sandra 15 år
  Hej, går i 9:an och ska läsa natur nästa år. Skulle jag välja närmaste gymnasieskola skulle jag behöva pendla med buss totalt ca. 2h 20min varje. Dock tänker jag på en skola ännu lite längre bort, ca. 2h 45min totalt. Tänker just välja den här skolan då den erbjuder bild som individuellt val och den verkar mycket trevlig.
  Men, kommer detta bli för jobbigt tro? Antar att detta är mycket individuellt, men skulle gärna höra några synpunkter och om någon har egna erfarenheter av detta?!
  Förmodar att jag kommer vara borta från hemmet nästan 12h varje dag, och får försöka plugga på bussen. Känns även svårt om man skulle flytta till orten. Hur ser det ut med bidrag?
  • Julia Är den skola som du helst vill gå på en Kommunal eller en Fristående skola? Helst bör du uppge skolans namn, då kan vi se om den har Riksrekrytering eller Riksintag, vilket har stor betydelse för möjlighet att få bidrag.
  • Julia

   Läs gärna avsnitt STUDIEEKONOMI på gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper

  • Anna Maila till Sydnärkes utbildningsförbund - sydnarkes.utbildningsforbund@sydnarkeutbildningar.se - så lovade de att hjälpa dig med info.
  • Selma Hej Sandra. Precis som du säger är det säkert väldigt individuellt om man tycket det är jobbigt att pendla eller inte men tänkte att jag kunde ge dig min bild av situationen. Jag bor också på landsbygden och pendlar ca 3 timmar varje dag sammanlagt. Jag går nu i tvåan och har alltså gått ungefär halva tiden och jag tycker i alla fall att det helt klart är värt det. Skulle också kunnat valt en skola lite närmare mig men hade ändå behövt pendla i minst två timmar så då kände jag att jag lika gärna kunde välja en skola som jag gillade mer :) Det är självklart lite jobbigt att pendla, särskilt för mig då det inte går så många bussar, men jag känner ändå att det är värt det. Hoppas det går bra med ditt gymnasieval :)
  • sandra

   Hej Selma! Det verkar som att vi är i samma situation när det gäller avstånd till gymnasier och bussar :) Om det är okej att jag frågar, hur blir det med aktiviteter utanför skolan? Finner man tid till att tex. umgås med kompisar eller ha en annan aktivitet, som sport. Anar att jag kommer behöva åka hemifrån ca. 6:30 och komma hem ca. 18. Natur som jag tänker gå känns ju också ganska "pluggig", så då kanske det blir ännu jobbigare att pendla. Tack!!

  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sandra,
  bidrag för gymnasieelever för att flytta till skolorten täcker endast en del av kostnaderna. Familjerna brukar bidra med ca 2.000 kr/månad "ur egen ficka". 
  Sedan har vi också erfarenhet av att eleverna i mitten av första terminen börjar längta hem till familjen och kompisar... och vill då flytta tillbaka till hemorten /det är inte alls ovanligt att det blir så/. 
  *****
  Att pendla längre än 45 min enkel väg är jobbigt. Om man tänker på eventuella förseningar /bussen kan ju bli försenad eller inställd/ - så måste du i fall du behöver 100% komma i tid, ta ännu tidigare buss /för att gardera dig/ - så blir det mycket lååååååånga dagar. Och aktiviteter på skolan på kvällstid, som tjej-grupper, öppet hus eller grupparbete då eleverna som bor nära vill träffas ex. kl.17 jobba med projektet till ex. kl.20.00 och sedan ska du åka hem för att nästa morgon åka tillbaka igen, tror du det skulle funka? 
  Du kan ta och provåka några dagar i rad på lovet... och se hur det känns; testa plugga på bussen. Det är inte alla som kan plugga på bussen; man får inte vara åksjuk. Är man åksjuk, mår man ännu mycket sämre om man försöker läsa. Så det är, precis som du säger, mycket individuellt.
  ******
  Flytta till skolorten?
  Svårt att hitta bostad. 

  Under alla omständigheter, behöver du samtycke från dina vårdnadshavare - om du ska få flytta. Genom att de samtycker, tar de på sig ansvar för att hitta och bekosta ditt boende. 
  Det finns tyvärr inte sådana bidrag som skullt täcka hela kostnaden för boende på skolorten. I bästa fall får man en del av kostnader betalda. Och så får man inte skolka: vid 4 timmar olovlig frånvaro per månad, dras studiehjälpen från CNS in. Och pendlar man långt, kan det tyvärr bli så att man missar bussen 2 ggr samma månad och så kommer man till skolan så pass sent att det blir 4 timmars frånvaro - så misten man sitt studiebidrag då. För att få tillbaka det, måste man först ha 100% närvaro under en hel månad. 

  Det är tufft att pendla. Kan man slippa det, är det att föredra.
  Vänligen
  Julia syv

  • sandra

   Tack för ditt svar. Skolan jag tänker på är kommunal, Karolinska gymnasiet i Örebro. Nackdelen med att bo på landsbygden är ju att det är långt till mycket.. Men som sagt, den närmaste skolan är 1h 10 min enkel väg, den jag tänker på 1h 20 min. Så skillnaden är inte enorm, och ser inte direkt något annat val, förutom att flytta, men det känns också jobbigt. Men ang bidrag för resa, kan hemkommunen bidra med detta eller cns?

  • Julia I vilken kommun är du folkbokförd?
  • Julia ett alternativ är att söka studier på distans - https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korrespondensgymnasiet
  • sandra Askersunds
  • Julia Eftersom det är till en kommunal skola du söker, är det din Kommun (och inte CSN) som du ansöker om Inackorderingsbidrag om; alternativt betalar kommunen pendel-kortet för dig.
  • Julia Det är bra att din "hemkommun" och den kommunala skolan du söker till ligger inom Samma Upptagningsområde, tillhör samma antagningskansli: http://antagningskanslier.se/kansli/gymnasieantagningen-i-orebro-lan/ - därför att du blir i så fall mottagen "i första hand". Inom samma upptagningsområde agerar kommunerna som om det vore samma kommun. Du bör därför få någon sort ekonomisk hjälp från din kommun, om du flyttar eller om du pendlar.
  • sandra Okej, går det att få gratis busskort samt ersättning för att man måste åka bil till bussen tro?
  • Julia Det är upp till din kommun att svara på. Info om det kan finnas på kommunens hemsida, har du letat efter den?
  • Julia SYV på din skola borde veta hur din kommun hanterar kostnader för att pendla till gymnasieskolan; om hen inte vet, måste hen få reda på det hos utbildningsförvaltningen.
  • sandra Har inte hittat någon information på deras hemsida. Har pratat med min syv, men lät lite osäker. Får ta en närmare titt på det där.
  • Julia Det måste finnas någon "på kommunen" som ansvarar för "busskort för gymnasieelever"; gäller att hitta den personen. Annars vänder man sig till chefen för Utbildningsförvaltningen, som får hjälpa till att leta efter den personen som ansvarar för busskort mm.
  • Julia Du eller dina vårdnadshavare kan testa ringa till kommunens växel; de i växel kan mycket väl veta vem som ansvarar för busskort för gymnasieelever. Det kan också finnas någon sort Kommuninformatör eller medarbetare på Medborgarkontoret, som borde veta "nåt" i alla fall.
  • sandra Tack så mycket för tipsen!
  • Julia Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  vi har gjort efterforskningar - och kom fram till att för elever boende i Askersund, så är det Sydnärkes utbildningsförbund som tolkar reglerna och svarar på frågor om rätt till ekonomisk ersättning för kostnader i samband med "pendling" till gymnasieskolan; därför får du nu E-postadress: sydnarkes.utbildningsforbund@sydnarkeutbildningar.se - dit du kan maila, och tel.nr - 0582-35 500 /vet inte om de har telefontid eller om det är på "kontorstider" kl.8.00 till 16.30 som man kan få svar/ - så hjälper de dig med information (fick vi ett löfte, i alla fall). 
  Hoppas du får ett snabbt svar från

  Lycka till!
  Vänliga hälsningar
  ANNA

  • sandra Tack så mycket! Jag skickade iväg ett mail.

  Frågor och svar

  • Nadine 22 år

   hitta rätt mattebok?

   hej! jag ska börja på komvux till vår. Läsa upp mina betyg i matte och därför vill jag förbereda mig med kursens mattebok. Jag undrar vilken bok som gäller för kursen nästa år?

   Liselotte Johansson: Hej Nadine,rekommenderar www.matteboken.se - en sida som är gratis att använda och där alla grundskole- och mattekurser är upplagda för självstudier och för repetition.  Gymnasiekurs... Läs hela svaret
  • Emma 20 år

   Folkhögskola eller komvux?

   Hej, jag läste Samhällsprogrammet i gymnasiet men fick F i flera ämnen då jag varit borta/inte mått bra de två sista åren, och nu behöver jag läsa upp betygen igen och vill ha fullständigt gymnasiebetyg så jag kan plugga vidare på högskola/universitet. Jag tänkte på att söka till allmän kurs...

   Julia SYV: Hej Emma,omdöme från folkhögksola och betyg från gymnasiet eller från komvux går ej att "sammanföra". Det är olika skolformer. Folkhögskolorna sätter inte betyg. De... Läs hela svaret
  • Isir 19 år

   Vad menas med meritpoäng för sökande i en viss områdesbehörighet?

   Hej! Jag behöver områdesbehörighet 5/A5 för att komma in i utbildningen på högskola men tänkte även läsa några kurser för meritpoäng innan jag börjar utbildning. Först tänkte jag läsa moderna språk och...

   Julia SYV: Hej Isir,om du är 19 år - så är du för ung för att ha fått betyg i det "gamla systemet" (gymnasieelever som började på gymnasiet hösten... Läs hela svaret
  • Amira 17 år

   KAN JAG FÅ TILLBAKA MITT ÅR?

   hej, jag har fått om klass i gymnasiet i ettan eftersom att jag hade hög frånvaro och missade några kurser inom vård och omsorg, jag har gått om hela terminen och det går bra för mig nu, jag mår så dåligt över att jag har missat ett år, jag gjorde operation och det är därför jag har hög...

   Julia SYV: Hej Amira,det finns legitim orsak till din höga frånvaro, det förstår jag... men det är Kunskaper som ska finnas för att kunna bygga vidare på de Kunskaperna; att du ej hade möjlighet att... Läs hela svaret
  • Mehdi 22 år

   meritpöäng och kursbetyg ?

   Hej jag har läst Franska 5 och jag har fått A betyg och jag vet att moderna språk 5 ger 0,5 pöang men när jag har kollat på antagning.se det höjs mitt meritvärde bara med 0,3 Jag har 15,02 innan jag läste kursen och nu blev det 15,31 och jag har...

   Julia SYV: Hej Mehdi,har du Examensbevis från en svensk gymnasieskola eller Slutbetyg från komvux eller gymnasiebetyg från ett annat land?Meritvärde räknas ut på olika sätt, beroende på vad som... Läs hela svaret
  • Ali Ahmed Hagi 54 år

   Vilket sätt kan jag vara en specialslärare eller engelska lärare?

   Jag tog examen från mitt hemland som yrkeslärare 1988, men jag har jobbat som ämneslärare (engelska, matematik och vetenskap) i mer än 9 år i mitt hemland och i Jemen tills jag kom till Sverige. Därefter blev jag modersmålslärare i Motala kommunen i 3 1/2 år. Nu jobbar jag som personlig...

   Julia SYV: Hej, du kan söka jobb som lärare, trots att du /som det ser ut idag/ ej kan bekräfta att du är utbildad Lärare. Det är lärarbrist och även... Läs hela svaret
  • Julia 20 år

   Vad motsvarar naturkunskap 2?

   Hej! Jag har läst fek men vill nu skola om mig och läsa sjuksköterskelinjen istället. Jag har fysik 1 och kemi 1 men saknar biologin. Naturkunskap 2 är ett behörighetskrav men är det möjligt att jag kompletterar med att läsa biologi 1 eller måste jag läsa hela natur 2-kursen?

   Anna SYV: Hej Julia,formellt sett, är det ingen skillnad om du skaffar dig godkänt betyg i Biologi 1 eller i Naturkunskap 2. Godkänt betyg i en av de kurserna behöver du. Kurserna är lika stora - 100 p., dvs att... Läs hela svaret
  • Isa 17 år

   Vad kan jag jobba med?

   Hej, jag går vård och omsorg och har länge tänkt att jag vill bli barnmorska men nu har jag ändrat mig. Jag vill inte jobba inom vården över huvud taget. Men jag behöver tips på olika jobb för det står still i mitt huvud. Jag vill utbilda mig till något där jag vet att det finns gott om jobb....

   Anna SYV: Hej Isa, utbud av yrken är inte konstant, utan förändras; nya yrken uppstår. Man kan också skapa sitt eget yrke, exempelvis som Egenföretagare >> (starta ett företag som ska erbjuda en... Läs hela svaret
  • Hanna 27 år

   Vad behöver jag för behörigheter?

   Hejsan! Jag pluggar nu via komvux och har snart fått mitt slutbetyg samt att jag har i stort sett högsta betyg i alla ämnen som jag har läst. Hur stor är chansen att komma in på ett universitet utomlands då det står "12 årig utblidning" som krav. Sen står det även att man behöver ett...

   Milla SYV: Hej, fråga om rektor på komvux kan skriva ”letter of rec”. Dukligt jobbat, högsta betyg i många kurser!  Lycka till!
  • Sara 53 år

   Kan jag validera min utbildning på högskolenivå?

   Hej! jag har precis avslutat tvåårig yrkesutbidning som KBT terapeut. Jag undrar om den motsvarar KBT steg 1? och min andra fråga är om jag kan validera utbildningen när jag får högskilebehöriighet? MVH/Sara

   Milla SYV: Hej! är det den här Kbt utb. /vasteras-yrkeshogskola/socialpedagog-inriktning-kbt-vasterasyrkeshogskola som du tog examen ifrån eller någon annan utb.?  Vad är ditt mål? är det psykoterapeut >> du vill bli?
  • Jack 15 år

   Jag vill bli jurist, vilket/vilka program kan jag läsa på gymnasiet?

   Jag vill bli jurist, vilket/vilka program kan jag läsa på gymnasiet?

   Milla SYV: Behörig till juristprogrammet kan man bli på många olika gymnasieprogram  men jag rekommenderar i första hand Ekonomi, inriktning Juridik. var god se info om den utbildningen på GymnasieGuiden/EK/Juridik
  • Hjälp 16 år

   F i ett moment, F i hela ämnet?

   Jag går just nu i åk 1 i en högskoleförberedande linje, jag har under högstadiet alltid fått F i idrott för att jag inte kan simma. Nu under gymnasiet har vi idrott i 1 år och vi kommer ha livräddning under vårterminen men jag kan inte simma, allt annat på kursen går bra och jag är rädd att...

   Anna SYV: Hej,tråkigt att du inte kan simma. Väldigt bra att försöka lära sig det. Det kan rädda liv (ditt eget och andras). Angående betyget i idrott och hälsa, så är det... Läs hela svaret
  • Sandra 19 år

   Högskoleprovet, mattebok?

   Hej! Jag vill plugga inför högskoleprovet och på hpguiden står det att man behöver ha läst matte 1 eller matte A som då är grunden för provet, men mina kompisar säger att nästan alla frågor är på 1c nivå alltså matte kursen 1c. Jag har en väldigt gammal bok här hemma som heter matematik från...

   Anna SYV: Hej Sandra, på matteboken.se/lektioner/hogskoleprov kan du plugga matte inför högskoleprovet (info är den mest aktuella där vad gäller matte-logiska delen på högskoleprovet och det är... Läs hela svaret
  • Semhar år

   Hur mycket behöver jag höja genom prövningar?

   Hej. Jag har 15.63 i merit och behöver minst 15.90 för att komma in i min drömutbildning. Jag har full pott i meritpoäng. Hur många kurser och hur mycket behöver jag höja genom prövningar för att komma upp i det? Jag har några ämnen i E som jag tänkt höja. Men hur många måste det va ?

   Anna SYV: Hej Semhar,om vi tar endast 100 poängskurser, som t.ex alla gymnasiala mattekurser, språkkurser och de flesta andra kurser, som exempelvis Samhällskunskap 1b, historia 1b och naturkunskap 1b -... Läs hela svaret
  • Yonael 15 år

   ???????????????

   ?

   Anna SYV: Hej Yonael, jag tror du med Natur internationell menar utbildning på den här gymnasieskolan, stämmer det? I så fall är undervisning på den utbildningen på Engelska, det vill säga... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga