Dorsa 20 år
  Hej!
  Jag går på andra året av gymnasiet och tänker på framtiden och vad jag vill jobba med. Jag vill plugga utomlands till läkare, eftersom jag inte har A i alla ämne så är det jättesvårt att bli läkare då; i Sverige. Jag undrar om det kostar något för EU medlemmar att plugga utomlands (t.ex. i polen eller tjecken) , eller om vad man skall ha för betyg för att kunna komma in i läkarprogrammet i andra länder (helst inom EU).
  Tack för hjälpen!
  • Julia Det är en mycket svår fråga att ge ett kort svar på. Mycket kan också förändras på kort tid. När du idag går åk2, kanske är det lite för tidigt att planera i detalj...
  • Ludmila Kika gärna på https://www.framtid.se/reportage/popularaste-studiedestinationer-utomlands
  • Hussaina Hej Dorsa! Som blivande läkarstudent utomlands så kan jag berätta att det kostar tyvärr pengar att studera utomlands även om det är ett EU land. De flesta länder tar mellan 95 000- 150 000 kr/studieår, och de flesta av de har även väldigt svåra antagningsprov även om betygskraven är enkla. Sedan finns det även länder som tar in studenter endast baserat på betyg + motivationsbrev och rekommendationsbrev och liknande. Jag skulle STARKT rekommendera att du kollar ut Eduplanet.se hemsida, där kan du får utmärkt hjälp angående studier utomlands. De är jätteduktiga och det är genom de som jag har sökt och blivit antagen utomlands. Starkt lycka till!
  • Julia Tack Hussaina för din kommentar!
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden

  Hej Dorsa,
  du ställer en viktig fråga, men som också Tyvärr! är svår att svara på.

  Att du vill bli läkare förstår jag och jag vet också att det är svårt att komma in på läkarprogrammet i Sverige; men det är inte omöjligt att komma in, även om man ej har alla A-betyg i alla kurser på gymnasiet.
  Exempelvis kan det finnas olika "alternativa sätt" som ex. PIL-urvalet på Karolinska Institutet i Stockholm, där de väljer varje år ca 500 sökande med något lägre betyg och låter dem göra tester och genomgå intervjuer och väljer de mest "passande"/motivetade som antas till läkarprogrammet; det krävs att man är behörig till läkarprogrammet + att man har ett giltigt resultat på högskoleprovet. Jag vill därför råda dig att göra Högskoleprovet på hösten 2018. Detta för att resultat från HP på våren 2019 hinner ej komma in, det är alltså nödvändigt att för att kunna ansöka i PIL-urvalet att ha gjort HP senast terminen innan.

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  Andra alternativa sätt att komma in på läkarprogrammet kan finnas - i framtiden. Idag vet vi inte exakt var och vilka som ska finnas /eller Om de ska finnas/ när det blir dags för dig att söka.. men jag tycker det är bra om du känner till att sådan möjlighet kan finnas och "håller ögonen öppna".

  ----------------------------------------

  Ang. studier utomlands - så kan vi tyvärr inte hjälpa till så där jättemycket... detta bl a pga vi ej kan ta ansvar för utbildningarnas upplägg och kvalité. Om vi skulle rekommendera dig någon utbildning utomlands och det sedan inte blir bra, då kan inte vi ta ansvar för konsekvenserna... om du ex. ej får läkarlegitimation i Sverige efteråt...? Hur kan vi ta ansvar för det?
  Det finns företag som hjälper till att komma på utbildningar utomlands bl a på läkarutbildningar, men vi kan - av samma anledning (att vi ej kan ta ansvar för det) ej rekommendera ngt. företag. Du får anlita dem "på egen risk" i så fall.

  Det vi känner till är att studier i Skottland är populära där svenskarna ej behövde /i alla fall innan Brexit/ betala terminsavgifter... men hur det blir nu, med "Brexit" vet vi inte.
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''

  Att läsa utomlands helt gratis, tror inte jag, Tyvärr! är möjligt. Även om du hittar var du kan komma in på läkarutbildningen och ej betala terminsavgifter, t.ex - så kostar det också att resa dit och hem och att bo där (hyra, mat, läroböcker, andra omkostnader).

  Info om Studiemedel för studier utomlands finns på CSN´s hemsida>>>.
  Jag förstår att du inte blir nöjd med detta svar.
  Jag beklagar att vi ej kan ge mer hjälp än att endast förklara att det är en svår fråga att svara på och att vi endast kan ge dig länkar till sidorna som vi bedömer som pålitliga, ex. - Info om att studera-utomlands på de svenska högskolornas gemensam hemsida>>.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga