Rasmus 17 år
  Hej! Just nu går jag på berga naturbruksgymnasium men jag känner att den skolan inte var den rätta för mig. Jag skulle vilja gå om ettan i en ny skola men problemet är att jag saknar 20 merit. Jag läste på skolverket att det gick att göra prövningar även om man har gått ut 9an. "Rätten att få utföra en prövning gäller även den som tidigare har fått betyg i ett avslutat ämne eller slutbetyg från grundskolan." eller misstolkar jag det?
  • Anna Skicka gärna dina Grundskolebetyg till johanna.svensson@procivitas.se - Johanna jobbar på Procivitas och när hon har tittat på dina grundskolebetygen kan hon svara dig om möjlighet att byta till deras skola.

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Rasmus,
  det är rätt krångligt.
  Gymnasieelever får göra prövningar endast på sin egen gymnasieskola. Då måste du hoppa av gymnasiet men sedan är det inte garanterat att du hittar var du kan göra prövningar; det är lärarbrist och alla som kan sätta upp hinder för möjlighet att anmäla sig till prövningar - gör tyvärr det.
  Prövningsavgift får ej tas med mer än 500kr per prövningsförsök, men det kostar de facto mycket mer att anordna en prövning; och då sätts det upp diverse hinder - svårt att hitta info; frågar man - får man ofta inget svar; alla hänvisar till "någon annan", vem det nu skulle vara - "Någon annan" ... ?
  Sedan är det också så att i fall du lyckas hitta var du kan göra prövningar och du kanske till och med höjer dina betygspoäng från grundskolan med 20 eller kanske t  o m med 30 betygspoäng, men när du söker till den utbildning du vill komma in på - så kan antagningsgräns hamna på + 35 betygspoäng till exempel... ingen vet på förhand hur höga betyg som kommer ge plats på en viss utbildning.
  Börja med att kika runt och sök info om var du skulle kunna anmäla dig till prövningar i grundskolekurser...
  Du får också gärna kontakta Skolverket. Tel.nr till upplysningstjänsten är 08-527 332 00

  Vänligen
  Julia
  P.S: till vilken gymnasial utbildning vill komma in och varför just till den? Är det samma program men på en annan skola? Eller är det ett annat program? Vilket program och inriktning och i vilken del av landet vill du komma in på?
  Varför trivs du inte på din nuvarande utbildning?

  • Rasmus Går Naturkunskap häst just nu men vill byta Naturkunskap på procivitas karlberg. Trodde inte häst delen skulle var som den var.
  • Anna Du vill alltså komma in på Naturvet.programmet på den här skolan: https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-stockholm-karlberg ?
  • Anna Som jag förstår så går du på Naturbruksprogrammet med tillval av naturvetenskapliga kurser, men läser du matematik 1a eller matematik 1c nu? läser du fysik, kemi och biologi kurserna nu?
  • Rasmus Läser Kemi kursen just nu samt matte 1a och 2a sammtidigt och sedan 3c
  • Anna Läser du fysik och biologi också? Detta frågar jag för att bedöma om det i princip skulle vara möjligt att byta till Naturvetenskapsprogrammet, utan att behöva gå om från år 1 nästa höst. På Naturvet.programmet läser eleverna under årskurs ett: avancerat spår i matte - c-spår i snabb takt + kemi1, fysik1a, biologi 1.
  • Rasmus Vi läser fysik och biologi också men vi har inte påbörjat dom kurserna än.
  • Anna Om du inte har läst fysik, kemi och biologi 1 från början av höstterminen, kommer du inte kunna "hoppa över" till naturvetenskapsprogrammet, därför att eleverna på NA har läst de kurserna från början av höstterminen. Då behöver du söka till Naturvet.programmet till nästa år - om du vill gå natur.vet.programmet; eller till ngt. annat program. Men du kan kanske se om det skulle gå att byta till en annan skola - till Naturbruksprogrammet som kanske också erbjuder "naturvetenskaplig komplettering". Chansen att byta mitt i läsåret är dock rätt liten, tyvärr.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Rasmus,
  NB erbjuds i Sverige på fler än 100 gymnasieskolor - se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?NB
  Om det är ngt annat program du vill söka till - får du gärna uppge Vilket program. Om du idag går på rätt program men vill byta skola, vinner du på att försöka få så många och så höga betyg som möjligt + ha så god närvaro som möjligt för att kunna under sommaren, innan år2 få plats på en annan skola: om ledig plats finns kan rektor ta in dig förbi gymnasieantagningen in i årskurs 2, men för det behöver du ha godkända betyg från årskurs 1 från samma program.
  ****
  Direkt svar på din fråga om Prövningar för att höja antal betygspoäng för att konkurrera om plats på gymnasiet - det är inte förbjudet att göra prövningar i grundskolekurserna men rätt så svårt att hitta var och hur man kan göra det.
  För att höja med 20 st. betygspoäng behöver du höja två ämnen från E till F eller från E till A alternativt i fyra ämnen från D till B eller 8 ämnen ett steg uppåt, alltså från E till D eller från B till A. Du behöver alltså göra minst två prövningar och höja i så fall betygen från E till A (eller från F till E).
  Att du gör en prövning betyder inte per automatik att du kommer få högre betyg; men det är också "ofarlig" på det sättet att i fall man har flera betyg i samma ämne, så är det i så fall det Högre betyget som gäller (du kan alltså inte sänka dina betyg genom prövningar).
  Om det vore så väl att du kunde svara att "här kan du anmäla dig"... var så god! men vi kan inte. Det är mycket svårt och blir allt svårare att hitta var man kan anmäla sig till prövningar och speciellt i Grundskolekurser. Enligt den info vi har, är hen som inte är gymnasieelev, med prövningar ej bunden till en viss kommun, utan får göra prövningar i alla de olika svenska städer, men det gör det också svårare på det sättet att utbildingsförvaltningen i din kommun kan svara dig att "du behöver inte göra prövningar här hos oss utan titta på andra städer..." och kan alla andra svara också - på samma sätt; det blir alltså inte någons ansvar att faktiskt se till att du kan anmäla dig någonstans.
  Det är väldigt tråkigt att ge ett sådant svar... men vi på Fråga SYV kan faktiskt inte hjälpa dig med din fråga.
  Du kan be dina vårdnadshavare prata med utbildningsförvaltningen i den kommunen där du är folkbokförd. Du eller dina vårdnadshavare får också gärna kontakta Skolverket.
  Önskar dig lycka till!
  ANNA

  Frågor och svar

  • Same 21 år

   Högskolebehörighet?

   Hej jag har ett slutbetyg från gymnasiet där jag har 2700 gymnasiepoäng men jag har ett F i gymnasiearbetet, med inriktning på fordon. Jag läste endast matte 1 engelska 5 och svenska 1 bland andra ämnen då jag läste yrkesförberedande.Nu är min fråga, om jag läser engelska 6 svenska 2 och matte 2...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Daniel 22 år

   Räknas kurserna på teknisk basår som behörighet till andra program?

   Hej , Jag läser teknisk basår på KTH och undrar om dem kurserna som jag läser räknas in som behörighet till andra tex till ekonomi programmen, eller är dem dvs låsta till enbart ingenjörsprogrammen? För jag har inte läst exempelvis matematik 3 och gör det nu på teknisk basår och därför undrar...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emilia 17 år

   Plugga på distans?

   Jag går natur på en väldigt stressig skola. Eleverna är smarta med höga meritpoäng och trots att man ständigt arbetar mot stress finns den fortfarande där. Har varit stressad samt hanterat mental ohälsa i flera år. Jag känner mig nu extremt stressad och pressad, jag ställer för höga krav på mig...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Carina 48 år

   Söka gymnasium i annan kommun?

   Min son vill söka gymnasium i Stockholm och har för avsikt att skriva sig där. När måste vi göra det och hur går antagningen till då?

   Anna SYV: Hej,om det inte är 100 % säkert i vilken stad eleven vill gå på gymnasiet, då är det bra att söka i båda städerna. Kontakta gärna antagningskansliet i den delen av Sverige... Läs hela svaret
  • Amir 20 år

   skillnad mellan dessa titlar? Hur söker man?

   Hej! jag tar nu studenten från gymnasiet på en högskoleförberedande linje och funderar på att gå en yrkesutbildning/lärlingsutbildning för att bli rörmokare eller dylikt. Nu till frågan- vad är skillnaden mellan yrkesutbilding och lärlingsutbildning? hur söker man? Jag har kollat runt på nätet...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Rebecka 17 år

   Hur blir man psykolog?

   Hej, Jag går första året på gymnasiet (procivitas Stockholm) på samhällsvetenskapsprogrammet med beteendevetenskaps inriktning. Jag skulle vilja plugga vidare efter gymnasiet och funderar på att bli psykolog. Jag undrar vilka betyg man behöver...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Agnes 18 år

   Vad är bäst MA3b eller NA2?

   Vad är det bästa att läsa när man inte vet vad man vill bli i framtiden? Matte 3b eller Naturvetenskap 2?

   Anna SYV: Hej, om man inte alls vet vilken utbildning man vill söka till Efter gymnasiet, då skulle jag välja matte 3b (för att matte 3 - om den kursen ej krävs för behörighet - kommer ge dig Meritpoäng). Nk2 ger inte några Meritpoäng.MvhANNA
  • Sofia 20 år

   Vad gäller för att komma in på handelshögskolan?

   Hej, Jag har en fråga. Jag att man behöver ha speciella behörigheter för att komma in på handelshögskolan. Som att man minst ska ha C i alla ämnen. Men gäller det även om man söker via HP? Om jag exempelvis kommer in med mina poäng på HP men så har jag inte minst C på alla ämnen.

   Julia SYV: Hej Sofia,om du med handelshögskola menar den privata högskolan - HHS i Sthlm, hemsidan hhs.se så är deras Behörighetskraven att man bl.a ska ha lägst C i betygen...... Läs hela svaret
  • Estelle 16 år

   Ersättning för skuggning?

   Hej! Jag ska skugga i halmstad i övermorgon. Kostnaden för transport kostar sammanlagt 150kr, vilket blir väldigt mycket i slutändan eftersom jag prövar på att skugga på fler skolor. Jag undrar om man har rätt, som elev, att få ersättning för sin transportkostnad av sin egen skola eller den...

   Julia SYV: Hejsan, vilken rolig och ovanlig fråga! den frågan kan inte jag minnas vi skulle ha fått förut... ! :)Tror tyvärr inte det blir lätt att få ersättning för resorna i detta... Läs hela svaret
  • Maria 18 år

   Vad är värt mest gällande meit i förhållande till betyg?

   Hej, jag ska göra mina individuella val inför 3an nästa år. Min fråga är vad som är bäst att välja eller vad som gynnar mig mest. Jag har enkelt för matte och gillar inte direkt Engelska men den ger ju såklart mer merit. Så vad är bäst att få till exempel ett A i matte 3b och få 0.5 i merit...

   Anna SYV: Hej Maria,om du kan läsa båda - är det då ännu bättre: fråga om du både kan läsa matte 3b och eng7. Om du måste välja en av de... Läs hela svaret
  • Amanda 17 år

   Vilka kurser krävs för att få behörighet till ingenjörsutbildning?

   Hej, Jag läser första året på teknikprogrammet på gymnasiet. Jag vill välja inriktningen design och produktutveckling för att de kurserna passar mig bäst, men jag vill också få behörighet till en ingenjörsutbildning efter...

   Daniel Larsson: Hej Amanda, om du med "ingenjörsutbildning" menar att du vill bli behörig söka högskoleingenjörsprogrammen och civilingenjörsprogrammen då krävs... Läs hela svaret
  • William 26 år

   Kan jag ”tillgodoräkna” biologi A med nk B, ki A, Fy A, Ma C?

   Hej, jag har läst Teknikprogrammet med det gamla betygssystemet. Jag har läst matte C, kemi A, fysik A och naturkunskap B. På den utbildningen jag vill läsa på högskola står det att Biologi A , Fysik A, Kemi A och matte C är behörighetskraven....

   Anna SYV: Om din högskoleutbildning kräver specifikt "Biologi A" och du ej har godkänt betyg i den kursen, behöver du nu läsa Biologi 1 som är en Motsvarande ny kurs. Och ngt... Läs hela svaret
  • William 24 år

   Räkna ut snittpoäng?

   Jag gick Bygg & Anläggning inriktning husbyggnad. När jag skrivit in alla ämnen samt betygen och sedan klickar för att se vad jag har så står det 0. Är det något jag gör fel? Har dubbelkollat så jag skrivit rätt flera...

   Anna SYV: Hej,kommer du söka till högskola-universitet? För att annars så spelar det inte så stor roll vad snittet av dina betyg är.. Om du t.ex söker till yrkeshögskola, så görs det en... Läs hela svaret
  • Lyla 20 år

   Naturkunskap 2/kemi och biologi?

   Hej, Eftersom Naturkunskap 2 motsvarar kemi1/biologi 1 och fysik 1, kan man börja med biologi2 och kemi 2 kurserna direkt om man har naturkunskap 2 kurs?

   Anna SYV: Nej, det kan man - som regel - inte göra.Det är så att Naturkunskap 2 innehåller DELAR AV kurserna Fysik1, kemi1 och biologi1.Nk2 är mycket mindre omfattande än kurserna i de 3 ämnen,... Läs hela svaret
  • Lotta 17 år

   NIU till årskurs 2?

   Jag går åk 1 på gymnasiet nu och undrar om det är möjligt att börja NIU år 2? då jag valde att inte ansöka när jag väl hade chansen.

   Anna SYV: Hej,Det är ditt Idrottsförbund som väljer vilka elever som kan antas till NIU i respektive idrott; fråga därför personal på ditt idrottsförbund.Vänligen och Lycka till!ANNA

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga