tay 18 år
  Hej,

  Jag undrar bara hur prövning fungerar, jag vet att f-prövning är gratis och man gör det i skolan (kan även bara få E som högst) men jag vet inte om man kan göra f-prövning efter man gått ut gymnasiet. Men det jag undrar om idag är hur prövning funkar utanför gymnasiet, det står att man betalar 500 kr (och man får ett betyg från F-A) och gör provet utan någon hjälp som skillnad till komvux-prövning. Så om man gör prövning och betalar 500kr räknas det då som vanligt betyg och inte som komvux betyg där man söker med andra komvux elever, jag undrar även om man kan göra vilka kurser som helst eller om det finns bara några kurser man kan göra.

  tack för hjälpen i förhand,

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Tay;

  om man inte längre är gymnasieelev, får man göra Prövning i hela Sverige, oavsett vilken kommun man bor i eller är folkbokförd i.
  Prövningsavgift är, precis som du skeiver, 500 kr. Vi tror dock att den kommer att höjas. Den faktiska kostnden för de som erbjuder prövningar (prövningsenheter, komvux) - överstiger väldigt mycket de 500 kr som får tas ut i provningsavgift. Det är alltså "minus" i kassan för de som erbjuder prövningar; därför försöker de sätta upp olika hinder - det är svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningen.
  Betyg från prövningen är lika mycket värt som betyg i en kurs som man läste.
  Om datumet för prövningen är senare än Examensbeviset, då är det en Komplettring; då prövas man i BII, kompletteringsgruppen.
  Det borde vara möjligt att göra prövningar i alla grundskole- och gymnasiala kurser, som finns i Sverige idag. Skolverket svarar att prövningar bör erbjudas i alla kurser, i vilka undervisning pågår.
  Dock, försöker de flesta kommuner, undvika att erbjuda möjlighet att göra prövningar; eller begränsa det på olika sätt. Det är lärarbrist och lärartid är "guld"-värd. På sommaren är lärarna semester.

  Vi har fått veta att i Lund genomförst prövningar v.26 (i slutet av juni), vilket är mycket ovanligt. Oftast går det inte att hitta var man kan göra prövningar under sommaren.

  Hittar man var man kan anmäla sig till prövning i en kurs som man vill pröva i, råder vi anmäla sig snabbt! Det är vanligt att prövningstillfällena blir uppbokade snabbt.

  Vänligen
  ANNA

  • tay Jag förstår inte riktigt vad du menar med "Om datumet för prövningen är senare än Examensbeviset, då är det en Komplettring; då prövas man i BII, kompletteringsgruppen." kan du förklara vidare? om man gör prövningen efter högskoleprovet så räknas det som gymnasiebetyg med komplettering och söker de med andra som har gjort BII?
  • Mikael Högskoleprovet har inget med betyg att göra; eller med examensbeviset. Om man gör högskoleprovet & har ett giltigt resultat av högskoleprovet, prövas man i HP-urvalet. Högskoleprovet ger en extra-chans att komma in på en högskoleutbildning; ... Prövning ger möjlighet att försöka Höja betyg; för att få högre meritvärde i Betygsgrupper; ... Det är frivilligt att göra Högskoleprovet. Gör man inte Högskoleprovet, prövas man endast i Betygsgrupper; Är man behörig direkt, när man fått examensbevis - prövas man i BI, direktgruppen; om man inte är behörig och behöver komplettera för behörighet Eller om man vill höja sina betyg för att få en bättre chans att komma in på en högskoleutb., prövas man i BII, kompletteringsgruppen.
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Du har skrivit i din kommentar att du ej förstår följande:
  "Om datumet för prövningen är senare än Examensbeviset, då är det en Komplettring; då prövas man i BII, kompletteringsgruppen."
  - kan du förklara vidare? - frågar du.
  Jag ska försöka förklara... 
  När man läser på gymnasiet och får F betyg i en kurs
  eller om undervisning i en obligatorisk kurs ej kan erbjudas - har eleven rätt att göra Prövning; då gör man prövning innan man får ut Examensbevis i slutet av år 3 & det är inte en komplettering. Men när man gör prövningar EFTER det att man FICK sitt Examensbevis - är det en Komplettering. Och har man kompletterat, prövas man i BII, kompletteringsgruppen. 

  • tay

   Vi säger att man har mindre än 2250 poäng och inte har Examensbevis, då kan man göra prövning på andra ämnen först som man vill höja och sedan efter man har höjt sina andra betyg göra prövning på de man fick f i och får då Examensbevis men man söker fortfarande med BI istället för BII och man har då "lurat" systemet. Jag vet inte ens om det är som fördel att söka med BI men jag kan tänka mig att det kanske är enklare än BII, men du kan rätta om jag har fel.

  • Milla Om mindre än två tredje delar av poängen är komvux-poäng, blir hela examensbevis från komvux en komplettering och man prövas endast i BII urvalsgruppen. Ofta är det lättare att komma in i BI, direktgruppen men ibland kan det slumpa sig så att det kan bli lättare att komma in i BII (dock händer det rätt sällan).
  • tay Men det räknas väl inte som konvux-poäng eftersom det är vanlig prövning?
  • Julia Jo, prövningar man gör efter det att man har slutat på gymnasiet, "kodas" som Komvux-kurser.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Ghiya 18 år

   Hur blir jag gymnasielärare i matte och psykologi?

   Hej! Jag går tredje året natur natur på gymnasiet. Har börjat fundera på vad jag vill bli, och har bestämt mig att jag vill bli gymnasielärare i matte och psykologi. Men jag blir väldigt förvirrad för hittar inte vart man kan läsa det. Behöver lite hjälp hur jag ska gå vidare och veta vart jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ajamen 16 år

   will my grundskola betyg will influence me?

   Hi! I started this year IB program and it already feels that it isn’t my program so I am thinking to change the IB to Teknikprogrammet after I am done with the hösttermin and by the way i’ve Been here sweden about two years so I got 7 betyg from the grundskola but not The swedish language betyg...

   Anna SYV: Om du vill läsa på gymnasiet med undervisningsspråk Svenska, måste du ha godkänt betyg i svenska från grundskolan (år 9, vårterminen).
  • Nemi 19 år

   Skillnad på rättsvetenskapligaprogrammet och kriminologiprogrammet?

   När jag har kollat så tycker jag rättsvetenskapligaprogrammet och kriminologiprogrammet verkar ganska lika. Vad är skillnaderna mellan programmen? Jag tycker det är svårt att se vad man kan jobba som efter båda programmen. Är det någon av programmen som är mer bred? Jag vill helst jobba med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Krisztina 19 år

   Kan jag bli mordutredare?

   Hej! Jag håller på att utbilda mig till paralegal i yrkeshögskolan. Jag är ganska intresserad på att utreda mord eller grova brott och min fråga är, om jag kan få utbildning av polisen? Mvh

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lovisa 15 år

   Vilket gymnasieprogram är bäst lämpat för mig?

   Hej! Jag har precis börjat i årskurs nio och funderar en hel del kring gymnasieval. Jag är väldigt studiemotiverad och lättlärd, jag har mycket självdisciplin och har lätt att ta ansvar. I våras (vårterminen i årskurs åtta) fick jag 340 i meritvärde. Jag är intresserad av politiska frågor...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Tina 22 år

   innehåller offentlig upphandling mycket matte?

   jag fick reda på att jag kommit in på offentlig upphandlare på yrgo i gbg. Jag är verkligen dålig i matte och har kollat lite kurser denna utbildning har, som inköpsekonomi och kalkyl och diagram etc, hur svår är denna matte? och hur mycket matte ingår i kursen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Kalle 19 år

   Är arbetsvetarprogrammet rätt val?

   Är arbetsvetenskapsprogrammet på Göteborgs universitet en bra utbildning om man vill jobba som personalledare/personalhandläggare?

   Anna SYV: Personalhandläggare är i Sverige är icke-reglerat yrke -läs gärna info på https://www.framtid.se/yrke/personalhandlaggareoch man kan få det jobbet även med endast... Läs hela svaret
  • Hassen 21 år

   Jag har studiebevis kan jag byta ut spanska 2 med idrott och hälsa 2?

   Jag kommer att få studiebevis eftersom jag har F i engelska 6 men planerar att höja den senare i komvux. Nu fråga är I vilken urvals grupp kommer jag att konkurrera om jag få examensbevis från komvux? Jag kommer att ha 2400 poäng från gymnasiet och...

   Anna SYV: Planering av examensbevis gör du med syv på komvux, om du får Studiebevis från gymnasiet, men du kan kanske få examensbevis på gymnasiet: om du fick F i... Läs hela svaret
  • Diego 23 år

   Får jag förtsätta studera sva 2 även om jag fick f på sva 1?

   Jag studerar just nu på sva 2 kursen men när jag började jag hade inte slutföra Sva 1 och nu fick jag f som betyg. Därför jag undrade om jag får studera på sva 2 eller vad måste jag göra?

   Anna SYV: Jag gissar att du läser på komvux. Om komvux gav dig plats på sva2, då kan du läsa den kursen. Men egentligen saknar du de nödvändiga förkunskaper och du borde läsa om sva1 i stället, tycker jag. Prata med personal på komvux om det.
  • Hassen 21 år

   Vad händer om man har studiebevis och har betyg i idrott 1 och 2?

   Hej! Vad händer om man har betyg i både idrott och hälsa 1 och 2 och har fått endast studiebevis från gymnasiet och planerar att få gymnasieexamen från komvux. Kommer idrott och hälsa 2 räknas i gymnasieexamen eller behöver man läsa...

   Anna SYV: Idrott och hälsa 2 kan ingå i examensbevis från komvux.
  • Linda 22 år

   Kan man få liknande jobb oavsett vilken av dessa som lästs?

   Hej! Fråga 1 --> Jag velar mellan offentlig förvaltning och personalvetare i örebro. Självklart är de olika eftersom personal leder till arbeten inom personalområdet, men... Jag undrar om man läser personal, kan man få liknande jobb (utöver personalrelaterade jobb) som om jag skulle ha läst...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Manaf 24 år

   Universitet och gymnasiet kurser, CSN?

   Hej! Om en studerar på universitetet och även på vuxenutbildning (gymnasienivå) samtidigt, kan man ansöka om studiemedel för vuxenutbildning kurserna (inte universitets)? Tack!

   Anna SYV: Vad är din studietakt på komvux? Läser du på heltid på komvux eller på minst halvtid? För studier som är på lägre takt än halvtid, kan man inte få... Läs hela svaret
  • Astrid 18 år

   Har jag rätt att begära prövning?

   Hej! Jag har precis påbörjat en kurs (religionskunskap 1). Då jag extremt ofta är ledig tor-fre pga idrott och mina lektionstillfällen för denna kurs enbart är under dessa dagar kommer jag behöva sköta mestadels av studierna själv. Har jag rätt att begära prövning? Tänker att det nog är en...

   Anna SYV: Prata med rektorn. Du har tyvärr inte rätt att skippa undervisning och göra prövning i stället. Men det är inte förbjudet för rektorn att göra ett undantag och bevilja dig prövning. Alltså, prata med rektor på ditt program.
  • Josefin 20 år

   Kommer jag kunna komma in?

   Hej! Jag heter Josefin och jag vill börja plugga på Uppsala universitet till ämneslärare med svenska/samhällskunskap som ”förstaämne”. Jag vill helst börja plugga hösten 2020 och har sökt runt lite för att hitta tidigare antagningsstatetstik för att se om jag kommer kunna komma in. Men jag...

   Anna SYV: Jag tycker du har mycket stor chans att komma in. Enligt info på  Lärosätenas gemensam hemsida Studera.nu brukar det krävas max 17.72 i meritvärde till den utb som du är intresserad av - så, du med ditt meritvärde ligger mycket bra till.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga