Per 16 år
  Hej, mitt namn är Per!

  Jag har frågor kring mitt gymnasieval, som jag är ytterst orolig över.

  Så här ligger det till, jag har otroligt svårt med moderna språk och hinner inte fokusera på de andra ämnena lika mycket. Jag ligger på E-nivå, gränsen till F-nivå, tyvärr tyvärr.. Därav har jag planer på att hoppa av språket och istället studera engelska, då den möjligheten finns för vissa elever på min skola, med liknande problem.

  Jag vill som rubriken kanske redan informerat, studera ekonomi under gymnasietiden.

  Men då om jag eventuellt "hoppar" av språkval, kommer jag fortfarande kunna komma in på ekonomiprogrammet?
  Så vitt jag vet, är det en obligatorisk kurs som var och en måste studera. Men talar vi då om första 2 första terminerna? Eller pågår denna process under hela 2x3 terminer?

  Vi säger om det exempelvis är tyska som jag nu studerar, finns det då procentuella möjligheter att studera ett annat språk då? En fresh restart vill säga.

  Oerhört tacksam för svar
  // Per, 14 år, orolig pojke som nu hoppas på hjälp av SYV gällande språkval.

  Ha en bra dag!

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Per!

  Jag förstår vad du menar, tror jag. Du vill ha mer tid och ork till andra ämnen än Moderna språk /tyska/. Jag kan inte säga tiII dig att hoppa av och inte heller kan bestämma att du måste stanna och läsa tyska. Vad jag kan göra är att berätta vilka fördelar som finns om du stannar i kursen och försöker få godkänt betyg i tyska på våren i åk9.

  Fördelar:

  1. om du får E betyg i moderna språk /i ditt fall är det tyska/ får du 10 EXTRAPOÄNG att söka till gymnasiet med. Det är endast moderna språk /som läses som språkval/ som får räknas in som 17-de ämne, utöver de övriga 16 ämnen som du konkurrerar om plats på gymnasiet med. Hoppas du av tyska nu, kan du inte få de där extra 10 betygspoäng.

  2. på Ekonomiprogrammet måste man läsa Moderna språk. Det är obligatoriskt. Se själv i programplanen för EK>>

  Det är en kurs Moderna språk som är obigatorisk på Ekonomiprogrammet. De som har ett annat modersmål än svenska, kan läsa sitt modersmål i stället för Moderna språk. Om du har svenska som modersmål, kan du inte undvika läsa en kurs moderna språk på EK. Du kan givetvis börja med ett nytt språk - t.ex Franska eller Spanska. Men då läser du Moderna språk 1, nybörjarkurs. Det är OK för Examensbeviset, men du mister0.5 i merit för moderna språk 3 /steg 3 i moderna språk/ som ger stor konkurrens om plats på högskola. Du blir också icke-behörig till vissa utbildningar, t.ex HHS, Handels i Stockholm ställer godkänt betyg i Moderna språk 3 som Behörighetskravet, och utan det betyget i steg 3 är man obehörig och ej kan komma in.

  För att få godkänt i Franska 3 eller Spanska 3, måste du i så fall läsa det språket under alla 3 år på gymnasiet. Och i fall du kämpar med tyska nu, kan du klara av Tyska 3 under åk1 på gymnasiet och slipper sedan läsa mer moderna språk.

  Ju äldre man blir desto svårare är det att ta till sig ett nytt språk. Det finns forskning som tydigt visar på att förmåga att lära sig ett nytt språk avtar med åren. Du kanske själv märkt att dina jämnåriga vars föräldrar kom till Sverige i vuxen ålder bryter på svenska och säger fel, skriver fel och ibland är det rätt så svårt att förstå vad de vill säga, trots att de gör sitt bästa, men deras barn som var små när de kom till Sverige, är mycket bättre på svenska - kanske t o m tar till sig Svenska som om det vore deras modersmål. Alltså: Ju yngre man är desto snabbare och lättare lär man sig ett nytt språk. Därför är det smart att satsa på språk när man är ung och inte vänta med det.

  Som sagt, det är inte mitt beslut, men eftersom du frågar - så tycker jag att du vinner på att fortsätta kämpa med tyska språket och jag kan ge några råd - HUR du kan gå vidare: försök hitta filmer, böcker, sånger mm på tyska som verkigen intresserar dig. Läs, lyssna och sjung på tyska så mycket du kan; åk till tyskland på jullovet om du kan och prata med folk där /givetvis om du har råd och möjlighet/ - annars så kanske man kan hitta språkcafé på biblioteket där folk träffas för att prata olika språk. Prata också med din lärare i tyska och fråga vad hen kan ge för råd. Alla vi är inte lika språkbegåvade och vissa får kämpa lite mer än andra, men om du visar för läraren att du gör ditt bästa så är jag rätt så säker att du får väldigt mycket hjälp och stöd, bra råd och tips om hur just du kan lyckas med att uppnå godkänt betyg i Tyska fram till sommaren.

  Hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!

  :)

  ANNA

  • Per Tack för oerhört bra svar Anna! :) Jag glömde att nämna faktiskt att det är Teknikprogrammet och ekonomiprogrammet som intresserar mig. Fördelen med teknik i mitt fall är att språkval inte är obligatoriskt, men kan jag då utan att lägga till den kursen, studera till civilingenjör datateknik exempelvis? För mig är det så här, ibland vill Jag bli nya Zuckerberg eller Gates = teknikprogrammet och ibland Bert Karlsson = ekonomiprogrsmmet. Jag ändrar mig hela tiden vilket gör mig så stressad och osäker på val. Jag har alltid varit en grov spelnörd samt datanörd, och därför alltid velat programmera. Jag kan inte programmera nu men kommer det vara försent sen när Jah börjar på teknik? Krävs det lite förkunskaper? Eller är det som Skola = lära sig? :P och hur bra brukar man bli på teknik, på att programmera? Är det simpel koding eller blir det sen avancerat och så?
  • Julia Tack Per för din kommentar. Vi på fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! skriver ett nytt svar till dig.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  om vad kurser i programmering innehåller är det bäst att fråga lärare som undervisar i just de kurser. Dessutom ändras branschen oerhört snabbt och innehåll i kurser kan också ändras. 

  Än finns det gott om tid innan du måste bestämma dig! :)Och även på Ekonomiprogrammet är det inte omöjligt att läsa kurser i Programmering.

  T.ex inom Individuellt val, 200 p. kan man läsa programmeringskurser - på vilket program som helst, om just din gymnasieskola kan erbjuda det.

   Matte på Teknikprogrammet är tufft. Det är endast på Teknik och på NA som man läser det avancerade spåret C-spår och gör det i snabb takt.

  • Per Hej, tack Julia. Talar vi då om samma nivå på programmeringen som på teknik? Eller är det lättare i så fall om man läser det på EK? På exempelvis Informations och medieteknik är väl programmering en obligatorisk kurs och sen kan man fördjupa sig till svårare programmering?
  • Anna Programmering går framåt med stormsteg och som kursen ser ut idag kanske den inte gör nästa år... det är mycket bättre om du pratar med en lärare som undervisar i Programmeringskurser direkt. Det är en jättebra fråga att ställa på Öppet hus eller på en gymnasiemässa! :)

  Frågor och svar

  • Fabian 16 år

   Har glömt att skriva under gymnasieansökan, är det för sent?

   Hej! Jag har glömt att skrivit ut gymnasieansökan och skrivit under det och det är nu sommarlov. Jag har fått brev från skolan som har sagt vad den kursen jag har sökt håller på med just nu men inte vetat om man har kommigt in ännu eftersom det inte är vecka 26. Kan man lämna in pappret på...

   Anna SYV: Hej Fabian,olika gymnasieantagningskanslier håller olika hårt på reglerna. Det spelar alltså stor roll - i vilken del av Sverige du söker till gymnasiet. Om man t.ex... Läs hela svaret
  • Jacob 20 år

   Söka kurser på högskola?

   Hej! Mitt namn är Jacob och jag har sökt till Ekonomie Kandidatprogram i höst på Lunds universitet. 1: Om man inte blir antagen till programmet, finns det möjlighet att bygga sin egen kandidatexamen i ekonomi genom att söka till och läsa kurserna som ingår istället? (Jag har sökt kurser som 2a...

   Anna SYV: Hej Jacob, Som regel - vid ansökan till Grundutbildningen dvs som inte är magister- eller masterprogram som kräver kandidatexamen... söker man på sina gymnasiala betyg /och om man läst på... Läs hela svaret
  • anonym 17 år

   Kan läraren sätta ett betyg utan tillräckligt mycket material?

   Om man inte har deltagit i en kurs i gymnasiet på heltid pågrund av olika skäll kan läraren ändå sätta ett betyg? Har de verkligen tillräckligt mycket belägg för att kunna sätta ett legitimt betyg?

   Anna SYV: Hej på dig, SYV kan inte svara på den frågan. Det är Lärarens kompetens - hur man sätter betyg. Är man, som elev, missnöjd med sin lärar eller... Läs hela svaret
  • Linda 21 år

   Vilka eftergymnasiala utb finns och var hittar man dessa?

   Hej! Vilka olika eftergymnasiala utbildningsformer finns och vad innebär dessa? Jag vet ex. att det finns universitet och yrkeshögskolor som leder till jobb samt komvux, utlandsstudier. Andra frågan är om det finns en hemsida där man kan se alla utbildningar som finns? Ex....

   Anna SYV: Hej Linda, ja - en sida där alla yrkeshögskoleutbildning visas är www.yhguiden.se Vilka olika former av studier som - allmänt - finns, kan du se på... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   Kan jag få meritpoäng för både Spanska 3 och Tyska 3?

   Jag gick det humanistiska programmet i gymnasiet och i högstadiet läste jag Spanska som jag fortsatte att läsa i gymnasiet (Spanska 3 då). Jag började också läsa Tyska 1, sedan Tyska 2 mitt andra år och sista året läste jag Tyska 3. Eftersom moderna språk 3 ger 0,5 meritpoäng undrar jag om...

   Anna SYV: Hej Elin, nej, tyvärr, kan man inte få mer än 0.5 i merit för Moderna språk 3. För att få mer än 0.5 i merit för moderna språk måste man... Läs hela svaret
  • Mona 19 år

   Lägga till för att bli programledare?

   Jag går på ekonomi juridik programmet snart och undrar om vad jag behöver lägga till som individuell val för att kunna även bli programledare/ radio/ tv i framtiden mhv mona

   Anna SYV: Hej Mona,det rådet mycket hård konkurrens om jobb/uppdrag som Programledare. Det går inte riktigt ge bra råd om vilka kurser man ska läsa. Det är mycket annat än utbildning som... Läs hela svaret
  • Anderas 16 år

   Kan jag få en reservplats till en linje som jag ej är behörig till?

   Hej, på min ansökan till gymnasiet så sökte jag till två Teknik linjer. Men tyvär så fick jag ej godkänt i Biologi, detta gjorde så att jag ej är behörig till att söka och komma in på tekniklinjen. Så min fråga...

   Daniel Larsson: Hejsan, som Obehörig kan man tyvärr inte komma in. Man ställs inte i reserv till de alternativ som man är obehörig till. Till de alternativ, till vilka... Läs hela svaret
  • Maya 16 år

   Vad händer om man tackar ja till två olika program?

   Jag har ångrat mig och jag vill byta gymnasieprogram innan gymnasiet börjar men jag vet inte vad ska jag göra, min vän sa att jag kan ba tacka ja till den program som jag har valt (som min förstahandsval) och till den andra som jag vill byta till. Hon sa att jag kommer att få två platser och...

   Daniel Larsson: hej Maya,fick du tidigare svar från Preliminär gymnasieantagning? Minns du hur det svaret såg ut?Exempelvis, så här kan svar från gymnasieantagningen se ut:Skola nr.1 -... Läs hela svaret
  • Emma 17 år

   Hamna i samma klass?

   Hej! Jag och min kompis tänkte börja i samma gymnasieskola och vi är nästan helt säkra på att vi kommer in. Vi vill verkligen gå i samma klass men det finns två natur-natur klasser. Finns det något man kan göra för att hamna i samma klass? Mvh. Emma

   Liselotte Johansson: Hej Emma,det finns inte riktigt några regler om hur man "hamnar" i samma klass... Det är mycket möjligt att ni kommer att hamna i samma klass. Ni kan vänta och se... chansen att hamna i samma klass ökar om ni... Läs hela svaret
  • Lana 21 år

   Chans för att komma in?

   Hej! Jag har nyligen tagit examen med ett betygssnitt på 15.05 (utan meritvärde). Mitt förstahandsval till högskola/universitet var det tekniska basåret i Chalmers. Jag har sett tidigare sett på statistiken över antagningspoängen för basåret de senaste åren, vilket har sjunkit med 0.3 varje...

   Liselotte Johansson: Hej Lana, du måste invänta Antagningsbesked. Antagninsgränserna går upp-och-ner... det är mycket slumpen som avgör. Antal utbildningsplatser ställs mot vem som söker med de betyg de har (som... Läs hela svaret
  • Alice 15 år

   Min förra syv var en mardröm, hur ska jag fixa hennes fel??

   Hej! Nu är det såhär att min förra syv var den personen som hjälpte mig med att söka in på gymnasium... hon var den som vägledde mig till vad man skulle göra. På början var jag osäker och ville inte ha hennes hjälp eftersom att de var ganska känt i skolan att denna syven var otrevlig, ...

   Liselotte Johansson: Hej Alice, jag tycker du bör vända dig till Rektor på din "gamla" grundskola och berätta det som du berättar för oss här, på Fråga syv forumet. Det... Läs hela svaret
  • Maria 16 år

   Hur kan Jag göra om jag vill byta gymnasium innan jag börjat?

   Hej. Nu är det såhär att jag har valt klara södra som mitt förstahandsval men nu i efterhand vill jag byta till klara norra men har inte de på någon av mina val. Jag känner att Jag gjort ett misstag och mår dåligt över det. Om Jag inte trivs i klara södra efter att ha gått där några dagar finns...

   Liselotte Johansson: Hej Maria, ALLA behöriga sökande ställs i Reserv. Det kan bli hur många som helst... dvs om man söket till en gymnasieskola i första hand men betygen är... Läs hela svaret
  • Ema 19 år

   Gymnasieexamen?

   Hej. Jag har tagit studenten det här året och jag har gått ut med 350 F, därför fick jag inte gymnasieexamen? Eftersom jag inte fick gymnasieexamen räknas inte idrotts 1 betyg, dvs jag måste pröva 2 betyg för att få examen? Jag har F i matte2 idrott2 danska 2 och psykologi? Så det som jag vill...

   Liselotte Johansson: hej Ema, mitt råd till dig blir att du bokar tid för studieplanering med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Det är komvux i din "hemkommun" som kan - efter kompletteringar -... Läs hela svaret
  • Lea 20 år

   Hur kan jag höja mina betyg för att komma in på juristprogrammet?

   Hej, Jag har 19.57 meritvärde just nu, men undrar hur jag kan höja mina betyg för att kunna komma in på juristprogrammet? Jag vet att man kan antingen skriva HP eller läsa upp sina betyg, men t.ex i hur många ämne behöver jag få A genom prövning om jag vill höja mina betyg?

   Liselotte Johansson: Hej Lea, om du höjer ditt betyg från B till A i en 100 poängs-kurs /som de flesta kurser är/ - får du höjning med + 0.1... och om du höjer från C... Läs hela svaret
  • Fatuma Hamdi 19 år

   Räknas merit på utökade kurser?

   Hej jag har utökad matte 3b kursen och jag undrar om dens merit kommer räknas in eller inte för att den är utökad?

   Liselotte Johansson: Hej Fatuma Hamdi, betyg i U-kurser (utökade) räknas in i elevens Jämförelsetal i 2 fall - om kursen krävs för Särskild behörighet eller om kursen ger meritpoäng. Eftersom Matte 3... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga