Kalle 20 år
  Hejsan i nu läget har jag över 2800 poäng har pluggat så jag ska få behörighet och merit poäng så som engelska 7 och matte 3 så jag undrade vilka av mina betyg kommer räknas in?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Kalle,
  det finns för lite info i din fråga för att kunna svara.
  Mycket beror på vilka kurser som ingår eller kommer att ingå i ditt Examensbevis.
  Om du redan har examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram - är det en situation;
  om du inte har det - en helt annan situation.
  Om du inte vill eller kan ge mer info - vänd dig till till SYV på komvux.

  Vänligen
  ANNA

  • Kalle

   Har en gymnasium examen från ett yrkes gymnasium Resturang

  • SYV-besökare Eftersom du har Yrkesexamen, kanske du kan ta ut ett nytt Examensbevis från komvux - Högskoleförberedande examen. Du förlorar i så fall betyg i Idrott och hälsa1; har du högt betyg i Idrott-och-hälsa 1?
  • Kalle Har B i idrott och hälsa 1 samt 2
  • Peter Kursen Idrott och hälsa 1 kan inte ingå i Examensbevis från Komvux. Har du, för övrigt mest A betyg eller lägre betyg?
  • Kalle Idrott och hälsa 1 är inte från komvux det är från mitt gymnasium
  • Peter Jag menade att OM DU VILL FÖRSÖKA FÅ UT ETT NYTT EXAMENSBEVIS, från Komvux, då kan du inte använda idrott och hälsa 1 betyg.
  • Kalle Men varför skulle jag vilja det?
  • Peter

   Du kan få högre meritvärde "den vägen". Har man yrkesexamen, kan man försöka ta ut högskoleförberedande examensbevis från komvux. vi vet ju inte vilka betyg du hade på gymnasiet; ex. om man har F i idrott och hälsa 1 från gymnasiet, kan man slippa räkna in det betyget endast om man tar ut examensbevis från komvux, där den kursen ej ingår.
   Du kan behöva läsa några kurser till - för att kunna ta ut högskoleförberedande examensbevis från komvux; det är kanske inte värt det; nämnet det endast för att du ska veta att det är också ett av alternativen.

  Läs alla kommentarer
  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden

  Hej Kalle,
  om vi tittar på vad du redan har idag (om du inte försöker ta ut examensbevis från komvux) - du har, om jag förstår rätt, examensbevis från ett yrkesprogram. och så har du även 300 poäng kurser till. I så fall räknar man så här:
  alla betyg från examensbeviset räknas in, förutom GA, gymnasiearbetes betyg; Om du i ditt examensbevis har kurser till mer än 2500 p. är någon kurs markerat med "U" (i så fall gäller särskilda regler om U-kurs räknas in).
  Av de betyg du har utanför examensbeviset räknas de kurser in, som du behöver för behörighet till just din högskoleutbildning och även de kurser som ger meritpoäng; övriga kurser räknas inte in.

  Om du redan nu är behörig till den högskoleutbildning som du vill söka till eller om du snart blir behörig, gör ansökan och vi hoppas du kommer in.
  Om du inte kommer in, kan man sen försöka göra ngt. för att försöka höja ditt meritvärde. en av lösningar är att försöka få ut ett nytt examensbevis, från komvux.

  • Kalle Jag var inte behörig när jag tog studenten men gjorde Svenska 3 och Matte 2 i Höstas.
  • Peter Betyg i svenska 3 kommer räknas in när du söker till högskola; betyg i matte 2 och 3 - också.
  • Kalle

   Det här är mina betyg i nuläget:

   Branschkunskap inom Restaurang och livsmedel 100 C
   Engelska 5 100 C
   Engelska 6 100 D
   Entreprenörskap 100 D
   Historia 1a1 50 E
   Hygien 100 D
   Idrott och hälsa 1 100 B
   livsmedels- och näringskunskap 1 100 D
   mat och dryck i kombination 100 D
   matematik 1a 100 E
   matlagning - specialisering 100 B
   matlagning 1 100 C
   matlagning 2 200 C
   matlagning 3 200 B
   matlagning 4 200 B
   Naturkunskap 1a1 50 D
   Religionkunskap 1 50 D
   Samhällskunskap 1a1 50 E
   Servering 1 100 C
   Servering 2 200 C
   Service och Bemötande 1 100 C
   Svenska 1 100 E
   Idrott och hälsa 2 100 B
   Gymnasiearbete 100 E
   Matematik 2b 100 E
   Svenska 3 100 E
   Engelska 7 100 A
   Samhällskunspa 1a2 50 A

  • Kalle Så jag tänkte göra prövningar på vissa av mina E ämnen för att nå 16 poäng och sen med mina 1,5 merit poäng landa på 17,5
  • Anna du har en plan. Kör på den! Lycka till!
  • Kalle Men kommer det att funka nu när vissa av mina betyg inte kommer att räknas som Peter sa?
  • Anna Angående prövningar - det är svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar; tyvärr kan det bli så att du inte lyckas anmäla dig till någon prövning; sedan Om du gör en eller flera prövningar, är det ju ingen som vet vad du får för betyg (kan bli samma betyg, ej högre, t.ex). Det går alltså inte att säga så mycket om din plan kommer att funka eller inte. Vi rekommenderar även göra Högskoleprovet!
  • Kalle Har redan kommit in på mina prövningar jag sökte :)
  • Kalle Känns också att högskoleprovet är en hail Mary har aldrig gjort ett och förstår inte hur man pluggar
  • Anna Högskoleprovet är Frivilligt att göra. Högskoleprovet har inget med BEHÖRIGHET att göra; det gör man för att prövas i ännu en urvalsgrupp: HP. Det är inte alls "farligt" att testa göra högskoleprovet och kostnaden för HP är lägre än för en prövning. :)
  • Anna Lycka till med prövningar! Nu är det - hur som helst - för sent att anmäla sig till Högskoleprovet som äger rum 6 april 2019. Nästa HP äger rum 20 oktober 2019. Anmälningsperiod blir från 15 augusti till 2 sept 2019.
  • Anna Lite nyfiken: vad ska du söka på högskolenivå för utbildning? kanske finns det liknande utbildningar även inom yrkeshögskola? kika gärna på www.yhguiden.se :)
  • Kalle Har redan anmält mig till HP och ska göra det i April men vill ha 2 vägar in men vet inte hur dom som jag har som mina "syvar" kan inte så mycket och säger åt mig att kolla upp informationen själv för att de inte kommer ihåg så har gjort denna plan själv
  • Kalle

   Som sagt så är detta mina nurvarande betyg vilka av dessa skulle inte räknas med?

   Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

   100

   C

   Engelska 6

   100

   C

   Engelska 5

   100

   D

   Entreprenörskap

   100

   D

   Historia 1a1

   50

   E

   Hygien

   100

   D

   Idrott och hälsa

   100

   B

   Livsmedels- och näringskunskap 1

   100

   D

   Mat och dryck i kombination

   100

   D

   Matematik 1a

   100

   E

   Matlagning - specialisering

   100

   B

   Matlagning 1

   100

   C

   Matlagning 2

   200

   C

   Matlagning 3

   200

   B

   Matlagning 4

   200

   B

   Naturkunskap 1a1

   50

   D

   Religionkunskap

   50

   E

   Samhällskunskap 1a1

   50

   E

   Servering 1

   100

   C

   Servering 2

   200

   C

   Service och bemötande 1

   100

   C

   Svenska 1

   100

   E

   Idrott och hälsa 2

   100

   B

   Svenska 2

   100

   E

   Matte 2

   100

   E

   Svenska 3

   100

   E

   Engelska 7

   100

   A

   Samhällskunskap 1a2

   50

   A

   15.28

  • Anna Om du i ditt examensbevis ej har någon kurs som är markerad med "U", utökad, räknas alla betyg in, förutom GA, gymnasiearbete. Sedan räknas även de Nya betygen i - som ej finns i ditt examensbevis om det är kurser som krävs för särskild behörighet eller ger meritpoäng. ... Det är Antagning.se som räknar fram ditt meritvärde. Vad du eller vi räknar fram, kommer ändå inte spela roll. Så vänd dig direkt till www.antagning.se är mitt råd.
  • Kalle Har ett U vid idrott 2 och svenska 2 och varför kan inte vi räkna fram det?
  • Anna Vi kan räkna, men det kommer inte spela någon roll. För att det är det som Antagning.se räknar fram som kommer att gälla. - Om du har "U" vid Idrott 2 och svenska 2 då kommer inte betyget i Idrott 2 räknas in alls, det är som om du ej läste den kursen; detta för att den kursen ej krävs för behörighet och inte heller ger meritpoäng (det är endast om du skulle söka till en utbildning där just Idrott 2 krävs för behörighet, ex. till idrottslärare där den kursen kan krävas för behörighet... som det betyget kommer att räknas in). Däremot räknas betyget i svenska 2 in, för att den krävs för Grundläggande behörighet till högskolestudier.
  • Kalle Okej men det går inte att byta ut?
  • Anna Reglerna om vilka kurser som bidrar till meritvärde är komplicerade; de kan också ändras; ibland måste man tolka reglerna och det är den tolkning som Antagning.se gör, som gäller.
  • Kalle Okej jag känner mig helt lost har ingen aning vad jag ska göra längre
  • Anna

   Gör de prövningar som du anmälde dig till redan. Försök få så höga betyg som möjligt. Gör också högskoleprovet och gör ditt bästa på det. Vad du kan göra mer är att försöka få betyg i ännu en högre mattekurs och i moderna språk 3 och 4 /detta för att de kurser ger meritpoäng/. Idag har du meritpoäng för eng 7 men du kan få fler meritpoäng; för det behöver du antingen ha godkända betyg i högre mattekurser eller i moderna språk (från nivå 3). För dig som har examensbevis finns förklaring kring meritpoäng på gymnasieguiden.se/informeras/merit

  • Anna Vilken högskoleutbildning vill du komma in på?
  • Kalle Håller på med matte 3 nu för meritpoängen
  • Anna Jättebra! Gör så! och Lycka till! :) vi håller tummarna för dig! :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Kevin 18 år

   Byta gymnasie och linje i/efter åk 2?

   Jag går just nu mitt andra år i gymnasiet och börjar 3an efter somaren. Jag läser samhälle beteende. har länge funderat på byta linje till bygg eller annat praktiskt ämne då de teoretiska inte funkar så bra för mig. Är det svårt att byta såhär nära slutet? Vilka kurser måste jag läsa på...

   Anna SYV: Hej Kevin, till och med det året när du fyller 19 år får du söka om till årskurs 1 på gymnasiet; senare - från 1 juli det kalenderåret som du fyller 20 år, kommer... Läs hela svaret
  • Donna 28 år

   jobba som ekonomisk biståndshandläggare ?

   Hej, jag vill gärna jobba som ekonomisk biståndshandläggare och har sökt utbildningar nu. Har satt samhällsförändring och socialhållbarhet som 1 och socionom som 2 men är lite kluven på om jag ska byta plats på dom ? Vad är skillanden mellan utbildningar ? Kan jag jobba som ekonmisk...

   Anna SYV: Hej Donna,om du i din fråga menar det här programmet - samhallsforandring-och-social-hallbarhet på HH, då leder det programmet till kandidatexamen i sociologi. Man blir alltså en sociolog... Läs hela svaret
  • Camilla 47 år

   Behörighet i matte?

   Hej igen, Min son går ut El- och Energiprogrammet på IT gymnasiet med tillvalet högskolepaketet men kommer behöva komplettera med en högre mattenivå på komvux för att vara behörig till vissa linjer. Vill bara höra vilken nivå man har i matematik, engelska och svenska om man har...

   Anna SYV: Hej Camilla,i grundläggande behörighet till högskolestudier ingår ha godkända betyg i svenska (eller SAS, svenska som andraspråk 1, 2 och 3; Engelska 5 och 6 och Matematik 1). Högre matte än... Läs hela svaret
  • Julia 19 år

   Hur ska jag göra?

   Hej! Jag går sista året på en praktisk linje och jag har depression och den blir bara sämre. förr var jag alltid i skolan och på praktiken men nu orkar jag inte ens ta mig upp ur sängen. Har vart borta i 2 veckor om inte mer nu och dom på min skola vet varför jag är hemma även dom på praktiken...

   Daniel Larsson: Hej Julia,tråkigt att du mår dåligt. Bra att du har medicinering och kommer få träffa personal på vuxenpsyk, som du skriver i din fråga - då hoppas vi du får rätt behandling och... Läs hela svaret
  • Camilla 47 år

   Särskild behörighet till Frond-end Developer 2 årig Nackademin?

   Hej Vet du vad som behövs för särskild behörighet (eller meritpoäng) för ansökan till Frond-end Developer 2-årig på Nackademin när man gått El- och Energiprogrammet med tillval högskolepaketet samt läst Programmering 1?

   Daniel Larsson: Hej Camilla, om det är den här utbildning du menar, utbildning/nackademin/frontend-utvecklare-solna då är behörighetskraven följande: som man ska tolka på... Läs hela svaret
  • Daniela 33 år

   Kan man bli förskollärare på annat sätt än via förskollärarprogrammet?

   Hej, som rubriken lyder så undrar jag om man i Sverige idag kan bli förskollärare (få ut legitimation) på annat sätt än genom att läsa förskollärarprogrammet? Jag har av en kollega hört att LiU har i alla fall förut haft ett årigt program (som man läste på 2 år på halvtid) - påbyggnad, alltså -...

   Daniel Larsson: hej Daniela!om du inte hittar en utbildning på LiU, linköpings universitet, kan du ex. ringa till studievägledare på det lärosäte - tel.nr 013-282088... Läs hela svaret
  • Emma 39 år

   Vilka kurser kan man bygga på en YH-utbildning inom vatten och miljö?

   Jag har tagit examen i vatten och miljöteknik, YH-utbildning. Jag har haft ett kort vikariat som drifttekniker, men har hela tiden velat jobba mer mot vatten och natur-hållet! Nu funderar jag vad som kan krävas för att kunna söka jobb som konsult eller liknande inom detta område? Och vilka...

   Anna SYV: Hej Emma,kika på följande utbildningar:en yrkeshögskoleutbildning - miljö-och-förorenade-områden På högskolenivåKURSERen kurs Miljö-... Läs hela svaret
  • Camilla 47 år

   Komplettering i matematik och fysik, vilka komvuxkurser?

   Hej, skickar en fråga på min sons vägnar som går ut El- och Energiprogrammet nu i vår på IT gymnasiet Sundbyberg. Han vill studera vidare i höst och målet är Spelutvecklingsprogrammet på Skövde högskola. Han har högskolebehörighet men har hört att han behöver komplettera matematiken till en...

   Anna SYV: Hej Camilla! Då det finns ett antal olika inriktningar på programmet som har Olika behörighetskrav och på några av dem även krävs att göra Arbetsprover -... Läs hela svaret
  • Camilla år

   Ofullständigt betyg från grundskolan?

   Hej vår dotter kommer inte få ett fullständigt godkänt betyg i kärnämnena engelska och matte. Hon är väldigt bestämd med vilken utbildning hon vill gå ( restaurang Grilliska i Sundbyberg) och vill inte gå motsvarande i Globen. Vad kan göra för att få komplett betyg? Vad finns det för olika...

   Anna SYV: Hej Camilla, enligt våra uppgifter är det möjligt att Grillska-gymnasiet-i-sundbyberg kommer att erbjuda även en >> ny utbildning som kommer starta från 1 juli 2019 - Programinriktat... Läs hela svaret
  • Mohammad 24 år

   Får jag studera Bastermin och Basår vid önskan till läkarprogrammet?

   Hej! Mitt namn är Mohammad Al Soboh. Jag har en fråga om jag har rätt att studera Bastermin eller basår vid önskan till läkarprogrammet. Själv har jag en utländsk gymnasieutbildning av mitt hemland Syrien. jag fick bedömning av UHR. Jag fick ( Matte 4, Bilogi 2, Kemi 1, Fysik 1) Jag är...

   Anna SYV: Hej Mohammad Al Soboh,det ges inte garantiplatser till Läkarprogrammet, oavsett om man läser basår, bastermin, kompletterar på Komvux eller har omdöme från... Läs hela svaret
  • David 17 år

   Hur mycket förkunskaper krävs för att läsa moderna språk 3?

   Hej, Jag går första året på teknikprogrammet och funderar på att lägga till tyska 3 i tvåan. Jag läste tyska i grundskolan men gick ut med F i ämnet då jag var väldigt skoltrött i nian. Jag vill fortfarande lära mig tyska...

   Anna SYV: Hej David,fråga på din skola om tyskläraren kan ge dig nivåbedömningstest (typ - slutprovet i Tyska 2 - så du kan se om du har förkunskaper inför Tyska... Läs hela svaret
  • Daniel 21 år

   Räknas en meritkurs från komvux in i betyget om man har fått F i det?

   Hej! Jag har läst Matematik 3 på komvux men fick F i den kursen och vill läsa Juristprogrammet på universitet. Räknas det betyget in i mitt meritvärde med tanke på att det är en meritkurs och juristprogrammet har ju krav på grundläggande behörighet, har redan läst matematik 2 med det var under...

   Anna SYV: Hej Daniel, om du när du slutade gymnasiet fick Examensbevis (ej Studiebevis) från ett högskoleförberedande gymnasieprogram, då kan inte studier på komvux... Läs hela svaret
  • Lisa 16 år

   Speciella inriktningar restaurang?

   Vad finns det för speciella inriktningar inom restaurang och livsmedel i Sverige?

   Anna SYV: Hejsan, Om du menar nationella inriktningar på RL - så finns det 3 stycken; läs gärna om RL-programmet och dess inriktningar på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/RL Du får gärna... Läs hela svaret
  • Lana 23 år

   Hur ska jämförelsetal höja?

   Hej! Hur ska jag höja mitt jämförelsetal ? Jag har ett gymnasiet examen med alla behöriga ämne och 2, 5 merit poäng? Är prövningar det enda sättet ? MVH

   Anna SYV: Hej Lana,om du har max i merit, som är 2,5 och har även alla betyg som krävs för särskild behörighet till just "din hgskoleutbildning", är det i praktiken - i princip - endast Prövningar i... Läs hela svaret
  • Daniel 26 år

   Hur kan jag jag bli psykolog utan att behöva ta högskoleprov?

   Jag vill gärna bli psykolog men jag har inte mattematik färdigheterna för högskoleprovet eller betygen från gymnasiet för att komma in. Hur kan jag bli psykolog på annat sett? kurser?

   Anna SYV: Hej Daniel,i Sverige är Psykolog ett av de "legitimationsyrken" vilket betyder att man får inte kalla sig för psykolog eller jobba som psykolog om man ej har legitimation.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga