Elin 19 år

  Jag läser just nu spanska 1, 2, 3 och 4 på 20 veckor på distans genom Hermods. (22 eftersom det kommer bli en paus på två veckor mellan spanska 2 och 3) för att få meritpoäng för spanska 3 och 4. Däremot är jag osäker på om det går att få meritpoäng via komvux och om eventuellt låga, men godkända, betyg riskerar att sänka mina totala poäng från gymnasiet? På högstadiet delas ens betyg ut på antalet kurser, är det samma sak på gymnasienivå? Fler kurser för att nå meritpoängen = fler variabler som mina poäng delas ut på = längre poäng?


   


  Vill inte stressa ihjäl mig med plugg för att sedan sänka mina chanser att komma in... Jobbar samtidigt 48 % eftersom min ansökan om studiebidrag avslogs. Känner redan på spanska 1 att jag kanske inte kommer få jättebra betyg, inte om man jämför med tidigare gymnasiebetyg. Har sedan tidigare:


  A: 2 st


  B: 12 st


  C: 7 st


  D: 3 st


  E: 2 st


  Jag läste teckenspråk som språk på gymnasiet, hoppade av spanska på högstadiet och har läst engelska 7 på gymnasiet så har redan ett meritpoäng därifrån. Matte 3b fick jag godkänt på tack vare nationella provet så kan inte läsa matte 4 för att få merit. 0,5 merit från spanska 3 och 1,0 meritpoäng från spanska 4 skulle maxa mina meritpoäng till 2,5. Jag pratade med syv på mitt lokala komux och hon visste inte mer än mig utan googlade fram och började läsa om betygen från högstadiet istället. I höstas sökte jag in till en civilekonomsutbildning och hamnade som nummer tre på reservlistan på mitt förstahandsval, så jag vill förbättra mina chanser att komma in till hösten. Hade behövt flytta 13 timmar bort för att börja där jag faktiskt kom in och det är inget jag är sugen på att göra., målet är en skola som är ca 3 timmar bort. Jag skrev även HP i höstas och ska göra det till våren igen.


   


  Jag har läst klart spanska 1 nästa vecka, borde jag hoppa av den nu för att inte försämra? Eller är den redan inlagd? Vill inte lägga till 4 kurser om jag riskerar att sänka och inte ens klara av att få merit. Är det värt det? Enligt antagning. se har jag i dagsläget detta meritvärde, inklusive meritpoängen:17,04 av max 22,5. Skulle behöva 1,5 till....På högskoleprovet är det matten som drar ner snittet, även om jag försöker ta igen matte genom matteboken.se och pluggakuten.

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Elin,
  betygen i spanska 1 och 2 kommer inte räknas in i ditt fall.
  Du har (om jag förstår rätt) Examensbevis från gymnasiet där det Inte ingår spanska-kurserna. Du vill Komplettera för meritpoängen i moderna språk. Och i detta fallet kommer endast betygen i spanska 3 och 4 räknas in, men endast om det Höger ditt meritvärde; och det kommer att bli en höjning i fall du får Godkända betyg. Vid F betyget kommer du inte få meritpoäng och då kommer inte betyget räknas in, över huvudet taget.
  Vid E eller högre - kommer det bli en höjning i ditt Meritvärde (även om jämförelsetalet kanske sänks lite men så plussar man på meritpoängen, så det blir totalt EN HÖJNING).

  Du behöver inte vara orolig för att dina studier på komvux skulle minska dina chanser att komma in på högskola; så kommer det inte att bli. Men höjningen kanske uteblir eller blir väldigt liten... Å andra sidan, är det ju inte ngn nackdel att kunna mer spanska, även om det kanske inte kommer påverka dina chanser att komma in på högskoleutbildning!

   

  Jag har två funderingar:
  1. Varför vill du komma in på Civilekonomutbildningen om matte är ditt "svaga" ämne? Det måste finnas massor med utbildningar där du kan satsa på dina starka ämnen i stället. Jag vill bara "varna" lite för att du kanske kämpar hårt för att komma in och kommer in men sedan upptäcker att det är fel utbildning för dig... vill inte att du kämpar hårt men sedan riskerar bli besviken...

  2. Meritpoängen för moderna språk
  Du skriver att du på gymnasiet läste teckenspråk. Vill du inte satsa på det språket för att få meritpoängen? Teckenspråk för hörande (om det är det ämne du läste...) 3 och 4 ger meritpoängen som moderna språk. Kan vara svårt att hitta var undervisning i de kurserna sker....

  Som sagt, det är bara två funderingar jag har. Du kan bortse från dem, om du vi vill. Eller fundera lite på dem (om du vill).
  Oavsett vad du bestämmer dig för att göra - Lycka till!
  Mvh
  L.

  • Elin

   Tack så mycket för svar Liselotte! :) Ja, det stämmer! Ett examensbevis utan spanska. Vad skönt att det inte kan sänkas, då fortsätter jag enligt plan. Svar till ditt utökade svar:

   En fråga bara: Räknas meritpoängen alltid med i jämförelsetalet? Eller finns de skolor/program som bara söker på jämförelsetalet? Tänker på om de kanske blir ett längre jämförelsetal fast med merit, som du skrev. 

    

   1. Jag tycker det är intressant med ekonomi (kanske inte bokföringsdelen, har tidigare gått ekonomiprogrammet på gymnasiet och fått göra det..) är mer intresserad av aktier, världsekonomier, företag mm. Men matte har som sagt alltid varit mitt svåraste ämne och mina föräldrar ifrågasatte mitt gymnasieval eftersom jag under många års tid hade haft special anpassad matte med en egen mattebok och egen mattelärare.. Mitt starkaste ämne är väl svenska, och utöver det tycker jag om att fotografera och redigera i Photoshop. Vet inte riktigt vad annars man ska gå på universitetet förutom civilekonom. 

   Kollade på civilekonom med inrikting på social management på samma skola, eftersom den innehåller mindre matte och mer de ämnena jag tycker om. Tyvärr är det svårare att få jobbet efter en sån utbildning än med en ren civilekonom utbildning. Där hade jag dock kommit in om jag inte hade strukit den. 

    

   Sökte även in till juristlinjen på samma universitet som första handsval, för visste att mina betyg var långt ifrån tillräckligt men OM jag skulle komma in skulle jag välja det. Det är för övrigt i Umeå jag vill plugga. 

    

   Aha! Det visste jag inte, utan när jag gick på gymnasiet fick jag höra att det inte alls räknades som ett modern språk. Dock var det ett sånt ämne som kändes bra men slutade i ett D. 

  • Mikael Betyg i kurser som ger dig Meritpoäng (för dig med Examensbevis - det var andra regler innan, när man fick Slutbetyg, år 2013 och tidigare) - räknas även in i ditt jämförelsetal.
  • Mikael

   Läsa på eftergymnasial nivå kan man även inom andra skolformer - bl.a på yrkeshögskolan, där man bl.a kan utbilda sig till en Paralegal (Juridisk assistent) & till IP-paralegal.

  Frågor och svar

  • Maja 15 år

   Vilka inriktningar finns på barn och fritid?

   Vilka inriktningar finns på barn och fritid? Vad ska man tänka på när man väljer inriktning? Vad kan man bli på de olika inriktningarna?

   Julia SYV: Hej Maja,läs gärna info på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/BF där i texten finns också länkar till beskrivningar av de tre inriktningar som finns på BF. Inriktning... Läs hela svaret
  • Karla 18 år

   Räknas Ma3b in i meritvärdet?

   Hej! Jag läser alla 2500 poäng som är i min utbildning (Samhällsprogrammet) plus 100p för Ma3b. Jag läser Ma3b som någon slags blandning av prövningskurs och utökad kurs, jag studerar själv (är alltså inte med på lektionerna) men skriver proven tillsammans med de andra. Men jag kommer få ett...

   Julia SYV: Hej Karla!Det blir mycket viktigt hur ditt examensbevis kommer se ut. Om matte 3b blir en "vanlig kurs", alltså inte U-kurs (och en annan kurs kommer bli en U-kurs) då räknas betyget i matte 3b in, precis som... Läs hela svaret
  • Phoebe 18 år

   Rasism mot mörkhyade människor?

   Hej! Jag går i 3:an och har haft svårt hittils att påbörja med min gymnasietarbete. Jag är intresserad av att skriva om rasism speciellt mot mörkhyade människor. Fast vet inte vad exat man kan undersöka det vill säga syfte,...

   Julia SYV: Hej Phoebe!Jag tycker man kan belysa problemet ur olika perspektiv:- historiska perspektivet: berätta om slavhandeln och nämna de viktigaste händelser t.ex när slaverihandel blev förbjuden mm.-... Läs hela svaret
  • ... 15 år

   Vad kan man bli efter samhälle - kriminologi?

   Hej, jag såg att Drottning Blankas gymnasium erbjöd samhällsprogrammet men problemet är att det är även kriminologi. Nu undrar jag, kan man bli t.ex lärare även om man går inriktningen samhälle - kriminologi, alltså har den samma jobbmöjligheter som sam-sam och sam-beteende? Tack för svar!

   SYV-besökare Syv: Hejsan,det är väldigt liten skillnad på vad man kan göra efter gymnasiet, beroende på Vilken Inriktning på samhällsvet.programmet man gick. Kika gärna på... Läs hela svaret
  • Linda 40 år

   Flytta tillbaka till Sverige?

   Min dotter går på Europeiska skolan i Luxemburg i S5 (motsvarande 1 året på gymnasiet). Hon har gått två år här och tidigare gick hon i vanlig skola i Sverige. Versionen av skola här leder fram till en European Baccalaureate examen. Vi tittar eventuellt på att flytta tillbaka till Sverige...

   SYV-besökare Syv: Hej Linda,till och med det året ungdomen fyller 19 år har hen rätt att kunna bli antagen till år1 på svenska nationella gymnasieprogram.Mitt råd är att din dotter söker via... Läs hela svaret
  • Olivia 17 år

   Hoppa av gymnasiet och gå gratis frisörutbildning?

   Jag går nu andra året på teknikprogrammet och dehär är ingenting för mig! Jag vill bli frisör och gå en frisörutbildning. Att gå om gymnasiet och börja frisörlinjen är mitt absolut sista val. Gör jag något dumt...

   Milla SYV: Den bästa (mest realistiska) är att du söker till inriktning Frisör på HV till nästa höst. Jag tror inte du hittar en gratis utbildning till frisör om du hoppar av gymnasiet.
  • Kate 21 år

   Reell kompetens?

   Hejsan! Jag tog aldrig studenten, utan hoppade av gymnasiet efter första året och började arbeta. Efter det ville jag försöka studera vidare och kom in via reell kompetens enligt fri kvot på Yrkeshögskola där jag studerade i ett år plus att jag genomförde en praktikperiod på en bank. Än en gång...

   Anna SYV: Hej Kate,områdesbehörighet 13 till svenska högskoleutbildningar kräver följande godkända gymnasiebetyg:Biologi BFysik BKemi BMatematik Deller i morsvarande nya kurser - Biologi 2Fysik2Kemi 2 och Matematik 4.... Läs hela svaret
  • Maja 15 år

   Vilken linje borde jag välja?

   Hej. Jag går i nian och jag är pengar emellan två gymnasieprogram; ekonomi och barn & fritid. Det är ju två väldigt olika program, men det är också det jag tycker är lite roligt. I skolan gillar jag so:ämnena och idrott. (Vill inte...

   Anna SYV: Hej Maja,jag gissar på att du är intresserad av inriktningen Ekonomi på EK, där man läser t o m matematik 3b. Inriktning på EK läser man från år2, så om du kommer in... Läs hela svaret
  • Anonym 18 år

   Gymnasiearbete?

   Hej jag går i 3:an på Sam och vet inte vad jag ska skriva om i gymnasiearbetet. Jag skulle vilja skriva om någonting i Asien eftersom jag är allmänt intresserad av det , har ingen aning om vad jag kan skriva om och undrar om du har tips? Eller om någon typ av...

   Anna SYV: Hej,SYV har inte kompetens att kunna tipsa om passande teman för gymnasiearbete, vi är inte lärare eller handledare för gymnasiearbete.Om jag var intresserad i samhällsvetenskapliga frågor och Asien - skulle... Läs hela svaret
  • Moa 16 år

   Byta gymnasium?

   Hej! Jag går nu första året på det naturvetenskapliga programmet på en liten friskola. Jag är jättenöjd med linjen jag valt och vill fortsätta. Jag trivs dock inte så bra i skolan, då jag inte känner en enda person. Brukar oftast vara själv på både raster, lunchen och lektionerna. Detta...

   Anna SYV: Hej Moa,har du prata med kuratorn? Jag tycker det är en bra idé att gå prata med kuratorn. ang. den frågan du ställer: om att byta skola...Allmänt gäller: byta gymnasieskola mitt i läsåret... Läs hela svaret
  • Sandra 21 år

   Hur ska jag gå tillväga för att utbilda mig till flygledare?

   Hej! Jag har tidigare gått frisörlinjen på gymnasiet och har nu funderat på att börja plugga igen. Jag läste om flygledare och tyckte det verkade intressant men jag hittar ingen information om var man kan söka för att få göra testerna som...

   Anna SYV: Hej Sandra,behörighetskraven till Flygledarutbildningen ser man på lfv.se/bli-flygledare/behorighetskravom yrket kan man se allmän info på framtid.se/yrke/flygledare Se... Läs hela svaret
  • Michel 18 år

   Hur ska jag göra för att bli läkare?

   Hej! Jag går för tillfället ekonomi men är lite intresserad av att läsa vidare till läkare. För att bli behörig måste jag därför läsa in biologi, fysik, kemi 1 och 2 och matte 4. Jag undrar hur långt tid det skulle ta att läsa in dessa kurser på komvux? Jag undrar även hur betygen i dessa...

   Anna SYV: Hej!Kurserna biologi 1 och 2, fysik 1a och 2 , kemi 1 och 2 samt matte 4 går på sammanlagt 750 poäng och kan läsas på heltid under 37,5 veckor (alltså tar det nästan 2 terminer,... Läs hela svaret
  • L 18 år

   Kan man Gå om en kurs?

   Hej jag undrar en sak Om jag t.ex har godkänt betyg i tex matte 1c, får jag då inte söka till den kursen på komvux eller distans komvux om jag vill läsa för att tex höja betyget? Gäller endast prövning? Gäller endast prövning

   Milla SYV: Hej L. Söka studier kan/får alla göra. Sedan att bli ANTAGEN är en annan sak. På sin ansökan kan man få svar PLATSBRIST vilket man också oftast får om komvux ser att du redan kan... Läs hela svaret
  • Ch-Eson 22 år

   Är praktiken räknad som kurser?

   Hej jag studerar på komvux och vill utbilda mig som säjare efter många ångringar. I förra gången jag bad hjälp här i hemsidan fick jag tipser som var '' Om du behöver arbeta som säljare bör du gå och söka...

   Milla SYV: Hej!Tyvärr tror inte jag på den lösningen som du frågar om.CSN beviljar studiemedel för studier, inte för praktik. Sedan kan vissa dagar eller t o m veckors praktik ingå i kurserna... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga