Per 16 år
  Hej, mitt namn är Per!

  Jag har frågor kring mitt gymnasieval, som jag är ytterst orolig över.

  Så här ligger det till, jag har otroligt svårt med moderna språk och hinner inte fokusera på de andra ämnena lika mycket. Jag ligger på E-nivå, gränsen till F-nivå, tyvärr tyvärr.. Därav har jag planer på att hoppa av språket och istället studera engelska, då den möjligheten finns för vissa elever på min skola, med liknande problem.

  Jag vill som rubriken kanske redan informerat, studera ekonomi under gymnasietiden.

  Men då om jag eventuellt "hoppar" av språkval, kommer jag fortfarande kunna komma in på ekonomiprogrammet?
  Så vitt jag vet, är det en obligatorisk kurs som var och en måste studera. Men talar vi då om första 2 första terminerna? Eller pågår denna process under hela 2x3 terminer?

  Vi säger om det exempelvis är tyska som jag nu studerar, finns det då procentuella möjligheter att studera ett annat språk då? En fresh restart vill säga.

  Oerhört tacksam för svar
  // Per, 14 år, orolig pojke som nu hoppas på hjälp av SYV gällande språkval.

  Ha en bra dag!

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Per!

  Jag förstår vad du menar, tror jag. Du vill ha mer tid och ork till andra ämnen än Moderna språk /tyska/. Jag kan inte säga tiII dig att hoppa av och inte heller kan bestämma att du måste stanna och läsa tyska. Vad jag kan göra är att berätta vilka fördelar som finns om du stannar i kursen och försöker få godkänt betyg i tyska på våren i åk9.

  Fördelar:

  1. om du får E betyg i moderna språk /i ditt fall är det tyska/ får du 10 EXTRAPOÄNG att söka till gymnasiet med. Det är endast moderna språk /som läses som språkval/ som får räknas in som 17-de ämne, utöver de övriga 16 ämnen som du konkurrerar om plats på gymnasiet med. Hoppas du av tyska nu, kan du inte få de där extra 10 betygspoäng.

  2. på Ekonomiprogrammet måste man läsa Moderna språk. Det är obligatoriskt. Se själv i programplanen för EK>>

  Det är en kurs Moderna språk som är obigatorisk på Ekonomiprogrammet. De som har ett annat modersmål än svenska, kan läsa sitt modersmål i stället för Moderna språk. Om du har svenska som modersmål, kan du inte undvika läsa en kurs moderna språk på EK. Du kan givetvis börja med ett nytt språk - t.ex Franska eller Spanska. Men då läser du Moderna språk 1, nybörjarkurs. Det är OK för Examensbeviset, men du mister0.5 i merit för moderna språk 3 /steg 3 i moderna språk/ som ger stor konkurrens om plats på högskola. Du blir också icke-behörig till vissa utbildningar, t.ex HHS, Handels i Stockholm ställer godkänt betyg i Moderna språk 3 som Behörighetskravet, och utan det betyget i steg 3 är man obehörig och ej kan komma in.

  För att få godkänt i Franska 3 eller Spanska 3, måste du i så fall läsa det språket under alla 3 år på gymnasiet. Och i fall du kämpar med tyska nu, kan du klara av Tyska 3 under åk1 på gymnasiet och slipper sedan läsa mer moderna språk.

  Ju äldre man blir desto svårare är det att ta till sig ett nytt språk. Det finns forskning som tydigt visar på att förmåga att lära sig ett nytt språk avtar med åren. Du kanske själv märkt att dina jämnåriga vars föräldrar kom till Sverige i vuxen ålder bryter på svenska och säger fel, skriver fel och ibland är det rätt så svårt att förstå vad de vill säga, trots att de gör sitt bästa, men deras barn som var små när de kom till Sverige, är mycket bättre på svenska - kanske t o m tar till sig Svenska som om det vore deras modersmål. Alltså: Ju yngre man är desto snabbare och lättare lär man sig ett nytt språk. Därför är det smart att satsa på språk när man är ung och inte vänta med det.

  Som sagt, det är inte mitt beslut, men eftersom du frågar - så tycker jag att du vinner på att fortsätta kämpa med tyska språket och jag kan ge några råd - HUR du kan gå vidare: försök hitta filmer, böcker, sånger mm på tyska som verkigen intresserar dig. Läs, lyssna och sjung på tyska så mycket du kan; åk till tyskland på jullovet om du kan och prata med folk där /givetvis om du har råd och möjlighet/ - annars så kanske man kan hitta språkcafé på biblioteket där folk träffas för att prata olika språk. Prata också med din lärare i tyska och fråga vad hen kan ge för råd. Alla vi är inte lika språkbegåvade och vissa får kämpa lite mer än andra, men om du visar för läraren att du gör ditt bästa så är jag rätt så säker att du får väldigt mycket hjälp och stöd, bra råd och tips om hur just du kan lyckas med att uppnå godkänt betyg i Tyska fram till sommaren.

  Hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!

  :)

  ANNA

  • Per Tack för oerhört bra svar Anna! :) Jag glömde att nämna faktiskt att det är Teknikprogrammet och ekonomiprogrammet som intresserar mig. Fördelen med teknik i mitt fall är att språkval inte är obligatoriskt, men kan jag då utan att lägga till den kursen, studera till civilingenjör datateknik exempelvis? För mig är det så här, ibland vill Jag bli nya Zuckerberg eller Gates = teknikprogrammet och ibland Bert Karlsson = ekonomiprogrsmmet. Jag ändrar mig hela tiden vilket gör mig så stressad och osäker på val. Jag har alltid varit en grov spelnörd samt datanörd, och därför alltid velat programmera. Jag kan inte programmera nu men kommer det vara försent sen när Jah börjar på teknik? Krävs det lite förkunskaper? Eller är det som Skola = lära sig? :P och hur bra brukar man bli på teknik, på att programmera? Är det simpel koding eller blir det sen avancerat och så?
  • Julia Tack Per för din kommentar. Vi på fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! skriver ett nytt svar till dig.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  om vad kurser i programmering innehåller är det bäst att fråga lärare som undervisar i just de kurser. Dessutom ändras branschen oerhört snabbt och innehåll i kurser kan också ändras. 

  Än finns det gott om tid innan du måste bestämma dig! :)Och även på Ekonomiprogrammet är det inte omöjligt att läsa kurser i Programmering.

  T.ex inom Individuellt val, 200 p. kan man läsa programmeringskurser - på vilket program som helst, om just din gymnasieskola kan erbjuda det.

   Matte på Teknikprogrammet är tufft. Det är endast på Teknik och på NA som man läser det avancerade spåret C-spår och gör det i snabb takt.

  • Per Hej, tack Julia. Talar vi då om samma nivå på programmeringen som på teknik? Eller är det lättare i så fall om man läser det på EK? På exempelvis Informations och medieteknik är väl programmering en obligatorisk kurs och sen kan man fördjupa sig till svårare programmering?
  • Anna Programmering går framåt med stormsteg och som kursen ser ut idag kanske den inte gör nästa år... det är mycket bättre om du pratar med en lärare som undervisar i Programmeringskurser direkt. Det är en jättebra fråga att ställa på Öppet hus eller på en gymnasiemässa! :)

  Frågor och svar

  • Anna 19 år

   Vad kan jag bli efter jag studerat klart?

   Hej! såg att det finns ett program i trollhätttan fastighet och finans mäklarprogrammet. Jag läste och fick reda på att efter man gått den utbildningen så kan man bli fastighetsmäklare, nationalekonom eller finans analytiker, vilket låter jätte bra för mig. Dock är problemet det att jag inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emma 27 år

   Djurskyddsinspektör?

   Hej! Vilka utbildningar finns det om man vill utbilda sig till djurskyddsinspektör? Vilka utbildningar finns det i Skåne? Vilka behörigheter krävs för att komma in? Tacksamt för svar.

   Anna SYV: Hej Emma,Utbildningar som innehåller de "kunskapsdelar" som en djurskyddsinspektör behöver ha, helt eller delvis, är etologi och djurskyddsprogrammet, biologiprogrammet, agronomprogrammet, veterinärprogrammet,... Läs hela svaret
  • Ali 20 år

   Kan jag ändå få mitt gymnasieexamen?

   Hej! Det är nämligen så att jag har fått 4 F i gymnasiet och jag har gått natursamhälle och just nu har jag anmält mig till matte 3c kurs men jag har sååå svårt för matte och min hjärna vill ej ta emot o lära sig matte 3c. Jag kommer läsa samhälle 3 också men den vet jag att jag klarar men...

   Daniel Larsson: Hej Ali,har du funderat över att kanske ta ut examen från ett annat program än det du läste på gymnasiet, ex. från Samhällsvetenskapsprogrammet? I SA behöver man inte läsa... Läs hela svaret
  • Adrian 18 år

   Vad krävs det för att jag ska kunna komma in på högskolan?

   Hej jag går 3:an i El och Energiprogrammet med inriktning IT. Jag har alltså ångrat mig helt med vad jag har valt och har inget intresse i det, och jag vill studera något annat i högskolan. Jag har högskole ämnen som svenska 2, 3, engelska 5, 6...

   Anna SYV: Hej Adrian,utan godkänt betyg i matematik 1 får du i slutet av åk 3 Studiebevis, ej Examensbevis. Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier,... Läs hela svaret
  • sara 17 år

   Går el och energiprogrammet och vill läsa vidare?

   Hej jag går på praktiska gymnasiet inom el och energi, alltså jag går på lärlingsprogram och jag vill läsa vidare. Jag går i andra året nu min skola har ingen inriktningar och jag vill specialisera och bredda mig ytterligare inom programmet jag vill fördjupa och jag vill välja automation som...

   Anna SYV: Hej Sara,om du inte är beredd att försöka byta till en annan skola, måste du acceptera att du kanske inte kan läsa alla de kurser som du önskar... Ingen skola kan erbjuda alla... Läs hela svaret
  • Elsa 15 år

   Måste jag plugga vidare?

   Hej jag hade mitt första syv möte idag, och kom fram till att jag anatagligen vill gå estet media. Något jag inte fick något riktigt svar på var om jag kan bli något om jag väljer att inte plugga vidare ?? asså måste jag plugga vidare eller är det något jag kan välja att göra ?

   Anna SYV: Hej Elsa,Estetiska programmet är ett av de Högskoleförberedande... dvs tanken är att man läser för att förbereda sig till högskolestudier. Vill man börja jobba direkt efter gymansiet -... Läs hela svaret
  • Khadija 17 år

   jag vill läsa till advokat men??

   Hej!! Jag vill plugga vidare för att bli advokat men nu jag läsar andra år i gymnasiet samhällsbeteende förra året jag visste inte vad är på riktigt min drömjobb men nu jag vet det är att bli advokat men förra året jag hade bara...

   Anna SYV: Hej, advokat i Sverige är i grunden Jurist >>; det är alltså till juristprogrammet på universitetet du behöver söka efter gymnasiet. Och du behöver få Examensbevis /du går... Läs hela svaret
  • Christian 21 år

   Kan man göra fler prövningar än 2 per termin?

   Jag vill gärna höja mitt snittbetyg så fort som möjligt och vet om att högskoleprovet och prövning är det 2 vägarna to go, men jag undrar om jag kan utföra flera prövningar än 2 bara, genom att göra prövning för 2 kurser i min kommun och 2 andra kurser i en annan kommun. fungerar det eller kan...

   Anna SYV: Hej Christian,det finns inte några generella regler om antal prövningar per termin, per år eller per månad. Och vi känner inte till att prövnings-förfarande skulle vara... Läs hela svaret
  • Moa 18 år

   fråga om app på gymnasiet?

   Hej får man vara på samma apl plats 3 gånger? går på gymnasiet

   SYV-besökare Syv: Hej Moa, det finns inte några centrala / generella regler ang. om en gymnasieelev får vara på samma APL plats flera ggr eller inte. Det bestäms lokalt på varje gymnasieskola. Ytterst ansvarig är Rektor på skolan. HälsningarSyv
  • Nellie 19 år

   Hur blir jag BildLärare?

   Hejsan! Jag vill blir bildlärare, började studera spanska - bildlärare men tyckte spanskan va för svår och har inte något intresse av något andra ämne. Hittade en folkhögskola med konstinriktning https://www.studentum.se/skola/varnamo-folkhogskola/allman-kurs-konst-och-form-10385 Står att det...

   SYV-besökare Syv: Hej Nellie, om du menar den här utbildningen - folkhogskola.nu/sok-skolor/Jonkopings-lan/Varnamo-folkhogskola/Kurser/2018ht/allman-kurs-konst-och-form - så är det på gymnasial nivå, förberedande... Läs hela svaret
  • Lollo 18 år

   Möjligt att läsa upp moderna språk?

   Hejsan! Jag har läst spanska 1 och fick D. Men det var ett bra tag sen och jag har inte alls haft tid att underhålla språket. Nu när jag har mer tid så vill jag ta igen min spanska då min släkt är därifrån och jag ska flytta dit nästa år men jag undrar om det går att läsa upp spanska 1 på...

   Anna SYV: Hej Lollo,det finns inga förbud att ta in studerande som vill läsa samma kurser i vilka de redan har godkända betyg - på Komvux, men det finns ofta inte råd. Komvux har en viss summa pengar till... Läs hela svaret
  • Petra 17 år

   Höja gymnasiebetyg?

   Jag undrar om man kan höja sina gymnasiebetyg man fått hittills innan man gått ut hela gymnasiet, i så fall måste man göra det via komvux (eller liknanade) eller är det något man kan göra via skolan.

   Anna SYV: Hej Petra, medan man är elev på gymnasiet har man rätt att göra Prövning i en kurs om man fick F betyg i den kursen. Annars så läser man vidare, ... till nästa årskurs (vilket man kan... Läs hela svaret
  • Natalie 27 år

   Sjuksköterskeutbildning på engelska?

   Hej! Jag undrar om det finns en sjuksköterskeutbildning i Oslo, Norge, som är på engelska och inte på norska? Går det som svensk att ansöka till denna? Tack för hjälpen!

   Anna SYV: Hej Natalie, frågor om högre utbildning i Norge besvaras bäst av personal som jobbar med de utbildningar: kontaktuppgifter finns bl.a på samordnaopptak.no/info/kontakt.
  • Linda 21 år

   Finns det jobb med mycket resande?

   Hej! Jag gillar att resa runt i världen och upptäcka/uppleva nya platser. Jag tänkte höra om ni har tips på jobb där det ingår i arbetet att resa runt mycket i världen? Finns det något sådant? Jag har inga specifika krav, utan det är bara att tipsa på. :)

   Anna SYV: Hej Linda,det finns yrken där en stor del av arbetsuppgifter utförs under "restiden", ex. lastbilschaufför (som kör långväga - internationella - transporter) och ... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga