruppen är 21,4. Jag undrar hur stor chansen är att jag kommer in? Jag vet att det inte finns någon garanti att jag kommer in och att det är...

   Julia SYV: Hej Helena!Du vet att det inte går att ge någon garanti. goda nyheter är dock att antagningsgränsen uppges (i alla fall som oftast) den som uppstår efter Urval2 men innan att alla reserver... Läs hela svaret
  • ahmed 19 år

   Engelska 7 & modersmål, vilket borde vara ind val / utökad kurs?

   Hej Jag har hört att man inte får poängen/meriten av eng7 och modersmål om man inte ordnar dem rätt. Eng7 borde vara utökad kurs och modersmål (arabiska 3) som individuellt val, stämmer det?

   Julia SYV: Hej!Arabiska 3 är en kurs inom ämnet Moderna språk.Ämnet Modersmål på gymnasiet har endast följande kurser: Modersmål 1 och 2 och kursen Aktiv... Läs hela svaret
  • anna 20 år

   Engelska 7 som utökad kurs kan inte tas bort?

   Hej syv! Jag ville göra prövning i engelska 7 som en utökad kurs i trean på gymnasiet. Sen ansåg jag att engelska 7 blir för svårt och jag bestämde hoppa av den och inte fortsätta med prövning. Betyder det inte att kursen måste tas...

   Julia SYV: Hej!det är mycket ovanligt att eleven får göra prövning som U-kurs. Prövning har gymnasieelev rätt att göra om hen fick F i kursen eller om undervisning i en obligatorisk kurs... Läs hela svaret
  • M 26 år

   Hur funkar meritvärde med Komvux betyg?

   Hej, jag har suttit och försökt läsa på antagning.se angående hur man räknar ut meritvärde på sina betyg när man har en examen från Komvux men förstår verkligen inte vad det är de menar, för man söker väl...

   Anna SYV: Hej M,jag antar att du läser mot ett yrkesbevis: examensbevis från barn- och fritidsprogrammet. I så fall måste du ha minst 400 poäng programspecifika kurser (från barn- och... Läs hela svaret
  • Malik 27 år

   Vilka kurser är min kommun skyldig att erbjuda?

   Hej, Fråga avseende komvux: 1. Komvux skyldig erbjuda grund kurser för högskolebehörighet. Vad gäller Särskild- behörighet, om jag exempelvis vill utbilda mig till Socionom är min kommun skyldig då att erbjuda mig de kurser som behövs för bli Särskild...

   Mikael SYV: Hejsan! Läs gärna informationen på Skolverkets hemsida. Om du där inte hittar svar på dina frågor om vilka kurser komvux är skyldig att erbjuda, var god vänd dig till... Läs hela svaret
  • Iza 28 år

   Möjligt och hur komplettera för behörighet till arkitekt?

   Hej! Jag har tagit examen juni år 2019 från psykologprogrammet, gör nu mitt ptp-år med förhoppning om legitimation och leg psykologtjänst from september i år. Om jag är nu nyfiken på att komplettera min examen genom att plugga kandidat i arkitektur, vilka ämnen behöver jag plugga för...

   Julia SYV: Hej!jag undrar vilken utbildning du menar som "kandidat i arkitektur". Det finns femåriga arkitektprogram och så finns det 3-åriga program:... Läs hela svaret
  • Xingyi 19 år

   Läsa moderna språk och modersmål på komvux?

   Hade inte fått chans att läsa moderna språk 1.2.3 och modersmål på gymnasiet, kan jag läsa de i komvux och höja mitt snittbetyg? Går i teknikprogrammet, läste matte 4,5,sp och engelska 7, har 2500 totalt poäng just nu. Fick inte så bra betyg på de ämnena, folk sa att om man hade mer än 2500...

   Julia SYV: Hej!om du får ut Examensbevis när du slutar på gymnasiet, kan inget ändras sedan i det dokumentet. Du behöver sedan höja betygen i de kurserna som ingår i examensbeviset,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga