sandra 16 år
  Hej, går i 9:an och ska läsa natur nästa år. Skulle jag välja närmaste gymnasieskola skulle jag behöva pendla med buss totalt ca. 2h 20min varje. Dock tänker jag på en skola ännu lite längre bort, ca. 2h 45min totalt. Tänker just välja den här skolan då den erbjuder bild som individuellt val och den verkar mycket trevlig.
  Men, kommer detta bli för jobbigt tro? Antar att detta är mycket individuellt, men skulle gärna höra några synpunkter och om någon har egna erfarenheter av detta?!
  Förmodar att jag kommer vara borta från hemmet nästan 12h varje dag, och får försöka plugga på bussen. Känns även svårt om man skulle flytta till orten. Hur ser det ut med bidrag?
  • Julia Är den skola som du helst vill gå på en Kommunal eller en Fristående skola? Helst bör du uppge skolans namn, då kan vi se om den har Riksrekrytering eller Riksintag, vilket har stor betydelse för möjlighet att få bidrag.
  • Julia

   Läs gärna avsnitt STUDIEEKONOMI på gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper

  • Anna Maila till Sydnärkes utbildningsförbund - sydnarkes.utbildningsforbund@sydnarkeutbildningar.se - så lovade de att hjälpa dig med info.
  • Selma Hej Sandra. Precis som du säger är det säkert väldigt individuellt om man tycket det är jobbigt att pendla eller inte men tänkte att jag kunde ge dig min bild av situationen. Jag bor också på landsbygden och pendlar ca 3 timmar varje dag sammanlagt. Jag går nu i tvåan och har alltså gått ungefär halva tiden och jag tycker i alla fall att det helt klart är värt det. Skulle också kunnat valt en skola lite närmare mig men hade ändå behövt pendla i minst två timmar så då kände jag att jag lika gärna kunde välja en skola som jag gillade mer :) Det är självklart lite jobbigt att pendla, särskilt för mig då det inte går så många bussar, men jag känner ändå att det är värt det. Hoppas det går bra med ditt gymnasieval :)
  • sandra

   Hej Selma! Det verkar som att vi är i samma situation när det gäller avstånd till gymnasier och bussar :) Om det är okej att jag frågar, hur blir det med aktiviteter utanför skolan? Finner man tid till att tex. umgås med kompisar eller ha en annan aktivitet, som sport. Anar att jag kommer behöva åka hemifrån ca. 6:30 och komma hem ca. 18. Natur som jag tänker gå känns ju också ganska "pluggig", så då kanske det blir ännu jobbigare att pendla. Tack!!

  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sandra,
  bidrag för gymnasieelever för att flytta till skolorten täcker endast en del av kostnaderna. Familjerna brukar bidra med ca 2.000 kr/månad "ur egen ficka". 
  Sedan har vi också erfarenhet av att eleverna i mitten av första terminen börjar längta hem till familjen och kompisar... och vill då flytta tillbaka till hemorten /det är inte alls ovanligt att det blir så/. 
  *****
  Att pendla längre än 45 min enkel väg är jobbigt. Om man tänker på eventuella förseningar /bussen kan ju bli försenad eller inställd/ - så måste du i fall du behöver 100% komma i tid, ta ännu tidigare buss /för att gardera dig/ - så blir det mycket lååååååånga dagar. Och aktiviteter på skolan på kvällstid, som tjej-grupper, öppet hus eller grupparbete då eleverna som bor nära vill träffas ex. kl.17 jobba med projektet till ex. kl.20.00 och sedan ska du åka hem för att nästa morgon åka tillbaka igen, tror du det skulle funka? 
  Du kan ta och provåka några dagar i rad på lovet... och se hur det känns; testa plugga på bussen. Det är inte alla som kan plugga på bussen; man får inte vara åksjuk. Är man åksjuk, mår man ännu mycket sämre om man försöker läsa. Så det är, precis som du säger, mycket individuellt.
  ******
  Flytta till skolorten?
  Svårt att hitta bostad. 

  Under alla omständigheter, behöver du samtycke från dina vårdnadshavare - om du ska få flytta. Genom att de samtycker, tar de på sig ansvar för att hitta och bekosta ditt boende. 
  Det finns tyvärr inte sådana bidrag som skullt täcka hela kostnaden för boende på skolorten. I bästa fall får man en del av kostnader betalda. Och så får man inte skolka: vid 4 timmar olovlig frånvaro per månad, dras studiehjälpen från CNS in. Och pendlar man långt, kan det tyvärr bli så att man missar bussen 2 ggr samma månad och så kommer man till skolan så pass sent att det blir 4 timmars frånvaro - så misten man sitt studiebidrag då. För att få tillbaka det, måste man först ha 100% närvaro under en hel månad. 

  Det är tufft att pendla. Kan man slippa det, är det att föredra.
  Vänligen
  Julia syv

  • sandra

   Tack för ditt svar. Skolan jag tänker på är kommunal, Karolinska gymnasiet i Örebro. Nackdelen med att bo på landsbygden är ju att det är långt till mycket.. Men som sagt, den närmaste skolan är 1h 10 min enkel väg, den jag tänker på 1h 20 min. Så skillnaden är inte enorm, och ser inte direkt något annat val, förutom att flytta, men det känns också jobbigt. Men ang bidrag för resa, kan hemkommunen bidra med detta eller cns?

  • Julia I vilken kommun är du folkbokförd?
  • Julia ett alternativ är att söka studier på distans - https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korrespondensgymnasiet
  • sandra Askersunds
  • Julia Eftersom det är till en kommunal skola du söker, är det din Kommun (och inte CSN) som du ansöker om Inackorderingsbidrag om; alternativt betalar kommunen pendel-kortet för dig.
  • Julia Det är bra att din "hemkommun" och den kommunala skolan du söker till ligger inom Samma Upptagningsområde, tillhör samma antagningskansli: http://antagningskanslier.se/kansli/gymnasieantagningen-i-orebro-lan/ - därför att du blir i så fall mottagen "i första hand". Inom samma upptagningsområde agerar kommunerna som om det vore samma kommun. Du bör därför få någon sort ekonomisk hjälp från din kommun, om du flyttar eller om du pendlar.
  • sandra Okej, går det att få gratis busskort samt ersättning för att man måste åka bil till bussen tro?
  • Julia Det är upp till din kommun att svara på. Info om det kan finnas på kommunens hemsida, har du letat efter den?
  • Julia SYV på din skola borde veta hur din kommun hanterar kostnader för att pendla till gymnasieskolan; om hen inte vet, måste hen få reda på det hos utbildningsförvaltningen.
  • sandra Har inte hittat någon information på deras hemsida. Har pratat med min syv, men lät lite osäker. Får ta en närmare titt på det där.
  • Julia Det måste finnas någon "på kommunen" som ansvarar för "busskort för gymnasieelever"; gäller att hitta den personen. Annars vänder man sig till chefen för Utbildningsförvaltningen, som får hjälpa till att leta efter den personen som ansvarar för busskort mm.
  • Julia Du eller dina vårdnadshavare kan testa ringa till kommunens växel; de i växel kan mycket väl veta vem som ansvarar för busskort för gymnasieelever. Det kan också finnas någon sort Kommuninformatör eller medarbetare på Medborgarkontoret, som borde veta "nåt" i alla fall.
  • sandra Tack så mycket för tipsen!
  • Julia Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  vi har gjort efterforskningar - och kom fram till att för elever boende i Askersund, så är det Sydnärkes utbildningsförbund som tolkar reglerna och svarar på frågor om rätt till ekonomisk ersättning för kostnader i samband med "pendling" till gymnasieskolan; därför får du nu E-postadress: sydnarkes.utbildningsforbund@sydnarkeutbildningar.se - dit du kan maila, och tel.nr - 0582-35 500 /vet inte om de har telefontid eller om det är på "kontorstider" kl.8.00 till 16.30 som man kan få svar/ - så hjälper de dig med information (fick vi ett löfte, i alla fall). 
  Hoppas du får ett snabbt svar från

  Lycka till!
  Vänliga hälsningar
  ANNA

  • sandra Tack så mycket! Jag skickade iväg ett mail.

  Frågor och svar

  • Adam 22 år

   Pyskologprogrammet?

   Hej Det är så här att jag i slutet av tvåan i gymnasiet bestämde mig för att plugga någonting inom psykologi och till slut så bestämde jag mig för psykolog. Jag hade dåligt koll på hur allting fungerade kring betyg och visste inte att ettans betyg skulle påverka mina meriter. Nu är det så här...

   Anna SYV: Hej, jag rekommenderar Högskoleprovet och Prövningar. om att med utländsk utbildning bli psykolog i Sverige är det osäkert om socialstyrelsen kommer kräva Kompletteringar som kanske inte ges som... Läs hela svaret
  • johan 27 år

   Hur räknas mitt snitt ut?

   Hej! Jag tog examen från det estetiska programmet 2011 och håller nu på att läsa in behörighetskurser på komvux för att söka till läkarprogrammet. När jag är färdig kommer jag att ha läst många fler poäng än vad som ingick i mitt gymnasieprogram. Jag kommer att hamna i urvalsgruppen BII då jag...

   Anna SYV: Har du Slutbetyg, eller Samlat betygsdokument ? Du behöver ha Slutbetyg och alla kurser från ditt slutbetyg plus betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4 kommer Alla räknas in i ditt... Läs hela svaret
  • Jenny 27 år

   Vilken matte ska jag läsa som har gått medieprogrammet?

   Hej! Jag gick ut medieprogrammet 2011. Vill nu läsa Matte B men förstår inte om det gamla medieprogrammet motsvarar yrkesprogram eller estetiskt. Är det Matte 2a eller 2b som jag ska läsa? Mvh Jenny

   Anna SYV: Om den utb du vill söka kräver matte 2a/2b/2c då kan du läsa vilken av de kurserna som helst. Matte 2a är lättare att få högre betyg i.
  • Anna 20 år

   Meritvärde i urvalsgrupp BII?

   Hej! Jag har under hösten läst engelska 7 på komvux för att få full meritpoäng (2.5) då jag under gymnasiet valde kurser så att jag endast fick 2 extra meritpoäng. Mitt meritvärde från gymnasiet var 19.79 utan meritpoängen och 21.79 med meritpoängen. Då hade jag B i två kurser, varav en av...

   Anna SYV: Du tänkte tyvärr fel. Eng7 betyg räknas Också med, inte i stället. På så sätt har du kvar dina två B-betyg kvar. Du måste få A i samma kurs som du idag har B i, för att höja.
  • Madelene 21 år

   Godkänd i fysik 2 men inte fysik 1 behörig?

   Hej! Jag heter Madelene och går teknisk basår. Min fråga är om jag är godkänd i alla ämnen matte 3c, matte 4, kemi 1 och fysik 2, men är inte godkänd i fysik 1 är jag fortfarande behörig att söka civil ingenjör utbildning?...

   Anna SYV: Om du går tekniskt basår på högskolenivå (ej på komvux) då måste du fråga antagningsgruppen på det lärosäte dit du vill söka sen; detta... Läs hela svaret
  • Minghui 34 år

   Frågor om utbildning och jobbmöjligheter för fotografer?

   Hej, Min sambo som är utlänning och går SFI nu C-nivå, är intresserad av att bli fotograf men vill förstås få utbildning först för detta. Han vill helst sedan jobba som egen. Vad har man för bakgrundskrav för en sån utbildning på Yrkeshögskolan till att börja med? Han har akademisk...

   Anna SYV: Hej! Kika gärna på yrke/fotograf det är tyvärr mycket hård konkurrens om uppdragen för fotografer.  Ngt lättare kan vara att få uppdrag som... Läs hela svaret
  • Mary 19 år

   Hur blir man en SYV?

   Hej! Jag blev intresserad av SYV yrket. Jag tycker att det är ganska rolig att jobba som SYV och funderar över att plugga vidare till SYV efter gymnasiet. Vad krävs det för att kunna bli SYV (kurser, osv)? Vilka universitet har den utbildningen som man behöver för att bli en SYV?

   Mikael SYV: Hej Mary, Så roligt att du vill bli min kollega!Ta och kika gärna på yrke/studie-och-yrkesvagledare - där under stycket UTBILDNING förklaras att Behörig SYV blir man om man tar examen från... Läs hela svaret
  • Linnéa 15 år

   Problem Att Välja Linje, JA!?

   Hej! Jag känner att jag har så svårt att välja vilken linje jag ska gå. Jag tycker om skolan och gillar alla ämnen och har många olika intressen. Men vilken linje borde jag gå? Allt är ju så roligt! Hur kan man tänka, förutom de frågorna man alltid får som till exempel; hur är du spm person...

   Mikael SYV: Hej Linnéa! För att välja gymnasieprogram och gymnasieskola behöver du faktiskt inte bestämt dig för vad du vill jobba med i framtiden. Det är svårt att veta när man är 15-16... Läs hela svaret
  • Elin 18 år

   Vad kan jag skriva om på gymnasiearbetet?

   Hej går samsam och är intresserad av politik och ska nu välja vad jag ska skriva om på mitt gymnasiearbete men vet inte vad jag ska skriva om förutom att det ska vara om politik. Kan jag få lite tips på vad man kan skriva om?

   Anna SYV: Hej Elin,,,kika gärna på https://www.fragasyv.se/info/tema-for-gymnasiearbete
  • Carro 16 år

   Förbereda inför nationella i SO?

   Jag har nationella prov i Historia snart och undrar hur jag kan öva inför det. Historia är inte mitt starkaste ämne men vill få så bra betyg så möjligt. Ju mer tips desto bättre.

   Anna SYV: Hej Carro,SYV är inte lärare och kan därför egentligen inte ge råd eller tips om hur man på bästa sättet kan plugga inom olika ämnen. visst finns det allmänna Tips om... Läs hela svaret
  • Enas 18 år

   Kan jag ta bort kurser som drar ner mina meriter när?

   I mitt fall: Jag går andra året på naturvetenskapsprogrammet och har en fråga gällande merit. Har mer än godkänt på alla ämnen och vet med säkerhet att jag kommer bli mer än godkänd i allt i trean. Jag har läst moderna spåk steg 3 och 4 och kommer att läsa matte 5 i trean, vilket tillsammans...

   Julia SYV: Hej Enas,till högskoleutbildningar i Sverige konkurrerar man antingen med Meritvärde och/eller med resultatet av Högskoleprovet. Meritvärde är summan av Jämförelsetalet... Läs hela svaret
  • Karl 49 år

   Kan man göra prövning i Biologi 2 utan att ha läst Biologi 1?

   Hej, jag har läst på många ställen att det skulle vara möjligt att göra en prövning i Biologi 2 utan att först ha läst Biologi 1. Jag har många orsaker till att jag skulle vilja göra det: Jag kan redan det mesta i Biologi 1 Biologi 1 intresserar mig inte så mycket Biologi 1 är bara av...

   Julia SYV: Hej Karl, jo, det går bra att anmäla sig till prövning i Biologi 2 utan att ha betyg i Biologi 1. Allmänt gäller det för prövningar att man behöver ej... Läs hela svaret
  • Jelena 26 år

   Kan jag tillgodose hp-poäng om jag vill studera ett helt annat område?

   Hej, Jag var klar med min kandidatexamen i Media och kommunikationsvetenskap år 2014, och jobbar nu med Sociala medier. Dock känner jag att jag skulle vilja studera och utbilda mig ytterligare och studera HR-frågor och pedagogik.

   Hur funkar det med examen? Måste...

   Julia SYV: Hej Jelena,om du i första hand tänker på studier på högskolenivå (högskola/universitet) då har ansökningsperioden till höstens start... Läs hela svaret
  • Ebba 20 år

   Läsa upp annat ämne, samma inriktning?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet med gymnasiexamen förra våren och har i åtanke att läsa upp ett par kurser nu till sommaren. Min plan är att läsa upp Matte 3b och Psykologi 2a, då jag fick F i båda kurserna. Dock låg Psykologi 2a som Utökad kurs, inte som Individuellt val, vilket istället...

   Julia SYV: Hej Ebba, om Psykologi 2a är en "U"-kurs i ditt examensbevis, kommer inte högre betyg i den kursen "hjälpa dig" pga av att betyg i den kursen räknas inte in. Om matematik 3 är en vanlig kurs i... Läs hela svaret
  • Adrian 17 år

   Är det försent och byta linje till nästa år?

   Hejsan! Jag går estetisk linje just nu och känner att det är en jätte bra och härlig linje men känner ändå att det inte bara min grej. Jag vill gå något jag verkligen bryr mig om och brinner för väldigt mycket! Så min fråga är om det är försent eller inte att kunna prata med den skolan jag...

   Anna SYV: Hej Adrian,du behöver inte prata med den skolan där du vill gå - utan du behöver göra Ansökan under Omvalsperioden. Läs t.ex info på gymnasieguiden.se/reportage/omval-till-gymnasiet-2019

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga