Per 15 år
Hej, mitt namn är Per!

Jag har frågor kring mitt gymnasieval, som jag är ytterst orolig över.

Så här ligger det till, jag har otroligt svårt med moderna språk och hinner inte fokusera på de andra ämnena lika mycket. Jag ligger på E-nivå, gränsen till F-nivå, tyvärr tyvärr.. Därav har jag planer på att hoppa av språket och istället studera engelska, då den möjligheten finns för vissa elever på min skola, med liknande problem.

Jag vill som rubriken kanske redan informerat, studera ekonomi under gymnasietiden.

Men då om jag eventuellt "hoppar" av språkval, kommer jag fortfarande kunna komma in på ekonomiprogrammet?
Så vitt jag vet, är det en obligatorisk kurs som var och en måste studera. Men talar vi då om första 2 första terminerna? Eller pågår denna process under hela 2x3 terminer?

Vi säger om det exempelvis är tyska som jag nu studerar, finns det då procentuella möjligheter att studera ett annat språk då? En fresh restart vill säga.

Oerhört tacksam för svar
// Per, 14 år, orolig pojke som nu hoppas på hjälp av SYV gällande språkval.

Ha en bra dag!

2 Svar

Julia SYV SYV på FrågaSYV

Hejsan,

om vad kurser i programmering innehåller är det bäst att fråga lärare som undervisar i just de kurser. Dessutom ändras branschen oerhört snabbt och innehåll i kurser kan också ändras. 

Än finns det gott om tid innan du måste bestämma dig! :)Och även på Ekonomiprogrammet är det inte omöjligt att läsa kurser i Programmering.

T.ex inom Individuellt val, 200 p. kan man läsa programmeringskurser - på vilket program som helst, om just din gymnasieskola kan erbjuda det.

 Matte på Teknikprogrammet är tufft. Det är endast på Teknik och på NA som man läser det avancerade spåret C-spår och gör det i snabb takt.

  • Per Hej, tack Julia. Talar vi då om samma nivå på programmeringen som på teknik? Eller är det lättare i så fall om man läser det på EK? På exempelvis Informations och medieteknik är väl programmering en obligatorisk kurs och sen kan man fördjupa sig till svårare programmering?
  • Anna Programmering går framåt med stormsteg och som kursen ser ut idag kanske den inte gör nästa år... det är mycket bättre om du pratar med en lärare som undervisar i Programmeringskurser direkt. Det är en jättebra fråga att ställa på Öppet hus eller på en gymnasiemässa! :)
Anna SYV SYV på FrågaSYV

Hej Per!

Jag förstår vad du menar, tror jag. Du vill ha mer tid och ork till andra ämnen än Moderna språk /tyska/. Jag kan inte säga tiII dig att hoppa av och inte heller kan bestämma att du måste stanna och läsa tyska. Vad jag kan göra är att berätta vilka fördelar som finns om du stannar i kursen och försöker få godkänt betyg i tyska på våren i åk9.

Fördelar:

1. om du får E betyg i moderna språk /i ditt fall är det tyska/ får du 10 EXTRAPOÄNG att söka till gymnasiet med. Det är endast moderna språk /som läses som språkval/ som får räknas in som 17-de ämne, utöver de övriga 16 ämnen som du konkurrerar om plats på gymnasiet med. Hoppas du av tyska nu, kan du inte få de där extra 10 betygspoäng.

2. på Ekonomiprogrammet måste man läsa Moderna språk. Det är obligatoriskt. Se själv i programplanen för EK>>

Det är en kurs Moderna språk som är obigatorisk på Ekonomiprogrammet. De som har ett annat modersmål än svenska, kan läsa sitt modersmål i stället för Moderna språk. Om du har svenska som modersmål, kan du inte undvika läsa en kurs moderna språk på EK. Du kan givetvis börja med ett nytt språk - t.ex Franska eller Spanska. Men då läser du Moderna språk 1, nybörjarkurs. Det är OK för Examensbeviset, men du mister0.5 i merit för moderna språk 3 /steg 3 i moderna språk/ som ger stor konkurrens om plats på högskola. Du blir också icke-behörig till vissa utbildningar, t.ex HHS, Handels i Stockholm ställer godkänt betyg i Moderna språk 3 som Behörighetskravet, och utan det betyget i steg 3 är man obehörig och ej kan komma in.

För att få godkänt i Franska 3 eller Spanska 3, måste du i så fall läsa det språket under alla 3 år på gymnasiet. Och i fall du kämpar med tyska nu, kan du klara av Tyska 3 under åk1 på gymnasiet och slipper sedan läsa mer moderna språk.

Ju äldre man blir desto svårare är det att ta till sig ett nytt språk. Det finns forskning som tydigt visar på att förmåga att lära sig ett nytt språk avtar med åren. Du kanske själv märkt att dina jämnåriga vars föräldrar kom till Sverige i vuxen ålder bryter på svenska och säger fel, skriver fel och ibland är det rätt så svårt att förstå vad de vill säga, trots att de gör sitt bästa, men deras barn som var små när de kom till Sverige, är mycket bättre på svenska - kanske t o m tar till sig Svenska som om det vore deras modersmål. Alltså: Ju yngre man är desto snabbare och lättare lär man sig ett nytt språk. Därför är det smart att satsa på språk när man är ung och inte vänta med det.

Som sagt, det är inte mitt beslut, men eftersom du frågar - så tycker jag att du vinner på att fortsätta kämpa med tyska språket och jag kan ge några råd - HUR du kan gå vidare: försök hitta filmer, böcker, sånger mm på tyska som verkigen intresserar dig. Läs, lyssna och sjung på tyska så mycket du kan; åk till tyskland på jullovet om du kan och prata med folk där /givetvis om du har råd och möjlighet/ - annars så kanske man kan hitta språkcafé på biblioteket där folk träffas för att prata olika språk. Prata också med din lärare i tyska och fråga vad hen kan ge för råd. Alla vi är inte lika språkbegåvade och vissa får kämpa lite mer än andra, men om du visar för läraren att du gör ditt bästa så är jag rätt så säker att du får väldigt mycket hjälp och stöd, bra råd och tips om hur just du kan lyckas med att uppnå godkänt betyg i Tyska fram till sommaren.

Hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!

:)

ANNA

  • Per Tack för oerhört bra svar Anna! :) Jag glömde att nämna faktiskt att det är Teknikprogrammet och ekonomiprogrammet som intresserar mig. Fördelen med teknik i mitt fall är att språkval inte är obligatoriskt, men kan jag då utan att lägga till den kursen, studera till civilingenjör datateknik exempelvis? För mig är det så här, ibland vill Jag bli nya Zuckerberg eller Gates = teknikprogrammet och ibland Bert Karlsson = ekonomiprogrsmmet. Jag ändrar mig hela tiden vilket gör mig så stressad och osäker på val. Jag har alltid varit en grov spelnörd samt datanörd, och därför alltid velat programmera. Jag kan inte programmera nu men kommer det vara försent sen när Jah börjar på teknik? Krävs det lite förkunskaper? Eller är det som Skola = lära sig? :P och hur bra brukar man bli på teknik, på att programmera? Är det simpel koding eller blir det sen avancerat och så?
  • Julia Tack Per för din kommentar. Vi på fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! skriver ett nytt svar till dig.