Kalle 20 år
  Hejsan i nu läget har jag över 2800 poäng har pluggat så jag ska få behörighet och merit poäng så som engelska 7 och matte 3 så jag undrade vilka av mina betyg kommer räknas in?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Kalle,
  det finns för lite info i din fråga för att kunna svara.
  Mycket beror på vilka kurser som ingår eller kommer att ingå i ditt Examensbevis.
  Om du redan har examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram - är det en situation;
  om du inte har det - en helt annan situation.
  Om du inte vill eller kan ge mer info - vänd dig till till SYV på komvux.

  Vänligen
  ANNA

  • Kalle

   Har en gymnasium examen från ett yrkes gymnasium Resturang

  • SYV-besökare Eftersom du har Yrkesexamen, kanske du kan ta ut ett nytt Examensbevis från komvux - Högskoleförberedande examen. Du förlorar i så fall betyg i Idrott och hälsa1; har du högt betyg i Idrott-och-hälsa 1?
  • Kalle Har B i idrott och hälsa 1 samt 2
  • Peter Kursen Idrott och hälsa 1 kan inte ingå i Examensbevis från Komvux. Har du, för övrigt mest A betyg eller lägre betyg?
  • Kalle Idrott och hälsa 1 är inte från komvux det är från mitt gymnasium
  • Peter Jag menade att OM DU VILL FÖRSÖKA FÅ UT ETT NYTT EXAMENSBEVIS, från Komvux, då kan du inte använda idrott och hälsa 1 betyg.
  • Kalle Men varför skulle jag vilja det?
  • Peter

   Du kan få högre meritvärde "den vägen". Har man yrkesexamen, kan man försöka ta ut högskoleförberedande examensbevis från komvux. vi vet ju inte vilka betyg du hade på gymnasiet; ex. om man har F i idrott och hälsa 1 från gymnasiet, kan man slippa räkna in det betyget endast om man tar ut examensbevis från komvux, där den kursen ej ingår.
   Du kan behöva läsa några kurser till - för att kunna ta ut högskoleförberedande examensbevis från komvux; det är kanske inte värt det; nämnet det endast för att du ska veta att det är också ett av alternativen.

  Läs alla kommentarer
  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden

  Hej Kalle,
  om vi tittar på vad du redan har idag (om du inte försöker ta ut examensbevis från komvux) - du har, om jag förstår rätt, examensbevis från ett yrkesprogram. och så har du även 300 poäng kurser till. I så fall räknar man så här:
  alla betyg från examensbeviset räknas in, förutom GA, gymnasiearbetes betyg; Om du i ditt examensbevis har kurser till mer än 2500 p. är någon kurs markerat med "U" (i så fall gäller särskilda regler om U-kurs räknas in).
  Av de betyg du har utanför examensbeviset räknas de kurser in, som du behöver för behörighet till just din högskoleutbildning och även de kurser som ger meritpoäng; övriga kurser räknas inte in.

  Om du redan nu är behörig till den högskoleutbildning som du vill söka till eller om du snart blir behörig, gör ansökan och vi hoppas du kommer in.
  Om du inte kommer in, kan man sen försöka göra ngt. för att försöka höja ditt meritvärde. en av lösningar är att försöka få ut ett nytt examensbevis, från komvux.

  • Kalle Jag var inte behörig när jag tog studenten men gjorde Svenska 3 och Matte 2 i Höstas.
  • Peter Betyg i svenska 3 kommer räknas in när du söker till högskola; betyg i matte 2 och 3 - också.
  • Kalle

   Det här är mina betyg i nuläget:

   Branschkunskap inom Restaurang och livsmedel 100 C
   Engelska 5 100 C
   Engelska 6 100 D
   Entreprenörskap 100 D
   Historia 1a1 50 E
   Hygien 100 D
   Idrott och hälsa 1 100 B
   livsmedels- och näringskunskap 1 100 D
   mat och dryck i kombination 100 D
   matematik 1a 100 E
   matlagning - specialisering 100 B
   matlagning 1 100 C
   matlagning 2 200 C
   matlagning 3 200 B
   matlagning 4 200 B
   Naturkunskap 1a1 50 D
   Religionkunskap 1 50 D
   Samhällskunskap 1a1 50 E
   Servering 1 100 C
   Servering 2 200 C
   Service och Bemötande 1 100 C
   Svenska 1 100 E
   Idrott och hälsa 2 100 B
   Gymnasiearbete 100 E
   Matematik 2b 100 E
   Svenska 3 100 E
   Engelska 7 100 A
   Samhällskunspa 1a2 50 A

  • Kalle Så jag tänkte göra prövningar på vissa av mina E ämnen för att nå 16 poäng och sen med mina 1,5 merit poäng landa på 17,5
  • Anna du har en plan. Kör på den! Lycka till!
  • Kalle Men kommer det att funka nu när vissa av mina betyg inte kommer att räknas som Peter sa?
  • Anna Angående prövningar - det är svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar; tyvärr kan det bli så att du inte lyckas anmäla dig till någon prövning; sedan Om du gör en eller flera prövningar, är det ju ingen som vet vad du får för betyg (kan bli samma betyg, ej högre, t.ex). Det går alltså inte att säga så mycket om din plan kommer att funka eller inte. Vi rekommenderar även göra Högskoleprovet!
  • Kalle Har redan kommit in på mina prövningar jag sökte :)
  • Kalle Känns också att högskoleprovet är en hail Mary har aldrig gjort ett och förstår inte hur man pluggar
  • Anna Högskoleprovet är Frivilligt att göra. Högskoleprovet har inget med BEHÖRIGHET att göra; det gör man för att prövas i ännu en urvalsgrupp: HP. Det är inte alls "farligt" att testa göra högskoleprovet och kostnaden för HP är lägre än för en prövning. :)
  • Anna Lycka till med prövningar! Nu är det - hur som helst - för sent att anmäla sig till Högskoleprovet som äger rum 6 april 2019. Nästa HP äger rum 20 oktober 2019. Anmälningsperiod blir från 15 augusti till 2 sept 2019.
  • Anna Lite nyfiken: vad ska du söka på högskolenivå för utbildning? kanske finns det liknande utbildningar även inom yrkeshögskola? kika gärna på www.yhguiden.se :)
  • Kalle Har redan anmält mig till HP och ska göra det i April men vill ha 2 vägar in men vet inte hur dom som jag har som mina "syvar" kan inte så mycket och säger åt mig att kolla upp informationen själv för att de inte kommer ihåg så har gjort denna plan själv
  • Kalle

   Som sagt så är detta mina nurvarande betyg vilka av dessa skulle inte räknas med?

   Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

   100

   C

   Engelska 6

   100

   C

   Engelska 5

   100

   D

   Entreprenörskap

   100

   D

   Historia 1a1

   50

   E

   Hygien

   100

   D

   Idrott och hälsa

   100

   B

   Livsmedels- och näringskunskap 1

   100

   D

   Mat och dryck i kombination

   100

   D

   Matematik 1a

   100

   E

   Matlagning - specialisering

   100

   B

   Matlagning 1

   100

   C

   Matlagning 2

   200

   C

   Matlagning 3

   200

   B

   Matlagning 4

   200

   B

   Naturkunskap 1a1

   50

   D

   Religionkunskap

   50

   E

   Samhällskunskap 1a1

   50

   E

   Servering 1

   100

   C

   Servering 2

   200

   C

   Service och bemötande 1

   100

   C

   Svenska 1

   100

   E

   Idrott och hälsa 2

   100

   B

   Svenska 2

   100

   E

   Matte 2

   100

   E

   Svenska 3

   100

   E

   Engelska 7

   100

   A

   Samhällskunskap 1a2

   50

   A

   15.28

  • Anna Om du i ditt examensbevis ej har någon kurs som är markerad med "U", utökad, räknas alla betyg in, förutom GA, gymnasiearbete. Sedan räknas även de Nya betygen i - som ej finns i ditt examensbevis om det är kurser som krävs för särskild behörighet eller ger meritpoäng. ... Det är Antagning.se som räknar fram ditt meritvärde. Vad du eller vi räknar fram, kommer ändå inte spela roll. Så vänd dig direkt till www.antagning.se är mitt råd.
  • Kalle Har ett U vid idrott 2 och svenska 2 och varför kan inte vi räkna fram det?
  • Anna Vi kan räkna, men det kommer inte spela någon roll. För att det är det som Antagning.se räknar fram som kommer att gälla. - Om du har "U" vid Idrott 2 och svenska 2 då kommer inte betyget i Idrott 2 räknas in alls, det är som om du ej läste den kursen; detta för att den kursen ej krävs för behörighet och inte heller ger meritpoäng (det är endast om du skulle söka till en utbildning där just Idrott 2 krävs för behörighet, ex. till idrottslärare där den kursen kan krävas för behörighet... som det betyget kommer att räknas in). Däremot räknas betyget i svenska 2 in, för att den krävs för Grundläggande behörighet till högskolestudier.
  • Kalle Okej men det går inte att byta ut?
  • Anna Reglerna om vilka kurser som bidrar till meritvärde är komplicerade; de kan också ändras; ibland måste man tolka reglerna och det är den tolkning som Antagning.se gör, som gäller.
  • Kalle Okej jag känner mig helt lost har ingen aning vad jag ska göra längre
  • Anna

   Gör de prövningar som du anmälde dig till redan. Försök få så höga betyg som möjligt. Gör också högskoleprovet och gör ditt bästa på det. Vad du kan göra mer är att försöka få betyg i ännu en högre mattekurs och i moderna språk 3 och 4 /detta för att de kurser ger meritpoäng/. Idag har du meritpoäng för eng 7 men du kan få fler meritpoäng; för det behöver du antingen ha godkända betyg i högre mattekurser eller i moderna språk (från nivå 3). För dig som har examensbevis finns förklaring kring meritpoäng på gymnasieguiden.se/informeras/merit

  • Anna Vilken högskoleutbildning vill du komma in på?
  • Kalle Håller på med matte 3 nu för meritpoängen
  • Anna Jättebra! Gör så! och Lycka till! :) vi håller tummarna för dig! :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Lucas 18 år

   Höja betygen efter gymnasiet?

   Hej! Jag går i andra året på gymnasiet. Jag kommer få D i svenska 2 och E i engelska 6. Och jag undrar ifall det går att höja mina betyg i efterhand när jag gått ut gymnasiet. För den program jag vill söka till universitetet kräver höger betyg än det jag kommer få nu. Tack.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Filip 18 år

   Vad händer om man får F i tyska 4?

   Hej, Jag går tvåan på gymnasiet. Jag kommer antagligen får F i tyska 4. Kommer jag kunna komplettera detta på något sätt?

   Anna SYV: Hej Filip, Om du får F i en kurs när du går på gymnasiet - har du rätt att göra prövning i den kursen, innan du slutar på gymnasiet. Det kan också gå att få ut... Läs hela svaret
  • Max 21 år

   Finns det möjlighet att ta ett sabbatsår på en yrkeshögskola?

   Jag undrar om det är möjligt att ta ett sabbatår från en yrkeshögskola. Jag studerar på yrgo automation o mekatronik programmet för att vara exakt. Jag gick el och energi programmet i gymnasiet men gick aldrig klart mina lärlings timmar som elektriker. Jag undrar då alltså om det finns möjlighet...

   Anna SYV: Har du frågat de utbildningsansvariga på din utb.?
  • Dylan 17 år

   Kommer jag få problem om jag hjälper någon med inlämning?

   Hej jag går i gymnasiet nu. Jag hjälpte min vän med en inlämning. Min lärare kom fram till honom och sa att han hade plagierat ca 60-70% av min text. Kommer jag få konsekvenser och i så fall hur illa kommer det vara

   Anna SYV: hej Dylan, att "hjälpa någon med inlämning" kan man på väldigt många olika sätt; exempelvis om du skulle "undervisa" någon alltså Förklara,... Läs hela svaret
  • emma 22 år

   Varför har antagning sänkt mitt snitt?

   Hej! Har precis klarat matematik 3b med ett E, innan dess klarade jag matematik 2b med ett C (båda på komvux). Min snitt var 17,96 som sedan blev 18.49 när de la in matematik 2b kursens poäng. När jag kollar mina poäng nu efter att jag har klarat matematik 3b så har de sänkt mitt snitt till...

   Anna SYV: Hej Emma,man ska göra skillnad på Jämföresletal och Meritvärde. Om man har "noll" meritpoäng, blir Jmt=Meritvärdemen om man har meritpoäng, då blir Meritvärde... Läs hela svaret
  • Agnes 19 år

   Vad är jämförbara kurser?

   I gymnasieförordningen under rubrik Examensbevis och studiebevis 14§ nämns "Om en elev har två betyg från samma kurs eller jämförbara kurser, ska det högsta av dessa betyg tas med i examens- eller studiebeviset." Jag undrar vad som menas med jämförbara kurser. Ingår det i defintionen av...

   Anna SYV: Hej Agnes, principen är att Studieplan för en gymnasieelev reviderad Pro-aktivt, alltså att varje kurs skrivs in innan den påbörjas inom en viss "kategori" och så utfärdar man sedan... Läs hela svaret
  • Anna 39 år

   Är detta en god kombination?

   Hej! Jag har en pedagogisk examen 210 HP med behörighet till förskolan och grundskolans tidigare år. Har insett att jag vill jobba med något inom det sociala fältet tex socialsekreterare eller på annat sätt med socialt utsatta grupper. Funderar på en privat yrkesutbildning till socialpedagog...

   Milla SYV: HEj ANNA! om du vill utbilda dig till Socialpedagog, kan vi varmt rekommendera yrkeshögskoleutbildningar - t.ex sverigehalsan/socialpedagog-saerskild-kompetens-kbt-nacka-distans eller yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/stodpedagog-hermods-distans-goteborg
  • Nicolas 21 år

   vad menas grundläggande behörighet?

   Hej, jag har en högskoleförberedande examen från estetiska programmet med grundläggande behörighet, sen har jag läst matte 2b på komvux. Jag har alltid antagit att, med mitt betyg från gymnasiet och komvux, kan jag söka till sjuksköterska programmet. Men nu har jag fått veta att jag behöver...

   Anna SYV: Hej, du behöver skaffa dig godkänt betyg i en 100poängs-kurs Naturkunskap 2, som du på komvux kan läsa på fem veckor, om du läser på heltid. Naturvetensk.basår inkluderar... Läs hela svaret
  • Linda 22 år

   Offentlig förvaltning eller human resources?

   Hej! Just nu studerar jag till förskollärare, men under senare tid har intresset väckts för arbete som handläggare inom diverse företag som arbetsmiljöverket, konsumentverket, kronofogden, skatteverket, m.m. samt arbete inom personalvetenskap med rekrytering, arbetsmiljö, ekonomi. Jag står...

   Milla SYV: Hej Linda;yrken personalvetare och "handläggare" är samlings-begrepp som inkluderar många olika "under-yrken" och oändligt antal olika uppsättningar/kombinationer av arbetsuppgifter.... Läs hela svaret
  • Ellen år

   Marknadskoordinator?

   Hej! Jag har kollat lite på marknadskoordinator utbildningar (YH), jag hittar bara på medieinstitutet i Stockholm. Finns det någon annan stans, på någon annan skola?

   Anna SYV: Hej Ellen,om du söker utbildning med exakt samma NAMN - så är det inom yrkeshögskola idag endast den utb., som du nämner i din fråga som finns. Kan bli fler i framtiden, men det vet vi ännu inget... Läs hela svaret
  • Niklas 29 år

   Hur funkar basår?

   Hej, Jag har prövat upp ett flertal kurser och kommer söka till tandläkare i kvoten BII. Jag har dock inte läst några naturvetenskapliga kurser. Jag vet att basår på universitet inte har någon påverkan på mitt snitt och att Komvux påverkar. Hur är det då? Är det alla kurser som på påverkar?...

   Anna SYV: Hej Niklas,även naturvetenskaplig "kompletteing" på en Folkhögskola, skulle inte påverka ditt snitt. Läs också gärna info på https://fragasyv.se/info/komvux-eller-naturvetenskapligt-basar Om du... Läs hela svaret
  • Jonny 16 år

   Har man rätt till att komplettera?

   Hej, Jag undrar om man har rätt att komplettera i alla ämnen under grundskolan, då man kanske har ett B som man vill komplettera upp till ett A?

   Anna SYV: hej!Det finns inte någon automatisk rätt att komplettera och få högre betyg. Om det vore så, då skulle det i princip garanteras att alla elever kan få högsta betyget i alla... Läs hela svaret
  • Jonny 16 år

   Är det okej att ge olika elever olika betyg?

   Hej, Jag går i sista terminen i årskurs nio och har en fråga angående betyg. Vi har haft två prov i religion under nian, där jag på ena fick C och på andra fick A. Läraren sa att alla som fick C och sedan A skulle få A i slutbetyg. Jag och många fler fick då C och sedan A. Men det visade sig...

   Anna SYV: Hej Jonny, SYV-ar sätter inte betyg; det gör lärarna. Om "exakt samma resultat" tänker jag på samma sak som Daniela skriver i sin kommentar till din fråga: om ni fick skriva SVAR... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga