Anna 19 år
  Hej!
  Jag tar alldeles snart studenten och jag har konstant ångest över framtiden.
  På gymnasiet gick jag en administrativ inriktning men är egentligen inte direkt jättetaggad på att jobba med detta sedan, därför har jag redan nu letat för fullt efter något annat att plugga vidare till istället för att jobba inom detta.
  Har ingen aning om vad jag vill plugga vidare till, har kollat en hel del på framtid.se samt olika utbildningar hos massor av högskolor, men har inte fastnat för något.

  Jag känner att jag vill ha ett jobb som känns givande, vilket jag inte känner att antingen kontorsjobb eller jobb inom ekonomi gör. Detta ledde mig in på spåret om att bli socionom, men tyvärr har jag inte varken behörigheten eller högt meritvärde nog till det. Så jag har läst på mycket om liknande yrken och utbildningar, men det finns inget liknande i närliggande städer samt är ändå inte behörig till något sånt verkar det som.

  Och ja, självklart har jag läst igenom vad närliggande yrkeshögskolor har att erbjuda, men det enda jag hittat i samma spår är t.ex behandlingspedagog, vilket inte känns rätt för mig samt det är dålig lön. Lönen är också ärligt talat något som motiverar mig en hel del, om jag ska läsa vidare så vill jag trots allt att det ska löna sig. (Verkar som administratör och t.ex behandlingspedagog har samma lön, enligt lönestatistik).

  Slutsatsen verkar vara att mitt öde är att jobba med något administrativt, iallafall i ett år eller så tills jag funnit vad jag vill plugga vidare till. Detta leder mig in på ett ytterligare dilemma, att jag så sjukt gärna vill flytta hemifrån. Men vet inte hur det ska gå till..det är därför jag stressar extra mycket just nu för att kunna flytta i samband med plugg. Går det att på något sätt lyckas flytta hemifrån till en helt ny stad.. jag tänker att man isåfall först måste ha en anställning för att kunna få en bostad, men samtidigt kan man inte få bostad utan att ha en anställning..?

  Syftet med detta inlägg är att få tips och stöd.
  Tack på förhand!

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, jag undrar om du känner till att folkhögskolorna utanför stora städer brukar ha Internat/studerandeboende på skolan eller i närheten av skolan. Om du hittar en folkhögskoleutbildning på en folkhögskola som ligger längre bort från alla storstäder, som du blir intresserad av - söker och kommer in, så kan du kanske lösa båda dina "problem" samtidigt: att du kommer in på en utbildning och flyttar hemifrån. 

  Du har uppgett att du saknar godkända betyg i bl.a matematik 2 och samhällskunskap 1a2; det är kurser som krävs för behörighet till bl.a socionomprogrammet; du kan nu, under våren - se när ansöknignsperiod ligger till KomVUX i din kommun och göra ansökan om att läsa de kurserna på distans i låg takt (detta för att kunna jobba eller studera ngt annat samtidigt som du läser på distans); det är i den kommunen som du är Folkbokförd i som du läser gymnasiala kurser på Komvux. Det går alltid att Tacka Nej till erbjuden studieplats; på så sätt är det ofarligt att söka studera. :)
  ***
  Den enda eftergymnasiala studieformen som, enl. vad jag vet, erbjuder bostadslösning är folkhögskolorna utanför stora städer, som har egen internat eller studerandeboende. Vissa högskolor/universitet har "tak-över-huvudet" garanti eller avtal med bostadsägare på orten... men du är idag inte behörig söka till t.ex socionomprogrammet. Du saknar matte 2 och samhällskunskap 1a2 betygen för det.

  Om Folkhögskola /allmän info/ - se framtid.se/studier/folkhogskola
  Kontaktuppgifter till personal som jobbar på sajten www.folkhögskola.nu - se folkhogskola.nu/om-folkhogskola.nu/personal

  Folhögskolorna som enl.info på www.folkhogskola.nu har Internatboende:
  se folkhogskola.nu/sok-skolor/?internat

  folkhogskola.nu/sok-kurser/?vocational=true&internat en lista med filler "boende" och "yrkesutbildning";
  Du som är intresserad av socinomprogrammet, kanske tycker den här utb. skulle också passa dig: folkhogskola.nu/sok-skolor/Vasterbottens-lan/Storumans-folkhogskola/Kurser/2020ht/beroendeterapeut

  • Anna Måste bara tydliggöra att jag har en fulländad gymnasieexamen, men med brist på behörighet syftade jag på att det fattas t.ex Ma2 och sa1a2 för att bli behörig till vissa program.
  • Anna

   Det är inte omöjligt att på en folkhögskola läsa även matte 2 och samhällskunskap 1a2 samtidigt som du läser en Yrkesutbildning, t.ex till Personlig assistent eller en Eftergymnasial utbildning till Fritidsledare, bara för att ta ett exempel; du kan också försöka läsa matte 2 och samhällskunskap 1a2 på distans på komvux samtidigt som du läser en yrkesutbildning på en folkhögskola. Jag ska nu även utöka mitt tidigare svar till dig.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga