sandra 16 år
  Hej, går i 9:an och ska läsa natur nästa år. Skulle jag välja närmaste gymnasieskola skulle jag behöva pendla med buss totalt ca. 2h 20min varje. Dock tänker jag på en skola ännu lite längre bort, ca. 2h 45min totalt. Tänker just välja den här skolan då den erbjuder bild som individuellt val och den verkar mycket trevlig.
  Men, kommer detta bli för jobbigt tro? Antar att detta är mycket individuellt, men skulle gärna höra några synpunkter och om någon har egna erfarenheter av detta?!
  Förmodar att jag kommer vara borta från hemmet nästan 12h varje dag, och får försöka plugga på bussen. Känns även svårt om man skulle flytta till orten. Hur ser det ut med bidrag?
  • Julia Är den skola som du helst vill gå på en Kommunal eller en Fristående skola? Helst bör du uppge skolans namn, då kan vi se om den har Riksrekrytering eller Riksintag, vilket har stor betydelse för möjlighet att få bidrag.
  • Julia

   Läs gärna avsnitt STUDIEEKONOMI på gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper

  • Anna Maila till Sydnärkes utbildningsförbund - sydnarkes.utbildningsforbund@sydnarkeutbildningar.se - så lovade de att hjälpa dig med info.
  • Selma Hej Sandra. Precis som du säger är det säkert väldigt individuellt om man tycket det är jobbigt att pendla eller inte men tänkte att jag kunde ge dig min bild av situationen. Jag bor också på landsbygden och pendlar ca 3 timmar varje dag sammanlagt. Jag går nu i tvåan och har alltså gått ungefär halva tiden och jag tycker i alla fall att det helt klart är värt det. Skulle också kunnat valt en skola lite närmare mig men hade ändå behövt pendla i minst två timmar så då kände jag att jag lika gärna kunde välja en skola som jag gillade mer :) Det är självklart lite jobbigt att pendla, särskilt för mig då det inte går så många bussar, men jag känner ändå att det är värt det. Hoppas det går bra med ditt gymnasieval :)
  • sandra

   Hej Selma! Det verkar som att vi är i samma situation när det gäller avstånd till gymnasier och bussar :) Om det är okej att jag frågar, hur blir det med aktiviteter utanför skolan? Finner man tid till att tex. umgås med kompisar eller ha en annan aktivitet, som sport. Anar att jag kommer behöva åka hemifrån ca. 6:30 och komma hem ca. 18. Natur som jag tänker gå känns ju också ganska "pluggig", så då kanske det blir ännu jobbigare att pendla. Tack!!

  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sandra,
  bidrag för gymnasieelever för att flytta till skolorten täcker endast en del av kostnaderna. Familjerna brukar bidra med ca 2.000 kr/månad "ur egen ficka". 
  Sedan har vi också erfarenhet av att eleverna i mitten av första terminen börjar längta hem till familjen och kompisar... och vill då flytta tillbaka till hemorten /det är inte alls ovanligt att det blir så/. 
  *****
  Att pendla längre än 45 min enkel väg är jobbigt. Om man tänker på eventuella förseningar /bussen kan ju bli försenad eller inställd/ - så måste du i fall du behöver 100% komma i tid, ta ännu tidigare buss /för att gardera dig/ - så blir det mycket lååååååånga dagar. Och aktiviteter på skolan på kvällstid, som tjej-grupper, öppet hus eller grupparbete då eleverna som bor nära vill träffas ex. kl.17 jobba med projektet till ex. kl.20.00 och sedan ska du åka hem för att nästa morgon åka tillbaka igen, tror du det skulle funka? 
  Du kan ta och provåka några dagar i rad på lovet... och se hur det känns; testa plugga på bussen. Det är inte alla som kan plugga på bussen; man får inte vara åksjuk. Är man åksjuk, mår man ännu mycket sämre om man försöker läsa. Så det är, precis som du säger, mycket individuellt.
  ******
  Flytta till skolorten?
  Svårt att hitta bostad. 

  Under alla omständigheter, behöver du samtycke från dina vårdnadshavare - om du ska få flytta. Genom att de samtycker, tar de på sig ansvar för att hitta och bekosta ditt boende. 
  Det finns tyvärr inte sådana bidrag som skullt täcka hela kostnaden för boende på skolorten. I bästa fall får man en del av kostnader betalda. Och så får man inte skolka: vid 4 timmar olovlig frånvaro per månad, dras studiehjälpen från CNS in. Och pendlar man långt, kan det tyvärr bli så att man missar bussen 2 ggr samma månad och så kommer man till skolan så pass sent att det blir 4 timmars frånvaro - så misten man sitt studiebidrag då. För att få tillbaka det, måste man först ha 100% närvaro under en hel månad. 

  Det är tufft att pendla. Kan man slippa det, är det att föredra.
  Vänligen
  Julia syv

  • sandra

   Tack för ditt svar. Skolan jag tänker på är kommunal, Karolinska gymnasiet i Örebro. Nackdelen med att bo på landsbygden är ju att det är långt till mycket.. Men som sagt, den närmaste skolan är 1h 10 min enkel väg, den jag tänker på 1h 20 min. Så skillnaden är inte enorm, och ser inte direkt något annat val, förutom att flytta, men det känns också jobbigt. Men ang bidrag för resa, kan hemkommunen bidra med detta eller cns?

  • Julia I vilken kommun är du folkbokförd?
  • Julia ett alternativ är att söka studier på distans - https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korrespondensgymnasiet
  • sandra Askersunds
  • Julia Eftersom det är till en kommunal skola du söker, är det din Kommun (och inte CSN) som du ansöker om Inackorderingsbidrag om; alternativt betalar kommunen pendel-kortet för dig.
  • Julia Det är bra att din "hemkommun" och den kommunala skolan du söker till ligger inom Samma Upptagningsområde, tillhör samma antagningskansli: http://antagningskanslier.se/kansli/gymnasieantagningen-i-orebro-lan/ - därför att du blir i så fall mottagen "i första hand". Inom samma upptagningsområde agerar kommunerna som om det vore samma kommun. Du bör därför få någon sort ekonomisk hjälp från din kommun, om du flyttar eller om du pendlar.
  • sandra Okej, går det att få gratis busskort samt ersättning för att man måste åka bil till bussen tro?
  • Julia Det är upp till din kommun att svara på. Info om det kan finnas på kommunens hemsida, har du letat efter den?
  • Julia SYV på din skola borde veta hur din kommun hanterar kostnader för att pendla till gymnasieskolan; om hen inte vet, måste hen få reda på det hos utbildningsförvaltningen.
  • sandra Har inte hittat någon information på deras hemsida. Har pratat med min syv, men lät lite osäker. Får ta en närmare titt på det där.
  • Julia Det måste finnas någon "på kommunen" som ansvarar för "busskort för gymnasieelever"; gäller att hitta den personen. Annars vänder man sig till chefen för Utbildningsförvaltningen, som får hjälpa till att leta efter den personen som ansvarar för busskort mm.
  • Julia Du eller dina vårdnadshavare kan testa ringa till kommunens växel; de i växel kan mycket väl veta vem som ansvarar för busskort för gymnasieelever. Det kan också finnas någon sort Kommuninformatör eller medarbetare på Medborgarkontoret, som borde veta "nåt" i alla fall.
  • sandra Tack så mycket för tipsen!
  • Julia Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  vi har gjort efterforskningar - och kom fram till att för elever boende i Askersund, så är det Sydnärkes utbildningsförbund som tolkar reglerna och svarar på frågor om rätt till ekonomisk ersättning för kostnader i samband med "pendling" till gymnasieskolan; därför får du nu E-postadress: sydnarkes.utbildningsforbund@sydnarkeutbildningar.se - dit du kan maila, och tel.nr - 0582-35 500 /vet inte om de har telefontid eller om det är på "kontorstider" kl.8.00 till 16.30 som man kan få svar/ - så hjälper de dig med information (fick vi ett löfte, i alla fall). 
  Hoppas du får ett snabbt svar från

  Lycka till!
  Vänliga hälsningar
  ANNA

  • sandra Tack så mycket! Jag skickade iväg ett mail.

  Frågor och svar

  • Linda 22 år

   Vilka jobb har hög lön och bra löneutveckling?

   Kan ni ge tips på jobb som ger en bra löneutveckling gärna med hög lön både i Sverige och internationellt.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Har ingen underskrift från syv vad ska jag göra?

   Jag har ingen under skirft ifrån syv och det skulle lämnas in 2019-02-08 altså när jag skirver detta vad ska jag göra?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 22 år

   Hur räknas det nya betyget in i meritvärdet efter en prövning?

   Hej, Jag ska göra en prövning i Svenska 1 via gymnasiet. Jag har läst Svenska 1 med godkänt betyg när jag gick på gymnasiet. Jag har alltså redan tagit min gymnasieexamen och gör denna prövning för att höja mitt meritvärde. Nu till min fråga: När jag har fått ett betyg på min prövning i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Håkan 41 år

   Söka gymnasium?

   Hej! Min son går år 1 på Yrkesgymnasiet i Huddinge. Han vill söka nytt gymnasium (i Stockholm) och byta program till nästa termin (börja om från år 1). Jag såg att sista ansökningsdagen är idag. Min fråga är; Hur/var gör vi ansökningen? Med vänlig hälsning Håkan

   Anna SYV: Hej Håkan,det är OK att göra ansökan under Omvalsperioden, dvs senare på våren. Din son måste få inloggningsuppgifter från gymnasieantagningen-stockholms-lan och det är mycket tveksamt... Läs hela svaret
  • Linda 37 år

   Räkna ut slutbetyg från år 2001?

   Fråga: Hej! Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2001. Jag har alltså betygen IG-MVG. Men kurspoängen varierar mycket och kan vara från 20-130 poäng. Jag försöker räkna ut mitt slutbetyg men förstår inte hur jag ska göra. På hjälpsidor om detta verkar det som man ska ha kurspoäng på 50 eller...

   Anna SYV: Hejsan,akademiska poäng räknas inte in, när du ska söka till sjuksköterskeutbildningen. När du kom in på den akademiska utbildningen förut, fick du av Antagning.se uträknat ditt... Läs hela svaret
  • Lina 26 år

   djurvårdare på utökad nivå 2 eller djurvårdare med D9 behörighet?

   Hejsan! Jag har bestämt mig för att studera till djurvårdare. Har hittat 2 olika utbildningar och undrar vad det är för skillnad mellan djurvårdare på utökad nivå 2 och djurvårdare med D9 behörighet? Eller om det ens är någon skillnad?

   Anna SYV: Hej Lina; D9 behörighet ingår inom nivå2 på djurvårdar-kompetensen/utbildningen. Alltså, på nivå 2 lär man sig Läkemedelshantering... Läs hela svaret
  • Gabriel 20 år

   Behörighet med foundation year?

   Om det är så att man inte har tillräckligt med IB-poäng för att komma in på ett program, kan man då få behörighet till något av era program om man läser upp ett så kallat Pathway Program/Foundation Year på ett annat universitet utomlands? Och sedan börjar man studera diploma här i Sverige. Om...

   Anna SYV: Hej Gabriel,du skriver "för att komma in på ett program" och att du vill få behörighet till ngt. av "era program", men vilket eller vilka program menar du i så fall? Är det ett... Läs hela svaret
  • Kübra 17 år

   Vad ska jag välja för individuellt val?

   Hej Jag går det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap det första året och ska nu välja kurser för det individuella valet. Jag har funderat på att satsa på antingen advokatyrket med specialisering på familjerätt eller psykologyrket men vet inte vad jag ska välja för...

   Anna SYV: Hej Kübra,för behörighet till högskoleutbildningar som leder till de yrken som du är intresserad av (advokat, som i grunden är jurist och psykolog), finns alla kurser som krävs... Läs hela svaret
  • Natalie 17 år

   Tatueringar inom tandvård?

   Hej Undrar om det är ett hinder om man har mellanstora tatueringar på armarna som är synliga om man vill jobba som tandsköterska eller tandhygienist?

   Saga Stockholm: Hej! Så vitt jag vet, finns det inga regler kring tatueringar inom tandvården. Är de inte väl läkta efter de är gjorda måste man givetvis täcka över dem av hygieniska skäl men... Läs hela svaret
  • Anonym 16 år

   Vad händer om man inte söker gymnasium efter den 18onde?

   Hej, jag tänker såklart gå gymnasiet men har ännu inte bestämt mig 100% på vilken linje eller skola jag vill gå. Jag vet att det är omval senare, men finns det nackdelar med att inte söka nu och istället på omvalet? Jag känner...

   Anna SYV: Hej Anonym, att söka i den vanliga valperioden gör man av några olika anledningar:- gymnasieskolorna vill så tidigt som möjligt se vad eleverna söker för att... Läs hela svaret
  • Hedi 22 år

   Matematik 2a, 2b eller 2c för att plugga vidare till matematik lärare?

   Hej! Det är så att jag vill bli gymnasielärare. Från början ville jag bli svenska och samhälls lärare och då krävdes matematik 2 så jag sökte in på matematik 2a. Nån vecka innan kursen skulle börja så började jag luta mig mer åt svenska och religions lärare och jag kollade upp behörigheten för...

   Anna SYV: Hej Hedi,det går bra att läsa matte 2a och sedan 3b eller 3c och sedan 4. Fortsätt läsa matte 2a är mitt råd. För att fördjupa dina... Läs hela svaret
  • Thea 17 år

   Möjligheter för studier inom internationell juridik i sthlm?

   Hej! Jag är en förstaårs elev på gymnasiet och läser International Baccalaureate (åk MYP5). På universitetet vill jag läsa internationell juridik och förhoppningsvis inriktning på mänskliga rättigheter efteråt. Min dröm är att arbeta för en internationell organisation som FN eller EU. Hur...

   Anna SYV: Hej Thea,Det är bra att du vet vad du vill och att du vill planera långsiktigt, men det är också svårt - för att utbildningsutbud är inte konstant, utan... Läs hela svaret
  • Erik 16 år

   Hur många gymnasium måste man minst söka till?

   Har hört att man måste söka till minst 15 gymnasium. Undrar hur många det är?

   Anna SYV: Hej Erik,det är frivilligt att söka till gymnasiet; så man behöver egentligen inte söka alls. Om elevens vårdnadshavare är OK med att hen inte söker till gymnasiet,... Läs hela svaret
  • linnea 21 år

   Läsa fristående kurser på högskola?

   Hej! Jag skulle vilja läsa kandidatprogrammet i Geovetenskap på Stockholms universitet, men då utbildningen startar VT2019 och jag vill börja läsa till hösten har jag funderat på att endast söka fristående kurser och lägga ihop till en kandidatexamen i slutändan. Jag har läst att kurserna som...

   Daniel Larsson: Hej Linnea,det är mycket bekvämare att söka till Program. Med fristående kurser söker du till varje termin och det kan bli "stopp" då kanske du inte kommer på "nästa kurs".... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga