Elin 20 år

  Jag läser just nu spanska 1, 2, 3 och 4 på 20 veckor på distans genom Hermods. (22 eftersom det kommer bli en paus på två veckor mellan spanska 2 och 3) för att få meritpoäng för spanska 3 och 4. Däremot är jag osäker på om det går att få meritpoäng via komvux och om eventuellt låga, men godkända, betyg riskerar att sänka mina totala poäng från gymnasiet? På högstadiet delas ens betyg ut på antalet kurser, är det samma sak på gymnasienivå? Fler kurser för att nå meritpoängen = fler variabler som mina poäng delas ut på = längre poäng?


   


  Vill inte stressa ihjäl mig med plugg för att sedan sänka mina chanser att komma in... Jobbar samtidigt 48 % eftersom min ansökan om studiebidrag avslogs. Känner redan på spanska 1 att jag kanske inte kommer få jättebra betyg, inte om man jämför med tidigare gymnasiebetyg. Har sedan tidigare:


  A: 2 st


  B: 12 st


  C: 7 st


  D: 3 st


  E: 2 st


  Jag läste teckenspråk som språk på gymnasiet, hoppade av spanska på högstadiet och har läst engelska 7 på gymnasiet så har redan ett meritpoäng därifrån. Matte 3b fick jag godkänt på tack vare nationella provet så kan inte läsa matte 4 för att få merit. 0,5 merit från spanska 3 och 1,0 meritpoäng från spanska 4 skulle maxa mina meritpoäng till 2,5. Jag pratade med syv på mitt lokala komux och hon visste inte mer än mig utan googlade fram och började läsa om betygen från högstadiet istället. I höstas sökte jag in till en civilekonomsutbildning och hamnade som nummer tre på reservlistan på mitt förstahandsval, så jag vill förbättra mina chanser att komma in till hösten. Hade behövt flytta 13 timmar bort för att börja där jag faktiskt kom in och det är inget jag är sugen på att göra., målet är en skola som är ca 3 timmar bort. Jag skrev även HP i höstas och ska göra det till våren igen.


   


  Jag har läst klart spanska 1 nästa vecka, borde jag hoppa av den nu för att inte försämra? Eller är den redan inlagd? Vill inte lägga till 4 kurser om jag riskerar att sänka och inte ens klara av att få merit. Är det värt det? Enligt antagning. se har jag i dagsläget detta meritvärde, inklusive meritpoängen:17,04 av max 22,5. Skulle behöva 1,5 till....På högskoleprovet är det matten som drar ner snittet, även om jag försöker ta igen matte genom matteboken.se och pluggakuten.

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Elin,
  betygen i spanska 1 och 2 kommer inte räknas in i ditt fall.
  Du har (om jag förstår rätt) Examensbevis från gymnasiet där det Inte ingår spanska-kurserna. Du vill Komplettera för meritpoängen i moderna språk. Och i detta fallet kommer endast betygen i spanska 3 och 4 räknas in, men endast om det Höger ditt meritvärde; och det kommer att bli en höjning i fall du får Godkända betyg. Vid F betyget kommer du inte få meritpoäng och då kommer inte betyget räknas in, över huvudet taget.
  Vid E eller högre - kommer det bli en höjning i ditt Meritvärde (även om jämförelsetalet kanske sänks lite men så plussar man på meritpoängen, så det blir totalt EN HÖJNING).

  Du behöver inte vara orolig för att dina studier på komvux skulle minska dina chanser att komma in på högskola; så kommer det inte att bli. Men höjningen kanske uteblir eller blir väldigt liten... Å andra sidan, är det ju inte ngn nackdel att kunna mer spanska, även om det kanske inte kommer påverka dina chanser att komma in på högskoleutbildning!

   

  Jag har två funderingar:
  1. Varför vill du komma in på Civilekonomutbildningen om matte är ditt "svaga" ämne? Det måste finnas massor med utbildningar där du kan satsa på dina starka ämnen i stället. Jag vill bara "varna" lite för att du kanske kämpar hårt för att komma in och kommer in men sedan upptäcker att det är fel utbildning för dig... vill inte att du kämpar hårt men sedan riskerar bli besviken...

  2. Meritpoängen för moderna språk
  Du skriver att du på gymnasiet läste teckenspråk. Vill du inte satsa på det språket för att få meritpoängen? Teckenspråk för hörande (om det är det ämne du läste...) 3 och 4 ger meritpoängen som moderna språk. Kan vara svårt att hitta var undervisning i de kurserna sker....

  Som sagt, det är bara två funderingar jag har. Du kan bortse från dem, om du vi vill. Eller fundera lite på dem (om du vill).
  Oavsett vad du bestämmer dig för att göra - Lycka till!
  Mvh
  L.

  • Elin

   Tack så mycket för svar Liselotte! :) Ja, det stämmer! Ett examensbevis utan spanska. Vad skönt att det inte kan sänkas, då fortsätter jag enligt plan. Svar till ditt utökade svar:

   En fråga bara: Räknas meritpoängen alltid med i jämförelsetalet? Eller finns de skolor/program som bara söker på jämförelsetalet? Tänker på om de kanske blir ett längre jämförelsetal fast med merit, som du skrev. 

    

   1. Jag tycker det är intressant med ekonomi (kanske inte bokföringsdelen, har tidigare gått ekonomiprogrammet på gymnasiet och fått göra det..) är mer intresserad av aktier, världsekonomier, företag mm. Men matte har som sagt alltid varit mitt svåraste ämne och mina föräldrar ifrågasatte mitt gymnasieval eftersom jag under många års tid hade haft special anpassad matte med en egen mattebok och egen mattelärare.. Mitt starkaste ämne är väl svenska, och utöver det tycker jag om att fotografera och redigera i Photoshop. Vet inte riktigt vad annars man ska gå på universitetet förutom civilekonom. 

   Kollade på civilekonom med inrikting på social management på samma skola, eftersom den innehåller mindre matte och mer de ämnena jag tycker om. Tyvärr är det svårare att få jobbet efter en sån utbildning än med en ren civilekonom utbildning. Där hade jag dock kommit in om jag inte hade strukit den. 

    

   Sökte även in till juristlinjen på samma universitet som första handsval, för visste att mina betyg var långt ifrån tillräckligt men OM jag skulle komma in skulle jag välja det. Det är för övrigt i Umeå jag vill plugga. 

    

   Aha! Det visste jag inte, utan när jag gick på gymnasiet fick jag höra att det inte alls räknades som ett modern språk. Dock var det ett sånt ämne som kändes bra men slutade i ett D. 

  • Mikael Betyg i kurser som ger dig Meritpoäng (för dig med Examensbevis - det var andra regler innan, när man fick Slutbetyg, år 2013 och tidigare) - räknas även in i ditt jämförelsetal.
  • Mikael

   Läsa på eftergymnasial nivå kan man även inom andra skolformer - bl.a på yrkeshögskolan, där man bl.a kan utbilda sig till en Paralegal (Juridisk assistent) & till IP-paralegal.

  Frågor och svar

  • Annette 55 år

   Meritpoäng och områdeskurser?

   Om man nu i år har tagit sin gymnasieexamen med inriktning natur, Målet är att komma in på läkarutbildningen men betygen räcker inte till nu. Det räcker heller inte att läsa in t.ex matematik 5 och engelska 7 för att få 2,5 p, Går de förutom det lägga till områdeskurser som Hälsopedagogik och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Angelica 25 år

   Vilka program för HR?

   Hej! Jag funderar på att plugga till HR och har kollat runt lite på olika program. Vad jag förstår det som så kan man läsa olika kurser för att bli hr bland annat Hr eller personalvetare. Vad finns det mer för program att läsa? Finns det en möjlighet att läsa fristående kurser och isåfall vilka?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malia 21 år

   Skrivarutbildningar?

   Jag är intresserad av skrivande och skulle vilja arbeta som skribent som företag anställer för olika skrivarprojekt etcetera. Jag letar runt på utbildningar på folkhögskolan och universitet, men hittar inte riktigt det jag söker. Skulle ni kunna tipsa om någon skrivarutbildning (journalistik,...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Pedram 19 år

   Komplettera matematik 2a?

   Jag fick F i ett prov i matematik 2a, som jag sedan fick 1 poäng från att få godkänt på mitt omprov. Jag bad min lärare, mentor och rektor om att få göra en komplettering. Dem sa Ja och att de skulle planera någon komplettering. Men inget hände. Jag undrar vad jag behöver göra för att gå om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 24 år

   Hur räknar jag ut mitt meritvärde med fler kurser än 2400 poäng?

   Hej! Jag har planer på att läsa till sjuksköterska. Läste barn och fritidsprogrammet på gymnasiet och håller just nu på att komplettera 4 kurser (100 poäng var) på komvux. Hur gör jag för att räkna ut mitt meritvärde...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mike 20 år

   Sannolikheten att komma in med lägre HP resultat?

   Hej! Jag har tänkt att studera på en utbildning som kräver: HP 0.65 (urval 1; 15 antagna, 15 reserv) och HP 0.50 (urval 2; 12 antagna, 3 reserv)

   Min fråga är: vad är sannolikheten till att jag blir antagen till utbildningen med mina 0.60 i HP resultat?...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lilian 22 år

   Kan jag läsa apotekstekniker om jag har bara 2200p ?

   Hej, Jag vill plugga till apotekstekniker och jag har nästan alla ämnen som man behöver till. Men jag har bara 2000 p och läser nu 200p till, jag måste söka i november. Min fråga är kan jag söka och bli antagen om jag har bara 2200p ? Jag har sökt flera kurser men de kommer inte starta p.g.a...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alexandra 20 år

   Hoppa av kurs i komvux?

   Hej Jag läser nu fysik 1a och religon 1 på komvux. Jag har nu insett att jag inte behöver fysik 1 till den utbildingen jag ska läsa på universitetet. Jag tyckte därför att det är onödigt att läsa den kursen, sen har jag svårt med matten generellt. Kommer detta påverka mitt csn negativt...

   Julia SYV: Hej,Kursen Fysik 1a är på 150 p. och Religion 1 på 50 p.Alltså är fysikkursen 3 gånger så stor som kursen i religion.Samhällskunskap 2 är en kurs á 100poäng.*********CSN... Läs hela svaret
  • sket 20 år

   Hur får jag merit till förskollärarprogrammet ?

   Hej, Jag har godkänt i alla ämnen förutom Franska 4 och behöver komplettera den. Nästa höst hade jag tänkt söka in till förskollärarprogrammet. Jag har även funderat på att läsa upp några enstaka ämnen som tex...

   Julia SYV: Hej,behörighet till förskollärarprogrammen i Sverige brukar se ut så här: Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b. Om du har EXAMENSBEVIS... Läs hela svaret
  • Hanie 20 år

   Hur ska jag prioritera när jag ska läsa upp mina betyg på komvux?

   Hej! Nu när höstens högskoleprov också är inställd så vill jag inte slösa ännu flera månader på att bara satsa på det utan jag funderar på att läsa upp mina betyg istället. Min merit är 18.65 (inklusive...

   Julia SYV: Hejsan,om du höjer betyget i "ett steg" i en hundrapoängs kurs (de flesta gymnasiala kurser är just på 100p., som t.ex alla mattekurser, alla språkkurser... Läs hela svaret
  • Nopbriyanan 40 år

   Hur kan jag komplettera min kunskap?

   Mina studier bakgrund som har jag fått en bedömning mot svensk högskoleutbildning från Universitets och Högskolerådet (UHR). 1.Master examen inriktad mot offentlig förvaltning i utbildningen ingår examensarbete. 2.Kandidat examen inriktad mot offentlig förvaltning med tyngdpunkt på...

   Julia SYV: Hej!Lärare - är i Sverige ett yrke som numera "kräver" legitimation. Lärarlegitimation får man av Skolverket. I grunden brukar skolverket vilja se Lärarexamen. Om jag förstår dig... Läs hela svaret
  • Ludwig 19 år

   Vad ska man göra för att gå om trean i gymnasiet?

   Jag har gått tre år på gymnasiet och gick ut trean denna vår. Under mitt tredje år hade jag stora problem hemma vilket ledde till en depression som försämrade mina möjligheter att studera. Mitt under våren bestämde jag mig för att helt enkelt hoppa av gymnasiet för att gå om hela trean nästa år....

   Julia SYV: Hej Ludwig,om rektor har godkänt att du ska gå om årskurs 3 då borde du kunna göra det.Situationen som du beskriver är inte en helt vanlig situation och undantagsbeslut... Läs hela svaret
  • Meena 19 år

   Hur räknas BII egentligen?

   Hej! Jag har nyligen avklarat naturvetenskapsprogrammet (inriktning natur) men blev inte antagen i läkarprogrammet. Det beror självfallet på min otillräckliga meritvärde som ligger på 19.89 (inklusive 2.5p). Min fråga till er är vad är det som egentligen händer när man kompletterar upp...

   Anna SYV: Hej Meena!Om du genom komplettering höjer ditt meritvärde, kommer du med det högre meritvärdet prövas i BII (samtidigt som du med det lägre meritvärde som du hade innan komplettering - fortfarande... Läs hela svaret
  • Hanieh 32 år

   Hur och var man söka praktikplats?

   Hej ! Jag läser ekonomi och redovisningsassistent på vuxenutbildning . Nu måste vi börja hitta en praktikplats och vet jag inte hur och var måste jag skicka min CV och PB . Jag undrar om ni kan hjälpa mig ?

   Anna SYV: Hej!Jag vill råda dig hitta de arbetsplatser där du i framtiden vill jobba och söka praktikplats i första hand just på de arbetsplatserna. Det är nämligen så att många... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga