Lana 23 år

  Hej! Jag vill läsa upp mina ämnen från 16,66 till ca 22. Ett av mina ämnen från gymnasiet (samhällslinjen) var då arkitektur, vilket jag har ett C i. Är det möjligt att läsa in ett annat ämne, istället för att göra en prövning i arkitektur?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  hej Lana,

  om du har Examensbevis, då kan du tyvärr inte "ersätta" kurser - med ett undantag: du kan ersätta matematik till lättare spår; alltså du kan med högre betyg i matematik 1a och 2a få ditt jämförelsetal omräknat; betygen i matte 1a och 2a kommer räknas in i stället för matte 1b och 2b.
  I andra kurser måste du få högre betyg i just samma kurs.
  Hälsningar
  Mikael

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej;

  för att få meritvärde på cirka 22.0 måste man ha alla A-betyg i alla kurser i sitt examensbevis (förutom gymnasiearbete, där man endast kan få högst E men det betyget räknas inte in). Och så måste man även ha 2 meritpoäng och A-betyg även i de kurser som ger meritpoäng.

  Det absolut högsta meritvärde som man kan få är 22.5 och då har man alla A-betyg i alla kurser och max i merit (extarpoäng) och A-betyg även i de kurser som ger meritpoäng.
  Om du höjer från C till A i en normalstor kurs som är på 100 poäng, blir höjning + 0.2... så du kommer ha 16.86.
  Man kan inte komma över 20.0 utan meritpoäng; för det måste du ha Eng 7, moderna språk 3 och 4 och/eller högre kurser i matematik.
  Det är alltså lång väg att gå och du måste tyvärr höja till A-betyg i princip alla kurser som du har i ditt examensbevis.
  **********
  Andra sätt:

  • Högskoleprovet
  • söka till Folkhögkolornas Allmänna kurser (med omdöme från FHSK söker du i BF-urvalet)
  • försöka hitta andra utbildningar som inte kräver så höga betyg för att komma in. Du kan t.ex kika på utbud på yrkeshögskolorna: www.yhguiden.se
    

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga